Români nu vă uitați Istoria! 28 iunie 1940 – 28 iunie 2012! 77 de ani de neuitare de la anexarea Basarabiei, Nordului Bucovinei și Ținutului Hertei de catre regimul criminal al Rusiei Sovietice

Email Imprimare PDF

11_anaexarea_basarabiei
Astăzi se împlinesc 77 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când în urma ultimatumurilor din 26 și 27 iunie 1940 armatele comuniste sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Hertei, o suprafață de 50.762 km2 cu aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Booking.com

Constantin Codreanu: “28 iunie - moment de reflecție istorică orientată către viitor. Să reintegrăm Basarabia în spațiul ei național și politic firesc din care a fost smulsă cu forța în 1940”

Email Imprimare PDF

11_constantin_codreanu
Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a susținut marți, 27 iunie 2017, de la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică prilejuită de cea de-a 77-a tristă aniversare a ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Senatorul Titus Corlățean s-a adresat în plenul APCE Prim - ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip

Email Imprimare PDF

11_titus_corlatean_apce
În cadrul celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 26-30 iunie 2017), senatorul Titus Corlățean s-a adresat în plenul Adunării Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, întrebând care sunt măsurile concrete pe care intenționează guvernul de la Chișinău să le întreprindă pentru a garanta implementarea deciziilor Curții Constituționale ale Republicii Moldova, de exemplu cu privire la limba de stat oficială transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Unde se întâlnește Brexitul cu separatismul transnistrean :

Email Imprimare PDF

13_nicolae_negru
Circumstanțele și semnificația „vizitei de lucru" întreprinse de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la Londra, unde s-a întâlnit cu Directorul Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii pentru Europa de Est și Asia Centrală, Nicola Pollitt, nu sunt elucidate pe deplin și continuă să atragă interesul observatorilor politici, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

După controversata vizită la Londra a liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan s-a văzut la Chișinău cu o delegație din Marea Britanie

Email Imprimare PDF

11_gheorghe_balan_delegatie_marea_britanie
Marți 27 iunie, Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a primit în vizită o delegație din Marea Britanie, condusă de Directorul adjunct al Directoratului Europa de Est şi Asia Centrală al Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii Jennifer MacNaughtan, oficialul fiind însoțit de Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova E.S. Lucy Joyce şi Adjunctul Interimar al Misiunii John Mitchell. Vizita intervine după controversata vizită la Londra a liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întrevederi cu oficiali NATO la Ministerul Apărării de la Chișinău

Email Imprimare PDF

11_oficiali_nato_ministerul_apararii_de_la_chisinau
Viceministrul Apărării de la Chișinău, Gheorghe Galbura şi Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos, au avut marți, 27 iunie, întrevederi de lucru cu un grup de experţi NATO, aflaţi într-o vizită oficială în Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Canada recunoaste oficial Republica Moldova ca parte a poporului roman!

Email Imprimare PDF

11_canada_recunoaste_oficial_repiblica_moldova_romani
Sâmbătă, 24 iunie, a fost Ziua Universală a Iei, tradiţionala bluză caracteristică portului național românesc. Sărbătorită de comunităţile româneşti de peste tot din lume, Ziua Iei este promovată şi de cetăţenii Republicii Moldova. Asociația Moldovenilor din Ottawa-Gatineau a primit un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Universale a Iei din partea premierului Canadei, Justin Trudeau, scrie stireazilei.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul Statelor Unite ale Americii oferă 4,1 milioane dolari Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

11_sua_md
Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis acordarea asistenţei suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari SUA, Guvernului Republicii Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul României în Republica Moldova: “R.Moldova, o prioritate ce ține de fondurile alocate de România pentru dezvoltare”

Email Imprimare PDF

11_ambasadorul_romaniei_in_rm
„Angajamentul profund al Guvernului României a rămas la cote înalte, indiferent de culoarea politică, care a ajuns la putere în ultimii ani", iar „Republica Moldova are prioritate în ceea ce privește fondurile pe care le alocă țara sa pentru dezvoltare", a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, în cadrul unui interviu acordat Cotidianului „Timpul", preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dilema grădiniței românești din Cernăuți: a fi sau a nu fi Reflecții privind testul democrației ucrainene față de români

Email Imprimare PDF

11_copii_gradinita_cernauti
Proiectul deschiderii, în orașul Cernăuți, a unei grădinițe românești a intrat în discuție publică încă la începutul anilor '90 ai secolului trecut. De atunci și până acum, cea de a doua comunitate etnică din capitala Bucovinei își tot revendică, fără să fie luată în seamă, dreptul de a-și educa preșcolarii în limba maternă, scrie într-o analiză Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Turneul poetului si actorului Adrian Munteanu la românii din Canada

Email Imprimare PDF

11_adrian_munteanu_poetry
Începe turneul poetului si actorului Adrian Munteanu la comunitățile românești din Canada. Primele trei recitaluri de Performance Poetry vor fi la Vancouver, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deschiderea expoziției foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”

Email Imprimare PDF

11_expozitia_amintri_din_china
Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Casa Româno-Chineză, Ambasada Republicii Populare Chineze la București, Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea, și Cimitirul Song Qingling din Shanghai anunță deschiderea expoziției foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose viitor premier

Email Imprimare PDF

12_klaus_iohannis_dragnea_tariceanu
Preşedinte Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea noului prim-ministru, că îl desemnează pe Mihai Tudose viitor prim-ministru, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru Vakulovski: Băsescu și Moldova

Email Imprimare PDF

12_basescu_si_moldova
Basarabenii nu mai au deloc încredere în politicienii de pe Bâc. Oricare nume de politician moldovean ai extrage dintr-un bol închis, vei vedea pe feţele alegătorilor doar scârbă şi furie, scrie Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pavel Filip s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni

Email Imprimare PDF

12_pavel_filip_apce_delegatia_ro
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, cu care a discutat despre prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, scrie www.independent.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lansare de carte la Bruxelles, într-o zi de doliu național. „BLOCAȚI ÎN LABIRINT”, prima apariție editorială semnată de George Simion. Românii din Bruxelles invitați la lansare!

Email Imprimare PDF

12_lansare_carte_blocati_in_labirint
Într-o zi cu însemnătate tragică pentru România, și mai ales pentru partea ei estică, Basarabia, pe 28 iunie are loc la Bruxelles lansarea cărții „BLOCAȚI ÎN LABIRINT", prima apariție editorială semnată de George Simion, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un transnistrean reținut în Ucraina pentru spionaj în favoarea Rusiei. MGB-ul de la Tiraspol, unealta Moscovei pentru spionaj și diversiuni în regiunea Odesa

Email Imprimare PDF

12_MGB_tiraspol
Angajații Serviciului de Securitate (SBU) al Ucrainei au depistat în regiunea Odesa crearea unei rețele de agenți ai serviciilor secrete ruse unde erau atrași și angajați ai organelor de drept din Ucraina. Liderul rețelei s-a dovedit a fi un cetățean al Republicii Moldova, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Agia Sophia: Departamentul de Stat al SUA ii cere Turciei sa pastreze semnificatia istorica a lacasului

Email Imprimare PDF

12_agia_sophia
Departamentul de Stat al SUA a cerut Turciei să respecte și să păstreze semnificația istorică deosebită a marii Catedrale Agia Sophia (Sfanta Sofia) din Constantinopol. Apelul a fost lansat la o intalnire de presa, in aceste zile, de catre purtătorul de cuvânt al Departamentului, Heather Nauert [https://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2017/06/272114.htm ], scrie lonews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima Sfântă Liturghie pentru românii din Cloppenburg

Email Imprimare PDF

12_liturghie_cloppenburg
Prin mila și ajutorul Domnului, cu binecuvântarea și din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, filia Vechta-Cloppenburg situată în Protopopiatul pentru Germania de Nord s-a îmbogățit cu un nou loc de slujire. La 25 iunie, în Duminica a treia după Rusalii, părintele protoiereu Marius-George Cristea a săvârșit prima Sfântă Liturghie pentru românii din orașul Cloppenburg.

Citeşte mai mult...
 

Proiectul video “Bucharest. Layer by Layer” de Mindscape Studio la Performance Europa, Rothschild Plaza Tel Aviv

Email Imprimare PDF

12_bucharest_layer_by_layer
White Night Tel Aviv va avea loc în data de 29 iunie 2017 în diverse spații culturale din Tel Aviv. Pentru al treilea an consecutiv, Delegația UE și țările membre UE participă la White Night Tel Aviv, tema din acest an fiind "Performance Europa – breaching the boundaries of space", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sărbătorită la Parohia „Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Ageş” din Canicatti

Email Imprimare PDF

12_parohie_ro_canicatti
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Italiei praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost sărbătorit la Parohia „Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Ageş" din Canicatti în Sicilia şi prin împreuna slujire a Dumnezeieştii Liturghii de către clerici de la Mitropolia Italiei şi Maltei, respectiv preotul Paolo Patricolo şi diaconul Michele Santagati, cu parohul Dănuţ Băcăuanu.

Citeşte mai mult...
 

Români cinstiți culorile tricolore sub care s-au jertfit generații de eroi! 26 iunie: Ziua Drapelului Național

Email Imprimare PDF

13_ziua_drapelului
Ziua Drapelului Naţional - 26 iunie - a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional - a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mutare tactică extrem de importantă a mișcării unioniste de pe cele două maluri ale Prutului. Traian Băsescu, ales preşedinte de onoare al Partidului Unității Naționale de la Chișinău

Email Imprimare PDF

13_traian_basescu_ales_presedinte_al_pun
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost ales, ieri, 25 iunie, preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN) din R. Moldova, lansat de Anatol Şalaru și Ana Guțu, transmite Romanian Global News, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ONOR LA TRICOLOR ȘI LA CHIȘINĂU

Email Imprimare PDF

13_ziua_drapelului_national
„Să aducem onor la tricolor". Cu acest slogan, tinerii de la ODIP au participat la evenimentul dedicat Zilei Tricolorului, celebrată anual la 26 iunie. Activitatea a avut loc luni, 26 iunie 2017, ora 11.00, la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău (str. Decebal 17), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: UE recunoaște legitimitatea guvernării Republicii Moldova, dar o tratează ca pe una nelegitimă

Email Imprimare PDF

13_nicolae_negru
M-am grăbit, în comentariul de data trecută, să vorbesc despre „neutralitatea" Bruxelles-ului în chestiunea sistemului electoral din Republica Moldova. Aceasta, cel puțin în aparență, nu se confirmă. Viteza cu care instituțiile UE, dar și Ambasadorul SUA, au făcut front comun cerând Chișinăului să respecte „toate" recomandările Comisiei de la Veneția sugerează existența unei înțelegeri prealabile în acest caz. În mod paradoxal, principala recomandare e tocmai cea care, formal, e mai puțin obligatorie, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Caravana Unirii, coordonată cu Ministerul Educaţiei de la Chișinău

Email Imprimare PDF

13_ministerul_educatiei_odip_basarabia
Caravana Unirii, organizată de asociaţia unionistă "UNIREA - ODIP" capătă din ce în ce mai mare amploare. Astfel, Ministerul Educaţiei de la Chișinău a avizat pozitiv demersul celor de la ODIP şi va ajuta la coordonarea proiectulu, transmite www.libertv.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dialogul strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite a fost relansat

Email Imprimare PDF

13_dialog_strategic_sua_rm
Dialogul strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii a fost relansat vineri, 23 iunie, la Chișinău. Anunțul a fost făcut într-un briefing comun al ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, și asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Bridget Brink, aflată într-o vizită în R.Moldova, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: „Istroromânii trebuie salvați!

Email Imprimare PDF

13_deputat_codreanu
Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei români din afara graniţelor ţării, a susținut o declarație politică în ședința de plen a Camerei Deputaților cu privire la istroromânii din Croația, o comunitate istorică de circa 1 500 de persoane aflată în cea mai mare dificultate culturală, întrucât doar aproximativ 300 dintre membrii ei mai vorbesc dialectul istoric istroromân, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Amintirile unui vlah” lansată la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova

Email Imprimare PDF

13_amintirile_unui_vlah_craiova
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman" din Craiova a organizat lansarea volumului „Amintirile unui vlah" ( De la Găureni la București ) care aduce în prim plan problematica românilor/vlahilor din Bulgaria de-a lungul timpului, scrie Gabriela Rusu-Păsărin pe romaniaregional.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A doua săptămână a Școlii de Vară românești din Asolo, sărbătoarea Sânzienelor, iei și a Drapelului Național

Email Imprimare PDF

13_scoala_de_vara_asolo
Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, lucrările Școlii de Vară III, de la Parohia Ortodoxă din Asolo, continuă. În a doua săptămână am avut ca temă principală, Costumul Tradițional Românesc, simboluri și tehnici de confecționare a acestuia. Săptămâna a culminat cu tradiționala Sărbătoare a Sânzienelor și a drapelului național, transmite Doamna preoteasa Doina Dimcea, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferința Provocări pentru tânărul creștin în secolul XXI. Programul evenimentului în SUA

Email Imprimare PDF

13_provocari_pentru_tanarul_crestin_sec_XXI
Asociația tinerilor ortodocși din cele două Americi (ROYA) va organiza prima ediție a Conferinței tinerilor din parohiile Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi. La evenimentul ce va avea loc în perioada 6-9 octombrie 2017 vor fi prezenți ambii ierarhi ai Mitropoliei, , informează site-ul oficial al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul în Parohia românească din Genova

Email Imprimare PDF

13_parohia_romaneasca_genova_sf_ioan_botezatorul
Sâmbătă, 24 iunie, la Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop SILUAN, parohia Ortodoxă Română din Genova cu hramul "Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir" – Protopopiatul Liguria păstorită de Pr. Protopop Constantin Sorin Filip, a fost onorată cu prezența Preasfințitului Episcop TIMOTEI al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, transmite Pr. Protopop Constantin Sorin Filip, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra Parohială românească “Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” la Viterbo

Email Imprimare PDF

13_tabara_parohiala_romaneasca_viterbo
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, un grup de 20 de copii români cu vârsta între 8 şi 14 ani, timp de o săptămână au participat la tabăra parohială ajunsă anul acesta la a patra ediție, transmite Pr. Ioan Lupasteanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan: Moldova nu este încă întreagă în interiorul României. Aceasta este marea provocare la împlinirea unui secol de la Marea Unire

Email Imprimare PDF

14_IPS_teofan_moldova
O sută de ani de la Reforma constituțională de la Iași au fost marcați în 20 iunie 2017 la Catedrala Mitropolitană și la Teatrul Național Vasile Alecsandri din municipiu, scrie doxologia.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii de pretutindeni pot aplica online pentru un număr nelimitat de universități, domenii și specializări din România. O fi bine?

Email Imprimare PDF

14_ministerul_educatiei
Ministerul Educației a publicat procedurile privind școlarizarea romanilor de pretutindeni in învățământul preuniversitar si superior de stat din Romania. Candidații pot aplica la un număr nelimitat de universități si specializări electronic sau prin posta, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru Tănase: „Am ajuns, după 20 de ani, într-un stat democratic fără democraţie funcţională”

Email Imprimare PDF

14_alexandru_tanase
Statele membre ale CoE, inclusiv R. Moldova, sunt obligate să respecte recomandările Comisiei de la Veneția a declarat Alexandru Tănase, avocat, ex-președinte al Curții Constituționale, într-un interviu realizat de Victor Moșneag și Liliana Botnariuc pentru Ziarul de Gardă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valentin Naumescu: Mai aproape de Statele Unite şi Germania. România s-a profilat corect. Păcat că acasă…

Email Imprimare PDF

14_valentin_naumescu
Aflată ȋn campanie electorală, cu şanse reale de a obţine al patrulea mandat de cancelar, Angela Merkel se arată rezervată pe tema relaţiilor cu SUA, scrie Profesorul Valentin Naumescu în www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima zi - Școala de vară ”Cultură și civilizație românească la Bassano del Grappa”

Email Imprimare PDF

14_bassano_del_grappa_tabara
Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" de la Bassano del Grappa a început școala de vară, miercuri 21.06.2017, școală intitulată "Cultură și civilizație românească". Invitatele acestei școli sunt zece eleve de la Colegiul Național Pedagogic "Gheorghe Lazăr" de la Cluj-Napoca și patru teologi clujeni, scrie Prof. Ionița Timiș, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Contribuția la menținerea și promovarea limbii române în rândul comunității evreilor originari din România, premiată de IEH

Email Imprimare PDF

14_ieh_premiaza_comunitatea_evreilor_din_romania
În data de 21 iunie 2017, la sediul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni (IEH) a avut loc un eveniment dedicat comunității evreilor originari din România stabiliți în Israel. Cu această ocazie, domnul Tvica Herman Berkovits a primit din partea IEH o diplomă și o plachetă pentru efortul, contribuția și întreaga activitate desfășurată în menținerea și promovarea limbii române în rândul comunității evreilor originari din România, cât și pentru susținerea proiectelor și programelor culturale care au contribuit la valorificarea culturii românești în Israel, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români nu vă uitați istoria! 22 iunie 1941- 22 iunie 2017: 76 de ani de la Războiul pentru eliberarea Basarabiei și Nordului Bucovinei de sub Rusia sovietică!

Email Imprimare PDF

15_traiasca_armatele_desrobitoareÎn noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, România a declarat război Uniunii Sovietice, intrând în cel de-al doilea Război Mondial."Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbuna a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!", se arăta în Ordinul de zi, din 22 iunie 1941, al generalului Ion Antonescu, conducătorul militar al statului român, transmite Romnanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Academicianul Ioan Aurel Pop: Ar fi bine ca politicienii de la București să nu se joace cu demnitatea și cu onoarea milioanelor de români, fiindcă s-ar putea să vină curând un moment când „mămăliga va exploda” din nou

Email Imprimare PDF

15_aurel_pop
Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, a luat atitudine după ultimele negocieri dintre PSD-ALDE și UDMR, pe tema propunerilor legislative care ar acorda statut oficial limbii maghiare în administrație, precum și recunoașterea zilei de 15 martie, drept zi a maghiarilor din România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vitalie Ciobanu: „Recomandări” veneţiene şi interpretări moldoveneşti

Email Imprimare PDF

15_vitalie_ciobanu
O miză politică şi o ecuaţie de securitate care se joacă sub ochii noştri. În aceste zile, mai toţi moldovenii bombardaţi de media au în minte oraşul Veneţia, aproape că simt pe buze gustul sărat al lagunei. Nu ştiu câţi dintre ei vor avea ocazia să viziteze fosta falnică metropolă, să posteze imagini şi filmuleţe cu gondole lunecând graţios şi palate străvechi ieşind din valurile mării, dar măcar datorită guvernării de la Chişinău, care-şi face şi ea de lucru, sunt conectaţi la o temă fierbinte, scrie Vitalie Ciobanu pe www.europalibera.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anatol Șalaru: „Partidul Unității Naționale” a fost înscris la Ministerul Justiției

Email Imprimare PDF

15_certificat_de_inregistrare
Fostul ministrul al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat pe facebook că „Partidul Unității Naționale" are „personalitate juridică". Totodată, anunță organizarea unui congres al acestui partid la 25 iunie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Săhărneanu: Radio „Vocea Basarabiei” – corp delict în seria crimelor statului capturat de oligarhi

Email Imprimare PDF

17_saharneanu
Se împlinesc 17 ani din ziua când în spațiul audiovizual al Republicii Moldova a apărut o voce inconfundabilă. La 18 iunie 2000, radio „Vocea Basarabiei" își făcea loc în lumea zbuciumată a tranziției moldovenești dintr-un mic studio amenajat la etaj în clădirea rece și pustie a fostei tipografii raionale din Nisporeni, scrie Valeriu Săhărneanu pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

TABARA DE TRADIȚIE ȘI SPIRITUALIATE ORTODOXĂ ROMÂNEASCĂ LA CIMOLAIS

Email Imprimare PDF

15_tabara_traditie_spiritualitate_romaneasca
Tabăra a fost organizată pentru copii cu vârste între 9-13 ani în perioada 11-17 Iunie. Locația taberei a fost aleasă departe de agitația urbană, în afara localității Cimolais la o altitudine de 827 m, în parcul național Dolomiti; o zonă de munte foarte apreciată de turiști, în care poți admira frumusețea munților, pădurile de pin și fag, pajiștile pline cu flori și unde din când în când poți vedea căprioare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Familiilor din Români: NOI, ANIMALELE INJUGATE!

Email Imprimare PDF

15_alianta_familiilor
In noiembrie se implinesc 100 de ani de la Revolutia Bolsevica, un subiect asupra caruia intentionam sa revenim spre sfarsitul anului. Deja se scrie mult asupra subiectului si mai in fiecare saptamina dam peste recenzia unei noi carti privind subiectul, se arată într-o analiză a Alianța Familiilor din Români, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școală de vară românească la Latina

Email Imprimare PDF

15_scoala_de_vara_romaneasca_la_latina
Cu harul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în perioada 19-30 iunie se va desfășura în parohia Latina o școală românească de vară. Inițiativa și sufletul acestei școli aparțin doamnei preotese Cristina Agavriloae, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul International de Film NexT: „Short Matters!" la ICR

Email Imprimare PDF

15_next_icr
Festivalul International de Film NexT, care va avea loc in perioada 22-26 iunie 2017, aduce si anul acesta pe ecranele romanesti scurtmetraje ale unor nume sonore ale cinematografiei internationale prin intermediul unor sectiuni deja consacrate in cadrul festivalului: European Film Academy: Short Matters! Tour si Arthouse Shorts, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

"Transcedens. In between speculations" ajunge la Istanbul

Email Imprimare PDF

15_between_speculations_istambul
Institutul Cultural Român „Dimitrei Cantemir" de la Istanbul și Galeria Adahan, din vestitul district Galata, anunță deschiderea expoziției TRANSCENDENS. IN BETWEEN SPECULATIONS realizată de Anamaria Avram, artist vizual și Sorin Manu, producător de film și director imagine, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cade sau nu cade Guvernul Grindeanu?

Email Imprimare PDF

16_grindeanu_g
Deputaţii şi senatorii se reunesc miercuri pentru a da votul pe moţiunea de cenzură a PSD şi ALDE împotriva guvernului Grindeanu. Deputații PMP și USR au anunţat că nu vor fi prezenţi în sală, în timp ce liberalii vor sta la şedinţa de plen, dar nu vor vota, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce a transmis Președintele Klaus Iohannis, participanților la întrunirea solemnă prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la adoptarea la Iași a modificărilor constituționale din 20 iunie 1917?

Email Imprimare PDF

16_iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 20 iunie a.c., un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la adoptarea la Iași a modificărilor constituționale din 20 iunie 1917. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Centenar, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele Klaus Iohannis către PSD și UDMR: nu autonomiei pe criterii etnice!

Email Imprimare PDF

16_iohannis_nu_autonomiei_psd_udmr
Aflat în vizită în Germania, Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel către social-democrați să nu introducă autonomia pe criterii etnice în pachetul de negocieri, transmite Romanian global News.

Citeşte mai mult...
 

NATO şi UE vor să întărească capacitatea de apărare a Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

16_nato_ue
NATO şi Uniunea Europeană îşi anunţă intenţia că, în cadrul unui plan comun de acţiuni vor să întărească capacitatea de apărare şi rezistenţă la provocările externe a Republicii Moldova, Bosniei şi Herţegovinei şi Tunisiei, scrie Adevarul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk ,, cere Chișinăului să respecte „pe deplin” avizul Comisiei de la Veneția

Email Imprimare PDF

16_pavel_filip_tusk
Avizul dat de experții Comisiei de la Veneția asupra proiectului PD și PSRM privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt trebuie respectat pe deplin. Asta i-a transmis preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrului Pavel Filip, care se află în aceste zile la Bruxelles, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Activistul unionist Vlad Bileţchi a fost audiat cu privire la reţinerea sa ilegală de către poliția din Chișinău

Email Imprimare PDF

16_vlad_biletchi
Liderul ODIP, Vlad Bileţchi a avut ieri, 20 iunie, o audiere la Ministerul Afacerilor Interne din Chișinău, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Naţională a Portului Popular 2017 în Basarabia

Email Imprimare PDF

16_ziua_nationala_a_portului_popular_in_basarabia
Duminică, 25 iunie 2017, la Chişinău, vor avea loc manifestările organizate pentru a marca Ziua Naţională a Portului Popular,organizate de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chişinău,USAID, Agenția Suedeza pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial,Casa portului popular Casa Cri stea, Uniunea Meşterilor Populari, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O DELEGAŢIE DIN ROMÂNIA PARTICIPĂ LA SUMMITUL DE INVESTIŢII SELECTUSA 2017

Email Imprimare PDF

16_selectusa_investment_summit
Companii din România participă alături de lideri în business din întreaga lume şi de reprezentanţi ai Guvernului SUA la un eveniment de top despre investiţii, transmite Romanian Global news citând un comunicat al ambasadei SUA la București.

Citeşte mai mult...
 

Donație de cărți din partea României pentru un penitenciar din Chișinău

Email Imprimare PDF

16_donatie_de_carti_pt_penitenciar_chisinau
Viceministrul Justiției din Rep. Moldova Anatolie Munteanu, și reprezentanți ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare au avut, ieri, 20 iunie, o întâlnire cu ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță. Diplomatul a oferit un lot de cărți pentru deținuții unui penitenciar, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sânziene pentru o noapte: cu ocazia zilei universale a iei, studentii români din Italia redescoperă tradiția și obiceiurile românești

Email Imprimare PDF

16_sanziene_la_notte_magica
Vineri 23 iunie, începând cu orele 18.30, în Sala de Expoziții de la Accademia di Romania in Roma, se va desfășura evenimentul Sânziene: La notte magica, desfășurat cu ocazia Zilei Universale a Iei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Turneul „ISVOR. Constantin Brâncuși”

Email Imprimare PDF

16_isvor_constantin_brancusi
În perioada 18 – 23 iunie 2017, ansamblul bucureștean Imago Mundi va susține turneul european Isvor. Constantin Brâncuși – muzică de factură clasic-contemporană, susținută vizual de proiecții foto-video mixate în timp real, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Spaces of Memory, Spaces of Heritage”: România prezentă la Festivalul de Arhitectură de la Londra

Email Imprimare PDF

16_spaces_of_memory_of_heritage
Institutul Cultural Român din Londra vernisează, pe 21 iunie, expoziţia cu titlul "Spaces of Memory, Spaces of Heritage" („Spaţii ale memoriei, spaţii patrimoniale"), ca parte a Festivalului de Arhitectură din Londra, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN HARGHITA ŞI COVASNA ȘI MUREȘ către parlamentarii PSD și ALDE: NU NE TRĂDAȚI! PE NOI ȘI ROMÂNIA!Ce zice ACADEMIA ROMÂNĂ?

Email Imprimare PDF


Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureș, analizând cu responsabilitate situaţia creată prin reluarea dezbaterii proiectului legii Statutului minorităţilor naţionale şi consecinţele grave ce le-ar avea adoptarea lui în forma redactată de UDMR, îşi exprimă îngrijorarea şi solicită atât partidelor din coaliţia guvernamentală cât şi celor din opoziţie să nu voteze acest proiect de lege în forma sa actuală, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tănasă: Ungaria, peste 100 de MILIOANE de euro pentru ungurii din afara Ungariei. Cât alocă România?

Email Imprimare PDF

17_doua_lepre
Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, alocă anual zeci de milioane de euro pentru pentru programele destinate maghiarilor de peste hotare. În Transilvania, sumele sunt direcționate și către propaganda revizionistă, știut fiind faptul că Budapesta nu este împăcată cu Tratatul de la Trianon, scrie Dan Tănasă pe www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

R.Moldova, pe agenda discuțiilor dintre președintele Klaus Iohannis și cancelarul german Angela Merkel

Email Imprimare PDF

17_iohannis_merkel
"Am trecut în revistă în mod natural vecinătatea estică, problematica R.Moldova, a Ucrainei, am discutat chiar un pic mai în detaliu despre spaţiul Mării Negre şi despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri, practic, identice, este un spaţiu care este vital, nu numai pentru Uniune, dar şi pentru NATO şi în sens larg, pentru securitatea noastră, a întregii regiuni", a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă susținută împreună cu cancelarul german, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Săhărneanu: De ce cunoașterea limbii ruse este păguboasă pentru moldoveni sau schiță de răspuns la o nedumerire a ambasadorului american ( de la Chișinău)

Email Imprimare PDF

17_saharneanu
De ce cunoașterea limbii ruse este păguboasă pentru moldoveni sau schiță de răspuns la o nedumerire a ambasadorului american

Intuiesc reacția vehementă a „gnosticilor" dodoniști la afirmația din titlu: cum adică, cum să fie păguboasă pentru cineva cunoașterea unei limbi, a limbii ruse în cazul de față? Nu se poate, autorul frizează naționalismul, atentează la prietenia popoarelor. Limba rusă, vor spune ei, a fost o punte de lărgire a orizontului cultural al moldovenilor, o sursă de acces la izvoarele cunoașterii, scrie Valeriu Săhărneanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment IEH: Ziua Internațională a Iei, sărbătorită la Paris

Email Imprimare PDF

17_paris_sarbatoarea_iei_ieh
Ziua Internațională a Iei va fi sărbătorită pe 23 iunie 2017, la sediul Ambasadei României de la Paris, printr-un recital susținut de interpreta Victoria Mahu Choffel, din Republica Moldova, acompaniată de artistul francez multi-instrumentist Christopher Peyrafort, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Slujire arhierească la românii din Offenburg

Email Imprimare PDF

17_slujire_arhiereasca
În zilele de 17 şi 18 iunie credincioşii parohiei românești „Sfânta Treime" din Offenburg au avut privilegiul de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim. În vizita pastorală, ierarhul a slujit Taina Sf. Maslu și a avut o seară duhovnicească împreună cu credicioșii parohiei, iar duminică ÎPS Serafim a slujit Sfânta Liturghie arhierească, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cristina Balaj Mihai : Legende și folclor- turneul canadian susţinut de corul La Muse, ȋn onoarea lui Iacob Mureșianu

Email Imprimare PDF

17_legende_si_folclor_turneu_canadian
Cine a avut ocazia să participe la unul dintre spectacolele corului La Muse din Montréal, condus de Ioana German, a avut nu numai revelaţia unei lumi minunate, bine aşezate, aceea a muzicii, legendelor şi folclorului românesc, dar şi a bucuriei pe care o ai atunci când bei din apa vie a izvoarelor curate, scrie Cristina Balaj Mihai, pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Slujiri episcopale la românii din Norvegia de zilele Rusaliilor Sfinților Români

Email Imprimare PDF

17_romani_norvegia_slujiri_episcopale
În zilele de 18, 19 și 20 iunie Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Românie a Europei de Nord a efectuat vizite pastorale la românii din Kristiansand, Stavanger și Bergen. Ierarhul român a ales ca, în acest an, de praznicul Tuturor Sfinților Români, denumit și Rusaliile Sfinților Români, să cerceteze, pe lângă comunitățile de români, și deținuții din penitenciarele din orașele amintite, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Protopopiatul românesc Liguria - tabăra pentru copiii români, Santo Stefano d'Aveto

Email Imprimare PDF

17_protopopiat_romanesc_liguria
Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan, parohiile românești din protopopiatul Liguria, au organizat în săptămâna 12 – 16 iunie 2016 tabăra de vara în localitatea Santo Stefano d'Aveto, transmite romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Ucraina - nemulţumiţi de introducerea cotelor lingvistice în audiovizualul naţional

Email Imprimare PDF

18_audiovizual
Liderii mai multor asociaţii culturale româneşti din Ucraina s-au arătat a fi nemulţumiţi de iniţiativa Parlamentului de la Kiev (Rada Supremă) de a introduce unele cote lingvistice în audiovizualul naţional şi regional, considerând modificările legislative amintite o îngrădire a drepturilor minorităţilor naţionale în spaţiul informaţional ucrainean. Despre aceasta se spune într-o Adresare deschisă înaintată Radei Supreme, Preşedintelui Ucrainei şi reprezentanţilor comunităţii internaţionale, notează BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Directoarea liceului ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, amenințată de autoritățile separatiste pro-ruse de la Tiraspol

Email Imprimare PDF

18_elenora_cercavschi
Directoarea liceului "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, se plânge pe mai multe incidente la hotarul administrativ de la Nistru și afirmă că nu beneficiază de protecție din partea autorităților constituționale de la Chișinău, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: luzia Ambasadorului american

Email Imprimare PDF

18_nicolae_negru
Retorică sau nu, întrebarea Ambasadorului american James Pettit ar merita un răspuns, pentru noi înșine în primul rând: de ce o bună parte din cetățenii noștri nu apreciază sau par să nu aprecieze asistența financiară generoasă, permanentă, pe care ne o acordă SUA și UE de-a lungul multor ani de zile, de ce nu prețuiesc ajutorul pe care ni-l oferă în procesul de democratizare și reformare a statului Republica Moldova, preferând să se orienteze spre Rusia, care nu numai că nu ne ajută, ci ne și pedepsește economic, închizând ușa pieței sale pentru produsele moldovenești, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Dulgheru: QUO VADIS, BASARABIA?

Email Imprimare PDF

18_basarabia_sfasiata
Perspectivele Ucrainei devin mult mai clare, în special, după ultima cuvântare a preşedintelui ucrainean P. Poroşenko legată de obţinerea regimului liberalizat de vize ucrainenilor, în care liderul ucrainean prin versurile lui M. Lermontov „Proşceai nemîtaia Rossia (Adio, Rusie nespălată)" a dat un ultim semnal clar Rusiei. Basarabia însă, acest colţ de ţară atât de prost guvernat, aidoma unei corăbii naufragiate fără cârmaci, mai oscilează încă între est şi vest, între ţărmul rusesc şi cel european, scrie Valeriu Dulgheru, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Harta interactivă a școlilor românești din Italia publicată de Ambasada României la Roma

Email Imprimare PDF

18_harta_interactiva_a_scolilor_ro_italia
Ambasada României în Italia a lansat, pe 15 iunie 2017, harta interactivă a unităților de învățământ preuniversitar și universitar din Italia în care se desfășoară cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR), respectiv activitatea lectoratelor de limbă română, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei României la Roma, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cel mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, pus în valoare de Primăria Galați

Email Imprimare PDF

18_Asezarea_dacica_Castru_Castellumul_roman_Tirighina_Barbosi
Primăria municipiului Galați a hotărât punerea în valoare a potențialului turistic și științific al celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Așezarea dacică, Castrul și Castellumul roman de la Tirighina-Barboși, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de municipalitatea gălățeană, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Două secţii din cadrul Institutului Mamei şi Copilului de la Chișinău, renovate cu suportul Țării mamă

Email Imprimare PDF

18_urologie_pedriaca
Secția Urologie Pediatrică și Secția Ginecologie Infantilă din cadrul Institutului Mamei și Copilului de la Chișinău au fost astăzi inaugurate, după ce au fost reparate cu suportul Guvernului României. Reparația ambelor secții a început în luna august 2016, iar suma totală a investiției este de 4.403.870 lei, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziție documentară la Clubul Țăranului Român: DOUĂ ZILE CÂT UN VEAC… 28 IUNIE 1940 – 22 IUNIE 1941

Email Imprimare PDF

18_doua_zile_cat_un_veac
Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu" organizează expoziția documentară „DOUĂ ZILE CÂT UN VEAC... 28 IUNIE 1940 – 22 IUNIE 1941", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mehmet Köse, preşedintele Departamentului pentru relaţii cu turcii din străinătate s-a văzut cu senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat

Email Imprimare PDF

18_viorel_badea_mehmet_kose
Joi, 15 iunie a.c., a avut loc întrevederea dintre domnul senator Viorel-Riceard Badea, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, şi domnul Mehmet Köse, preşedintele Departamentului pentru relaţii cu turcii din străinătate din cadrul Oficiului Prim-ministrului Republicii Turcia, aflat în fruntea unei delegaţii a Departamentului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra de Vară pentru copiii români din Parohia Verona I

Email Imprimare PDF

18_parohia_verona_tabara_c
Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în perioada 18-24 iunie 2017 se desfășoară la Ferrara di Monte Baldo (Provincia Verona), în Grădina Botanică din Novezzina, Tabăra de Vară pentru copiii din parohia Verona 1, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școala de Vară ”Nu uita că ești român” la Asolo în Italia

Email Imprimare PDF

18_scoala_de_vara_asolo_italia
Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, în parohia Sf. Prooroc Moise din Asolo, sub coordonarea părintelui Iulian Munteanu, au demarat activitățile educative românești. La a treia ediție Școala de Vară de anul acesta, decurge ca și anii trecuți după modelul recomandat la nivelul episcopiei "Nu uita că ești român". Astfel pe parcursul zilei se desfășoară mai multe ateliere de literatură, gramatică, și istorie românească, într-un cadru relaxant de vacanță, scrie Părintele Ioan Lupășteanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Larisa Axinia: Ziua iei românești la Milano

Email Imprimare PDF

18_ziua_univ_a_iei_it
Românii sărbătoresc pe 24 iunie, de Sânziene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul) portul popular, mai exact ia românescă. Această zi a fost numită Ziua Universală a Iei, cămașa tradițională, oriunde pe planetă, scrie Larisa Axinia, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scurt-metrajul O noapte în Tokoriki, în regia Roxanei Stroe, la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv

Email Imprimare PDF

Scurt-metrajul O noapte în Tokoriki, în regia Roxanei Stroe, la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv
În perioada 18-24 iunie 2017 va avea loc, la Cinemateca din Tel Aviv, cea de-a XXXI-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Studențesc. În cadrul acestui eveniment, scurtmetrajul românesc O noapte în Tokoriki (România, 2016, 18 min.), regia Roxana Stroe, a fost selectat pentru a fi proiectat în cadrul competiției internaționale. Proiecția filmului românesc va avea loc în data de 20 iunie, la Cinemateca din Tel Aviv, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Universală a Iei la Budapesta

Email Imprimare PDF

18_ziua_universala_a_iei_budapesta
Sâmbătă, 24 iunie 2017, de la ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Român Budapesta, din str. Izsó nr. 5, va avea loc vernisajul expoziției „Ia românească la Budapesta". La vernisaj va fi prezentă doamna profesor Despina Bălteanu, meşter popular din Băile Herculane, România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Grindeanu exclus din partid!

Email Imprimare PDF

21_grindeanu_exclus_din_psd
Pentru că a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului, conducerea PSD l-a exclus pe Sorin Grindeanu din partid, iar luni va depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. PSD şi ALDE au o majoritate sigură, însă Victor Ponta şi Daniel Constantin încearcă să atragă oameni de partea lui Grindeanu. Pe de altă parte UDMR ar putea înclina decisiv balanţa în favoarea celui care îi oferă mai mult, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Uniunea Europeană a aprobat asistența de 100 de milioane de euro pentru R.Moldova...Cu condiții!

Email Imprimare PDF

21_uniunea_europeana_acorda_asistenta_rm_100_mil_e
Ambasadorii UE au aprobat, astăzi, Acordul încheiat cu Parlamentul European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, 40 de milioane dintre care vor fi sub formă de grant, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deutsche Welle: Soarta democraţiei în Republica Moldova atârnă de avizul de astăzi al Comisiei de la Veneţia

Email Imprimare PDF

21_c_venetia
Comisia de la Veneţia va face public avizul său asupra proiectului democraţilor şi socialiştilor moldoveni de schimbare a sistemului electoral. Societatea civilă din Republica Moldova mizează pe un aviz negativ în măsură să blocheze controversata iniţiativă democrato-socialistă, scrie Vitalie Călugăreanu în www.dw.com/ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MAE pune la punct pe comisarul european maghiar pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics care „dezinformează și se amestecă ostil în problemele interne ale României"

Email Imprimare PDF

21_mae_tibor_navracsis
Ministerul Afacerilor Externe a informat Comisia Europeană, în urma atenționării transmise Ministerului Educației de către comisarul european pentru Educație, Tineret și Sport, Navracsics Tibor, referitoare la situația Universității de Medicină și Farmacie și a Liceului Teologic Romano-Catolic, ambele din Târgu Mureș, asupra acestor demersuri și a evidențiat lipsa de competențe a CE în domeniul educației, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE, scrie www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tarifele de roaming din Uniunea Europeană au fost eliminate. Românii din UE pot vorbi mai ieftin acasă!

Email Imprimare PDF

21_tarifele_roaming_eliminate
Tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul călătoriilor în Uniunea Europeană au fost eliminate începând de joi, 15 iunie 2017, la capătul eforturilor Bruxelles-ului din ultimul deceniu de a arăta euroscepticilor că le poate înbunătăţi viaţa, dar riscurile unor costuri mai mari nu au fost eliminate complet, relatează Reuters, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect ICR: Tineri basarabeni în Țara mamă la lecții de istorie și cultură românească

Email Imprimare PDF

21_caravana_cultural_istorica
În perioada 16-18 iunie 2017, Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, organizeaza o caravană cultural-istorică în România la care vor participa 35 de elevi din sudul Republicii Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eseu: Cetatea Albă – dovada identității românești a neamului nostru

Email Imprimare PDF

21_cetatea_alba
Pentru noi, sud-basarabenii, ca să ne căutăm identitatea de neam cu românii din Republica Moldova ori cu cei din România, e de ajuns să mergem la Cetatea Albă, situată la vărsarea Nistrului în limanul cu acelaș nume, unde s-au păstrat dovezile de veacuri ale existenței românilor pe aceste pământuri basarabene. De la mai mulți am auzit despre existența acestei cetăți și aveam un mare interes de a vedea această relicvă a neamului, deoarece, cândva, pe locurile cetății, au călcat și strămoșii noștri. 2 aprilie 2016 este data care îmi va rămâne în memorie, cred, pentru totdeauna, deoarece anume atunci am fost cu colegii și profesorii din școala noastră în excursie la Cetatea Albă, azi Bilhorod-Dnistrovsk, transmite TocPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cavalcada dansului popular la Festivalul folcloric „Perinița” din Jula, Ungaria

Email Imprimare PDF

21_cavalcada_dansului_popular_perinita
La Centrul Cultural Românesc din Jula a avut loc vinerea trecută, cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de cânte- ce şi dansuri populare „Periniţa", eveniment organizat de către Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria. Cu acest prilej, au evoluat solişti şi formaţii artistice de dansuri populare a tuturor şcolilor în care se învaţă limba română în Ungaria din cele trei judeţe: Bihor, Bichiş şi Ciongrad, scrie Foaia Românească, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O nouă biserică pentru credincioșii români din Viena. A fost achiziționat terenul pentru construcție

Email Imprimare PDF

21_o_noua__biserica_pt_credinciosii_ro_viena
Miercuri, 14 iunie 2017, a fost semnat în Viena contractul de cumpărare a terenului pe care va fi construită o nouă Biserică pentru Comunitatea ortodoxă română din capitala Austriei, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În Parohia Ortodoxă Română din Salzburg a avut a loc sărbătoarea Zilei Copiilor

Email Imprimare PDF

21_salzburg_copii_ro
În Parohia Ortodoxă Română din Salzburg a avut a loc sărbătoarea Zilei Copiilor. Evenimentul cultural-spiritual, intrat în tradiţia comunităţii este aşteptat cu bucurie de copii şi de adulţi. Copiii, asistaţi de părinţi şi de coordonatorii programului s-au pregătit cu multe săptămâni înainte, au exersat la instrumente, şi-au probat costumele populare şi opincuţele, au scris poezii şi urări dedicate părinţilor, cadrelor didactice şi prietenilor, scrie Preot Prof. Dr. Dumitru Viezuianu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Serbare la final de an în Școala parohială românească din Valdemoro

Email Imprimare PDF

21_scoala_parohiala_ro_valdemoro
În Duminica Tuturor Sfinților copiii și tinerii din cadrul Școlii Parohiale Sfinții Mărturisitori, ce funcționează în Parohia ortodoxă românească din Valdemoro au pregătit serbarea la final de an. Evenimentul a avut loc în biserică, după încheierea Sfintei Liturghii, scrie www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Al treilea hram al Parohiei românești din Kempten

Email Imprimare PDF

21_hram_parohie_ro_kempten
Credincioșii Parohiei din Kempten au sărbătorit sâmbătă, 10 iunie, pe sfinții lor ocrotitori - Sf. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sfântul Bonifațiu, Apostolul Germaniei. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Sofian Brasoveanul a slujit Sfânta Liturghie împreună cu părintele paroh Cristian Căjvăneanu și un sobor de preoți de la parohiile învecinate, transmite www.mitropolia-ro.de, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Şcoala de Vară de la Sinaia – „Exilul românesc postbelic”

Email Imprimare PDF

21_scoala_de_vara_sinaia_icr
Școala de vară de la Sinaia Exilul românesc postbelic are ca scop cunoașterea și înţelegerea fenomenului anticomunist postbelic în rândul tinerilor români din ţară şi străinătate. Programul se adresează studenților care urmează studii masterale sau doctoraledin unitățile de învățământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, ori din diaspora (Europa), vorbitori de limba română, care dezvoltă sau intenționează să realizeze proiecte pe tema exilului românesc postbelic sau a aspectelor adiacente, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cu ajutorul UE, locuitorii din Bugeac au acces la apă potabilă, iar cei din Cealîc beneficiază de o grădiniță renovată

Email Imprimare PDF

21_sateni_bugeac
Peste 1700 de persoane din satul Bugeac, raionul Comrat, au obținut acces la apă potabilă odată cu lansarea noului sistem de alimentare cu apă din localitate, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români nu uitați! 15 iunie 1889- 15 iunie 2017! 128 de ani de la trecere în eternitate a celui mai mare poet român– Mihai Eminescu

Email Imprimare PDF

22_eminescu_15_iunie_trecerea_la_cele_vesnice
În data de 15 iunie 1889 a încetat din viață, la 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, poetul Mihai Eminescu, considerat cel mai important reprezentant al literaturii române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Final de mandat pentru Guvernul de la Bucureşti: PSD și ALDE au votat retragerea sprijinului politic pentru Cabinetul Grindeanu, iar toţi miniştrii şi-au dat demisia

Email Imprimare PDF

22_cabinetul_grindeanu_a_demisionat
PSD și ALDE au votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.Totodată, toţi miniştrii Cabinetului Grindeanu au demisionat, iar demisiile au fost depuse la Secretariatul General al Guvernului, urmând ca acestea să fie transmise la Palatul Cotroceni, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 3

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.