Banner

PNL câștigă alegerile europarlamentare. Rezultate finale parțiale!

Email Imprimare PDF

01_pnlBEC a anunțat primele rezultate finale parțiale după numărarea a 96,51% din voturi. PNL câștigă alegerile europarlamentare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scandal uriaș la secțiile de vort din diasporă. Cum au votatt românii din diasporă și comunitățile istorice. Date parțiale!

Email Imprimare PDF

01_sectiile_de_vot_din_diaspora_scandalBEC a anunțat primele cifre provizorii care vin de la românii de pretutindeni! Casele de sondare nu le-au luat în calcul pentru exit-poll, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mesajul ministrului interimar Ștefan Radu Oprea cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_la_multi_ani_romania_si_romani_de_pretutindeniMinistrul interimar Ștefan Radu Oprea a transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni un mesaj pe site-ul MRP, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sf. Mucenic Ioan Valahul-Ziua Națională Românilor/Vlahilor din Seerbia de Răsărit- Ziua Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_sf_mucenic_ioan_valahul_ziua_romanilor_din_serbiaPe 26 mai 2019, în duminica a 5-a după Sfintele Paști,la Nigocin, credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit au participat la sărbatoarea Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul bisericii din Nigocin. Sfânta Liturghie a făcut fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Protopop al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului împreună cu un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de către un grup de Teologi din România și Serbia împreună cu delegația Mănăstirii Sfânta Ana din Orșova condusă de Maica Stareță Iustina Popovici. La eveniment au fost prezenți lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit, credincioși și frați din țara mamă România, transmite corespondentul Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul de Stat în MRP, Victor Alexeev: Ministerul Românilor de Pretutindeni va oferi carte verde celor care încă nu au obţinut cetăţenia română

Email Imprimare PDF

01_mrp_carte_verde_romanilorMinisterul Românilor de Pretutindeni va oferi carte verde celor care încă nu au obţinut cetăţenia română. Declaraţia a fost făcută de Secretarul de Stat de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, Victor Alexeev, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Râul Bâc va fi CURĂȚAT pe o lungime de 45 de kilometri, de la Chișinău până la Strășeni, cu 10 MILIOANE de euro, bani oferiți de România

Email Imprimare PDF

01_raul_bacLocuitorii din municipiul Chișinău și raionul Strășeni ar putea scăpa în curând de inundații, după ce râul Bâc va fi curățat. Guvernul României urmează să aloce pentru acest proiect 10 milioane de euro, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Dulgheru: Quo vadis Basarabia?

Email Imprimare PDF

01_valeriu_dulgheru„Sunt 16 secole de când alături de generația mea îndemnăm românii de pretutindeni „Hai să dăm mână cu mână... Căci ...Unde-i unul nu-i putere...". Neamul meu din nou la răspântie și frumoasa mea Moldovă, „Scumpă Moldovă! țară de jale! Ah! În ce stare tu ai ajuns! Lasă-mă –a plânge rănile tale". (Testamentul lui V. Alecsandri)

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care durează prea mult

Email Imprimare PDF

01_ni_negruNe putem felicita: PD a fost izolat cu succes și, în două săptămâni, Republica Moldova va reintra în cursa electorală fără să fi ieșit bine din cea precedentă. Nu a fost greu: Rusia le-a interzis socialiștilor să facă alianță cu partidul lui Plahotniuc, iar acumiștii s-au autoizolat din propria inițiativă, adică de bunăvoie și nesiliți de nimeni, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: La Comrat s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_comrat_ziua_ro_de_pretutindeniInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Comrat", în regiunea Găgăuzia din Repubica Moldova, în data de 24 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Comrat și cu sprijinul Lectoratului de Limba Română de la Universitatea de Stat din Comrat, transmite un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputații Consiliului Regional Transcarpatia îi solicită lui Zelenski să transmită Curții Constituționale Legea privind limba ucraineană

Email Imprimare PDF

01_deputatii_consiliului_regional_transcarpatiaDecizia corespunzătoare a fost luată la sesiunea Consiliului Regional Transcarpatia joi, 23 mai. După cum informează agenția UNIAN, 35 de deputați au votat pentru proiectul hotărârii "Cu privire la demersul Consiliului regional Transcarpatia privind legea Ucrainei despre asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat", informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii iau cu asalt landul Hessen, date oficiale: Comunitatea din UE cu cea mai mare creștere a numărului de nou-sosiți

Email Imprimare PDF

01_romani_landul_hessenÎn jur de 490.000, 45%, dintre persoanele străine care trăiesc în Hessen provin din statele UE România, Bulgaria și Croația, țări cu cea mai creștere în rândul nou-veniților. Cetățenii turci reprezintă de departe cel mai mare grup de străini. Durata medie de ședere este de 16 ani, transmite www.ziarulromanesc.de, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima bibliotecă românească din regiunea pariziană va fi binecuvântată de Episcopul Iustin

Email Imprimare PDF

01_episcop_iustin_biblioteca_parizianaPrima bibliotecă românească din regiunea pariziană va fi binecuvântată duminică de Episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, informează Radio Renaşterea, citat www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La multi ani romanilor de pretutindeni!

Email Imprimare PDF

steag_roRomanian Global News ureaza “La multi ani!” tuturor romanilor din comunitatile istorice si din diaspora. Dragi romani, sa va pastrati cu tarie identitatea romaneasca, valorile nationale si credinta.

 

Vasile Iordăchescu, omul care a rezidit în Sudul Basarabiei biserica dinamitată de sovietici, a plecat în veșnicie. Mulțumim Nea Vasile și drum bun în Împărația Cerurilor!

Email Imprimare PDF

01_vasile_iordachescuPe 23 Mai 2019, a plecat la Cer si "omul lui Dumnedzau" VASILE IORDACHESCU, agronom destoinic si respectat, om de o darzenie rara, initiatorul si sufletul rectitoririi Bisericii romanesti din Hagi-Curda Sudului Basarabiei (azi raionul Izmail al regiunii Odesa), biserica dinamitata de sovietici imediat dupa ocupatia urss, scrie avocatul Antonie Popescu într-o scrisoare adresată autorităților statului român, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Audieri în Congresul SUA: Rusia s-a IMPLICAT în alegerile parlamentare din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_audieri_in_congresul_suaRusia s-a implicat în alegerile parlamentare din R. Moldova, desfășurate la 24 februarie 2019. Este declarația congresmanului american Adam Kinzinger, făcută în cadrul unor audieri în Comisia Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanților a Congresului SUA. Audierile au vizat imixtiunile Rusiei în procesele electorale din mai multe țări, inclusiv din R. Moldova, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scriitoarea din Republica Moldova, nominalizată din Partea României, Tatiana Țîbuleac, a luat Premiul European pentru Literatură pentru romanul „Grădina de sticlă”

Email Imprimare PDF

01_tatiana_tibuleac_2Jurnalista și scriitoarea din Rep. Moldova Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul European pentru Literatură cu romanul „Grădina de sticlă", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul de stat Victor Alexeev explică într-un intreviu acordat portalului DESCHIDE.MD ce a făcut și ce va face guvernul de la București pentru basarabeni

Email Imprimare PDF

01_victo_alexeev_2Duminică vor avea loc alegeri europarlamentare, iar la urne sunt așteptați, inclusiv, și cetățenii români din Basarabia. Deschide.MD a mediatizat în această perioadă oferta electorală a diferitor formațiuni politice de la București. Acum discutăm tema cu Victor Alexeev, exponent PSD și Secretar de Stat în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion: șantajul practicat de UDMR arată complicitatea partidelor pentru menținerea la putere. Pe 26 mai putem spune „stop!”

Email Imprimare PDF

01_george_simion_2Descinderi, percheziții și audieri au avut loc în județele Bacău și Harghita în cazul profanării crucilor eroilor români din Valea Uzului și al agresării de către extremiști maghiari a candidatului independent la alegerile europarlamentare George Simion. Unul dintre atacatorii lui George Simion, identificat de acesta pe baza fișelor puse la dispoziție de poliție, viceprimarul comunei Sânmartin, Laszlo Antal, a fost audiat la secția de poliție din Miercurea-Ciuc, în urma plângerii înaintate de candidatul independent. În acest context, UDMR amenință ruperea coaliției de guvernare prin întreruperea colaborării cu PSD și ALDE, se arată într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Balonul de săpun al politicii autohtone

Email Imprimare PDF

01_petru_bMass-media a trecut mult prea ușor peste un recent interviu oferit de Andrei Năstase portalului eNews. Liderul Platformei DA și-a dorit, pesemne, să fie mai profund și mai argumentat decât pare pentru a demonstra că are în cap și alte idei decât Plahotniuc, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Mașina cu poeți” va poposi sâmbătă, 25 mai, la Carapciu pe Siret, regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_liceul_mihai_eminescu_carapciuÎn data de 25 mai 2019 cenaclul literar transfrontalier „Mașina cu poeți" va reuni din nou scriitori din regiunea Cernăuți și județul Suceava. Evenimentul va avea loc la Liceul „Mihai Eminescu" din Carapciu, raionul Hliboca (Adâncata), începând cu ora 11:00 – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Chitighaz și Jula se pregătesc de sărbătoare

Email Imprimare PDF

01_chitigaz_julaAutoguvernarea Românească din Chitighaz organizează în ziua de sâmbătă, 1 iunie, o zi dedicată naţionalităţăii române din localitate. Programul din piaţ a centrală a satului va începe la ora 9.00, cu un concurs gastronomic, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prezență românească la Festivalul Culturii din Arcore (Italia)

Email Imprimare PDF

01_festivalul_culturii_alcoreUna dintre manifestările culturale care tind să devină un bilet de vizită nu doar pentru orașul Arcore, cât și pentru toată provincia Monza Brianza este Festivalul Culturii, ajuns la cea de a cincea ediție, o ediție care se desfășoară în perioada 24 mai-16 iunie 2019 și reunește o serie de manifestări culturale, artistice și muzicale, concerte, expoziții de pictură, la care vor participa importante personalități din Lombardia.

Citeşte mai mult...
 

La Révélations Paris, România arată, în premieră, că meseriile artistice devin modernitate

Email Imprimare PDF

01_la_relevation_policeParticiparea României, în premieră, la Bienala meseriilor artistice și industriilor creative „Révélations", care se desfășoară la Grand Palais, Paris, în perioada 23-26 mai 2019, este sprijinită de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu The Institute, transmite ICR într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News,

Citeşte mai mult...
 

Românii din comunitățile istorice vor putea lucra în Țara mamă! Lideri ai românilor din comunitățile istorice: “Așteptăm ca Parlamentul să aprobe Proiectul de lege”

Email Imprimare PDF

01_h_roPreşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, că a elaborat un proiect de lege - "Cartea verde a românilor de pretutindeni" - care dă posibilitatea românilor care nu au cetăţenie română, dar trăiesc în jurul ţării noastre să aibă acces mai uşor la piaţa muncii din România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP: Anunț privind deschiderea procesului de selecție a partenerilor prin intermediul cărora se vor acorda bursele de studiu etnicilor români cu domiciliul în Ucraina

Email Imprimare PDF

01_mrpMinisterul pentru Românii de Pretutindeni anunță deschiderea procesului de selecție a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale în vederea derulării Programului de acordare de burse elevilor etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Tomac s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_tomac_cernautiParlamentarul român Eugen Tomac s-a aflat într-o vizită la Cernăuți. În prima parte a zilei candidatul la Europarlamentare s-a întâlnit la sediul Societății pentru Cultură Românească "Mihai Eminescu" din centrul regional cu liderii asociațiilor culturale din nordul Bucovinei, purtând un dialog sincer și deschis cu reprezentanții comunității românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferințe și momente artistice organizate de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, împreună cu partenerii săi, în comunitățile istorice românești de Ziua Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_sunt_romanInstitutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni va derula proiecte în șapte comunități istorice românești, în perioada 24 mai – 02 iunie 2019.Evenimentele se vor desfășura cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, instituită prin art. 10 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teodorovici: CEC Bank va deschide sucursale în străinătate, pentru ca românii plecați să poată trimite bani mai ușor acasă

Email Imprimare PDF

01_teodorovici_cecCEC va deschide, în următoarea perioadă, sucursale în străinătate, în țările unde există comunități importante de români, pentru ca aceștia să poată trimite mai ușor bani acasă, fără comisioaane, a declarat marți la Frasin, în jud. Suceava, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu despre incidentul de la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului: “M-a cuprins furia și amărăciunea cauzate de lipsa unor reacții ferme din partea autorităților și a clasei politice”

Email Imprimare PDF

01_codreanu_valea_uzuluiDeputatul Constantin Codreanu a mers, ieri, 22 mai, alături de un grup de români inimoși veniți din Basarabia, la Cimitirul Internațional de la Valea Uzuluicu flori, lumânări, panglici și drapele tricolorîn semn de recunoștință pentru eroii români căzuți pentru patrie în zonă, dar și în semn de solidaritate cu George Simion și Cosmin Iosub, tramsmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul de stat din MRP, Lilla Debelka, s-a aflat alături de românii din SUA la festivalul „Romania Day Broadway 2019”

Email Imprimare PDF

01_lila_debelka_suaSecretarul de stat Lilla Debelka a efectuat în perioada 16-20 mai a.c., o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la New York, în cadrul căreia a participat la cea de-a XX-a Ediție aniversară a Festivalului „Romania Day Broadway 2019", care reunește români de pe întregul continent Nord-American, dar și din Europa.

Citeşte mai mult...
 

România, destinația de vacanță cea mai preferată de către basarabeni

Email Imprimare PDF

01_romania_valea_albitaPeste 26,4 mii de cetățeni ai R. Moldova au plecat la odihnă în străinătate în primele trei luni ale anului curent, prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferință publică cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni la ICR București

Email Imprimare PDF

01_descoperirea_geografiei_romanilorLa sediul ICR București (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc, luni 27 mai, de la ora 18, conferința cu titlul "Descoperirea geografiei românilor de pretutindeni", ce va fi susținută de Dr. Mihai Nicolae, președintele Institutului "Frații Golescu" pentru relații cu românii din străinătate. Intrarea este liberă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cristian Bucur: Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni cheamă în instanță Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_ajrpProblema finanțării proiectelor din diaspora de către Ministerul Românilor de Pretutindeni (sau alte variante care au existat de-a lungul timpului) a fost întotdeauna o sursă de nemulțumire și conflict între asociațiile de pretutindeni și funcționarii statului român, scrie http://marca-ro.ca, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Şcoala Românească la Spoleto – Italia și-a deschis ieri porțile

Email Imprimare PDF

01_spoleto_italiaAsociaţia Ziua Unirii din Spoleto – Italia anunţă deschiderea oficială a cursurilor de la ,, Şcoala Românească la Spoleto - Italia" proiect realizat cu sprijinul Guvernului României – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Hramul Catedralei din Chicago: Satul românesc omagiat în SUA

Email Imprimare PDF

01_hramul_catedralei_din_chicagoSărbătoarea hramului Catedralei din Chicago a inclus un program având tema anului omagial 2019, Satul românesc. Astfel, după Sfânta Liturghie oficiată duminică, 19 mai 2019, a fost jucată o scenetă din lucrarea Amintiri din copilărie a lui Ion Creangă, , informează Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Volodimir Zelenski a manifestat o reală deschidere pentru rezolvarea problemelor românilor din Ucraina – viceprim-ministrul roman

Email Imprimare PDF

01_ana_birchal_volodimir_zelenskiViceprim-ministrul, ministru interimar al Justiției, Ana Birchall a reprezentat România, luni, 20 mai 2019, la ceremonia de învestitură a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Astfel, vicepremierul român a participat la ședința Radei Supreme a Ucrainei consacrată depunerii jurământului de către președinte și la recepția solemnă pentru șefii delegațiilor străine, consacrată învestirii președintelui Ucrainei, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Regiunea Cernăuți: Din numărul total de grădinițe doar 10,1% sunt cu predare în limba română

Email Imprimare PDF

01_cernauti_gradinitaDatele publicate marți de Serviciul regional de Statistică Cernăuți arată că în 2018 pe teritoriul regiunii funcționau 378 de instituții de învățământ preșcolar cu o capacitate de 26,6 mii de locuri pentru copii. Anul trecut au fost înrolați la instituții 32,8 mii de copii, cu 1,7% mai puțini decât în 2017, transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vicepremierul de la Chișinău, Cristina Lesnic, a solicitat Misiunii OSCE în R.Moldova să se implice pentru soluționarea problemelor școlilor cu predare în limba română din Zona de Securitate de pe Nistru

Email Imprimare PDF

01_cristina_lesnic_2Vicepremierul de la Chișinău Cristina Lesnic a solicitat din nou Misiunii OSCE în R.Moldova să se implice activ, în calitate de mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană, în soluţionarea problemelor din Zona de Securitate de pe Nistru și școlilor cu predare în limba română, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Victor Alexeev: „Ne dorim ca cetățenii care posedă cetățenia română să fie mai activi și să iasă la vot mai masiv pentru că aceasta este o implicare pur frățească”

Email Imprimare PDF

01_victor_alexeev_1Președintele Organizației PSD în Republica Moldova, Victor Alexeev, spune că este important cine va reprezenta România în Parlamentul European și cum va reprezenta interesele Republicii Moldova în structura europeană. Potrivit lui, anterior au existat cazuri când deputații europeni au votat contra propriei țări, transmite IPN, citat de www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cu flori și lumânări, unioniștii au comemorat evenimentele din 16 mai 1812

Email Imprimare PDF

Cu flori și lumânări, mai mulți membri și simpatizanți ai Asociației „UNIREA-ODIP" au comemorat tragicele evenimente din 16 mai 1812, când a avut loc primul rapt al Basarabiei. Unioniștii au întins un tricolor imens de 100 de metri chiar în Piața Marii Adunări Naționale și au depus flori la monumentul victimelor ocupației ruse din 1812, transmite www.libertv.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Dulgheru // Putin și anacronica invenție „Lumea Rusă”

Email Imprimare PDF

01_dulgheru_v„Eu nu m-am temut a scrie, tu nu te teme a ceti" (Simion Bărnuțiu)

După dezintegrarea urss Rusia a avut o șansă de a se transforma într-o țară democratică. Au mai căzut imperii însă fostele metropole, fiind civilizații autentice, au acceptat realitatea crudă pentru ei. Unele dintre ele, cum a fost Marea Britanie și Spania, chiar și-au cerut scuze de la fostele colonii pentru tratamentul uneori neadecvat. Actualmente aceste colonii și foste metropole se află în armonie ca parteneri egali în lumile lor engleză și spaniolă. Nu este și cazul Rusiei (urss nu a fost altceva decât transformarea imperiului țarist rus în imperiul sovietic rus), scrie Valeriu Dulgheru, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primăria Vienei are PROIECTE gratuite pentru ROMÂNI: cursuri informative și de limba germană

Email Imprimare PDF

01_start_wienViena, care a fost desemnată pentru a 10-a oară capitala cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, vrea ca și noii veniți în capitala Austriei să aibă acces și să beneficieze de toate oportunitățile pe care Viena poate să le ofere locuitorilor ei, transmite www.ziarulromanesc.at, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Bihoreni, bucovineni și o ștafetă cu europarlamentari... sau cum se poate naște o înfrățire Rădăuți – Houston

Email Imprimare PDF

01_radauti_houstonPentru beiușenii de la asociația Bunul Samaritean nu doar bursele de merit, programele medicale sau de locuire pentru tineri proveniți din orfelinate reprezintă un impact dezirabil în comunitate dar și transferul de expertiză. Asociația a participat pentru a treia oară ca și partener la ștafeta anuală "Companii pentru Comunitate", sâmbătă, 18 mai 2019, derulată la Rădăuți de asociația Door to Home. "Am dus cu echipa noastră în acești ani din experiența acumulată în general dar și în particular, derivat din ștafeta "Alerg pentru o Cauză". Dorința fiind de a da mai departe know-how, de a inspira alte organizații și voluntari să facă binele în comunitatea lor." spune Nikolina Ciorna, vicepreședinte la asociația beiușeană, se arată într-un comunicat de presă sosit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Despre sufletul românesc cu maestrul Dan Puric la Bassano del Grappa

Email Imprimare PDF

01_bassano_del_grappo_dan_puricDuminică, 19 Mai 2019, clerici şi credincioşi din cele 45 de parohii din zona Triveneto s-au bucurat de o frumoasă întâlnire cu maestrul Dan Puric, care a susţinut în sala de teatru a Centrului Giovanile din Bassano del Grappa o conferinţă cu titlul „Suflet românesc", transmite Pr. Nicolae Budui, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul Bucuriei în Protopopiatul Piemonte III

Email Imprimare PDF

01_piemonte_III_festivalCu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Episcop Vicar Atanasie de Bogdania, duminică 19 mai 2019, a avut loc prima ediţie a "Festivalului Bucuriei" în Protopopiatul Piemonte III, festival care a unit într-un singur zâmbet peste o sută de copii din Protopopiat, a consemnat Angelica Olenici pentru www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Antologie bilingvă de poezie clasică româno-spaniolă, un proiect al ICR şi Institutul Cervantes din Spania

Email Imprimare PDF

01_festivalul_international_de_poezieInstitutul Cultural Român și Institutul Cervantes din Spania vor semna un acord de colaborare pentru continuarea schimburilor culturale și promovarea reciprocă. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, la invitația Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu și domnul Luis Garcia Montero au discutat direcțiile strategiei bilaterale, menționând oportunitatea lansării unor proiecte de anvergură în domeniul literaturii, artelor vizuale și promovării artiștilor contemporani în cele două țări, transmite ICR într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Berna vor avea o bibliotecă cu peste 10.000 de volume

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_bernaPreasfinţitul Părinte Iustin a sfinţit duminică, 19 mai 2019, spaţiul viitoarei biblioteci dedicată românilor din Berna, Elveţia. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie, informează Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi va derula șapte proiecte în șapte comunități istorice românești cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_iehCu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, instituită prin art. 10 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni va derula proiecte în șapte comunități istorice românești: la Comrat , în Republica Moldova, pe data de 24 mai 2019; la Sân Mihai (Lokve), regiunea Voievodina, Serbia, pe data de 25 mai 2019; la Ismail, Sudul Basarabiei, în Ucraina, pe 26 mai 2019 ; la Cernăuți, Nordul Bucovinei, înUcraina, pe 26 mai 2019; la Corcea, înAlbania, pe 26 mai 2019; la Vidin, în Bulgaria, pe 1 iunie 2019; iar în Timoc, Serbia, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată la Negotin, pe 26 mai 2019, și la Bor, pe 2 iunie 2019, se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția „Chipuri și locuri în comunități istorice românești” s-a deschis la Academia Română

Email Imprimare PDF

01_chipuri_si_locuri_in_comunitati_istorice_roCentrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, împreună cu Asociația Ștefadina vă invită, cu ocazia Zilei Românilor de pretutindeni, la expoziția „Chipuri și locuri în comunități istorice românești", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conducerea FCRCHM solicită intervenția autorităților locale, județene și naționale, pentru sancționarea celor vinovați în cazul cimitirului international al eroilor de la Valea Uzului

Email Imprimare PDF

01_fcrchmÎn plină campanie pentru alegerile europarlamentare și în preajma vizitei Papei Francisc în țara nostră, Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), împreună cu majoritatea societății românești, au luat la cunoștință cu indignare de o nouă și regretabilă acțiune antiromânească, se arată într-un comunicat de presă al FCRCHM, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Degeaba ne numim unioniști…

Email Imprimare PDF

01_ni_negruE ultima săptămână de campanie pentru alegerile europarlamentare. Pironiți asupra scenei locale, tot așteptând politicienii să tragă o linie și să apară cei care își vor asuma guvernarea Republicii Moldova în următorii patru ani, riscăm să ratăm un eveniment extrem de important, formarea noului Parlament European, de care va depinde funcționarea de mai departe a UE, relațiile ei cu statele vecine, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski a depus jurământul

Email Imprimare PDF

01_volodimir_zelenskiVladimir Zelenski a fost învestit oficialluni în funcția de președinte al Ucrainei. În primul său discurs în calitate de șef de stat, Zelenski a venit cu mesaje extrem de dure atât în adresa Guvernului, cât și a Parlamentului. Mai mult, noul președinte ucrainean a anunțat că a decis să dizolve Rada Supremă de la Kiev, scrie BBC, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Traian Băsescu: Republica Moldova nu va putea adera la Uniunea Europeană, decât prin unirea cu România

Email Imprimare PDF

01_tr_basescuPreședintele de onoare al Partidului Mișcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, i-a îndemnat, într-o conferință de presă la Chișinău, pe cetățenii români din Republica Moldova să participe în număr mare la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. El a subliniat că rezultatele acestui scrutin sunt importante și pentru Republica Moldova, relatează Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Spectacolul compozitorului Eugen Doga „Drumul Amintirilor” la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_eugen_dogaPentru prima dată la Chișinău pe data de 16 mai în incinta Palatului Național "Nicolai Sulac" compozitorul academician Eugen Doga a susținut un concert extraordinar cu genericul DRUMUL AMINTIRILOR dedicat tuturor mamelor celor care sunt în viață și celor care au trecut în eternitate, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

CRONOGRAF 2019: Filme despre români și comunitățile de români de pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_cronografCea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF se va desfășura în perioada 22-28 mai 2019, la Chișinău. Secțiunea CadRO a fost inaugurată în 2007, la cea de-a VI-a ediție a festivalului, așadar anul acesta CRONOGRAF totalizează 10 ediții CadRO. Dedicată exclusiv românilor şi comunităţilor de români din întreaga lume, Secțiunea CadRO prezintă filme documentare despre istoria, cultura și spiritualitatea românească, ca pe un mijloc de (re)cunoaștere și de evocare a identității naționale, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Poeţii Nicolae Băciuţ şi Vasile Tărâţeanu, laureații premiului „Grigore Vieru” pentru poezie de la Chişinău şi Iaşi

Email Imprimare PDF

01_nicolae_baicut_vasile_tarateanuÎn perioada 14 – 17 mai 2019, la Chişinău (în perioada 14 – 15 mai) şi Iaşi (16 şi 17 mai) s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU", ediţia a XI-a, manifestare culturală care a intrat deja în conștiința publicului iubitor de poezie din Iași și Chișinău, aducând mai multe noutăți, atât la nivelul activităților, programul oferind publicului recitaluri de muzică și poezie, conferințe, dialoguri culturale, spectacole de muzică, expoziții, transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comuna din România care a cheltuit cei mai mulți bani UE și atrage românii stabiliți în străinătate

Email Imprimare PDF

01_ciugudDe când suntem membri ai Uniunii Europene, am primit un sprijin financiar uriaș, care să dezvolte infrastructura țării și să aducă prosperitate românilor. La 12 ani de la adererare, am contribuit cu peste 17 miliarde de euro, dar am primit, până acum, aproape 56 de miliarde de euro. Un sold pozitiv de peste 38 de miliarde de euro. Bani care au ajuns în marea și mica infrastructură, dar și în investiții private, se arată într-un reportaj marca Știrile Pro TV ("România, Te iubesc"), preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cazurile în care românii din străinătate trebuie să plătească taxe în România

Email Imprimare PDF

01_anafSindicalistul Radu Nicolae, reprezentant al Asociației APS (Ass promozione sociale) MAYA ETS Italia a primit răspunsul la sesizarea către Senatul României cu privire la semnalările extrem de numeroase primite de la români din Italia. Acestia se plâng că, deși plătesc taxe și impozite în Italia, fiind cu rezidența în afara țării, sunt notificați în România pentru a plăti contribuții la asigurările sociale de sănătate, transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zilele Filmului Românesc / Muestra de Cine Rumano în Tenerife

Email Imprimare PDF

01_muestra_de_cine_rumenoInstitutul Cultural Român de la Madrid și Fundaţia Cristino de Vera - Espacio Cultural CajaCanarias organizează a II-a ediție a Zilelor Filmului Românesc / Muestra de Cine Rumano în Tenerife, în perioada 21 mai – 25 iunie 2019. La deschiderea oficială a festivalului de film va fi prezentă şi doamna Alina Elena Râmaru, consul onorific al României în Insulele Canare, transmite ICR într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reacția Consiliului Mondial Român referitor la evenimentele de la Valea Uzului și atitudinea UDMR

Email Imprimare PDF

01_the_world_roumanian_councilConsiliului Mondial Român a trimis vineri, 17 mai, o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, către Prim Ministru, Viorica Dăncilă,Președintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu și Președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prin care își exprimă indignarea față de recentele evenimente de la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, dar și față de "pasivitate vinovată a autorităților române a încurajat atitudinea maghiarilor din Transilvania care a devenit din ce în ce mai agresivă" legat de simbolurile naționale ale României și nu numai, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion a revenit cu tricolor la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului: “România, ca stat unitar, există datorită lor!”

Email Imprimare PDF

01_cimitirul_eroilor_din_valea_uzuluiCandidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion a revenit la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului și a legat panglici tricolore la crucile mormintelor ostașilor români, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marius Diaconescu: “De ce nu se înţeleg ungurii cu românii nici în mormintele din Cimitirul internaţional al eroilor din Valea Uzului? Ce spune dl. Hunor Kelemen”

Email Imprimare PDF

01_marius_diaconescuLa un veac după luptele dintre ostaşii români şi unguri pe Valea Uzului din Carpaţii Orientali, liniştea eroilor căzuţi pe front este tulburată de disputa dintre maghiari şi români pentru Cimitirul militar internaţional. În 1916-1917 au murit acolo mii de soldaţi români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi şi ruşi, iar alte câteva sute în toamna anului 1944. De ce nu sunt lăsaţi morţii în pace de disputele dintre unguri şi români?

Citeşte mai mult...
 

Secții de votare din străinătate modificate ca urmare a apariției unor situații de natură obiectivă

Email Imprimare PDF

01_alegeri_europarlamentareMinisterul Afacerilor Externe informează că, prin ordin al ministrului afacerilor externe, au fost modificate adresele a nouă secții de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019, ca urmare a unor situații neprevăzute sau a unor cauze de natură obiectivă, transmite MAE într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_zCine nu știe povestea drobului de sare de Ion Creangă? Un om se întoarse de la muncă și își găsi nevasta și soacra bocind că drobul de sare de pe horn va cădea și va ucide copilul din albie, dacă mâța se va sui pe sobă și va atinge drobul. Ascultându-le, omul se miră de prostia lor și plecă de acasă, spunând că se va întoarce numai dacă va găsi în lume prostie mai mare decât a lor, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul României la Chişinău: Viitorii europarlamentari români vor sprijini parcursul european al R. Moldova

Email Imprimare PDF

01_daniel_ionita_2După alegerile europarlamentare, echilibrul de forţe între partidele din Parlamentul European se va schimba, însă cu certitudine cei 32 de europarlamentari români vor munci în folosul şi în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova. Afirmaţia a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția „Moldpres", citat de www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert al Corului Regal dedicat Reginei Maria, la Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_corul_regal_cernautiCorul Regal, ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, a concertat sâmbătă, 18 mai 2019, la Palatul Academic al Universității de Medicină din Cernăuți. Evenimentuleste organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice, a fost dedicat memoriei Reginei Maria, Suverana care a avut un rol decisiv în consființirea proiectului Marii Uniri, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din anul 1919, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

40 de medici din România, în vizită la Cernăuți pentru a iniția noi colaborări dintre universitățile de medicină

Email Imprimare PDF

01_medici_romania_cernautiLa Cernăuți a avut loc o întâlnire a unei delegații de medici români, cadre didactice de la universitățile de medicină din București, Sibiu, Iași și alte orașe, cu reprezentanții Universității Bucovinene de Medicină din Cernăuți – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

75 copii și-au etalat talentul în concursul de povești românești de la Bichișceaba

Email Imprimare PDF

01_bichisceba_concurs_de_povesti_romanesti75 de copii au participat la cea de-a 24 ediție a Concursului Național de povești pentru copii, în limba română, intitulat „Gheorghe Gros" desfășurat joi la Casa Poveștilor din Bichișceaba (Bekescsaba), Ungaria, în organizarea Autoguvernării Românești Locale, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion, alături de doi membri ai echipei sale de campanie agresati de extremiști maghiari

Email Imprimare PDF

01_cosmin_batut_de_extremistii_maghiariCandidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion, alături de doi membri ai echipei sale de campanie, aflați la Cimitirul din Valea Uzului, au fost bătuți și fugăriți de extremiști maghiari, vineri, 17 mai. Acestora li s-au luat telefoanele mobile si au fost agresati in mod violent de extremiștii maghiari, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Declarație controversată a Consulului general al României la Cernăuți: „România va continua să susțină necondiționat procesele de integrare europeană ale Ucrainei” În timp ce Ucraina își bate joc de jumătate de milion de români!!!!

Email Imprimare PDF

01_irina_loredana_stanculescu_ionel_ivan_ucrainaÎndata de 16 mai 2019 la Cernăuți s-a desfășurat o masă rotundă dedicată proceselor de integrare europeană din Ucraina și relațiilor cu UE. Experți, diplomați și funcționari publici au discutat despre proiectele care pot fi realizate în Ucraina prin intermediul Parteneriatului Estic al UE – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Ucraina s-au adresat Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale în legătură cu adoptarea Legii limbii ucrainene

Email Imprimare PDF

01_osce_catre_ucrainaDupă semnarea de către Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat", adoptată de Rada Supremă a Ucrainei la 25.04.2019, românii din Ucraina s-au adresat către Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, cu cererea să ia toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina și stoparea aplicării legii, care „ar putea să devină o lovitură puternică asupra educației, culturii, identității și spiritualității comunității românești băștinașe din Ucraina, care locuiește în mod tradițional și compact în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa", informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria a reacționat la legea limbii din Ucraina prin dublarea ajutorului acordat maghiarilor din Transcarpatia

Email Imprimare PDF

01_ungaria_ucrainaMaghiarii transcarpatieni din acest an dispun de posibilitatea de a solicita sprijin mult mai mare din Ungaria, care a sporit sprijinul financiar sub forma pachetului social aproape dublu. Decizia a fost luată de guvernul Ungariei încă în toamna anului 2018. Este vorba de valoarea ajutorului, care depășește 2,5 miliarde forinți, informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

GEORGE SIMION: ROMÂNII DIN UCRAINA, CONDAMNAȚI LA DISPARIȚIE. SĂ NE TREZIM MĂCAR ÎN AL 12-LEA CEAS!

Email Imprimare PDF

01_nu_ne_inchideti_scolileCandidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion anunță că va internaționaliza subiectul încălcării drepturilor minorității române din Ucraina, pe fondul promulgării de către președintele de la Kiev Petro Poroșenko a Legii cu privire la utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Republica Moldova reiterează ilegalitatea staţionării trupelor ruseşti pe teritoriul său

Email Imprimare PDF

01_trupe_ruseRepublica Moldova contestă invocarea Acordului din 1992 şi reiterează ilegalitatea staţionării trupelor ruseşti pe teritoriul său. Subiectul a fost pus în discuţie de ambasadorul R. Moldova în Austria, Victor Osipov, la Forumul pentru Cooperare în domeniul Securităţii (FCS), comunică MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mărturiile unei profesoare de Istoria Românilor de la Tiraspol. „Este o senzație că în urma liniștii începe furtuna”

Email Imprimare PDF

01_veronica_pozneacÎntr-un interviu pentru Radio România Chișinău realizat de Ina Guțu, Veronica Pozneac, profesoară de Istoria Românilor la Liceul „Lucian Blaga" din Tiraspol, a vorbit despre problemele cu care se confruntă aceste instituții, cum e să fii profesor de Istoria Românilor în Transnistria, despre luptele continue pe care le duc acolo dascălii împreună cu copiii în numele adevărului și limbii române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Persoanele aparținând filonului cultural și lingvistic românesc trebuie să beneficieze de sprijinul statului român înrudit

Email Imprimare PDF

01_codrPreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a prezentat, pe 14 mai o declarație politică în Camera deputaților privind sprijinul pe care România are obligația să îl ofere persoanelor aparținând filonului cultural și lingvistic românesc indiferent de originea acestora, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Roma începe Bursa locurilor de muncă

Email Imprimare PDF

01_bursa_locurilor_de_muncaAsociatia Casa Romania va invita, în perioada 17-19 mai 2019, la evenimentul „Bursa locurilor de muncă la Roma 2019". Acesta are loc la Piazza Cinquecento, NH Colection Hotel, Roma. În cadrul acestui eveniment, Asociatia Casa Romania va facilita întâlnirea cetățenilor români prezenți în Italia, care întâmpină dificultati economice, cu firme românești care le vor prezenta ofertele de muncă din România, în vederea susținerii repatrierii lor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vizite didactice în Parohia românească Roma III

Email Imprimare PDF

01_parohia_romaneasca_roma_3În biserica parohiei "Înălțarea Sfintei Cruci" din Roma au avut loc în perioada aceasta mai multe vizite didactice ale unor clase de copii din școlile publice ale Romei, transmite www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Filmul „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”, proiectat în închiderea Festivalului de Film European de la New York

Email Imprimare PDF

01_cateva_conversatii_despre_o_fata_foarte_inaltaFilmul „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă" va avea premiera americană, cu sprijinul ICR New York, la cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului de Film "Panorama Europe", care se desfășoară între 3 și 19 mai la Museum of the Moving Image din New York, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Salonul Internațional de Carte de la Torino 2019, la final. Cărțile lui Cărtărescu și Eliade, cu cea mai mare priză la public

Email Imprimare PDF

01_salonul_international_de_carte_de_la_torinoPentru al unsprezecelea an consecutiv, publicul de limbă italiană și limbă română, sosit pentru cinci zile în orașul cărții, a putut descoperi literatura română la Salonul Internațional de Carte de la Torino. Standul României, organizat de Institutul Cultural Român, a fost gazda a nu mai puțin de 18 evenimente literare, la care au participat peste 40 de invitați, transmie Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

207 ani de neuitare! 16 mai 1812: S-a semnat Tratatul de la București, prin care jumătate din Moldova era anexată de ruși

Email Imprimare PDF

01_1812Prin tratatul de pace de la Bucureşti, din 16 mai 1812, jumătate din Principatul Moldovei era anexată la Imperiul Rus sub falsa denumire de Basarabia, scrie istoricul și jurnalistul George Damian în www.historia.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Înainte de a pleca din funcție președintele Petro Poroșenko dă o lovitură de grație minorităților din Ucraina, inclusiv celor jumătate de milion de români! Asimilarea, politică de stat a Ucrainei!

Email Imprimare PDF

01_porosenko_pPreședintele Ucrainei Petro Poroșenko a semnat legea „Cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat" mințind cu nerușinare și în disprețul a milionelor de persoane aparțiând minorităților naționale din Ucraina: „Subliniez că această lege nu aduce vreo atingere limbilor minorităților naționale din Ucraina", a mințit președintele în exercițiu Petro Poroșenko, citat de Agenția BucPress din Cernăuți, transmite Romanian Global News,

Citeşte mai mult...
 

Alexandru Vakulovski: Europa vs victoria ruptă-n fund

Email Imprimare PDF

01_al_vakulovski_2Periodic schizofrenia moldovenească se manifestă în mase, nu doar la parlament sau la președinție. Săptămâna trecută s-a putut observa lejer asta. A fost 9 mai și unii moldoveni au serbat ziua victoriei (mai bine i-ar zice direct, a Pobedei), alții – Ziua Europei, scrie Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: „Aproape 70% dintre români își doresc unirea României cu Republica Moldova”

Email Imprimare PDF

01_rep_md_ro_6565,1% dintre români susţin unirea României cu Republica Moldova. Acestea sunt datele unui Barometru de Opinie Publică care a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române.

Citeşte mai mult...
 

Catedra de Filologie Română și Clasică din cadrul Universității Naționale din Cernăuţi invită la studii tinerii români din regiune și alte localități din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_catedra_de_filologie_romana_si_clasicaCatedra de Filologie Română şi Clasică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii cernăuţene este unica instituţie de învăţământ superior din Ucraina care pregăteşte cadre de înaltă calificare în domeniul limbii, literaturii și culturii române.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra de vară MANI FELICI pentru copiii români din nordul Italiei

Email Imprimare PDF

01_mani_feliciÎn perioada 8-13 iulie la Ostello Scout, Prosecco, procincia Treviso, Asociația Danubio organizează tabăra de vară MANI FELICI. Punem la dispoziție competența noas tră de educatori și disponibilitatea voluntarilor noștri pentru a crea o tabără după formula românească, se arată în anunțul organizatorilor citat de www.emigrantul.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Patriarhia Română acordă atenție Școlii de Duminică în diaspora

Email Imprimare PDF

01_eparhia_spaniei_portugalieiÎn Eparhia Spaniei și Portugaliei au început marți sesiunile de formare dedicate persoanelor implicate în activități catehetice specifice Școlii de Duminică, transmite ww.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

,,Another East”, cel mai amplu proiect expoziţional de artă contemporană românească din ultimii ani, începe la New York

Email Imprimare PDF

01_another_eastInstitutul Cultural Român de la New York în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București (UNARTE) organizează, la New York, unul dintre cele mai mari proiecte expoziționale româneşti realizate în Statele Unite în ultimii ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stela Vidrascu : “INIMA ALBASTRA”- LA BARCELONA

Email Imprimare PDF

01_inima_albastra_barcelonaÎn anul 2013 am avut placerea si ocazia sa o cunosc pe Violeta Birla, o tanara, modesta, cu visuri mari, care m-a impresionat in primul rand, cu istoria vietii sale apoi cu munca ei asidua pentru a face ceea ce ii place: teatru, scenografie, film. Este nascuta in Focsani, Vrancea, dar ca majoritatea romanilor a plecat din tara cu 16 ani in urma, in Italia , la Roma pentru a continua si realiza visul.

Citeşte mai mult...
 

Expoziție NEMȚOI la Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona

Email Imprimare PDF

01_nemtoiÎn perioada 23 mai – 6 octombrie 2019, prestigiosul Muzeu Național al Caleștilor din Lisabona (MNCoches) va găzdui expoziția „NEMȚOI", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, invitata Săptămânii europene de la Montrouge

Email Imprimare PDF

01_ramona_horvarth_si_trioul_montrougeÎn perioada 16-18 mai 2019, Primăria orașului Montrouge, localitate situată în imediata apropiere a Parisului, organizează a zecea ediţie a Săptămânii europene, manifestare cu tradiţie care are in acest an România ca invitată de onoare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Barometru Academia Română: Două treimi din români ar sprijini unirea cu R.Moldova pentru că România „ar deveni mai puternică”

Email Imprimare PDF

01_romania_m_hPotrivit Barometrului, aproape două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal fiind că astfel România ar deveni mai puternică, după cum spun 53,6% dintre respondenți.

Citeşte mai mult...
 

Președintele Radei Supreme a semnat „legea limbii ucrainene”, care a stârnit un val de critici din partea minorităților naționale

Email Imprimare PDF

01_andrii_parubiPreședintele Radei Supreme (parlamentul ucrainean unicameral), Andrii Parubii, a semnat Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, informează BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 20 de milioane de buletine de vot pentru secțiile din țară și peste 1 milion pentru cele din străinătate pentru alegerile europarlamentare

Email Imprimare PDF

01_alegeri_europarlamentareAutoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, au fost comandate 20.104.459 de buletine de vot pentru a fi folosite la secţiile de vot din România, iar pentru cele din străinătate un număr de 1.333.500 de buletine de vot, transmite Hotnews, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopul Macarie a oferit Crucea Nordului unor foste deținute politic în timpul regimului comunist din România

Email Imprimare PDF

01_episcopul_macarie_foste_detinute_politicEpiscopul Macarie a oferit vineri la Oslo Crucea Nordului, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Europei de Nord, pentru două foste deţinute politic în timpul regimului comunist din România, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sesiune de informare privind admiterea la facultățile din România

Email Imprimare PDF

01_sesiune_informare_admitere_facultatiMinisterul pentru Românii de Pretutindeni a sprijinit organizarea unui eveniment de prezentare a Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), ieri, 13 mai 2019, la Chișinău.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele CNIPMMR Florin Jianu: Deficitul de forţă de muncă în România depăşeşte un milion de oameni şi este echivalentul unei crize economice

Email Imprimare PDF

01_florin_jianuDeficitul de forţă de muncă din România depăşeşte un milion de oameni, ceea ce înseamnă echivalentul unei crize economice, întrucât ţara noastră nu se poate dezvolta la adevăratul ei potenţial, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Regizorul basarabean Iura Luncașu poveste de success în România

Email Imprimare PDF

01_iura_luncasuPoreclit „tatăl telenovelelor" pe vremea când făcea astfel de producții pentru Acasă TV, Iura Luncașu și-a făcut, între timp, un nume în cinematografia românească. Cu toate acestea, marea dragoste a regizorului basarabean este teatru. Fugit de acasă la 17 ani pentru a da la teatru, Iura nu mai găsește timp acum pentru astfel de proiecte. Iura Luncașu a făcut teatru mult timp În urmă 27 de ani, Iura Luncașu pleca din Republica Moldova, fără să-și anunțe părinții, pentru a da la teatru, marea lui dragoste, scrie www.libertatea.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Autori din România şi Republica Moldova la Bienala de la Varşovia

Email Imprimare PDF

01_bienala_varsoviaInstitutul Cultural Român de la Varşovia, alături de clusterul EUNIC Varşovia, a organizat luni, 13 mai, conferinţa internaţională cu titlul În căutarea unui numitor comun. Universalismul şi politicile culturale progresiste, se arată într-un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Hramul parohiei românești din Fassano

Email Imprimare PDF

01_fassano_parohieTotul a început în luna iulie a anului 2017, când Prea Sfinţitul Siluan episcopul românilor ortodocşi din Italia, a hotărât înfiinţarea unei parohii Ortodoxe pentru românii basarabenii din cuprinsul oraşelor Fossano şi Mondovì, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook