Banner

Stiri RGN

Guvernul Dăncilă a cazut! Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament

Email Imprimare PDF

01_guvernul_dancila_a_cazutCu 238 de voturi "pentru"ale Parlmentului României, guvernul Dăncilă a căzut, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: UM 29155 în Republica Moldova: punct ochit, punct lovit

Email Imprimare PDF

01_petru_bÎntre destabilizarea Republicii Moldova, tentativa loviturii de stat din Muntenegru, otrăvirea colonelului GRU Serghei Skripal în Marea Britanie și a traficantului de arme Emilian Ghebrev în Bulgaria există o legătură directă. Într-o investigație, realizată de cotidianul New York Times, se afirmă că toate acestea atacuri au un singur autor – UM 29155, o unitate de elită a Serviciului de Informații Militare a Rusiei (GRU).

Citeşte mai mult...
 

Un sfert de milion de români au emigrat în 2018. Cine or fi fi vinovații? Banca Mondială: 40% din totalul emigranţilor din România sunt absolvenţi de studii superioare!

Email Imprimare PDF

01_romanii_isi_iau_talpasitaPeste un sfert de milion de români au emigrat în 2018, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Un procent de aproape 40% din totalul emigranţilor din România sunt absolvenţi de studii superioare, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, scrie Ziarul Financiar, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un bust al poetului Mihai Eminescu va fi instalat în curând la Cahul

Email Imprimare PDF

01_mihai_eminescu_cahulUn bust al marelui poet roman, Mihai Eminescu, va fi instalat în curând în scoarul Palatului de Cultură „Nicolae Botgros" din municipiul Cahul, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ICR New York lansează „Conferințele Leon Feraru”, Program organizat împreună cu Universitatea Columbia

Email Imprimare PDF

01_conferinta_leon_feraru„Conferințele Leon Feraru", cel mai nou program permanent al Institutului Cultural Român din New York, se lansează vineri, 11 octombrie, cu un eveniment dedicat celui care, printr-o activitate vizionară și consecventă în domeniul relațiilor culturale româno-americane, poate fi considerat întemeietorul diplomației culturale române în Statele Unite, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Congresul tinerilor NEPSIS din MOREOM la a XX-a ediție | Evenimentul a avut loc în insulele Canare din Spania

Email Imprimare PDF

01_congresul_tinerilor_nepsisAnul acesta, în arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, a fost organizată cea de-a XX-a ediție a Congresului Nepsis MOREOM, în perioada 3-6 octombrie, o ediție aniversară la care au participat peste 150 de tineri români din Spania, Danemarca, Portugalia, Anglia, Irlanda, Franța, Elveția, Germania, Belgia, Italia și România, alături participanții din Insulele Canare, trransmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Se definitivează funcționarea Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU). A fost adoptat Regulamentul după care CNRU se va ghida

Email Imprimare PDF

01_cnruÎn data de 7 octombrie 2019 a avut loc ședința ordinară a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, subiectul discuțiilor fiind activitatea Consiliului şi a societăţilor culturale – membre ale Consiliului. În scopul coordonării şi armonizării activităţii membrilor Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, a fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele, păstrarea autonomiei fiecărei societăţi culturale –membră a Consiliului pentru a evita o suprapunere a manifestărilor organizate de mediul asociativ românesc din Ucraina. În cadrul ședinței au fost aprobați noi membri ai Consiliului, fiind exprimată deschiderea pentru aderarea altor asociații, scrie https://bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Omagiu adus actorului Ilarion Ciobanu, născut în Basarabia, la Zilele Filmului Românesc de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_ilarion_ciobanuUn omagiu dedicat actorului român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, o selecţie cu scurtmetraje de şcoală ale regizorilor noului cinema şi un film celebru pentru copii fac parte din programul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc între 10 şi 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon" şi la AMTAP, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

TAROM împlinește 65 de ani

Email Imprimare PDF

01_tarom_aniversareTAROM, Compania Naţională de Transport Aerian împlineşte a împlinit pe 18 septembrie, 65 de ani de existenţă. TAROM este şi va rămâne un deschizător de drumuri – a fost una dintre primele companii aeriene comerciale din lume, iar în prezent rămâne una dintre cele mai importante mărci româneşti, un simbol al României, o companie aeriană cu tradiţie recunoscută în întreaga lume, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zvonuri despre noul guvern! Ministerul pentru românii de pretutindeni ar putea fi desființat!

Email Imprimare PDF

01_zvonuriNou guvern de tranziție ar urma să fie unul mai suplu. Vor fi între 15 și 18 ministere și încă se discută de unul sau doi vicepremieri cu portofoliu sau nu, scrie www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Aproape 300.000 de români s-au înscris deja pentru obţinerea noului statut în Marea Britanie

Email Imprimare PDF

01_trei_sute_de_mii_de_romani_statut_special_ukMinisterul Afacerilor Externe (MAE) informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice cu privire la implementarea schemei de înregistrare (EUSS), rezultă că până la finalul lunii septembrie 280.600 de cetăţeni români s-au înregistrat deja pentru obţinerea noului statut (pre-settled şi settled status), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reprezentanța ICR Madrid a preluat președinția rețelei EUNIC Spania

Email Imprimare PDF

01_instituto_cultural_romanoInstitutul Cultural Român de la Madrid a preluat președinția rețelei institutelor de cultură EUNIC Spania și a găzduit, in această săptămână, prima reuniune de lucru a directorilor, la sediul institutului. Vicepreședinte este Alianța Franceză, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Negocierile de la Bratislava în „formatul 5+2” au început. Nicolae Negru: “Acordarea unui statut special regiunii transnistrene este imposibilă fără democratizarea regiunii”

Email Imprimare PDF

01_negru_radioLa Bratislava au început astăzi negocierile pe reglementarea transnistreană, în formatul 5 plus 2, găzduite de către ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak. Delegația R. Moldova este condusă de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Șova, transmite Radio Chișinău.

Citeşte mai mult...
 

Seară cutremurătoare la Cernăuți: Teatrul „Olga Kobyleanska” a găzduit spectacolul „Dosarele Siberiei”

Email Imprimare PDF

01_dosarele_siberiei_cernautiMarți seară, 8 octombrie, trupa Teatrului național „Mihai Eminescu" din Chișinău a zguduit inimile spectatorilor care au umplut până la refuz sala Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobyleanska" din Cernăuți. Actorii Teatrului chișinăuian au adus în scenă drama în două acte „Dosarele Siberiei". Timp de aproape trei ore spectatorii de parcă au trăit acel calvar stalinist prin care au trecut românii din Basarabia în 1940 apoi după 1944, când armata roșie a venit să elibereze aceste pământuri de „sub ocupația română", a relatat Nicolae Șapcă, Vicepreședinte al Societatății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unioniștii de la Chișinău, i-au trimis un “cadou”, lui Putin, în ziua în care împlinește 67 de ani: „Sănătate, luciditate și respect pentru celelalte națiuni”

Email Imprimare PDF

01_unionisti_cadou_putinO hartă a României întregite și o sticlă de vin cu denumirea sugestivă „Maluri de Prut", fabricat din struguri produși atât în R. Moldova, cât și în România, este cadoul unioniștilor de la Chișinău pentru președintele rus, Vladimir Putin, care împlinește astăzi vârsta de 67 de ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua portului popular românesc, la biserica Sf. Cruce, Torino 2

Email Imprimare PDF

01_biserica_sfanta_cruce_torino_2Cu ajutorul bunului Dumnezeu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi la îndemnul părintelui Lucian Roșu, duminică, 6 octombrie, după Sfânta Liturghie, la Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci", Torino 2, a avut loc o întâlnire de suflet, prilejuită de sărbătoarea Zilei Portului Popular în Episcopia Italiei, a consemnat Rodica Manciu pentru www.episcopia-italiei.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România și Republica Moldova promovează un traseu turistic comun, traseul turistic ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”

Email Imprimare PDF

01_traseu_turistic_comun_voievodul_stefan_cel_mare_si_sfantRomânia și Republica Moldova s-au unit ca să atragă mai mulți turiști internaționali pe cele două maluri de Prut. La Sibiu, unde are loc în aceste zile Forumului Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene, autoritățile de la București și Chișinău prezintă ruta transfrontalieră culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt", informează Rador, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Compania TAROM păstrează tradiţia şi participă la cel mai mare show aviatic - BIAS 2019!

Email Imprimare PDF

01_tarom_biasCompania TAROM are plăcerea de a vă anunţă participarea, Sâmbată, 24 August 2019, la o nouă ediţie a celui mai impresionant spectacol de forţă aeriană, viteză şi precizie, se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român”

Email Imprimare PDF

01_ramona_manescu_maia_sandu„România este fermă în a oferi sprijin Republicii Moldova prin implementarea mai multor proiecte de cooperare. Este vorba despre sprijinul ce ţine de infrastructura energetică reciproc avantajoasă, sprijinul politic pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi cel financiar. Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român și va continua cu aceeași intensitate, indiferent de cine este la guvernare sau cine e președinte în România", transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii populează Marea Britanie. Cel mai mare număr de nașteri, după pakistanezi

Email Imprimare PDF

01_romanii_populeaza_marea_britanieCopiii români născuți în Marea Britanie ocupă locul 2, după cei pakistanezi, ca număr de nașteri în Marea Britanie. Astfel, în anul 2018, s-au născut 15.196 de copii din părinți români, în Regatul Unit, cu aproape 2.000 mai mulți decât în anul precedent, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ion Moraru, fostul deţinut și disident politic din Basarabia, care s-a luat de piept cu regimul sovietic la 17 ani, s-a stins din viață la 90 de ani

Email Imprimare PDF

01_ion_moraru_tvr_moldovaFostul deținut și disident politic, Ion Moraru, care a făcut ani grei de gulag în stepele kazahe, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani. Într-un reportaj recent, realizat de „TVR Moldova", Ion Moraru, care a suportat chinuri groaznice în închisorile sovietice din cauza dragostei sale pentru neamul românesc, luându-se de piept cu regimul de ocupaţie sovietic la vârsta de numai 17 ani, spunea că nu regretă nimic din ce i s-a întâmplat în viață, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Biblia pentru tineri” în limba germană publicată de teologi români la Viena

Email Imprimare PDF

01_biblia_pentru_tineri„Biblia pentru tineri" în limba germană va vedea în noiembrie lumina tiparului la Viena.Cuvântul înainte, intitulat „Prietenia lui Dumnezeu cu oamenii", aparţine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La acest volum, coordonat de Părintele Nicolae Dura, paroh la biserica românească din Viena, au lucrat timp de doi ani următorii profesori: Pr. Dr. Constantin Oancea (Sibiu), Dr. Irina Dura-Niţu (Viena), Pr. Dr. Stelian Tofană (Cluj) şi Dr. Olimpiu-Nicolae Benea (Cluj)m, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

80 de ani de la înființarea postului de radio, Radio Basarabia

Email Imprimare PDF

01_radio_basarabiaMarți, 8 otombrie 2019 s-au împlinit 80 de ani de la inaugurarea postului de radio românesc Radio Basarabia, dincolo de Prut, transmite România Actualități, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur: Candidatii la functia de președinte dau impresia că fac o concesie alegătorilor din diaspora dacă stau de vorbă cu ei

Email Imprimare PDF

01_cristian_bucur_ajrpAsociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (A.J.R.P.) a propus o dezbatere publică, la care să participe candidații la Președenția României. Despre acest subiect, ca și despre urmările acestui demers, i-am solicitat un interviu în exclusivitate președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tinerii români Nepsis din Italia prezenți la cea de-a XX-a ediție a CONGRESULUI NEPSIS MOREOM

Email Imprimare PDF

01_tineri_nepsisCu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, o delegație a Frăției Nepsis Italia, formată din 40 de tineri români, alături de preoți și preotese și avându-l în frunte pe Preasfințitul Atanasie de Bogdania, va lua parte zilele acestea la Congresul Nepsis MOREOM ce se va desfășura anul acesta în perioada 3 -6 octombrie în insula spaniolă Gran Canaria, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pericolul ascuns din pliculeţele de ceai: ce bem, de fapt!

Email Imprimare PDF

01_ceai_cu_plasticAtunci când bem o cană cu ceai putem înghiţi miliarde de microparticule din plastic, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea MCGill din Montreal, Canada, scrie Iulia Ciompoieru în www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ramona Mănescu la Chișinău: România este gata să ofere expertiză pentru reglementarea transnistreană

Email Imprimare PDF

01_ramona_manescu_n_popescuRamona Mănescu a declarat că România este gata să ofere asistenţă şi expertiză Republicii Moldova în soluţionarea problemei transnistrene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cătălin Sturza în Adevărul: Aurică Antonie, eroul de 105 ani al României. Facebook a cenzurat articolul….!

Email Imprimare PDF

01_aurica_antonie„Aurică Antonie are 105 ani şi este unul dintre puţinii veterani de război care încă mai sunt în viaţă. Îşi aminteşte fiecare moment de pe frontul din Basarabia şi, apoi, dintr-un lagăr din Siberia. Tot în închisoare a ajuns şi când credea că s-a întors acasă." „Era primăvara lui 1941, când Aurică Antonie primea vestea că trebuie să plece la război. Avea 27 de ani pe-atunci. Şi-a lăsat acasă soţia însărcinată şi a plecat pe front. A fost trimis peste Prut, alături de alţi tineri soldaţi, să elibereze Basarabia şi nordului Bucovinei de sub ocupaţia rusească", citim într-un portret realizat anul trecut de Digi 24, scrie Cătălin Sturza pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Volumul „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit” și revista „Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură”, au fost lansate la AȘM

Email Imprimare PDF

01_volumul_paul_gomaLa Academia de Științe a Moldovei a fost lansat, la 8 octombrie 2019, volum „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit", prefață, selecție și coordonare, dr.hab. Aliona Grati. Evenimentul a inclus și lansarea revistei „Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură", Nr. 1 și Nr.2, manifestare organizată de Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM, transmite Eugenia Tofan preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Capital.ro: Aur’a, apa miraculoasă din România și istoria ei

Email Imprimare PDF

01_aur_aHorațiu Rada și Eleodor Coptil sunt prieteni de-o viață și împreună au găsit cheia succesului în afaceri cu adevărat durabile. În anul 2007, cei doi au construit Cons Electrificarea Instal (CEI), care se ocupă cu rețele si instalații electrice. Astăzi, aceasta este considerată a fi cea mai importantă și cea mai sigură sigură companie de acest tip din zona de vest a țării, scrie Anca Andrei în www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Romanul lui Noica „Despărțirea de Goethe” prezentat la Veneția

Email Imprimare PDF

01_romanul_lui_noicaJoi, 10 octombrie 2019, va avea loc, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetate Umanistică de la Veneția prezentarea cărții "Despărțirea de Goethe" a filosofului român Constantin Noica (1909-1987), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noaptea minții! În timp ce 300.000 de români/vlahi sunt supuși unui adevărat genocid cultural, ambasadorul României la Belgrad declară că: ambasada urmarește atent poziția minorității române și se poate constata un progres semnificativ!

Email Imprimare PDF

01_ambasada_romaniei_la_belgrad_sfideaza_romanii_vlahiAmbasada (României) urmarește atent poziția minorității române și se poate constata un progres semnificativ în realizarea unor chestiuni și un progres în colaborarea la toate nivelele de putere, dar există spațiu de progres în continuare, care se poate realiza print-o muncă în continuare în realizarea planului de acțiune în ceea ce privește drepturilor minoritare, a declarat ambasadorul României la Belgrad, Oana Cristina Popa citată de https://www.ljudskaprava.gov.rs, preluat de corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Ziua internațională a emigrantului sărbătorită în Parohia românească ”Sfânta Muceniță Agata” din Catania

Email Imprimare PDF

01_ziua_internationala_a_emigrantului2 octombrie - o zi ca oricare alta pentru românii Parohiei "Sfânta Muceniță Agata" din Catania ce trăiesc în orașul Giarre. Muncă, piață, pregătirea copiilor pentru școală...Seara însă a adus ceva special, pentru cei ce care au avut răgaz și au ajuns la primărie. Preotul paroh Mihai Gabriel ICHIM venit din Catania, înconjurat de câțiva parohieni din Giarre s-a întâlnit cu însuși primarul cetății, Angelo D'Anna și preoți italieni de la Oficiul pentru ecumenism și dialog interreligios al Episcopiei romano-catolice din Acireale pentru celebrarea zilei internaționale a emigrantului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: My Name Is Dodon sau Occidentul și Rusia pe același cântar

Email Imprimare PDF

01_ni_negruMult așteptatul discurs al lui Dodon la ONU a fost nu numai prea lung, conceput să cuprindă totul, să compenseze, probabil, lipsa discursurilor sale de la adunările generale precedente, dar și încâlcit, repetitiv, contradictoriu, greu de înțeles pentru un străin. Nu a răsunat nicio idee nouă, le-a sonorizat pe cele vechi. Adunate la un loc, au produs o impresie penibilă: era ca și cum președintele Republicii Moldova vorbea la tribuna ONU din partea Rusiei, crezând că nimeni nu pricepe aceasta, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Matei Adrian Dobrovie cere ca România să-i susțină pe românii din Ucraina de urgență

Email Imprimare PDF

01_matei_adrian_dobrovieÎn condițiile în care noul Ministru ucrainean al Educației declară că din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, România trebuie să-i susțină pe românii din Ucraina de urgență, afirmă deputatul Matei Adrian Dobrovie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Satul nostru românesc” la Mânăstirea Malainița din Timoc

Email Imprimare PDF

01_satul_nostru_romanesc_timocVicariatul Ortodox Român al Timocului înpreună cu Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin și Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia "Ariadnae Filum" organizează manifestarea "Satul nostru românesc", duminică 13 octombrie, în ansamblul Mănăstirii Sf. Parascheva din Malainița, transmite corespondentul Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Râdeți și cântați cu noi - Spectacol extraordinar pentru românii din Washington, DC

Email Imprimare PDF

01_radeti_si_cantati_cu_noiRomânii din zona capitalei americane, Washington, DC sunt invitați duminică, 20 octombrie începând cu ora 17 la spectacolul extraordinar Râdeți și cântați cu noi care îi va aduce publicului pe cunoscuții interpreți Romică Țociu și Cornel Palade, Angela Rusu și Ionuț Dulgeriu, transmite Bogdan banu pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cine vrea golirea spațiului românesc de români? Cine o fi în spatele politicienilor trădători de Neam? Aproximativ două milioane de români au aplicat, anul acesta, pentru joburi în străinătate

Email Imprimare PDF

01_capitalele_europeiJoburile în străinătate existente pe platforma de recrutare online eJobs.ro au adunat, de la începutul anului și până acum, aproape 2 milioane de aplicări, cele mai multe aparținând candidaților din categoria de vârstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări), se arată într-un reportaj Realitatea.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Într-o căsătorie de interes, Dodon și Maia Sandu se ceartă ca doi iubiți sau de ce PSRM repetă greșeala PD

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_nDupă ce Maia Sandu i-a reproșat lipsa de bărbăție la ONU, Dodon s-a simțit ofensat ca un flăcău de Sadova și a comparat activitatea Guvernului în primele 100 de zile cu țiuitul unui țânțar, afirmând că Executivul a realizat „mai nimic", scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită la unul din eroii piesei „Dosarele Siberiei”: „M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui. Am avut acel sentiment unic că mă întâlnesc cu ISTORIA”

Email Imprimare PDF

01_daniel_ionita_in_vizita_la_ion_moraruAmbasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, l-a vizitat pe Ion Moraru, unul din eroii piesei „Dosarele Siberiei", despre care spune că este „un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, un martor ocular al atrocităților Războiului al II-lea Mondial și un supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia unde a fost trimis "cu generozitate" de NKVD".

Citeşte mai mult...
 

Deschiderea noului an universitar al Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București

Email Imprimare PDF

01_justinian_patriarhul_din_bucurestiÎn Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului" din incinta Centrului Eparhial de la Roma, a avut loc deschiderea oficială a anului universitar 2019/2020 al Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul" din București, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Doi români au cântat în limba maternă în faţa Papei Francisc, de Ziua Migrantului"

Email Imprimare PDF

01_ziua_migrantului_papa_franciscMii de migranţi stabiliţi în Italia, printre care şi mulţi români, au participat duminică, 29 septembrie, în Piaţa Sf. Petru din Vatican, la liturghia celebrată de Papa Francisc cu ocazia "Zilei mondiale a migrantului și a refugiatului". Pentru prima oară, multe din rugăciunile euharistice au fost rostite în mai multe limbi, printre care chineză, arabă, franceză, swahili. La sfârşitul liturghiei, în piaţă au răsunat versurile melodiei "Speră mereu", cântată de doi români stabiliţi în Italia. Papa Francisc a inaugurat de asemenea un monument dedicat migranţilor: o sculptură realizată în bronz şi argilă, amplasată în Piaţa Sf. Petru.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Munteanu: „Dintr-o obligație morală, de români basarabeni, nu trebuie să dăm Chișinăul pe mâna Federației Ruse”

Email Imprimare PDF

01_valeriu_munteanu_nValeriu Mundeanu, candidatul Partidului „Uniunea Salvați Basarabia" la funcția de primar al mun. Chișinău a declarat într-un interviu pentru Tribuna.md că a decis să se înscrie în aceeastă cursă electorală „dintr-o obligație morală, de român basarabean", transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Eu te-am făcut, eu te omor!

Email Imprimare PDF

01_petru_bDouă momente ale vieții politice din ultimele zile par să anunțe colapsul actualei guvernări de la Chișinău. Cel dintâi a fost creat de Igor Dodon, iar cel de-al doilea de APCE, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primii români din străinătate au votat deja la alegerile prezidențiale

Email Imprimare PDF

01_primii_romani_din_strainatate_au_votat_dejaPrimii români au votat deja pentru viitorul președinte. Sunt cei care locuiesc în străinătate și au ales să voteze prin corespondenţă. Digi24 a vorbit cu câţiva dintre cei care au votat deja, se arată într-un reportaj Digi24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“

Email Imprimare PDF

01_emil_cioranAmbasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, organizează vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 18:30, colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX". Evenimentul va avea loc în sala de conferințe „Âmbito Cultural" de la El Corte Inglés din Lisabona și îi va avea ca invitați pe profesorii Ciprian Vălcan de la Universitatea „Tibiscus" din Timişoara, Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges de la Universitatea din Lisabona, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zilele Filmului Românesc / Muestra de Cine Rumano în Sevilia

Email Imprimare PDF

01_muestra_de_cine_rumeno_2Institutul Cultural Român de la Madrid și Filmoteca din Andaluzia organizează a II-a ediție a Zilelor Filmului Românesc / Muestra de Cine Rumano en Sevilla, în perioada 7 octombrie – 16 decembrie 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost sfințit lăcașul de cult al singurei mănăstiri ortodoxe românești din Elveția

Email Imprimare PDF

01_manastire_ortodoxa_elvetiaCapela în care își desfășoară activitatea liturgică prima și singura mănăstire ortodoxă românească din Elveția, a fost sfințită sâmbătă de patru ierarhi.

Citeşte mai mult...
 

Petru Hadârcă, la încheierea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, desfășurată la Chișinău: „Faptul că spectatorii au manifestat interes pentru eveniment, ne mobilizează să creștem de la o ediție la alta”

Email Imprimare PDF

01_petru_hadarcaCea de-a V-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care s-a desfășurat în perioada 16-29 septembrie curent la Chișinău, în cadrul celei de-a 98-a stagiuni a Teatrului Național „Mihai Eminescu" (TNME), s-a încheiat duminică, 29 septembrie, cu spectacolul „Livada de vișini" de Anton P. Cehov, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pompieri din R. Moldova, instruiți în România: Cursul de subofițeri a durat un an

Email Imprimare PDF

01_cursul_de_subofiter_pompierZece angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din R. Moldova au absolvit, săptămâna trecută, cursul de subofiţeri din cadrul Şcolii de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu" din Boldeşti, România.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: România trebuie să ia măsuri asupra abuzurilor din Ucraina privind drepturile minorităților. Tratatul semnat în 1997 cu Ucraina este complet caduc

Email Imprimare PDF

01_daniel_gheorghe_in_parlamentDeputatul liberal Daniel Gheorghe a declarat marți în Parlamentul României că țara noastră ar trebui să facă „demersuri politico-diplomatice internaționale de mare anvergură" pentru a-și proteja etnicii români din părțile Bucovinei, Basarabiei și Maramureșului istoric, actualmente cetățeni ai Ucrainei, de politica deznaționalizării forțate pe care autoritățile de la Kiev o impun, prin sistarea până în anul 2023 a învățământului în limba maternă pentru minoritățile naționale, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Formula Steinmeier, pe dos

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_nUcraina reintră într-o nouă perioadă de turbulențe după ce Zelenski a acceptat „formula lui Steinmeier" în procesul de reglementare a conflictului din Donbas. Aceasta prevede că Ucraina își recapătă controlul asupra teritoriului ocupat (Crimeea nu este luată în considerare) și a frontierei sale de est numai după ce în regiunile separatiste se organizează alegeri libere și corecte, sub egida OSCE, în conformitate cu legile ucrainene, și li se acordă acestor regiuni un statut special, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Camelia Smicală, presată prin intermediul copiiilor să accepte tratament psihiatric pentru tulburări inexistente

Email Imprimare PDF

01_camelia_smicala_tratamentCamelia Smicală scrie pe Facebook că Serviciile Sociale din Finlanda, care îi țin abuziv copiii în centre de stat, îi presează pe aceștia să-și convingă mama că are nevoie de tratament psihiatric, transmite www.stiripentruviata.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De Hramul Chișinăului va fi dezvelit bustul lui Dumitru Matcovschi. Andra și Fuego, alături de interpreți autohtoni, vor cânta în PMAN

Email Imprimare PDF

01_hramul_chisinauluiHramul Chișinăului este marcat pe 14 octombrie, iar autoritățile anunță activitățile programate în această zi pentru locuitorii și oaspeții celei de-a doua capitale românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petiție lansată de președintele Asociațiației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni pentru transparența finantărilor la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_cristian_bucur_petitieFoarte multe O.N.G.-uri sunt revoltate de modul in care se desfasoara finantarile (atat concursurile de selectie, cat si derularea contractelor) oferite de Ministerul care ar trebui sa se ocupe de romanii de peste hotare, indiferent de denumirea sau conducerea pe care a avut-o in diferite perioade de timp, scrie Cristian Bucur într-o petiție lansată pe internet, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabără de îngrijire a mormintelor eroilor români înhumaţi în Lambinowice (Polonia)

Email Imprimare PDF

01_tabara_de_ingrijire_a_mormintelorÎntre 21 și 29 septembrie, în localitatea Lambinowice (Polonia), a avut loc tabăra de îngrijire a mormintelor celor peste 2.350 de eroi români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial care îşi dorm somnul veşnic în Cimitirul Prizonierilor de Război, una dintre cele mai mari necropole de război din Europa, anunță MapN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Muzee de pe cele două maluri ale Prutului, reunite la Sibiu

Email Imprimare PDF

01_muzeul_astraMuzeul ASTRA din Sibiu organizează sesiunea de comunicare „Marketingul și educația în muzee", ediția a X-a. Evenimentul va avea loc în perioada 26-28 septembrie, orele 09-20,00 cu participarea a 18 muzee și asociații culturale din România și Republica Moldova.

Citeşte mai mult...
 

Poveste de succes a unei românce interpretă la flaut în Germania

Email Imprimare PDF

01_bianca_alecuO româncă a ajuns să cânte pe cele mai importante scene ale capitalelor europene, după ce a început să studieze flautul în România, continuând în Franța și Germania. Bianca Alecu, 28 de ani, originară din Bârlad, a început să studieze flautul, când avea aproape 10 ani.

Citeşte mai mult...
 

Rusia se apropie PERICULOS de România dacă cumpără Portul de la Giurgiulești

Email Imprimare PDF

01_portul_de_la_giurgiulestiRușii se apropie periculos de România prin cumpărarea unui obiectiv strategic din R. Moldova. Este vorba despre Portul Giurgiulești, care este singura ieșire a R. Moldova la Dunăre, menționează fostul ministru al Energiei din România, Răzvan Nicolescu, scrie www.ziarulnational.md, prelaut de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre zona Covasna-Harghita: “Nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităţilor de stat române referitoare la acest spaţiu românesc”

Email Imprimare PDF

01_ioan_selejan_mitropolitul_banatuluiMitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a participat miercuri, 2 octombrie, la Izvoru Mureşului, la manifestările prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, pe care a condus-o timp de 20 ani, şi şi-a exprimat tristeţea că pentru acest spaţiu nu a fost elaborată o strategie de păstrare a identităţii şi culturii româneşti. Transmite Mesagerul de Covasna, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Florin Piersic și Medeea Marinescu revin la Chișinău cu “Străini în noapte”

Email Imprimare PDF

01_florin_piersic_medeea_marinescuO piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul "Străini în noapte", în regia maestrului Radu Beligan.

Citeşte mai mult...
 

Rep.Moldova va putea accesa 100 milioane euro pentru interconectarea electrică cu România

Email Imprimare PDF

01_interconectare_electricaTrei acorduri de finanțare pentru proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România au fost semnate pe 26 septembrie, de către Ministerul Finanțelor de peste Prut. Rep. Moldova va putea accesa finanțare în valoare de 60 de milioane de euro împrumut și 40 de milioane de euro grant pentru modernizarea sistemului energetic. Banii vor merge în special pentru construcția stației de electricitate de tip back-to-back la Vulcănești și pentru construcția unei linii de interconectare între sudul Republicii Moldova și Chișinău, transmite IPN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reguli noi pentru redobândirea cetățeniei române, începând cu 15 octombrie

Email Imprimare PDF

01_pasaportAutoritatea Națională pentru Cetățenie din România a anunțat că, începând cu 15 octombrie, se vor accepta la depunerea dosarului de cetățenie, doar documentele cu traduceri legalizate care respectă transliterația latină din pașaportul solicitantului.

Citeşte mai mult...
 

Revista „Prichindeii din Cernăuți”, așteptată ca o sărbătoare de micuții românași

Email Imprimare PDF

01_revista_prichindeii_cernautiUn grup de junimiști s-au întâlnit recent cu micuții românași din școlile și grădinițele cu predare în limba română din regiunea Cernăuți. Ei au fost întâmpinați sărbătorește pentru că au adus pentru toți copilașii cele mai recente numere ale revistei „Prichindeii din Cernăuți" – singura publicaţie românească destinată elevilor şi preşcolarilor din Ucraina, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Una dintre cele mai apreciate jurnaliste din Brazilia are origini basarabene: „Bunica mea era din Basarabia, România”

Email Imprimare PDF

01_sandra_annenbergSandra Annenberg, prezentatoare de televiziune din Brazilia, este nepoata unei basarabence. „Sunt nepoata un rus și a unei românce pe linia tatălui meu. Bunicul meu, Eduardo Annenberg, s-a născut la Astrakhan, un oraș din partea europeană a Rusiei, iar bunica mea, Sarah, era din Basarabia, România, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserica Ortodoxă Română alături de românii din Norvegia. A fost sfinţită prima biserică ortodoxă românească din Regatul Norvegiei

Email Imprimare PDF

01_biserica_ortodoxa_romana_norvegiaPrima biserică ortodoxă românească din Norvegia a fost sfinţită duminică în oraşul Haugesund. Lăcașul a fost construit acum o sută de ani, iar în prezent aparține comunităţii româneşti stabilite în acele locuri, scrie https://basilica.ro preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PMP și Traian Băsescu îl vor susține pe Octavian Țâcu la alegerile pentru primăria Chișinăului

Email Imprimare PDF

01_pmp_sustine_octavian_tacuPartidul Mișcarea Populară (PMP) din România, condus de Eugen Tomac și Traian Băsescu, a anunțat că va susține candidații Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile locale din R. Moldova, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Cum poate fi unită partida națională și democratică în Chișinău

Email Imprimare PDF

01_petru_bArătam în editorialul de lunea trecută cine îl poate împiedica pe Putin să pună stăpânire pe Chișinău în alegerile de la 20 octombrie. După cum au demonstrat evenimentele din cursul săptămânii curente, situația creată în urma guvernării hibrid ACUM/PSRM nu contenește să stârnească destulă tulburare sufletească în mijlocul electoratului de dreapta, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Spectacolul „Regina Maria, Regina tuturor românilor“, prezentat în cadrul „Studioului de teatru româno-american" de la New York

Email Imprimare PDF

01_spectacol_regina_mariaSpectacolul „Regina Maria, Regina tuturor românilor", o montare plină de pasiune și ingeniozitate realizată și interpretată de Liana Ceterchi, va fi prezentat la New York, în 4 octombrie, în cadrul unuia dintre noile programe permanente ale ICR New York, numit „Studioul de teatru româno-american"/"Romanian-American Studio Theater".

Citeşte mai mult...
 

Ajutor umanitar pentru românii/volohi din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_romanii_volohi_din_ucrainaFemeia din imagine se numeste Iulia Canalos, are 52 ani, 14 copii, nu este angajata a statului ucrainean, si cere ajutorul nostru de 300 euro pentru a putea fi operată, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Povestea unei românce din Maramureş, antreprenoare la Roma

Email Imprimare PDF

01_povestea_unei_romance_din_maramuresMonica Todor, româncă din Maramureş, 50 de ani, este antreprenoare la Roma. A plecat din țară pentru că vrut să le ofere copiilor săi un viitor decent, dar apoi a decis să își încerce forțele în lumea afacerilor. După mai multe activități, a deschis o pizzerie chiar lângă Collosseum!, se arată într-un reportaj marca Gazeta Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Donație de costume populare și premii pentru câștigătorii concursului România Mea și întâlniri cu români din Voievodina

Email Imprimare PDF

01_donatii_de_costume_populareO delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni s-a deplasat în Voievodina, Serbia la Vârșet și Glogoni în perioada 22-23 septembrie 2019. Aici, cu sprijinul Consulatului General al României la Vârșet, au fost donate 30 de costume populare din zona Banatului către trei asociații, respectiv : Societatea Cultural Artistică „Luceafărul"- Vârșet, Căminul Cultural „3 octombrie"- Satu Nou și Societatea Cultural Artistică „Steaua" – Ovcea , transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserica Parohiei românești „Sfântul Grigorie Teologul” din Forli a fost sfințită de către PS Atanasie de Bogdania

Email Imprimare PDF

01_biserica_forliSâmbătă, 21 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania a sfințit biserica Parohiei românești „Sfântul Grigorie Teologul" din Forli, alături de un sobor de preoți și diaconi, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tatăl tenismenei canadiene de origine române Biancăi Andreescu, interviu savuros: 'Noi vorbim româneşte acasă'

Email Imprimare PDF

01_bianca_andreescu_si_familiaNicu Andreescu, tatăl Biancăi Andreescu, a stat de vorbă cu Grigore Culian, editor New York Magazin, acordând un interviu în limba română în care a discutat despre despre succesele fiicei sale, fără îndoială, jucătoarea de tenis a acestui sezon în circuitul WTA, transmite Romanian TV of New York (RTVNY), preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Jocuri Ruso-germane la Chișinău care vor transnistrizarea R. Moldova și trupele rusești la Prut. Ce face Bucureștiul? Doarme sau trădează?

Email Imprimare PDF

01_jocuri_ruso_germaneUn nou document intrat în posesia redacției DESCHIDE.MD confirmă că autoritățile moldovenești (Guvernul, Parlamentul și Președinția) au fost ultimele care au făcut cunoștință cu „proiectul Declarație privind intensificarea eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2, în atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean". Aceasta în condițiile în care vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova a expediat acest document partenerilor externi încă pe data de 5 august 2019, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

După ce a pus mâna pe averea Brătienilor și după ilegalitățile de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Popa Brînzea încearcă să sară în barca liberală. Sculele din presă pun presiuni pe instituții, în beneficiul lui Brînzea!

Email Imprimare PDF

Foto: Cătălin Antohe și Nicolae BrînzeaEste deja de notorietate scandalul care a izbucnit și blocajul în care a intrat Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi", după ce Nicolae Brînzea a demis mai mulți salariați, inclusiv pe consilierul juridic Irina Gheorghe. Avocata a făcut o plângere la DNA împotriva directorului Brînzea și abuzurilor de la IEH. Aceasta le-a adus la cunoștință procurorilor mai multe detalii legate de Nicolae Brînzea și de alte persoane din institut care au constituit, spune avocata, un „grup infracțional organizat", transmite www.jurnaluldearges.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Premiera spectacolului ”Un capricorn sub stele” la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_un_capricorn_sub_steleInstitutul Cultural Român, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu România TV, Arhiva Națională de Filme " Cinemateca Română", organizează în data de 7 octombrie 2019, ora 18.30, la Teatrul Național Satiricus "Ion Luca Caragiale" din Chișinău, premiera spectacolului „Un Capricorn sub stele", prezentat de Compania Platinium, transmite ICR într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Republica Moldova, invitat special al târgului economic organizat la Baia Mare de Camera de Comerţ şi Consiliul Județean

Email Imprimare PDF

01_rivalus_dominarumRepublica Moldova este vedeta târgului economic organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş (CCIMM) în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş, deschis publicului, vineri, în prezenţa a numeroşi participanţi din ţară şi străinătate, transmite www.dcnews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sfințirea steagului Societății de Cultură Macedo-Română și o dezbatere strălucită despre românii/aromânii din Balcani, condusă de Ion Caramitru, la 140 de ani de la înființarea Societății

Email Imprimare PDF

01_sfintirea_steagului_societatii_de_cultura_macedo_romanaLa 23 septembrie 2019, în ziua în care s-au împlinit 140 de ani de existență a Societatea de Cultură Macedo-Română (SCMR), la biserica Izvorul Tămăduirii, cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul României, s-a oficiat Te Deum-ul de mulțumire și slujba de sfințire a steagului (refăcut după modelul de la 1894).

Citeşte mai mult...
 

O stradă din Paris va purta numele Reginei Maria, în semn de omagiu la 100 de ani de la Conferința de Pace ce a urmat Primului Război Mondial

Email Imprimare PDF

01_regina_maria_strada_din_parisO stradă din capitala Franței va purta începând de luna viitoare numele Reginei Maria a României, în semn de omagiu față de rolul și implicarea în Conferința de Pace de la Paris ce a urmat Primului Război Mondial, care a debutat în urmă cu un secol.

Citeşte mai mult...
 

Poetul Emilian Galaicu-Păun dinR. Moldova a obținut premiul pentru poezie la un festival național din România

Email Imprimare PDF

01_emilian_galaicu_paunPoetul Emilian Galaicu-Păun a fost distins zilele acestea cu Premiul pentru poezie al Festivalului Național „George Bacovia" din Bacău, România, ediția 2019, informează MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festival gastronomic românesc la Cetatea din Jula

Email Imprimare PDF

01_festival_gastronomic_cetate_julaSâmbătă, 14 septembrie 2019, în organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al ATRU (CDI), în premieră pe platoul din faţa cetăţii medievale din Jula, a avut loc cea de-a XV-a ediţie a „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anuța Dan, profesor român în Ucraina: NU LAS PE NIMENI SĂ-MI BATJOCOREASCĂ LIMBA ROMÂNĂ!

Email Imprimare PDF

01_nu_ne_furati_limba_romanaRecent, Hanna Novosad, Ministrul Educației de la Kiev, a declarat că până în 2023 toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba de stat. Excepție ar face doar disciplina limba și literatura română. Excepție ar face doar disciplina limba și literatura română, care ar rămâne să se predea – cum altfel? – în limba maternă. Efectele vor fi devastatoare pentru comunitățile de români dințara vecină. Știrea integrală este disponibilă AICI. Va dispărea în câțiva ani o bucată neștiută de Românie. Noi urmărim de la distanță acest genocid identitar. Cu detașarea cu care privim – fără să mișcăm un deget – un om zbătându-se între viață și moarte pe stradă, chiar sub ochii noștri, scrie https://bunatate.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, grație ICR Istanbul, invitată la Festivalul Internațional de Fotografie de la Bursa 2019

Email Imprimare PDF

01_festivalul_international_de_fotografie_de_la_bursa_2019Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul anunță participarea României la Festivalul Internațional de Fotografie de la Bursa, ediția a IX-a, cu tema "Aer, apă, pământ ... Revenirea la natură".Țara noastră va fi reprezentată de fotograful Ovi D. Pop.

Citeşte mai mult...
 

Simona Ionescu în EVZ: Leacul pentru cancer. Medicii români îl cunosc, dar puțini îl folosesc

Email Imprimare PDF

01_simona_ionescuNu îmi este prea ușor să scriu despre o boală cu care conviețuiesc de doi ani și jumătate din simplului motiv că aproape o ignor. Nu o las să-mi acapareze mintea și îl văd de viața mea ca un om obișnuit, cu serviciu și grijile familiei, scrie jurnalista Simona Ionescu în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Salvarea arhivei dialectologice şi etnografice de la Chişinău prin digitalizare – proiect cu finanțare britanică al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chișinău, în parteneriat cu o asociație de la București

Email Imprimare PDF

01_salvarea_arhivei_dialectologice_si_etnograficeMii de note dialectologice, informaţii etnografice şi creaţii folclorice, aflate în gestiunea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Chişinău, vor fi digitizate şi conservate în următoarele 15 luni în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare britanică, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O româncă va fi ambasadoarea Israelului în Spania

Email Imprimare PDF

01_rodica_radian_gordonPentru prima dată, ambasadorul israelian în Spania va fi o femeie: Rodica Radian-Gordon, originară din România, care a mai condus misiunile diplomatice în România sau Mexic, transmite www.ziarulromanesc.es, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un student român de la Universitatea din Manchester, printre laureaţii Global Undergraduate Awards 2019

Email Imprimare PDF

01_stefan_pricopieUn student român de la Universitatea din Manchester se numără printre laureaţii Global Undergraduate Awards - Global Winners 2019, un program ce recompensează realizări originale şi creative ale studenţilor, potrivit site-ului organizaţiei care decernează premiile.

Citeşte mai mult...
 

S-a pus piatra de temelie la un nou lăcaș de cult românesc la Orbassano, lângă Torino

Email Imprimare PDF

01_orbassano_lacas_de_cultÎn seara zilei de 14 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania a pus piatra de temelie a noului lăcaș de cult din Parohia „Sfântul Emilian din Durostor" din localitatea Orbassano. Alături de Preasfinția Sa a slujit Preacucernicul Părinte Protopop Marius Floricu și mai mulți părinți din Protopopiatul Piemonte I., scrie www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei

Email Imprimare PDF

01_episcopia_ortodoxa_romana_a_harghitei_si_covasneiCu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2019, la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna și Izvoru Mureșului, va fi organizată o suită de manifestări de cultură și spiritualitate românească grupate sub genericul Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, reacționează la anunțul Kievului privind suprimarea limbii române în școli: “Cer public Președintelui și Guvernului de la București să denunțe tratatul de bază cu Ucraina”

Email Imprimare PDF

01_pnl_daniel_gheorgheDeputatul PNL, Daniel Gheorghe, a reacționat la anunțul noului Ministru al Educației de la Kiev, Hanna Novosad conform căreia, din 2023, toate școlile cu predare în limbile minorităților vor trebui să treacă la predarea exclusivă în ucraineană, transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Manifestare românească de excepție în capitala Serbiei. Zilele culturii românilor/vlahilor la Belgrad. Ambasadoarea României a ignorat evenimentul!

Email Imprimare PDF

01_zilele_romanilor_vlahilor_belgradÎn perioda 28 - 29 septembrie, Congresul Românilor din Serbia a organizat pentru prima dată în capitala Serbiei, Zilele culturii românilor/vlahilor, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Sondaj pentru alegerile prezidențiale din România! Iohannis pe primul loc!

Email Imprimare PDF

01_barometru_europafmPotrivit unui sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM, Klaus Iohannis se află pe primul loc la alegerile prezidenţiale, cu puţin peste 45 de procente. Lupta pentru locul doi este dusă între Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (USR-PLUS) şi Mircea Diaconu (ALDE şi ProRomânia)

Citeşte mai mult...
 

Olanda, apărătoarea statului de drept și a pedofililor: Un manual pentru pedofili, care arată cum pot fi ademeniți și abuzați copiii, NU poate fi interzis pentru că nu e „penal”

Email Imprimare PDF

01_olanda_aparatoarea_pedofililorConsiderată, pe baza statisticilor publicate de presa occidentală, campioană la pedofilia pe Internet, Olanda se mândrește și cu un manual pentru pedofili. A cărui interzicere o solicită insistent o organizație care are la activ o victorie: a reușit să interzică asociația pedofililor olandezi, scrie site-ul nltimes.nl., citat de www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

140 de ani de apărare a drepturilor românilor (aromânilor, meglenoromânilor) din Balcani. Zi de sărbătoare pentru Societatea de Cultură Macedo- Română

Email Imprimare PDF

01_balcani_harta_localizareSocietatea de Cultură Macedo-Română organizează în ziua de luni, 23 septembrie 2019, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la inființare, urmatoarele activitati, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Piatra de temelie la o nouă biserică românească în Italia

Email Imprimare PDF

01_piatra_de_temelie_o_noua_biserica_romaneascaFiecare biserică este o fereastră către cer, un spațiu în care omenescul se întâlnește cu dumnezeiescul și se unește în chip tainic cu Acesta. Cu ajutorul Domnului și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în seara zilei de 14 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania a pus piatra de temelie a noului lăcaș de cult românesc din Parohia „Sfântul Emilian din Durostor" din localitatea Orbassano, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Apariție nouă la editura Rediviva din Milano: ”L’identità romena” sau ”Felul de a fi român de-a lungul timpului” de Ioan Aurel Pop

Email Imprimare PDF

01_l_identita_romenaEditura Rediviva din Milano a lansat ediția în limba italiană a volumului „Identitatea românească (L'identità romena) de Ioan Aurel Pop, ediție în română publicată la editura Contemporanul, București (2016), tradusă în italiană de Violeta Popescu. Volumul, cu o prefață semnată de prof. Cesare Alzati, apare în colecția Culturi și civilizații (Culture e civiltà), 243 pagini și cuprinde o serie de conferințe ale profesorului și academicianului Ioan Aurel Pop, susținute cu ocazia unor simpozioane de istorie și cultură desfășurate în cadrul academic românesc, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tenismena Bianca Andreescu, interviu în limba română la New York: „Am luat din România pasiunea mea pentru acest sport”

Email Imprimare PDF

01_bianca_andreescuBianca Andreescu este noua campioană de la US Open. Tânăra de 19 ani s-a impus în finala cu Serena Williams și și-a adjudecat astfel primul titlu de Grand Slam din carieră.

Citeşte mai mult...
 

Lista secțiilor de votare în R.Moldova pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, din România

Email Imprimare PDF

01_alegeri_pentru_presMinisterul de Externe de la București a propus deschiderea a 36 de secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie din România. MAE a transmis către Biroul Electoral o listă cu 444 de secții care urmează a fi deschise peste hotare și care au fost recomandate de către misiunile diplomatice românești. Ministerul de Externe estimează că până în 19 octombrie acest număr poate ajunge la 800, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Regele şi Regina Belgiei, preşedintele României şi peste 1.000 de oficiali, la deschiderea EUROPALIA 2019

Email Imprimare PDF

01_regele_si_regina_belgiei_iohanis_europaliaMajestăţile Lor Regele Philippe al Belgiei şi Regina Mathilde, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, au vizitat expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei", marţi, 1 octombrie, la centrul BOZAR, eveniment care a marcat deschiderea Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA 2019, ediţie dedicată României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Cine îl poate împiedica pe Putin să pună mâna pe Chișinău

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_bSocietatea intră în campania electorală plină de decepții. Ultimele două sondaje de opinie, realizate de IMAS și Asociația Sociologilor și Demografilor, arată că lumea în cea mai pare parte a ei este pe cât de dezamăgită, pe atât de dezorientată, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
Pagina 1 din 3

Cele mai citite ştiri

Publicitate