Banner

Stiri RGN

În Marea Britanie a fost lansat partidul diasporei. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton

Email Imprimare PDF

01_partidul_diasporei_in_marea_britanie„Aurul României sunt oamenii: cei dintre granițele ei și cei plecați în exil economic. A venit vremea ca acest AUR să iasă singur la suprafață, dacă partidele perindate la putere nu vor să îl scoată. Veniți acasă, pentru a ne lua țara înapoi! Veniți și luati frâiele în mâinile voastre. Avem nevoie de voi, cei care ați acumulat deja o experiență în Occident. Veniți și candidați la funcțiile publice!", a îndemnat duminică George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

28 de ani de la conflictul ruso-român de pe Nistru. 13 decembrie 1991 - se înregistrau primele victime ale conflictului transnistrean

Email Imprimare PDF

01_conflictul_ruso_roman_nistruLa 13 decembrie 1991 se înregistrau primele victime ale conflictului transitrean. Patru polițiști români/moldoveni au fost omorâți la Dubăsari de către gardiști separatiști, aflați în subordinea forțelor ruse de la Tiraspol, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prinţul de Wales, la ICR Londra: Este minunat să văd contribuția imensă a comunității românești din Regatul Unit

Email Imprimare PDF

01_printul_de_wales_despre_contributia_romanilor
Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a fost prezent, joi, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, unde a inaugurat expoziţia de fotografie „Apertures of a Revolution. Fotografii din decembrie 1989", ocazie cu care a marcat 30 de ani de la Revoluţia Română, alături de ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

400.000 de români din Marea Britanie au depus cereri de rezidență

Email Imprimare PDF

01_400_de_mii_de_romai_cer_rezidenta_in_ukBrexitul nu îi sperie pe românii din Marea Britanie şi nici nu îi face să se gândească să se întoarcă în ţară. 400 de mii dintre ei au depus cereri de rezidenţă, pentru a se asigura că nu vor avea niciun fel de probleme după ieşirea ţării din Uniunea Europeană, scrieTVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dorina Popescu: Românii nimănui!

Email Imprimare PDF

01_drapelSuntem... ai cui? Noi – pribegi prin vocație, cu Țară și fără – pioni fără Rege, fără Regat și cu un prezent suspect de Alzheimer. Văitându-ne prin excelență, încă mai tragem de năvodul compătimirii. Poate-poate ne pică de-o milă. Nu, nu suntem slabi! Dar nici suficient de pregătiți să recunoaștem că suntem... ai nimănui. Noi – niște umbre umile – mumii risipitoare de valori, de limbă, de codri. Asfaltând ulițele satelor cu straturi de zgură, am ucis tot farmecul opincilor. În Țara noastră – e țara lor, și imnul lor, și al lor steag, scrie Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elevii din România și Republica Moldova, medaliați la Olimpiada Internațională de Științe

Email Imprimare PDF

01_olimpiada_internationala_de_stiinteLotul de juniori al României a obținut două medalii de aur și patru medalii de argint, iar cel al Republicii Moldova – o medalie de argint și cinci medalii de bronz în cadrul Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori, care s-a desfășurat în perioada 03 – 12 decembrie, în orașul Doha, Qatar, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centrul de Cercetare Pew din Statele Unite: Românii, cei mai credincioşi din Europa

Email Imprimare PDF

01_icoana_isusRomânia este cea mai religioasă ţară din Europa, 64% din populaţie afirmându-şi credinţa absolută în Dumnezeu, conform unui studiu realizat în 34 de ţări de către Centrul de Cercetare Pew din Statele Unite, transmite www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scrisoare deschisă a asociațiilor românești din regiunea Odesa către conducerea Ucrainei privind situația învățământului în limba română din țara vecină! Poate aude și ambasadorul Ucrainei la București!

Email Imprimare PDF

01_limba_noastra_cea_romana_2Reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei solicită într-o scrisoare deschisă Președintelui, Premierului și ministrului ucrainean de Externe să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească" din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană.

Citeşte mai mult...
 

TAROM împlinește 65 de ani

Email Imprimare PDF

01_tarom_aniversareTAROM, Compania Naţională de Transport Aerian împlineşte a împlinit pe 18 septembrie, 65 de ani de existenţă. TAROM este şi va rămâne un deschizător de drumuri – a fost una dintre primele companii aeriene comerciale din lume, iar în prezent rămâne una dintre cele mai importante mărci româneşti, un simbol al României, o companie aeriană cu tradiţie recunoscută în întreaga lume, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Articolul 7 la TVRI: Ce spun președinții celor două comisii pentru românii de pretutindeni din Parlament despre noua organizare a instituțiilor care se vor ocupa de românii de pretutindeni?

Email Imprimare PDF

01_codreanu_badeaInvitații realizatorului TVRI, Mihaela Crăciun, în cadrul emisiunii Articolul 7, au fost parlamentarii VIOREL BADEA, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Senatul României, și CONSTANTIN CODREANU, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școala pentru românii/volohi din Poroșcovo, Ucraina prinde contur. Dați o mână de ajutor pentru acești români uitați!

Email Imprimare PDF

01_poroscovo_scoala_pentru_romaniComunitatea izolată de români/volohi din Poroșcovo, o mică localitate din regiuneaTranscarpatia, Ucraina, ar putea avea în curând o școala. Părintele Eftimie Mitra, sprijinul românilori/volohi din regiune a anunțat despre ultimile lucrări care au avut loc în acest sens, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Directorul și Fondatorul Institutului care își propune păstrarea și extinderea soiurilor românești de legume și fructe, cercetătorul Costel Vânătoru, a fost demis de Guvern. Decizia l-a șocat până și pe cel numit în locul său

Email Imprimare PDF

01_costel_vanatoruDirectorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, cercetătorul Costel Vânătoru(FOTO), căruia îi aparține proiectul, a fost demis prin ordin al ministrului Agriculturii. În locul său, a fost numit temporar pentru "coordonarea activității și dezvoltarea unei noi strategii de dezvoltare a Băncii, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, informează News.ro.

Citeşte mai mult...
 

Reacția Academiei Române la testele PISA: Școala nu trebuie redusă la o instituție de prestări de servicii care livrează ocupanți de locuri de muncă robotizați, limitați

Email Imprimare PDF

01_reactia_academiei_romane_la_testele_pisaAcademia Română propune o modificare de substanță a Legii Educației Naționale, care să devină „stabilă și să cuprindă mai mult principii decât date concrete", dar până atunci cel mai for de cercetare al României propune o serie de măsuri concrete „care să stabilizeze școala românească și să-i confere perspective bune de dezvoltare, fără a ceda în fața unor presiuni conjuncturale, derivate dintr-o percepție pripită asupra schimbărilor din societatea contemporană și lipsită de o analiză profundă și riguroasă", informează un comunicat publicat pe siteul instituției.

Citeşte mai mult...
 

Vladimir Socor, despre reglementarea conflictului de pe Nistru: Mecanismul „5+2” are rolul de a bloca eventuale decizii impuse de Rusia

Email Imprimare PDF

01_vladimir_socorAnalistul politic Vladimir Socor consideră că mecanismul „5+2", care este implementat în procesul de reglementare transnistreană din 2005, este complet ineficient. În realitate, acesta are rolul de a bloca eventuale decizii impuse de către Rusia Republicii Moldova, scrie Adevarul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În ultimii patru ani, mai mult de 4% din populaţia României a părăsit ţara

Email Imprimare PDF

01_populatia_ro_paraseste_taraMai mult de 4% din populaţia României a părăsit teritoriul ţării în ultimii patru ani, a declarat, joi, vicepreşedintele Centrului Român pentru Integrare, Ioan Puhace, care a arătat că trebuie găsite soluţii pentru "a pune ceva în loc".

Citeşte mai mult...
 

Război pe calea undelor - Proiecție de film în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989

Email Imprimare PDF

01_cold_wavesAmbasada României în Republica Italiană, în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania și cu Accademia di Romania in Roma, vă invită la proiecția de film "Război pe calea undelor", cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Citeşte mai mult...
 

Proiectul TVR Internaţional „Generaţia Următoare” ajunge în Italia şi Germania

Email Imprimare PDF

În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la „Generaţia Următoare", TVR Internaţional vă aduce poveştile unor începuturi de destin ale copiilor români care trăiesc şi se formează departe de România. De data aceasta, ajungem în Italia şi Germania. Mai precis, în 7 decembrie la Palermo, iar în 8 decembrie la München, transmite TVRI, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Compania TAROM păstrează tradiţia şi participă la cel mai mare show aviatic - BIAS 2019!

Email Imprimare PDF

01_tarom_biasCompania TAROM are plăcerea de a vă anunţă participarea, Sâmbată, 24 August 2019, la o nouă ediţie a celui mai impresionant spectacol de forţă aeriană, viteză şi precizie, se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Munteanu, preşedintele Uniunii Salvaţi Basarabia: “Trei partide unioniste ar putea fuziona”

Email Imprimare PDF

01_valeriu_munteanu_bPreşedintele Uniunii Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, anunţă că există trei partide cu viziuni unioniste care discută actualmente despre consolidarea colaborării lor şi vor să activeze pe o platformă unică. Politicianul nu a explicat clar în ce constă această colaborare, dar a specificat că s-ar putea ajunge şi până la fuzionare. Scopul acest r partide este de a crea unitate pe platforma unionistă, transmite IPN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Daruri de Crăciun din Episcopia Europei de Nord pentru copilașii sărmani din România

Email Imprimare PDF

01_episcopia_europei_de_nord_daruri_pentru_sarmaniPreasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, s-a aflat, în aceste zile, în slujire misionară în comunitățile de români din nord-vestul Norvegiei. Ierarhul a spovedit și a împărtășit credincioșii prezenți la Liturghiile săvârșite și a cercetat duhovnicește familiile de români și pe copilașii lor, fiind însoțit de preotul Andrei Sofa, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru, despre summitul de la Paris: „Trebuie să avem propria strategie de rezolvare a conflictului transnistrean în interesul R. Moldova, nu să așteptăm, fataliști, ce se va întâmpla în Ucraina”

Email Imprimare PDF

01_negru_nicR. Moldova trebuie să aibă propria strategie de rezolvare a conflictului transnistrean, nu să aștepte anumite deznodăminte în Ucraina, declară editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, în contextul discuțiilor din cadrul summit-ului recent de la Paris în format Normandia, dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prof. Patrick J. Deenen: Obiectivul principal al educației moderne este de a șterge resturile oricărei identități culturale sau istorice, care ar putea să se lipească de studenții noștri, și de a-i transforma în angajați”

Email Imprimare PDF

01_pro_patrick_j_deenenSistemul educațional urmărește să producă amnezie culturală, lipsă de curiozitate generalizată și obiective educaționale compuse din procese fără conținut și expresii preluate pe nemestecate, cum ar fi „gândirea critică", „diversitatea", „dreptate socială „ și „competență culturală", scria profesorul Patrick J. Deenen, în 2016, despre sistemul educațional occidental, pe siteul mindingthecampus, citat de www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţie inedită dedicată Revoluţiei Române din decembrie 1989, găzduită de Camera Deputaţilor din Roma

Email Imprimare PDF

01_instant_replay.
O expoziţie inedită dedicată Revoluţiei Române din decembrie 1989 va fi inaugurată miercuri de Ambasada României la Roma în Complexul Vicolo Valdina din Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Italiene, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eurobarometru: Protecția drepturilor omului în topul valorilor europene pentru cetățeni

Email Imprimare PDF

01_eurobarometruÎn cadrul sondajului Eurobarometru publicat marți de Parlamentul European, cetățenii au fost întrebați care cred că ar trebui să fie temele politice pe agenda prioritară a Parlamentului.

Citeşte mai mult...
 

România a fost omagiată în Congresul SUA cu ocazia Zilei Naţionale

Email Imprimare PDF

01_congresul_suaCongresmanul republican Michael Turner, co-preşedinte al Grupului de prietenie pentru România din legislativul american şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, a susţinut la 3 decembrie în faţa Congresului SUA o declaraţie dedicată Zilei Naţionale a României, informează miercuri într-un comunicat Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Citeşte mai mult...
 

Două basarabence au câștigat titlurile de Miss România 2019 și ViceMiss România 2019

Email Imprimare PDF

01_katerina_emelianovO tânără din Chișinău a obținut titlul de „Miss România 2019" la un concurs de frumusețe din România. Este vorba despre Katerina Emelianov, în vârstă de 19 ani. Pe Facebook au fost postate mai multe fotografii de la eveniment, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Hunor Kelemen: Dragnea și Tăriceanu au dat ok pentru programul Ungariei de investiții în Transilvania. RGN: Adică pentru maghiarizare...mascată, evident!

Email Imprimare PDF

01_hunor_kelemen_dragneaCotidianul transilvan Krónika a publicat, joi, un interviu cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, despre programul iniţiat de Ungaria pentru investițiile din Transilvania, pentru care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și-au dat acordul în urma negocierilor din 2017 și 2018, conform declarațiilor liderului UDMR:

Citeşte mai mult...
 

Colindul Sfânt și Bun la Protopopiatul românesc Liguria din Genova

Email Imprimare PDF

01_liguria_din_genovaSâmbătă 14 decembrie credincioșii din Protopopiatul Liguria au participat la a VI a ediție a Festivalului "Colindul Sfânt și Bun " gazdă fiind Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir" din Genova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Damian: Franța și Germania federalizează Ucraina (implicit și Republica Moldova)

Email Imprimare PDF

01_g_damianÎncerc să explic ce s-a întâmplat la Paris la conferința Rusia-Ucraina-Franța Germania de ieri. Presa ucraineană bate toba victoriei, nu e clar de ce, unii experți spun că nu s-a întâmplat nimic important, alții că este un pas spre pace, majoritatea se concentrează pe prima parte a comunicatului final, scrie George Damian pe www.moldnova.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Muzică veche românească cu Ansamblul Anton Pann, la Festivalul EUROPALIA România

Email Imprimare PDF

01_ansamblul_anton_pannMuzica Principelui Cantemir va fi interpretată de către Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann, în faţa publicului european, în cadrul Festivalului EUROPALIA România, prin intermediul unui turneu absolut special - „Cantemir Melo by Anton Pann Ensemble", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Fals DOVEDIT în actele prin care s-au luat de acasă copiii Cameliei Smicală: Șefa autorității care se ocupă de cazul lor riscă închisoarea, dar poliția și procuratura din Finlanda o protejează

Email Imprimare PDF

01_smicala_cazCamelia Smicală scrie pe Facebook că decizia de a i se lua copiii acum patru ani s-a luat pe baza unui FALS DOVEDIT făcut de șefa departamentului local de protecția copilului, care este pasibilă de închisoare. Aceasta nu a fost trasă la răspundere, nici nu și-a îndreptat greșeala, iar copiii au rămas în centre, scrie www.stiripentruviată.ro , preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Monitorul bucovinean” – un nou ziar al românilor din regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_monitorul_bucovineanÎncepând cu data de 1 ianuarie 2020 în regiunea Cernăuți va apărea un nou ziar în limba română – „Monitorul bucovinean". Redactorul-șef Nicolae Șapcă ne-a informat despre reînregistrarea publicației „Monitorul de Hliboca" în „Monitorul bucovinean", care va fi axat pe reflectarea actualității social-politice, economice și culturale din spațiul nord-bucovinean.

Citeşte mai mult...
 

Finanțare UE pentru propagandă homosexuală în liceele din România

Email Imprimare PDF

01_choiceAsociația ACCEPT implementează un proiect finanțat de UE și destinat liceelor din România, în cadrul căruia elevii trebuie să răspundă unui chestionar privind identitatea și experiența lor (homo)sexuală în cadrul școlii.

Citeşte mai mult...
 

Actorul Dorian Boguță: „Sunt din Chișinău, de pe teritoriu românesc. Mama îmi spunea – Nu uita că ești român”

Email Imprimare PDF

01_dorian_bogutaActorul de la București, Dorian Boguță, a vorbit recent despre ce a înseamnat să fii român la Chișinău în perioada URSS. Actorul a povestit despre copilăria sa și spiritul românesc în care a fost crescut.

Citeşte mai mult...
 

„România: oameni, natură, istorie” – program semestrial pentru cursanții Lectoratului de limbă română din cadrul Universității Naționale din Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_romania_oameni_natura_istorieÎn cadrul Universității Naționale "Iuri Fedkovici" din Cernăuți funcționează Lectoratul de Limbă Română al Universității „Ștefan cel Mare" din Suceava. La 3 luni de la începerea anului universitar, putem constata că mulți dintre cei peste 120 de cursanți înscriși continuă să vină cu regularitate la cursurile noastre săptămânale din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkoych" din Cernăuți, transmite pentru Agenția BucPress Gina Puică, coordonator al Lectoratului de Limbă Română al Universității „Ștefan cel Mare" din Suceava care funcționează în cadrul Universității Naționale "Iuri Fedkovici" din Cernăuți.

Citeşte mai mult...
 

Laurențiu Mihu în Universul.net: Ce înseamnă pentru Republica Moldova și Ucraina înțelegerile făcute la Paris

Email Imprimare PDF

01_intelegerile_de_la_paris„Părțile consideră necesară încorporarea Formulei Steinmeier în legislația ucraineană, conform versiunii convenite de către N4 și Grupul Trilateral de Contact", este una dintre concluziile întâlnirii de la Paris dintre liderii Franței, Germaniei, Rusiei și Ucrainei, scrie Laurențiu Mihu în https://universul.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu „Alianța Kozak” sau „soluția Hogan”? Enigma contradicției dintre două versiuni cvasioficiale

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_bAmbasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, face o mărturisire la care puțină lume s-ar fi așteptat. El declară că SUA și UE nu au negociat cu Rusia în vederea creării în luna iunie 2019 a unei coaliții între PSRM și blocul ACUM, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Basarabia: Monumentul eroilor din Primul Război Mondial de la Rezina, ridicat în perioada interbelică și distrus de sovietici, a fost reinaugurat

Email Imprimare PDF

01_rezina_monumentul_eroilorUn monument închinat eroilor din Primul Război Mondial și grănicerilor din Compania VIII Rezina căzuți la datorie a fost inaugurat marți, 10 decembrie 2019, la Rezina. Monumentul a fost restabilit prin reconstituire la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentantul Asociației Monumentum, în colaborare cu Primăria Rezina. Înalt de 7 metri, obeliscul din piatră este străjuit de un vultur cruciat și împrejmuit cu 9 piloni sculptați la Cosăuți, fiind amplasat pe locul său de altădată, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, țara cu cei mai mulți emigranți în Uniunea Europeană

Email Imprimare PDF

01_romania_tara_cu_cei_mai_multi_emigranti_din_ueNumărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene a sărit de trei milioane. Statisticile Comisiei Europene arată că România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar. În timp ce românii continuă să plece cu sutele de mii, în alte state din estul Europei, tendința s-a inversat. Cei plecați în străinătate se întorc acasă, transmite Digi24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Știripesurse.ro: Cum de a rămas Biserica singură - OPINIE

Email Imprimare PDF

01_patriarhul_daniel_zRomânia. Final de 2019. Au trecut alegerile prezidențiale. A trecut Ziua Națională. Românii și-au arătat patriotismul. Și la urne, și în stradă, la manifestările organizate de diverse instituții, de la Administrația Prezidențială, la cea mai mică primărie din țară, de 1 Decembrie, scrie Cristi Șelaru pe www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul României în Rep. Moldova Daniel Ioniță: Ne unește limba, istoria, obiceiurile și felul nostru de a fi

Email Imprimare PDF

01_ionita_radio_chisinau
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, susține că ceea ce separă încă cele două state este Prutul, însă ceea ce unește este limba, istoria, obiceiurile și felul de a fi.„Ne unește, cred eu, dorința noastră ca împreună să contribuim la o viață mai bună pentru toți cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Ne unește, sper eu într-o proporție majoritară, dorința noastră comună de a ține Republica Moldova orientată pe calea sa europeană și ne unește dorința de a realiza în acest sens o serie de proiecte cu un pronunțat caracter pragmatic în folosul tuturor cetățenilor", a declarat ambasadorul într-un interviu video, acordat Agenției de Presă IPN, citat de Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

70 de elevi de la Liceul Mihai Eminescu din Basarabia duc lipsa orelor de limba română

Email Imprimare PDF

01_liceul_teoretic_mihai_eminescu_md70 de elevi de la Liceul Mihai Eminescu nu pot să îşi înveţe limba maternă, de mai bine de o lună. Asta după ce profesoara lor a intrat in concediu natal şi, de atunci, conducerea liceului nu a reuşit să angajeze pe nimeni în loc. Aşa că lecţiile de română sunt înlocuite, în general, cu alte materii. Tinerii specialişti spun că nu sunt atraşi de învăţământ din cauza condiţiilor proaste de muncă şi a salariilor mici, transmite TVR Moldova, preluatr de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Colindul Sfânt și Bun”- Festivalul de Colinde și Tradiţii Creştine de Iarnă

Email Imprimare PDF

01_triveneto_colindul_sfant_si_bunAproximativ 600 de credincioşi din Protopopiatul Triveneto I au participat duminică, 8 decembrie 2019, la a şasea ediţie a Festivalului "Colindul Sfânt şi Bun", gazdă fiind Parohia Ortodoxă Română cu hramul Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat din Feltre, transmite Preot Adrian Ene din Episcopia Italiei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu: “Încep procedura de retragere a cetățeniei române pentru cei care au vandalizat monumentul de la Olănești”

Email Imprimare PDF

01_camera_deputatilor_codrAstăzi, anunț public de la tribuna Parlamentului că încep procedura prin care să retragem cetățenia română celor care au vandalizat monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a grănicerului Aurelian Mihăilescu. Români care și-au dat viața pentru visul României Mari, a transmis pe contul său de facebook deputatul Constantin Codreanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Criză în Republica Moldova. Dungaciu: Coaliție împotriva naturii. România a ieșit din joc

Email Imprimare PDF

01_dan_dungaciu_analizeAnalistul Dan Dungaciu a vorbit despre criza politică de la Chișinău. Pentru înlăturarea oligarhului Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu și Igor Dodon s-au aliat, pro-europeana Maia Sandu conducând un guvern din care făceau parte și socialiștii. Doar că "luna de miere" a durat puțin, după ce socialiștii de la PSRM au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, moțiune care a trecut, transmite www.dcnews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Washington sunt invitați la o petrecere românească

Email Imprimare PDF

01_ca_in_seara_de_craciunPe 20 decembrie începând cu ora 19:30 românii din Washington sunt invitați la o Petrecere românească "Ca în seara de Crăciun," un eveniment cu colinde și tradiții de sărbători, muzică ușoară și populară și multe alte surprize. Invitații speciali sunt bine-cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și colinde, George Rotaru și faimosul trompetist Mirel Manea, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comuna Cruzești de lângă Chișinău și municipiul Giurgiu s-au înfrățit și în acte

Email Imprimare PDF

01_comuna_cruzestiComuna Cruzești, suburbie a Chișinăului, s-a înfrățit, în această săptămână, cu municipiul Giurgiu din România. Primarii Violeta Crudu de la Cruzești și Nicolae Barbu de la Giugiu au semnat, vineri, 6 decembrie, Acordul de înfrățire și Protocolul de colaborare între cele două localități de pe ambele maluri ale Prutului, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopul Ignatie: “E un non-sens să îți afirmi țanțoș dragostea de țară, atâta vreme cât îi sabotezi credința și tradițiile, atâta vreme cât faptele și vorbele tale sunt germenii dezbinării și urii, câtă vreme ești ipocrit și ahtiat după putere”

Email Imprimare PDF

01_episcopul_ignatieEpiscopul Hușilor, Ignatie, critică discursurile transmise de politicieni cu ocazia Zilei Naționale a României, pe care le consideră „o retorică goală", transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Discursul Ambasadorului Daniel Ioniță, la recepția oferită de Ziua Națională a României, la Chișinău: „O piedică în calea uitării”

Email Imprimare PDF

01_d_ionita_ambasadorul_ro_mdDiscursul integral al Ambasadorului Daniel Ioniță, ținut la recepția de Ziua Națională a României, organizată în seara zilei de 29 noiembrie curent, la Chișinău.

Citeşte mai mult...
 

Scriitoarea basarabeancă Tatiana Ţîbuleac a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, de către preşedintele României

Email Imprimare PDF

01_tatiana_tibuleac_sPreşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat un decret cu prilejul Zilei Naţionale a României, prin care a decorat-o pe scriitoarea Tatiana Ţîbuleac, scrie TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord comemorează 30 de ani de la căderea comunismului, prin dialoguri de suflet cu Marcel Petrișor și Marius Vasileanu

Email Imprimare PDF

01_30_de_ani_de_la_caderea_comunismuluiEpiscopia Ortodoxă Română a Europei de Nord comemorează 30 de ani de la căderea comunismului prin două întâlniri cu Marcel Petrișor și Marius Vasileanu, organizate la Stockholm și Göteborg, Suedia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Senatorul Radu Mihail, vice-președinte al Comisiei pentru Politică Externă:România și instituțiile ei trebuie și pot întreprinde mai mult pentru ca românii din Ucraina să-și poată păstra moștenirea culturală și lingvistică

Email Imprimare PDF

01_senatorul_rau_mihailSenatorul USR pentru românii din afara țării, Radu Mihail, își manifestă încrederea față de recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legii privind limba de stat a Ucrainei, dată recent publicității, și consideră că forma actuală a actului normativ nu a reuşit să asigure echilibrul între răspândirea limbii ucrainene şi garantarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor, printre care și cea română, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 400 de tineri au participat la Congresul Nepsis Italia

Email Imprimare PDF

01_congresul_nepsis_italiaPeste 400 de tineri, reprezentanți ai Frăției Tinerilor Ortodocși Români din Episcopia Italiei, au participat în perioada 7-8 decembrie la Congresul Nepsis Italia.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Politica externă echilibrată în dezechilibru

Email Imprimare PDF

01_ni_negruCâteva știri importante din ultima vreme, trecute nemeritat cu vederea:

Citeşte mai mult...
 

Polonia a repatriat, în cel mai mare secret, 100 de tone de aur de la Londra. România: Klaus Iohannis a retrimis legea readucerii rezervelor de aur în Parlament

Email Imprimare PDF

01_polonia_a_repatriat_100_de_tone_de_aurDupă o operațiune ca-n filme, desfășurată în cel mai mare secret, în care au fost implicate avioane, elicoptere și camioane high-tech, precum și polițiști de elită, Polonia a repatriat 100 de tone de aur de la Londra, în valoare de 4 miliarde de lire sterline. Cam jumătate din rezerva totală de aur a polonezilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Romanian Women in the UK: Comunitatea românească şi contribuţia ei, apreciate de primarul Londrei, Sadiq Khan

Email Imprimare PDF

01_sadiq_khan_women_in_the_ukPrimarul Londrei, Sadiq Khan, s-a întâlnit joi cu membrele fondatoare ale organizaţiei Romanian Women in the UK, Veronica Costache şi Alina Balaţchi, invitate pentru a discuta despre contribuţia pe care organizaţia şi-a adus-o prin proiectele sale la demersul primăriei londoneze de a menţine Londra un oraş deschis, incluziv şi egal în şanse pentru fiecare cetăţean, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români din Londra, decorați de președintele Klaus Iohannis pentru „promovarea valorilor perene romanesti in Occident”, cu prilejul Zilei Naționale

Email Imprimare PDF

01_romani_din_londra_decorati_de_presedinteCu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, in semn de apreciere pentru daruirea si profesionalismul cu care s-au ilustrat in domeniile spiritualitatii, culturii, educatiei si al implicarii civice, contribuind, pe aceasta cale, la coeziunea comunitatii romanesti din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la mentinerea legaturilor cu tara de origine, precum la promovarea valorilor perene romanesti in Occident, Presedintele Romaniei a conferit:

Citeşte mai mult...
 

Franța din ce în ce mai fără Dumnezeu...

Email Imprimare PDF

01_sute_de_biserici_reconveriteCâteva sute de biserici, mănăstiri şi capele din Franţa au fost dezafectate pe parcursul ultimului secol, iar numeroase dintre aceste edificii revin la viaţă după ce sunt reconvertite în săli de spectacole, hoteluri, baruri, cluburi de noapte, crame, aziluri de bătrâni, potrivit bfmtv.com, citat de Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Periplul corului "Simplu" din Vorona Mare în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a luat sfârşit

Email Imprimare PDF

01_periplul_corului_simpluÎn perioada 5-12 decembrie, corul "Simplu" al Parohiei Ortodoxe Române din Vorona Mare, a efectuat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan şi a Preasfinţitului Părinte Atanasie, un frumos periplu muzical în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, transmite Pr. dr. Maxim Morari, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La plecarea din România, Președintele Senatului îi amintește amabasadorului Serbiei la București de protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale pe care Serbia nu le respectă

Email Imprimare PDF

01_branko_brankovicPreședintele Senatului României, dl Teodor Meleșcanu, l-a primit marți, 10 decembrie a.c., pe E.S. dl Branko Branković, ambasadorul Republicii Serbia în România, în vizită de rămas-bun cu ocazia încheierii misiunii în România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marin Gherman // Marea Neagră – un „lac” al războiului informațional: între tehnici de atac hibrid și încercări de apărare intuitivă

Email Imprimare PDF

01_marin_gherman_cernautiDin punct de vedere geopolitic, dar mai ales informațional, Marea Neagră seamănă tot mai mult cu un „lac". În urma evoluțiilor tehnologice, a proceselor de informatizare și globalizare, statele din zona Mării Negre și societățile respective interacționează între ele ca organisme politice și sociale cu mult mai apropiate geografic ca odinioară. Cu alte cuvinte, distanțele suvnt aceleași, însă spațiul de influență și interacțiune geopolitică este mai mic. Din acest punct de vedere, Marea Neagră continuă să existe ca noțiune geografică, însă este un „lac" din punct de vedere geopolitic, și mai ales informațional, scrie dr. Marin Gherman într-o analiză publicată pe BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Gala premiilor „Români pentru români”. Cine sunt cei 12 laureați premiați de Televiziunea Română

Email Imprimare PDF

01_gala_premiilor_tvr_moldova12 trofee au fost oferite în cadrul Galei Premiilor TVR MOLDOVA „Români pentru români". Tradiţional, la sfârşit de an, Televiziunea Română premiază performanţa, excelenţa şi dedicaţia personalităţilor care activează în beneficiul societăţi şi promovează valorile şi cultura românească în R. Moldova, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Criza forței de muncă în România / Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Înteprinderilor Private Mici și Mijlocii din România: "Trebuie să aducem muncitori din Republica Moldova, Ucraina sau Serbia"

Email Imprimare PDF

01_florin_jianu_criza_fortei_de_muncaÎn condițiile în care România se confruntă cu un deficit al forței de muncă, Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Înteprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a arătat că pentru România o soluție ar fi aducerea de muncitori din țările vecine, transmite B1, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Memoriul participanților la conferința științifică internațională „Minorități naționale inventate. Moldovenismul: politici, cauze, efecte” de la Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_memoriul_participantilor_conferintei_minoritati_inventateParticipanții la Conferința Științifică Internațională, „Minorități naționale inventate. Moldovenismul: politici, cauze, efecte", personalități importante ale comunității românești din Ucraina, cercetători, profesori, scriitori, ziariști, oameni de cultură și oameni politici din Ucraina, Republica Moldova și România, constată cu îngrijorare asaltul statului ucrainean asupra integrității comunității românești, considerând că aceasta este o nouă formă de deznaționalizare, care se realizează prin menținerea dihotomiei identitare român vs moldovean și dihotomiei lingvistice limba română vs limba moldovenească, promovate în Ucraina la nivelul politicii de stat. Ei au adresat un memoriu Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, Președintelui a Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-Ministrului Ion Chicu, pe care Agenția de știri BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News, îl publică în continuare:

Citeşte mai mult...
 

Șase medalii – palmaresul echipelor României la Turneul Internaţional de Informatică Shumen (Bulgaria)

Email Imprimare PDF

01_turneul_international_de_informaticaEchipele României (juniori și seniori) au obținut șase premii la a XI-a ediție a Turneului Internaţional de Informatică Shumen: două medalii de argint și patru medalii de bronz.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți va avea loc conferința științifică internațională: ,,Minorități naționale inventate. Moldovenismul: politici, cauze, efecte

Email Imprimare PDF

01_ccr_ehCentrul Cultural Român ,,Eudoxiu Hurmuzachiˮ din Cernăuți organizează în data de 23 noiembrie 2019 conferința științifică internaționale cu tema: ,,Minorități naționale inventate. Moldovenismul: politici, cauze, efecteˮ, care va avea loc în incinta Centrului, începând cu orele 10.00, se arată într-un comunicat de presă, remis BucPress de Centrul Cultural Român ,,Eudoxiu Hurmuzachiˮ din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Distincție pentru un medic român, angajat la cel mai mare spital din Londra

Email Imprimare PDF

01_roxana_hotobocMedicul Roxana Hotoboc, fostul director al Ambulanței Gorj, a primit distincția „Angajatul lunii Noiembrie 2019″, la Departamentul de Urgență din cadrul „St. Thomas' Hospital", cea mai mare unitate medicală din Londra, tramsmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Evoluțiile recente din Republica Moldova și procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest pe agenda discuțiilor dintre Bogdan Aurescu și ministrul de externe al Germaniei la Bruxelles

Email Imprimare PDF

01_heico_maas_aurescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 9 decembrie 2019, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania Heiko Maas, în marja participării la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

RIDICAȚII – MĂRTURII DIN SIBERIA | Maria Gogu: La muzeul NKVD din orașul siberian Tomsk, doar basarabenii nu au o piatră comemorativă…

Email Imprimare PDF

01_marturii_din_siberia_cMaria Gogu: În parcul muzeului NKVD din orașul siberian Tomsk multe țări și-au instalat pietre comemorative... Basarabenii nu au deocamdată una...Chiar dacă acest muzeu a fost vizitat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanâi..., se arată într-un reportaj al Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Opt corale din patru ţări vor concerta la Festivalul de colinde al diasporei româneşti de la Nürnberg

Email Imprimare PDF

01_nurnberg_opt_coraleOpt corale din Italia, Franța, Austria și Germania vor concerta în Nürnberg la Festivalul de colinde al diasporei româneşti intitulat „Române, să fii bun!...".

Citeşte mai mult...
 

Zeci de mii de români nu vor avea dreptul de a rămâne în Regatul Unit după Brexit

Email Imprimare PDF

01_brexit_romanii_ramanDin cele peste 280.000 de aplicații ale românilor din Regatul Unit pentru rămânerea în această țară după Brexit, doar 39% au primit permis de ședere permanent (settled status), cel mai mic procent dintre țările Uniunii Europene, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Câinii salvatori din România caută victimele cutremurului din Albania

Email Imprimare PDF

01_cainii_salvatori_din_romania_cauta_victime_albaniaChallapa și Billy, câini utilitari special instruiți, participă în aceste zile la misiunea de căutare și salvare a victimelor cutremurului din Albania.Câinii participă la misiune alături de stăpânii lor, Vlad Popescu și Romică Chințoi, ambii voluntari la Clubul Câinilor Utilitari (CCU) din București. Aceștia au decolat marți seară cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinația Tirana, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova: Cât timp vorbim aceeaşi limbă, vom găsi modalităţi de dialog

Email Imprimare PDF

01_daniel_ionita_rmRomânia şi Republica Moldova vor găsi modalităţi de dialog pentru că relaţiile au la bază o sumă importantă de valori comune. Aceasta este opinia Excelenţei Sale Daniel Ioniţă, ambasadorului României la Chişinău şii a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika" de la postul Publika TV, transmite IPN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopia Basarabiei de Sud va avea un studio de înregistrări audio-video

Email Imprimare PDF

01_episcopia_basarabiei_de_sudEpiscopia Basarabiei de Sud, în parteneriat cu Patriarhia Română, anunță demararea proiectului "Creșterea vizibilității activităților spirituale, culturale și educative realizate în cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, relevante din perspectiva exprimării și promovării identității naționale românești – dotarea și amenajarea unui studio de înregistrări audio-video", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Copii români din Sicilia şi Bavaria, protagonişti în emisiunea „Generaţia Următoare”

Email Imprimare PDF

01_tvr_international_rÎn fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la „Generaţia Următoare", TVR Internaţional vă aduce poveştile unor începuturi de destin ale copiilor români care trăiesc şi se formează departe de România. Săptămâna aceasta cunoaştem alţi tineri minunaţi din Italia şi Germania, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comisia de la Veneția: Legea privind funcționarea limbii de stat a Ucrainei trebuie modificată

Email Imprimare PDF

01_comisia_de_la_elvetiaLegea privind limba de stat a Ucrainei, semnată de fostul președinte Petro Poroșenko, trebuie modificată, sunt de părere experții Comisiei de la Veneția. În opinia lor, actul normativ nu a reușit să asigure echilibrul între răspândirea limbii ucrainene și garantarea drepturilor lingvistice ale minorităților, scrie Ukrinform, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Corul "Symbol" al Patriarhiei Române a concertat în parohia "Sfântul Dimitrie cel Nou" din Roma (Roma VIII)

Email Imprimare PDF

01_corul_symbol_romaÎn perioada 30 noiembrie, 8 decembrie 2019, corul de copii şi tineret "Symbol" al Patriarhiei Române a efectuat un turneu în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Între parohiile care s-au bucurat de prezenţa tinerilor în mijlocul lor, s-a numărat şi comunitatea "Sfântul Dimitrie cel Nou" Borghesiana – Roma VIII, păstorită de părintele Protopop Nicolae Strugaru (Lazio 3), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Interviu Radio Europa Liberă cu Silviu Predoiu: „...s-a putut înțelege că România s-a aflat în parteneriat cu Rusia în ceea ce privește R.Moldova, eu nu am înțeles altceva”

Email Imprimare PDF

01_silviu_predoiuFostul șef al Serviciului de Informații Externe discută într-un interviu acordat Europei Libere despre evoluția serviciilor secrete după 1989, cum influențează ele viața politică și dacă există „acoperiți" în presa românească. Un subiect aparte este modul în care s-a raportat politicul din România la evoluția situației din R. Moldova. În ultima perioadă Iar aici acuzațiile sunt grave, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O problemă de securitate națională majoră ignorată de autoritățile române! Populaţia României va scădea cu peste 5,8 milioane şi va ajunge la 13 milioane de locuitori în anul 2060 – proiecţie a Institutului Naţional de Statistică

Email Imprimare PDF

01_problema_de_securitate_nationalaPopulația rezidentă a României este proiectată să scadă, în varianta de bază, de la 19,5 milioane de locuitori, cât era în anul 2018, până 13,7 milioane de locuitori în anul 2060, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, potrivit proiecţiei, scăderea între 2018 şi 2060 ar fi de circa 5,8 milioane de locuitori, scrie Edupedu.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concurs deschis pentru jurnaliști legat de evenimentele din decembrie 1989

Email Imprimare PDF

Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni vă invită să trimiteți până pe data de 15 decembrie 2019 materiale relevante despre experiența dumneavoastră din perioada evenimentelor din decembrie 1989. Cele mai bune articole vor apărea în mai multe publicații din diaspora, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiectul "Generația următoare" continuă la TVR Internațional

Email Imprimare PDF

01_generatia_urmatoareÎn fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la „Generaţia Următoare", TVR Internaţional vă aduce poveştile unor începuturi de destin ale unor copii români care trăiesc şi se formează departe de România, în Spania și Franța, transmite www.tvr.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Donează pentru ridicarea Mănăstirii „Eroilor Români” de la Țiganca

Email Imprimare PDF

01_erou_roman_necunoscutTVR Moldova, în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Asociaţia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Europeană de Strategii Politice Nicolae Costin şi Asociaţia Tighina lansează campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii „Eroilor Români" de la Ţiganca, scrie InfoPrut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Amendă pentru arborarea tricolorului românesc pentru o tânără din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_diana_cruduDiana Crudu, tânăra din Republica Moldova care anul trecut a fost forţată să dea jos drapelul României pe care îl arborase în curtea sa, într-o suburbie a Chişinăului, a anunțat că după un an de procese și umilințe în instanțe, a fost amendată pentru arborarea tricolorului, transmite Infoprut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stefan Borcea: Operaţiunea ultrasecretă de recuperare a arhivelor Primului Război Mondial. Cine a fost ofiţerul român care şi-a folosit banii proprii în misiune

Email Imprimare PDF

01_operatiunea_ultrasecretaUn ofiţer în rezervă a fost însărcinat de Biroul de Contrainformaţii al Armatei Române să recupereze arhivele secrete ridicate de Puterile Centrale în timpul Primului Rîzboi Mondial. Faimoasa arhivă a fost predată Bibliotecii Academiei pentru a fi valorificată ştiinţific, scrie Stefan Borcea în www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Premiile ”Dimitrie Cantemir” 2019, acordate pentru prima dată la Istanbul

Email Imprimare PDF

01_premiile_dimitrie_cantemiTrei oameni de cultură de la Istanbul, dr.Mehtap Demir (conferenţiar în cadrul secției de Muzicologie a Conservatorului de Stat, Universitatea Istanbul, și membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie și Folclor), Mümin Yıldıztaş (scriitor, arhivist, cercetător şi director adjunct la Direcția județeană de Cultură și Turism Istanbul) şi Nermin Mollaoğlu (director Agenția Literară Kalem din Istanbul), vor fi recompensaţi joi, 12 decembrie, ora 19.00, cu premiile „Dimitrie Cantemir", acordate pentru prima dată anul acesta, în cadrul unui eveniment care va avea loc la sediul Institutului Cultural Român din Istanbul, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Damian // Ce este Republica Moldova?

Email Imprimare PDF

01_george_damianToți cei care vorbesc despre Republica Moldova ar trebui să înțeleagă o afirmație simplă: distanța dintre Chișinău și primul soldat rus înarmat este de circa 50 km și nu există nici un obstacol pe drum, scrie George Damian pe www.moldnova.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Statistici recente: Număr RECORD de ROMÂNI în Marea Britanie

Email Imprimare PDF

01_nr_record_de_romani_in_ukNumărul de cetățeni români care trăiesc în Regatul Unit a atins un nou record: 457.000, potrivit datelor oficiale oferite de Oficiul Național de Statistică (ONS) de la Londra. Președintele Klaus Iohannis a asigurat, miercuri, că niciun român nu trebuie să aibă emoții în ceea ce privește statutul pe care îl va avea după Brexit.Datele publicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS) acoperă media estimată a populațiilor de o anumită naționalitate pe perioada de un an, 1 iulie 2018 - 30 iunie 2019. Față de perioada de anterioară, 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018, numărul cetățenilor români a crescut cu 10,1% de la 415 mii, iar numărul celor din Londra cu un procent similar, de la 148 mii, scrie www.stiridiaspora.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Platforma civică ÎMPREUNĂ proclamă ziua de 30 noiembrie ca zi a Solidarității față de tragedia familiei Smicală, îndemnându-i pe românii din țară și străinătate să transmită petiții autorităților române și finlandeze

Email Imprimare PDF

01_libertate_pentru_maria_si_mihaiPlatforma civică ÎMPREUNĂ a susținut, joi, o conferință de presă cu privire la situația disperată a copiilor româncei Camelia Smicală, sechestrați de Serviciul Social al Primăriei Tampere - Finlanda și aproape abandonați de autoritățile române, cărora le ceruseră protecția și facilitarea repatrierii. În cadrul evenimentului, au luat cuvântul scriitorul Mihai Gheorghiu, avocata Ana Corina Săcrieru, dr. Camelia Smicală, dr. Corina Bistriceanu și avocatul Ciprian Nastasiu, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Donează pentru ridicarea Mănăstirii „Eroilor Români” de la Țiganca

Email Imprimare PDF

01_erou_roman_necunoscutTVR Moldova, în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Asociaţia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Europeană de Strategii Politice Nicolae Costin şi Asociaţia Tighina lansează campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii „Eroilor Români" de la Ţiganca, scrie InfoPrut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un renumit doctor american: ”Renunțați la acest aliment considerat sănătos! Conține cele mai multe chimicale și metale grele”

Email Imprimare PDF

01_brian_clementBrian Clement, un renumit doctor american dezvăluie secretul tinereții veșnice. Primele riduri apar la vârsta de 20 de ani, iar cu timpul ele devin mai evidente. Procesul de îmbătrânire este continuu, dar poate fi încetinit, iar efectele lui pot fi diminuate.Brian Clement promovează medicina progresivă la nivel internaţional şi este directorul Hippocrates Health Institute din Florida, SUA, transmite Romanian Global News citând www.doctorulzilei.ro.

Citeşte mai mult...
 

Un reper al exilului românesc din Italia Camilian Demetrescu – 95 de ani de la naștere

Email Imprimare PDF

01_camilian_demetrescuÎn data de 11 decembrie 2019, ora 18:30, Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România, organizează evenimentul „Un reper al exilului românesc din Italia: Camilian Demetrescu – 95 de ani de la naștere" în Sala de Conferințe a Accademia di Romania in Roma, se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sodoma și Gomora în catedrala Sf. Ștefan din Viena. Show LGBT cu conchita wurst în altar. Cu binecuvântarea cardinalului, ca și anul trecut

Email Imprimare PDF

01_sodoma_si_gomora_in_catedrala_sf_stefan_din_vienaPentru combaterea SIDA, catedrala Sf. Ștefan din Viena și-a oferit altarul activiștilor LGBT și travestitului Conchita Wurst. Cu binecuvântarea și în aplauzele cardinalului Schönborn, transmite www.diasporaazi.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat Consulatul General al României la Stuttgart

Email Imprimare PDF

01_bogdan_aurescu_stuttgardMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat vineri, 6 decembrie 2019, în cadrul unei ceremonii oficiale, Consulatul General al României la Stuttgart, Republica Federală Germania.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Cum i-a căzut lui Dodon masca pe care se căznea să și-o pună în ultimul timp

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_zToată lumea se arăta surprinsă de la un timp încoace de pretinsa schimbare la față a lui Igor Dodon. Ei bine, asta nu a durat mult, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un bloc al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău va fi renovat cu ajutorul financiar al României

Email Imprimare PDF

01_liceul_teoretic_gheorghe_asachiBlocul A al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi" va fi reparat cu suportul Primăriei Sectorului 1 al municipiului București, România. Costul reparației ajunge la peste 70 de milioane de lei. O decizie privind acceptarea implementării proiectului de renovare a fost votată de către Consiliul municipal Chișinău, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul României la Chișinău,: “Asistența financiară din partea României pentru R. Moldova este condiționată de reforme...vorbele nu mai sunt suficiente, așteptăm și fapte.”

Email Imprimare PDF

01_daniel_ionita_2Asistența financiară din partea României pentru Republica Moldova, este strict condiționată de reformele asumate, susține Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii on-line PRO BCE, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dodon, contrazis de un istoric după ce a lăudat cum a reparat regimul separatist de la Tiraspol Cetatea Tighina

Email Imprimare PDF

01_cetatea_tighinaIstoricul Sergiu Mustață, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul domeniile conservării, restaurării, reabilitării monumentelor istorice și cercetările realizate la mai multe sit-uri arheologice, publică pe pagina sa de Facebook mai multe poze, realizate la cetatea Bender (Tighina), transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

”Blocul românilor” din Viena, un proiect reușit! ”Așa ia naștere un colțișor de Românie”

Email Imprimare PDF

01_blocul_romanilorPeste 40 de familii de români au primit luni cheile noilor locuințe din „blocul românilor", situat în proximitatea Parcului vienez Prater. Proiectul, dedicat exclusiv comunității românești din Viena, a fost susținut financiar de primăria orașului, transmite www.ziarulromanesc.at, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Ucraina și educația în limba maternă

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_ucraina_terPe teritoriul Ucrainei vecine, în vechile provincii românești Transcarpatia (Maramureșul de Nord), Bucovina de Nord și Odessa (sudul Basarabiei istorice), locuiesc aproximativ 400.000 de etnici români. Ei și strămoșii lor au trăit încă din vechime acolo, în timp ce granițele statale se schimbau în jurul lor după mersul istoriei. Cu toate acestea, și-au păstrat limba și identitatea. Acum însă riscă să le piardă dacă România nu le oferă sprijin concret, scrie Ștefana Totorcea pentru Ziarul Lumina, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Budapesta va bloca în continuare aderarea Ucrainei la NATO. Motivul: Legea ucraineană a Educației

Email Imprimare PDF

01_budapesta_va_bloca_aderarea_ucrainei_la_natoBudapesta va înceta să blocheze aderarea Ucrainei la NATO doar după ce drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia sunt restabilite la nivelul existent înaintea adoptării legii ucrainene a educaţiei, prin care s-a redus accesul minorităţilor la învăţământ în limba maternă, a declarat miercuri, la Londra, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI şi Reuters, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugenia Halus, directorul singurului liceu cu predare în limba română din Rîbniţa, laureată a Premiului pentru performanţă în educaţie

Email Imprimare PDF

01_eugenia_halusTVR MOLDOVA a oferit PREMIUL PENTRU PERFORMANŢĂ ÎN EDUCATIE directorului Liceului Teoretic „Evrika", singura instituţie cu predare în limba română din oraşul Rîbniţa, regiunea separatistă transnistreană, Eugenia Halus, transmite Romanian Global News citând TVRM.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
Pagina 1 din 5