Stiri RGN

Curtea de Apel din Chişinău păstrează decizia instanței de fond: alegerile nu sunt valide

Email Imprimare PDF

17_curtea_de_apel_chisinauCurtea de Apel Chişinău a menţinut joi hotărârea de marţi a unei instanţe inferioare care a invalidat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, câştigate de unul din liderii opoziţiei proeuropene, Andrei Năstase, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți va avea loc masa rotundă internațională „Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică și academică”

Email Imprimare PDF

17_sala_albastra_cernautiÎncepută în Sala Albastră a Universității Naționale „Iurii Fedkovici" din Cernăuți în februarie 2016, aventura „Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică și academică" – o masă rotundă internațională – continuă an de an. Din 2017, se desfășoară în preajma solstițiului de vară, transmite Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ostașii români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial au fost comemorați în satul Ojeve din regiunea Cernăuți (VIDEO)

Email Imprimare PDF

17_ojeve_cernautiÎn data de 20 iunie a.c. la Cimitirul Ostașilor Români din satul Ojeve, raionul Secureni, regiunea Cernăuți, au fost comemorați soldații români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial. În cimitir sunt înmormântați 513 ostași români – informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anul CENTENAR în Olanda, marcat prin "Zilele României în Parcul Național De Hoge Veluwe"

Email Imprimare PDF

17_zilele_romanieiÎn contextul celebrărilor dedicate Anului CENTENAR în Olanda, în 23 și 24 iunie a.c., va avea loc, în Parcul Național De Hoge Veluwe, un amplu eveniment de promovare culturală și turistică a țării noastre - "Zilele României în Parcul Național De Hoge Veluwe". Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ia românească, unitate în spirit – emisiunea de mărci poștale Romfilatelia

Email Imprimare PDF

17_romfilatelia_ia_romaneascaRomfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Ia românească, unitate în spirit, dedicată celei mai importante piese a costumului tradițional românesc, anticipând ziua de 24 iunie, declarată din anul 2013 drept Ziua Universală a Iei, transmite Rador, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Metotologia de admitere la universitățile din România, făcută publică

Email Imprimare PDF

19_metodologia_de_admitere_univ_din_roMinisterul Educației Naționale din România a publicat pe pagina oficială metodologia de admitere a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat, în anul universitar 2018-2019, anunță Ambasada României în Republica Moldova, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: România și Republica Moldova, unite în Intermarium

Email Imprimare PDF

19_petru_bogatuDouă ieșiri publice aparent fără nicio legătură între ele sugerează într-un fel o schimbare de paradigmă în relația dintre cele două state românești. Cea dintâi a fost făcută de Bogdan Aurescu, consilierul președintelui Klaus Iohannis pentru politica externă, cealaltă îi aparține analistului politic Cozmin Gușă de la București, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Părintele Constantin Necula va conferenţia la Nottingham

Email Imprimare PDF

24_constantin_necula_nottinghamPărintele Constantin Necula va conferenţia de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel la Nottingham, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul European denunță derapajele antidemocratice din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

17_parlamentul_europeanComisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a dezbătut joi, 21 iunie, ultimele evoluții din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment cultural românesc la Jula

Email Imprimare PDF

17_nicolae_voiculetÎn weekendul următor, între 29 iunie şi 1 iulie, la Jula se va desfăşura Festivalul de folclor din Valea Crişului. Evenimentul de trei zile va avea loc în parcul din jurul Cetăţii Medievale din Jula şi va cuprinde: un festival de artă populară din Sudul Câmpiei, târg de produse artizanale, concursuri între meşteri populari, spectacole de dans şi muzică populară, programe pentru copii, transmite Eva Șimon preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Michigan au fost sărbătoriţi 80 de ani de la înfiinţarea Asociației femeilor din Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi (AROLA)

Email Imprimare PDF

17_michigan_arolaLa Michigan a avut loc săptămâna trecută mai multe momente festive prilejuite de împlinirea a 80 de la înfiinţarea Asociației femeilor din Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi (AROLA), informează site-ul oficial al Mitropoliei, peluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța familiilor din România: STRATEGIA NATIONALA DE EDUCATIE PARENTALA - SPUNEM NU!

Email Imprimare PDF

18_afrParintii Romaniei sunt revoltati. Pe buna dreptate. Sunt scandalizati de Strategia Nationala de Educatie Parentala (2018-2025) ("SNEP") pe care Ministerul Educatiei l-a publicat solicitind si o dezbatere publica asupra documentului. Presa a comentat pe larg asupra documentului, se arată într-o analiză a Alianței Familiilor din România, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vama Sculeni intră în reconstrucţie capitală, dar postul rămâne funcţional pentru toate categoriile de vehicule

Email Imprimare PDF

20_welcome_to_europeanunionPostul vamal de frontieră Sculeni intră în reconstrucţie capitală, dar va rămâne funcţional pe întreaga perioadă a lucrărilor. Conform proiectului, teritoriul postului va fi extins cu 1,3 ha, ceea ce va face posibilă suplimentarea pistelor de control şi reamenajarea elementelor de infrastructură, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anatol Popescu, lider al românilor din Sudul Basarabiei, fondator al Asociației Național Culturale a Românilor din Regiunea Odesa BASARABIA: Suntem cu sufletul la Cernăuți!

Email Imprimare PDF

24_anatol_popescuAnatol Popescu, lider al românilor din Sudul Basarabiei, fondator al Asociației Național Culturale a Românilor din Regiunea Odesa BASARABIA, a transmis pe contul său de facebook, o reacție fermă referitor la situația creată la Cernăuți, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O seră şi un laborator de la Institutul de Horticultură au fost modernizate cu bani din România şi SUA

Email Imprimare PDF

26_laborator_institutul_de_horticulturaO seră şi un laborator pentru producerea viţei de vie, aparţinând Institutului de Horticultură, au fost renovate cu sprijinul financiar al Guvernului român şi al Statelor Unite ale Americii. Institutul poate produce, deja, material săditor certificat. Astfel, viticultorii din Republica Moldova vor deveni mai competitivi pe piaţa internaţională.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți s-a desfășurat colocviul științific „Bucovina în preajma Marii Uniri”

Email Imprimare PDF

26_bucovina_in_preajma_marii_uniri„Bucovina în preajma Marii Uniri" – așa a fost întitulat colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina", filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018– informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Republica Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Email Imprimare PDF

17_retragerea_trupelor_rusesti_osceRepublica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militar ă străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN, citat de Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stindardul Unirii şi Adunare protopopială în parohia românească din Sardegna

Email Imprimare PDF

17_sardegna_adunare_protopopialaParohia ortodoxă din orașul Olbia (Sardegna) a trăit clipe de o bucurie unică, Marți 19 Iunie, când a fost adus Stindardul Marii Uniri de către Părintele Protopop Gabriel Ionița de la Roma. Au participat la acest eveniment de simțire națională și creștină peste 120 de persoane care trăiesc în nordul insulei sarde. Cu acest prilej s-a slujit taina Sfântului Maslu, urmat de o emoționantă serbare susținută de copiii și tinerii parohiei, care au recitat și cântat în jurul Stindardului național cântece şi poezii patriotice, transmite Pr. Vasile Pavălaşc, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP lansează Gala „100 pentru Centenar” la Roma. Ministrul Natalia Intotero participă la eveniment

Email Imprimare PDF

18_mrp_lanseaza_galaMinisterul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) continuă seria demersurilor dedicate promovării comunităților românești din afara granițelor prin Gala „100 pentru Centenar" din Italia, transmite Romanian Global News, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 100 de companii din R. Moldova, la Brașov: „Este important să avem colaborări concrete între oameni din mediul de afaceri din Republica Moldova și cel din Brașov”

Email Imprimare PDF

20_pan_mdO sută de companii din Republica Moldova şi două formaţii de succes, Ansamblul Fluieraş şi cunoscutul interpret basarabean Valentin Boghean din Chișinău, au participat, în perioada 15 - 17 iunie curent, la evenimentul „Republica Moldova Prezintă", organizat la Brașov, România, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din diaspora depun plângere penală împotriva revistei „Charlie Hebdo” pentru caricatura cu Halep

Email Imprimare PDF

21_halepReprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) vor să depună o plângere penală împotriva publicaţiei franceze Charlie Hebdo, care a publicat zilele trecute o caricatură cu Simona Halep. Preşedintele FADERE spune că depune plângerea pentru că şi-au permis să se atingă de Halep, transmit Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Leușeni va fi deschisă o unitate de pompieri care va interveni pe ambele maluri ale Prutului

Email Imprimare PDF

26_unitate_de_pompieriInspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI anunță că în scurt timp o nouă unitate de salvatori și pompieri va fi deschisă în apropierea frontierei de la Leușeni, care va asigura securitatea antiincendiară pentru 19 localități din zonă, se arată într-un comunicat al DSE, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolia Română din Franța face apel la credincioși pentru achiziționarea unei noi biserici

Email Imprimare PDF

27_mitropolia_ortodoxa_romanaMitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale cere ajutorul credincioşilor pentru achiziţionarea unei biserici în Paris, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dialoguri privind soarta învățământului românesc în Ucraina prin prisma noului proiect de lege cu privire la școala medie în Ucraina. O nouă încercare de asimilare a minorității românești

Email Imprimare PDF

29_ioan_aurel_popRadio Cernăuți vă invită să ascultați emisiunea Accente. Invitați în studiou dr. Ion Popescu, asociat onorific al Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, președintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" și academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, președintele Senatului Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina". Tema emisiunii - Legea Educației din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întâlnirea ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, cu mediul asociativ românesc și cu oficialități locale din Cosenza și Lamezia Terme

Email Imprimare PDF

17_intotero_cosenza_lamezia_termeMinistrul pentru Românii de Pretutindeni s-a întâlnit joi, 21 iunie, cu reprezentanți ai mediului asociativ și cu oficialități locale din sudul Italiei și a discutat despre modul în care statul român poate veni în sprijinul românilor stabiliți acolo, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comuna Costeşti din România s-a înfrăţit cu Comunitatea Teritorială Unită Ostriţa, regiunea Cernăuţi

Email Imprimare PDF

18_muzica_populara_cernautiLa Casa de cultură din localitatea Horbova, regiunea Cernăuţi a avut loc un concert artistic de muzică populară, care a întrunit arişti din două ţări, Ucraina-România, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zilele României în Parcul Naţional De Hoge Veluwe din Olanda

Email Imprimare PDF

19_zilele_romanieiExpoziţii de fotografie, concerte, filme documentare, ateliere şi prezentări ale meşterilor tradiţionali vor fi organizate, în perioada 22 - 24 iunie, la Haga, sub genericul "Zilele României în Parcul Naţional De Hoge Veluwe", transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiectul - Hristos împărtășit copiilor români - în provincia Catania

Email Imprimare PDF

20_provincia_cataniaÎn anul catehetic 2017-2018, în parohia "Sfânta Muceniță Agata" din Catania s-au desfășurat numeroase și diverse activități, în folosul copiilor români ortodocși, ce vin cu părinții lor în bisericile deschise pe teritoriul parohiei, scrie preoteasa Geta Ichim, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei face apel către autoritățile din Ucraina să pună capăt presiunilor și urmării liderilor comunității românești din Ucraina

Email Imprimare PDF

22_vlad_cubracovFederația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) instrumentează, din 22 mai 2018, , în baza alineatului 1 al articolului 110 din Codul Penal, un dosar penal in rem vizând Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți sub pretextul faptelor de "separatism" și "îndemn la modificarea frontierei de stat a Ucrainei".

Citeşte mai mult...
 

Un basarabean școlit în România a construit o mașină pentru persoanele cu dizabilități

Email Imprimare PDF

27_ion_ababei_adrian_vlasUn tânăr din Hâncești a construit un prototip de mașină care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilități, având un sistem unic de acces lateral, pe ușa șoferului, folosind o platformă hidraulică. Adrian Vlas, autorul proiectului, spune că prototipul acestei mașini a costat 6 mii de dolari, bani obținuți din donații, scrie bzi.ro., preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vizită în SUA a preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, axată pe dezvoltarea cooperării cu instituţii americane

Email Imprimare PDF

28_ioan_aurel_popPreşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii, în perioada 1-5 iunie, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri la nivelul conducerii Arhivelor Naţionale ale SUA, Bibliotecii Congresului, Centrului Internaţional Woodrow Wilson şi Asociaţiei Istoricilor Americani, informează marţi într-un comunicat Ambasada României în SUA, transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Săhărneanu: Învățăminte și concluzii ale alegerilor din prima jumătate a anului 2018

Email Imprimare PDF

30_valeriu_saharneanuAlegerile anticipate pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău s-au încheiat aseară cu victoria la limită a forțelor pro-europene, anti-oligarhice și unioniste. Subliniez în această înșiruire sintagma ȘI UNIONISTE, în dorința de a completa lipsa ei în expunerile și declarațiile publice făcute de Andrei Năstase imediat după aflarea rezultatelor pe marginea factorilor contributivi și de merit la victoria lui, scrie Valeriu Săhărneanu pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministerul de Externe de la București cere explicații ambasadei Rusiei despre cazul Carinei Țurcan

Email Imprimare PDF

17_carina_turcanMinisterul Afacerilor Externe al României a cerut Ambasadei ruse la București informații suplimentare în legătură cu arestarea la Moscova a Carinei Țurcan, director al companiei ruse de stat "Inter RAO", notează paginaderusia.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un grup de copii din Republica Moldova a vizitat Parlamentul României

Email Imprimare PDF

19_copii_basarabiaUn grup de 50 de copii din Basarabia, elevi ai Gimnaziilor Ciuciueni și „Sergiu Rădăuțanu" din Iezărenii Vechi, raionul Sângerei, „Constantin Stere" din Chircani, comuna Cucoara, și „Alexandru cel Bun" din Larga Nouă, raionul Cahul, au fost în vizită la Parlamentul României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școală de vară românească în Italia

Email Imprimare PDF

19_arproPe 25 iunie asociația culturală ARPRO va da startul primei școli de vară românești, ARPRO Summer School (ASC), în colaborare cu Luciana Ludușan Events la Casale della Certosa Country Club (Pavona, Roma), transmite Agenda Diasporei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Transgaz: Vom conecta Republica Moldova la rețeaua europeană de gaze până în 2020

Email Imprimare PDF

21_reteaua_europeana_de_gazaRepublica Moldova va fi conectată la rețeaua europeană de gaze cel mai târziu în prima parte a anului 2020 și atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat, joi, 14 iunie, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la București, joi, 14 iunie, transmite www.profit.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vino la joacă în România! 100 de copii turci sărbătoresc Centenarul la Ambasada României din Ankara

Email Imprimare PDF

23_ambasada_ro_ankaraAmbasada României în Republica Turcia, împreună cu primăria municipalității Çankaya din Ankara, a organizat, la 13 iunie 2018, la sediul Ambasadei, un eveniment de diplomație publică dedicat copiilor turci. Activitatea s-a derulat sub egida Centenarului Marii Uniri a României și a celebrării a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Turcia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Ce au în comun Andrei Năstase, Ion Ceban și Silvia Radu

Email Imprimare PDF

31_n_negruDodon suferă un nou eșec foarte dureros. Proeuropenii au reușit și de data aceasta să apere „reduta" capitalei, oprind ofensiva socialistă. Andrei Năstase, candidat PPDA-PAS, a obținut cu aproape 13 mii de voturi mai mult decât candidatul PSRM, Ion Ceban, mobilizând, în afară de cei 71 mii de alegători din primul tur, încă 58 mii de alegători, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Basarabeanca șefă de promoție care a absolvit un liceu din Iași cu media 9,94

Email Imprimare PDF

30_mihaela_fedoseevMihaela Fedoseev, din Chișinău, a absolvit Liceul "Alexandru Ioan Cuza" din Iași cu cea mai mare medie din promoție – 9, 94. Tânăra a povestit pentru Moldova.org cum au fost anii săi de liceu la Iași, cum a obținut această performanță și cât de importantă a fost implicarea ca voluntar în diverse proiecte sociale și culturale, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți se va desfășura colocviul științific: „Bucovina în preajma Marii Uniri”

Email Imprimare PDF

30_cernauti_colocviu_stiintific„Bucovina în preajma Marii Uniri" - se întitulează colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina", filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018 – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul român de Externe Teodor Meleșcanu despre invalidarea alegerilor la Chişinău

Email Imprimare PDF

18_teodor_melescanu"Este foarte grav să invalidezi un mandat obţinut prin vot popular". Aceasta este reacţia de ultimă oră a ministrului român de Externe cu privire la evoluţiile de la Chişinău. Ministrul Teodor Meleşcanu consideră că există un pericol de deteriorare a situaţiei din Republica Moldova, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școala din Apșa de Mijloc, Transcarpatia, a sărbătorit 240 de ani de învățământ în limba română

Email Imprimare PDF

19_transcarpatiaȘcoala generală din Apșa de Mijloc a sărbătorit duminică 240 de ani de învățământ românesc și 55 de ani de funcționare a școlii – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ROMÂNII DIN ROMA INVITAȚI LA CONCERT! ORCHESTRA NAȚIONALĂ “VALAHIA” ÎN CONCERT LA ROMA

Email Imprimare PDF

19_romanii_din_romaÎn perioada 21-24 iunie 2018, Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție și Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania din Roma, organizeză două concerte de muzică tradițională românească ce vor fi susținute de Orchestra Națională "Valahia", dirijată de Marius Zorilă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Compania românească „Transgaz”: Vom CONECTA R. Moldova la rețeaua EUROPEANĂ de gaze până în anul 2020!

Email Imprimare PDF

22_compania_romaneasa_transgazaRepublica Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel mai târziu în prima parte a anului 2020 şi atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat Ion Sterian, directorul general al „Transgaz", în cadrul Adunării Generale a „Gas Infrastructure Europe", care a avut loc la Bucureşti, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școală de vară în Roma pentru copiii românilor din Italia - eveniment în premieră

Email Imprimare PDF

24_arproCopiii românilor din Italia vor avea ocazia să fie mai aproape de limba română, prin organizarea unei tabere de vară la Roma, acolo unde vor fi sub observația profesorilor de limbă română și a voluntarilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Între ciumă și holeră

Email Imprimare PDF

30_petru_bogatu_intre_ciuma_si_holeraÎn „Amintirile din copilărie", Ion Creangă spune povestea holerei care izbucnise violent în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Fiind copil, trata în glumă molima. Când însă el însuşi sa îmbolnăvit, „doftorii satului" l-au frecat bine cu oţet şi leuştean şi lau înfăşurat întro pânză cu „hoştine fierbincioase", scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova” a fost lansată după 12 ani de cercetare istorică

Email Imprimare PDF

31_marea_istorie_ilustrata_a_romaniei"Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova", o capodoperă la care s-a lucrat nu mai puţin de 12 ani, a fost lansată, vineri, 1 iunie, la Bookfest. Lucrarea este menită să spună, sincer, generaţiilor de acum şi din viitor cine sunt românii, cu adevărat, şi prin ce transformări au trecut de-a lungul timpului, transmitea www.libertatea.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sute de mesaje de susținere de la românii de pretutindeni pentru 10TV. Autoritățile de la București le-or auzi?!

Email Imprimare PDF

11_10_tv10 TV/UNIREA TV a devenit subiect de discuție atât în spațiul mediatic, cât și în rândul cetățenilor, după ce și-a anunțat sistarea activității din lipsa resurselor financiare care i-ar permite funcționarea în continuare. Iar acest lucru exact în anul în care autoritățile statului român făceau invitația de ReUnire pentru cel de-al doilea stat românesc, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reacţia Ambasadei SUA în Republica Moldova în urma deciziei de nevalidare a alegerilor din Chişinău

Email Imprimare PDF

18_ambasada_sua_rmInvalidarea neaşteptată şi netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul de Chişinău este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă erodarea încrederii cetăţenilor în procesul democratic, se spune într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA în Republica Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Naţională a Portului Popular în Republica Moldova Ediția a III-a

Email Imprimare PDF

19_ziua_nationala_a_portului_popularInstitutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, în calitate de co-organizator, sprijină participarea colecţionarei de port popular românesc Diana Toma la cea de-a treia ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular în Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabără parohială românească la Prima Porta

Email Imprimare PDF

19_tabara_parohiala_romaneascaParohia ortodoxă română Roma-Prima Porta a organizat o tabără estivală în perioada 11-18 Iunie. Au participat intre 15 și 20 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputat de peste Prut: “Unica școală cu predare în limba română din Taraclia NU va fi închisă: „Dacă trebuie, va fi reparată”

Email Imprimare PDF

22_scoala_taracliaGimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu, raionul Taraclia, unica instituție de învățământ cu predare în limba română din acest raion populat preponderent de etnici bulgari, nu va fi închisă. Cel puțin, așa promite deputatul democrat Sergiu Sârbu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziție interactivă românească la Pisek (Republica Cehă)

Email Imprimare PDF

24_expozitie_interactivaAsociația Da'DeCe din România și Sladovna Pisek, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga invită copiii însoțiți de părinți sau grupurile din învățământul formal să ia parte la o aventură culturală care pornește de la obiectele lor preferate: jucăriile, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord va oferi 100 de biciclete pentru copiii defavorizați din Copșa Mică

Email Imprimare PDF

Episcopia Ortodoxă Română Europei de Nord a început o colectă cu scopul dăruirii a 100 de biciclete pentru copiii defavorizați din Copșa Mică. Strângerea de fonduri pentru acest proiect a început în urma acțiunii caritabile„Pedalând pentru viață", la care Părintele Episcop Macarie alături de membrii Centrului pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" au participat în luna mai, în Göteborg, Suedia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Între doi populiști, Chișinăul trece printre Scila și Caribda

Email Imprimare PDF

31_petru_bogatuUna din principalele preocupări ale diavolului este, precum se știe, să convingă lumea că nu există. Molima politică numită populism s-a achitat admirabil pe alocuri de această sarcină. A creat impresia că cel puțin la Chișinău lipsește cu desăvârșire, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Suedia semnează pentru Unire

Email Imprimare PDF

16_romanii_din_suediaRomânii din Suedia strâng semnături pentru Unire. Astfel, aceștia se alătură eforturilor din Țară, din Republica Moldova și alte state în care s-au stabilit români de a colecta 1 milion de semnături pentru modificarea Constituției în vederea adăugării unui preambul privind reîntregirea națională, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele PPE despre invalidarea alegerilor la Chișinău: “Sunt consternat de erodarea democrației”

Email Imprimare PDF

18_eppÎn urma anunțului, Președintele PPE, Joseph Daul, a făcut următoarea declarație: „Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianța Plahotniuc-Dodon. Împotriva voinței oamenilor, cartelul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească sistemul de justiție controlat politic pentru a-și aduce prin ușa din spate propriul primar și să ignore complet coloana vertebrală a oricărei democrații: dreptul de vot, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pelerinaj la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca

Email Imprimare PDF

20_tigancaPe 22 iunie va avea loc un pelerinaj la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca, din Republica Moldova. Inițiativa aparține Institutului „Frații Golescu" pentru românii din străinătate, parte componentă a Alianței pentru Centenar, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Ținutul Herța, regiunea Cernăuți, au comemorat victimele deportărilor staliniste

Email Imprimare PDF

20_tinutul_hertaÎn data de 17 iunie a.c. la Herța au fost comemorate victimele deportărilor staliniste. „La Herța toată ziua a plâns cerul! A plâns cu lacrimi abundente în memoria celor deportați în Siberia, Kazahstan, Carelia, morți prin gulagurile staliniste și închisori și care nu au mai ajuns să vadă vatra părintească" – scrie Vasile Rauț, vice-președintele Societății ,,Golgota" a românilor din Ucraina, citat de BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cum arată grădiniţa din satul Ciulucani, raionul Teleneşti din Republica Moldova, după ce a fost renovată cu contribuţia Guvernului român

Email Imprimare PDF

24_gradinita_ciulucaniMarți, 12 iunie, a fost inaugurată grădiniţa din satul Ciulucani, raionul Teleneşti după ce a fost renovată cu finanţare din partea Guvernului României. Pentru reparaţia şi dotarea grădiniţei au fost alocaţi 2 805 501 lei, dintre care contribuţia Guvernului României a fost de 2 332 055 lei, contribuţia locală a fost de 297 725 lei, iar contribuţia Fondul de Investiţii Sociale din Moldova a fost de 175 721 lei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cort în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău: „La mulți ani! Plecați acasă!”

Email Imprimare PDF

25_cort_ambasada_rusiei_chisinau„La mulți ani! Plecați acasă!". Asta vor scanda mâine, în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, membrii Asociației „UNIREA - ODIP" în cadrul unui flashmob cu ocazia Zilei Naționale a Federației Ruse, marcată anual pe 12 iunie, transmite un comunicat de presă al ODIP - Unirea, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Cubreacov: 24 MAI 2018 – ZIUA REFONDĂRII MITROPOLIEI BASARABIEI

Email Imprimare PDF

14_inaltpresfintitul_mitropolit_al_basarabiei_petruZi istorică pentru Ortodoxia românească de la răsărit de Prut. Bucuria preoților și credincioșilor din Mitropolia Basarabiei este de nedescris. Ea poate fi comparată doar cu bucuria din ziua de Paște, scrie Vlad Cubreacov pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Rusia trasează limitele reglementării transnistrene

Email Imprimare PDF

17_rusia_transnistriaÎncă nu s-au stins ecourile unor comentarii elogioase ale prietenilor noștri occidentali pe marginea „progreselor" înregistrate în reglementarea transnistreană că Moscova a căutat să le amintească cine este șeful. Nitam-nisam, Tiraspolul a anunțat că nu dorește să negocieze soluționarea politică a conflictului, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Daniel Gheorghe: România nu are nicio obligație să susțină Ucraina pe drumul integrării în UE, câtă vreme Ucraina nu învață să trăiască civilizat și se comportă într-un mod sovietic

Email Imprimare PDF


România, care a asigurat securitatea cibernetică a Ucrainei și a semnat un Tratat binevoitor cu Ucraina în 1997, ar trebui să renunțe la orice formă de susținere a parcursului european al acestui stat până când nu se vor opri măsurile de represiune la adresa comunității românești din țara vecină a declarat deputatul Daniel Gheorghe, într-o declarație politică, miercuri, în Parlament, transmite Romanian Global News citând www.activenews.ro.

Citeşte mai mult...
 

Veterani ai războiului de la Nistru vor duce duce Flacăra Unirii spre Alba Iulia

Email Imprimare PDF

20_marsul_centenaruluiO delegație formată din veterani ai războiului de la Nistru au pornit luni, 18 iunie, spre Alba Iulia pentru a duce Flacăra Unirii. Un marș al unioniștilor de pe ambele maluri ale Prutului va trece prin zeci de orașe și județe din România și R. Moldova. Acțiunea este o inițiativă a Alianței pentru Centenar în parteneriat cu administrațiile locale din cele două state, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Slujba de pomenire şi serbare ȋn memoria lui EMINESCU la românii DIN BOLZANO

Email Imprimare PDF

20_bolzanoParohia ortodoxǎ romȃnǎ din BOLZANO a sǎrbǎtorit 129 de ani de la trecerea ȋn eternitate a merelui nostru poet naṭional, MIHAI EMINESCU, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O nouă înfrăţire, Municipiul Vulcan, România şi Ialoveni, Republica Moldova

Email Imprimare PDF

25_vulcan_ialoveniCenteranul Unirii este privit de către autorităţile publice locale din municipiul Vulcan nu doar prin prisma necesarelor festivităţi prin care aceste eveniment trebuie să fie marcat cum se cuvine, ci şi prin prisma derulării unor acţiuni care să definească, într-un fel sau altul, unitatea românilor de pretutindeni, relatează Avântul Liber, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Solidaritate CCIRO Italia și Asociația Românilor din Italia în relația cu Italia

Email Imprimare PDF

27_delegatia_cciroLuni 4 iunie 2018 o delegație CCIRO Italia formată din președintele Eugen Terteleac, vicepreședintele Corneliu Ioan Dinu și secretarul general Andrea Amato au participat la ceremonia organizată de Ambasada Italiei la București dedicată Zilei Republicii Italiene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dezinformare: România pe locul doi după Siria în privinţa migraţiei. Analiză LARICS

Email Imprimare PDF

18_ro_siriaConform TVR, România s-ar afla pe locul al doilea, la nivel mondial, în privinţa emigraţiei, cu 10 milioane de români care trăiesc departe de ţara în care s-au născut, fiind devansată doar de Siria, ţară nimicită de conflicte militare, scrie Robert Vîrban pe http://larics.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comandantul Armatei Naționale de la Chișinău invitat la Conferinţa Comandamentului forţelor americane din Europa

Email Imprimare PDF

18_comandantul_armatei_nationale_chisinauComandantul Armatei Naţionale a celui de-al doilea stat românesc, generalul de brigadă Igor Cutie, a participat astăzi la Conferinţa Comandamentului forţelor americane din Europa (EUCOM), desfăşurată la Garmisch- Partenkirchen, Germania, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Se pregătesc lucrările unei noi ediții a Universității de Vară de la Izvorul Mureșului

Email Imprimare PDF

20_izvm_2018Centrul Cultural Toplița, împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în parteneriat cu Asociația „Răsăritul Românesc" din Chișinău, Alianța pentru Centenar și Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei, pregătesc cea de-a XVI-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, eveniment care va avea loc în perioada 1 – 7 iulie 2018, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, judeţul Harghita, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul Iei românești la românii din Verona

Email Imprimare PDF

20_festivalul_iei_romanestiDuminică, 17 iunie 2018, după Sfânta Liturghie, enoriașii din Parohia Ortodoxă Română Verona Vest - Villafranca di Verona, însoțiți de părintele paroh Mihail Ursachi și preoteasa Viorica Ursachi, au participat la cea de-a V-a ediție a Festivalului Iei Românești, organizat de d-na Claudia Zlatov, la Verona, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Banca Comercială Română ar fi interesată să investească în R. Moldova

Email Imprimare PDF

25_bcrBanca Comercială Română ar fi interesată să investească în R. Moldova. Cel puțin aceasta reiese dintr-un comunicat emis de către Ministrul Economiei și Infrastructurii al R. Moldova, transmite www.deschide.md, ăpreluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Singura școlă românească din raionul Taraclia riscă să fie închisă. ODIP Trage un semnal de alarmă la Parlamentul de la Chișinău

Email Imprimare PDF

Subiectul singurei școli românești din raionul Taraclia, care riscă să fie închisă, va fi prezentat deputaților din Parlament. Membrii Asociației „UNIREA – ODIP" vor informa, înainte de ședința Parlamentului de la Chișinău, toți deputații cu privire la situația dezastruoasă în care a ajuns gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu, raionul Taraclia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ulianovschi va prezenta la ONU rezoluția de retragere a trupelor ruse din regiunea transnistreana

Email Imprimare PDF

18_ulianovschiProcesul de pregătire pentru examinarea proiectului de rezoluție intitulat „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova" în cadrul Adunării Generale ONU a fost analizat la o ședință convocată de prim-ministrul Pavel Filip, la Chișinău, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Identitatea românească celebrată în Viena. Ministrul Natalia Intotero: Vreau să vă mulțumesc pentru eforturile dumneavoastră de păstrare și promovare a identității românești în afara granițelor

Email Imprimare PDF

21_identitatea_ro_vienaÎn marja vizitei derulate în Republica Austria, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la Concertul dedicat memoriei lui Eminescu, organizat de către Asociația „Mihai Eminescu" din Viena în celebrul Palat Schonbrunn, unul dintre cele mai cunoscute simboluri culturale ale țării, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

15 iunie 2018- 15 iunie 1889: 129 de ani de neuitare de la plecarea în veșnicie a lui Mihai Eminescu

Email Imprimare PDF

22_eminescu_comemorareÎn data de 15 iunie 1889 a încetat din viață, la doar 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii de dincolo de Prut sunt invitaţi să lanseze afaceri în România

Email Imprimare PDF

28_bani250 de locuitori ai Republicii Moldova, care au şi cetăţenie română, vor fi instruiţi în domeniul antreprenorial. Se spera că, ulterior, ei vor veni cu idei de afaceri ce pot fi dezvoltate în România, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centrul Media BucPress din Cernăuți a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune

Email Imprimare PDF

28_radio_romaniaCentrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Acordul prevede retransmiterea de Radio Cernăuți din cadrul Centrului Media BucPress a unor emisiuni în limbile română şi ucraineană produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress (www.bucpress.eu) de articole, realizate de jurnaliștii de la București, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun, preluarea de către Radio România Internațional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenția BucPress și Radio Cernăuți, transmite Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alegerile din Chişinău, declarate nule

Email Imprimare PDF

19_andrei_nastaseJudecătoria Chișinău nu a validat alegerile locale care au avut loc în Chișinău. Magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chişinău, după aproape trei ore de deliberări a decis, marți, 19 iunie, anularea alegerilor. Magistrata a declarat că rezultatele alegerilor nu se confirmă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra interparohială „Nu uita că ești român” Le Salaiole

Email Imprimare PDF

21_tabara_interparohialaÎn perioada 10-16 iunie 2018 parohiile „Înălțarea Sfintei Cruci" din Roma și „Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana" din Prato au organizat o tabără pentru copiii români cu vârstele între 8 și 12 ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Luceafărul poeziei românești comemorat de românii din Apateu, Ungaria

Email Imprimare PDF

22_luceafarul_poeziei_romanestiJoi, 14 iunie, la Apateu, a avut loc un eveniment cultural cu ocazia comemorării poetului Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850 – d. 15 iunie 1889), al cărui bust se află în curtea bisericii, scrie Foaia Românească preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sfânta Liturghie și conferință legată de identitate la Metovnița, în Timoc

Email Imprimare PDF

30_metovnita_timocDuminica 3. Iunie, pentru romanii din Metovnita, comuna Bor , valea Timocului a fost o zi inportantă. Începand cu ora 9, s-a tinut Sfânta Liturghie oficiata de Părintele Boian Alexandrovici si Părintele Antonie Isac, cu prilejul hramului Paraclisului din acest sat „Duminica Tuturor sfintilor" pe stil vechi, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Clipe GRELE pentru Raisa Pădurean, profesoara liceului românesc de la Tiraspol, Raisa Pădurean

Email Imprimare PDF

31_raisa_padureanCunoscuta profesoară de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga" de la Tiraspol, Raisa Pădurean, nu a putut fi, în acest an, la „Ultimul sunet" lângă absolvenții instituției, a căror dirigintă a fost, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reacții de la București după decizia instanţei de a nu valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase

Email Imprimare PDF

19_reactii_de_la_bReacţiile după decizia instanţei de a nu valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase continuă să apară. Europarlamentarii Andi Cristea şi Siegfried Mureşan au comentat această decizie pe reţele de sociale, unde spun că pentru o astfel de faptă trebuie să există un răspuns de tip european, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

TABĂRA DE VARĂ PENTRU COPIII ROMÂNI DIN PROTOPOPIATUL TOSCANA 1

Email Imprimare PDF

21_protopopiat_toscana_taÎn perioada 11-15 iunie 2018 s-a desfășurat tabăra de vară pentru copiii și tinerii români din Protopopiatul Toscana 1, care a avut loc în frumoasa stațiune montană San Marcello Pistoiese din Provincia Pistoia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Arta contemporană românească în expoziția internațională SOMEWHERE IN BETWEEN la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles

Email Imprimare PDF

22_somwhere_in_betwenICR Bruxelles susține participarea artiștilor plastici Matei Bejenaru, Vlad Nancă și Aurora Király în proiectul expozițional multidisciplinar „SOMEWHERE IN BETWEEN – Contemporary Art Scenes in Europe" (20 iunie – 19 august a.c.), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Canada a impus o limită de cereri de azil pentru români. Depășirea va duce la reintroducerea vizelor

Email Imprimare PDF

31_pasaport_canadianNumărul solicitărilor de azil venite din partea cetăţenilor români, în Canada, a crescut semnificativ, după ce guvernul de la Ottawa a ridicat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români și bulgari care călătoresc în Canada, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalului folcloric „Perinița” la Jula în Ungaria

Email Imprimare PDF

10_perinita_julaCentrul Cultural Românesc din Jula (piața Liceum nr. 2) va găzdui vineri, 8 iunie, de la ora 10.00, cea de-a 26-a ediție a Festivalului folcloric „Perinița", festivalul dansului și cântecului popular românesc, promovate de către tinerii din comunitatea românilor din Ungaria, scrie Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Declarație comună România-SUA: “Reiterăm sprijinul pentru perspectiva europeană a R.Mo ldova, Ucrainei şi Georgiei”

Email Imprimare PDF

19_ro_statele_uniteRomânia şi Statele Unite ale Americii reafirmă importanţa unui parteneriat transatlantic solid pentru apărarea securităţii şi prosperităţii ambelor state, se arată într-o declaraţie comună publicată marţi pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti. Declarația se referă și la sprijinul oferit R. Moldova în vederea integrării europene, transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Viena invitați la concert !Concert extraordinar de Centenarul Marii Uniri: EUGEN DOGA la Palatul Schönbrunn

Email Imprimare PDF

23_concert_festiv_eugen_dogaPe 15 iunie 2018, ora 19.00, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn are loc, pentru prima dată în Austria, un concert de autor al maestrului Eugen Doga. Acesta va urca pe scenă alături de Orchestra Naţională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova" de la Chişinău (dirijor Dumitru Cârciumaru) şi de soliştii Mariana Bulicanu (soprano la Teatrul Naţonal de Operă din Republica Moldova), Ana Maria Donose (soprană la Opera Națională Română Iași), Dumitru Mâţu (tenor) și Vitalie Advahov (acordeon). Dedicat memoriei lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), concertul organizat de Asociația Mihai Eminescu din Viena va cuprinde compoziţii pe versurile poetului naţional, ale Veronicăi Micle şi ale lui Grigore Vieru şi cele mai îndrăgite valsuri compuse de Eugen Doga, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teatru în limba română în Olanda: A avut loc premiera spectacolului “Ultimul maidan”

Email Imprimare PDF

24_teatru_lb_ro_olandaSâmbătă, 9 iunie, în teatrul Perdu din Amsterdam a avut loc premiera piesei Ultimul Maidan – scrisă și pusă în scenă de o mână de artiști care locuiesc de ani buni în Olanda, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru transpunerea directivei de combatere a spălării banilor. Vizați și românii din diasporă!

Email Imprimare PDF

31_spalarea_banilorGuvernul a ales calea mai lungă, a proiectului de lege, și nu pe cea mai rapidă, a ordonanței de urgență, pentru transpunerea Directive europene 2015/849 pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului., transmite Hotnews, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Balada, un secol de muzică românească”, concert de excepție pe scena Conservatorului regal din Bruxelles

Email Imprimare PDF

12_un_secol_de_muzica_romaneascaICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei aniversează CENTENARUL Marii Uniri prin recitalul Balada, un secol de muzică românească, în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu și a pianistei Angela Drăghicescu. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor culturale și de diplomație publică dedicate acestei sărbători și are loc în prestigioasa sală de concerte a Conservatorului regal din Bruxelles, joi, 31 mai, ora 20:00, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce a spus asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti?

Email Imprimare PDF

20_asistentul_secretarului_de_stat_al_sua„România a avut loc într-o regiune cu un important rol geopolitic de-a lungul istoriei. România nu ocupă un teritoriu uşor. Ea se află la intersecţia a trei mari regiuni şi este poarta istorică spre Europa Centrală şi Balcani. Ea s-a aflat întotdeauna la răscrucea imperiilor. De secole, puterile mari şi mici încearcă să domine strâmtorile, porturile şi drumurile României", a spus asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unirea-n cuget şi-n simţiri la românii din Montreal

Email Imprimare PDF

23_unirea_montrealDuminică, 17 iunie a.c., la hramul de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Montréal, va avea loc, ÎN PREMIERĂ, prezentarea spectacolului de teatru, muzică și poezie cu ocazia aniversării a 100 de ani de la MAREA UNIRE de la Alba Iulia, transmite Marian Costache pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întâlnirea tinerilor Nepsis la Finale Emilia - Protopopiatul Emilia Romagna I: suntem și vom rămâne fii a neamului românesc

Email Imprimare PDF

24_tinerii_nepsis_finale_emiliaDuminică 10 Iunie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, s-a desfășurat întâlnirea tinerilor Nepsis în Protopopiatul Emilia Romagna I din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Evenimentul a avut loc în localitatea Finale Emilia, provincia Modena, gazdă fiind Parohia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sprijinită de autoritățile bisericești locale care au pus la dispoziție spațiul necesar desfășurării acestuia, transmite Eugenia Rusu preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De ce este mai avantajos cardul european de sănătate față de asigurarea privată?

Email Imprimare PDF

31_cnasRomânii care intenţionează să călătorească în afara ţării solicită cardul european de sănătate, care le permite să beneficieze de asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţă pe teritoriul Uniunii Europene, informează Adevărul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Caravana identității românești în Timoc și sfințirea unei noi troițe în zonă

Email Imprimare PDF

13_caravana_identitatii_romanestiLideri și formatori de opinie ai comunității de români din Serbia de răsărit merg din localitate în localitate în Timoc pentru a vorbi despre moștenirea culturală românească, despre setul de probleme și soluții referitoare la menținerea identității naționale în statul de reședință și semnificația Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Au vorbit Helvig și Vucic despre cei 300.000 de români/vlahi din Timoc cărora li se refuză orice drept și sunt supuși unei puternice presiuni asimilaționiste?

Email Imprimare PDF

20_helvig_si_vucicPreşedintele sârb Aleksandar Vucic l-a primit pe directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, luni, la Belgrad, informează agenţia de presă Tanjug, citând un comunicat al Preşedinţiei sârbe.

Citeşte mai mult...
 

În premieră, Televiziunea Română aduce TELECINEMATECA peste Prut

Email Imprimare PDF

23_telecinematecaUnul dintre cele mai valoroase şi îndrăgite branduri ale Televiziunii Române, TELECINEMATECA, trece în premieră graniţa şi ajunge la românii de peste Prut, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner

Cele mai citite ştiri


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.