Stiri RGN

Ministerul ucrainean al educației a organizat consultări cu minoritatea românească privind implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneție. Ce a transmis Comunitatea Românească Kievului?

Email Imprimare PDF

23_lilia_grineviciJoi, 15 februarie 2018, la Kiev a avut loc prima rundă de consultări dintre Ministerul Educației din Ucraina, în persoana ministrului Lilia Grinevici și adjuncții săi, și membrii comunității românești din Ucraina. Subiectul consultărilor este procedura de implementare a recomandărilor Comisiei de la Veneția referitoare la articolul lingvistic (nr.7) al Legii Educației – informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa îi scriu ministrului învățământului de la Kiev cerând renunțarea la învățământul în așa zisa limbă moldovenească

Email Imprimare PDF

23_anatol_popescuNe exprimăm în mod repetat ferma convingere că această abordare perfidă şi duplicitară a problematicii învăţământului în limba română din Ucraina nu contribuie şi nu corespunde actualelor tendinţe de decomunizare a statului ucrainean, precum şi relaţiilor de bună vecinătate dintre state, şi reformării sistemului ucrainean de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale, fapt pentru care solicităm Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina să ia măsuri concrete în acest sens, se arată în mesajul transmis ministrului învățământului de la Kiev și preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Diaspora solidară cu copiii din Țară!

Email Imprimare PDF

23_sf_mucenita_pelaghiaCopiii internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfânta Maria"din Iaşi vor primi luni, 19 februarie 2018, daruri din partea Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Muceniţă Pelaghia"- Montecatini Terme, Protopopiatul Toscana I, Episcopia Ortodoxă Românăa Italiei. Peste 120 de perechi de încălţăminte de diferite mărimi au fost cumpărate prin grija unor oameni cu suflet mare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primele declarații ale noilor arhierei vicari aleși să servească în diasporă. Ce au transmis credincioșilor din diasporă

Email Imprimare PDF

23_atanasie_teofilDupă alegerea ca arhierei vicari în ședința de joi a Sfântului Sinod, Arhimandriții Atanasie Rusnac și Teofil Roman au oferit câteva declarații privitor la misiunea care îi așteaptă în diaspora, în noile slujiri din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, respectiv a Spaniei și Portugaliei, scrie Basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Săhărneanu: Cum nu au mai încăput în Republică, bătrâna mamă, Propaganda Rusă și vicioasa ei fiică – Manipularea Oligarhică

Email Imprimare PDF

24_saharneanu_vCu o întârziere de 27 de ani, Republica independentă Moldova a îndrăznit, la începutul acestei săptămâni, să pună în aplicare o lege care prevede interzicerea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul ei a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Rusia nu se află printre statele semnatare, scrie Valeriu Săhărneanu pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Patriarhul Daniel în plenul lucrărilor ANB: Biserica Ortodoxă este cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în lucrarea socială

Email Imprimare PDF

24_patriarhul_daniel_plenul_lucrarii_anb110.782.632 lei a cheltuit Biserica Ortodoxă Română anul trecut în scop filantropic. „Biserica Ortodoxă este, la ora actuală, cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în lucrarea socială", a spus Patriarhul Daniel miercuri în plenul Adunării Naţionale Bisericeşti subliniind că aceasta „înseamnă jertfă, înseamnă efort şi grijă faţă de popor", scrie Basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În cadrul activității "Stindardele Unirii", Parohia românească Noale primește Drapelul Unirii

Email Imprimare PDF

24_parohia_romaneasca_noaleÎn cadrul activității "Stindardele Unirii", duminică, 11 februarie 2018, Parohia Noale a primit Drapelul Unirii care a sosit de la Parohia Dolo prin intermediul a doi consilieri. După slujba de Te Deum săvârșită cu această ocazie, a urmat o mică sărbătoare organizată de credincioșii parohiei și de grupul de copii de la Școala Parohială, care, pe lângă intonarea Imnurilor de Stat al României și al Republicii Moldova, au organizat un scurt program artistic, amintind de dragostea de țară, de limbă și de unitatea tuturor românilor, scrie Părintele Nicușor Pârvu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Credință și caritate la românii din Vancouver

Email Imprimare PDF

26_ro_vancuver"Veniți, binecuvântații tatãlui Meu, moșteniți împãrãția cea pregãtitã vouã de la întemeierea lumii. Cãci flãmând am fost și Mi-ați dat sã mãnânc; însetat am fost și Mi-ați dat sã beau; strãin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrãcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temnițã am fost și ați venit la Mine." (Matei 25, 32-34). Aceste cuvinte din Sfânta Scripturã au sunat mângâietoare pentru creștinii bisericii Sf. Nicolae din Vancouver dupã ce sâmbătã, la vremea Moșilor de iarnã, au pus împreunã peste 600 de pachete cu hranã pentru oamenii străzii, dar și donații pentru douã familii în nevoie din Vulcan, România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Încă CINCI localități din R. Moldova au semnat declarații de ReUNIRE cu România

Email Imprimare PDF

23_ro_moConsiliul local al comunei Ghiduleni din raionul Rezina a semnat Declaraţia de Unire cu România. Aceasta este cea de-a a 27-a localitate care susţine ideea de reîntregire a Țării, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cum au contribuit românii balcanici (aromâni și meglenoromâni) la Marea Unire?

Email Imprimare PDF

23_romanii_balcaniciInstitutul Fratii Golescu organizează pe 20 februarie, ora 18:00, la Clubul Taranului, dezbaterea dedicata romanilor sud - dunareni si a sprijinului pe care l-au acordat aceștia Marii Uniri din anul 1918, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Viena invitați la concert! Recital al pianistului Cadmiel Boțac la ICR Viena

Email Imprimare PDF

23_cadmiel_botacÎn data de 21 februarie, ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Viena (Argentinierstraße 39) organizează un recital al tânărului pianist Cadmiel Boțac, în cadrul Stagiunii muzicale ICR Viena 2018, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În o localitate din Basarabia se reunește cu Țara mamă! 23 de localități au semnat Declarația de Unire cu România

Email Imprimare PDF

24_tara_mamaÎncă o localitate din Republica Moldova și-a exprimat dorința de revenire la Patria-Mamă, prin semnarea Declarației de Unire cu România. Este vorba de satul Ordășei din raionul Telenești, care este a 23-a localitate care semnează o astfel de Declarație, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

SUPRAVIETUIREA CRESTINISMULUI DEPINDE (SI) DE NOI - ROLUL PARINTILOR IN PERPETUAREA CREDINTEI

Email Imprimare PDF

01_alianta_fam_roConform studiilor din ultimii ani, in Norvegia sunt mai multi atei decit crestini, pina in 2057 numarul anglicanilor in Marea Britanie va deveni irelevant din punct de vedere statistic ("statistically irrelevant"), in Occident numarul si influenta crestinilor e in scadere, iar in Europa de Est crestinismul continua sa ramina relevant si vibrant. In Canada crestinii sunt preocupati de o crestere fara precedent a discriminarii oficiale din partea autoritatilor, se arata într-o analiză a Alianței Familiilor din România, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de Eminescu – Mănăstirea Putna, 1871 (Video)

Email Imprimare PDF

25_manastirea_putna_eminescuO manifestare a unității românilor de pretutindeni și un pas spre Marea Unire au avut loc la Mănăstirea Putna în anul 1871, cu prilejul împlinirii a 400 ani de la sfințirea așezământului monahal. Serbarea a fost organizată de asociația studenților români de la Viena, „România Jună" la inițiativa lui Mihai Eminescu. Alături de el, între principalii organizatori s-au numărat Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A. D. Xenopol, scrie www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţia „Nicolaus Olahus – primul umanist de origine română” la Galeria la Rond din Chișinău

Email Imprimare PDF

25_nicolaus_olahusInstitutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Primăria Municipiului Chişinău organizează pe data de 15 februarie 2018, ora 11.00, la Galeria la Rond din preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, expoziţia „Nicolaus Olahus - primul umanist de origine română", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

TVR Internaţional invită românii de pretutindeni să participe la campania “Mărţişor cu dor de acasă – Împreună ducem tradiţiile mai departe”

Email Imprimare PDF

26_martisor_cu_dor_de_acasaPe parcursul a patru săptămâni, până pe 8 martie, românii din întreaga lume vor fi uniţi de şnurul împletit cu fir alb şi roşu, un simbol de peste 8.000 de ani, intrat recent în patrimoniul UNESCO. Fie că anunţă venirea primăverii sau că este un simbol de dragoste, Mărţişorul rămâne o tradiţie iubită pe care campania TVRi şi TVR MOLDOVA vă invită să o păstrăm şi să o continuăm – oriunde ne-am afla, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Senatorul Gabi Ionașcu la 10 TV: 2018 va fi anul REÎNTREGIRII

Email Imprimare PDF

23_gabi_ionascuÎn contextul în care în 2018 marcăm cei 100 ani de la Marea Unire, tot mai multe voci cu rezonanţă puternică pe amblele maluri ale râului Prut accentuează necesitatea reîntregirii, scrie 10 TV, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoare a dansului şi cântecului popular românesc la românii din Micherechi, Ungaria

Email Imprimare PDF

01_srabatoare_a_dansului_popularAsociaţia pentru Tradiţiile şi Cultura din Micherechi organizează în seara zilei de 24 februarie, de la ora 18.00, o sărbătoare a dansului şi cântecului popular românesc cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea primei echipe folclorice din Micherechi, scrie Eva Șimod în Foaia Românească, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ICR Istanbul promovează literatura română în Turcia

Email Imprimare PDF

23_literatura_roInstitutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" din Istanbul va lansa și prezenta cel de-al treilea volum al broșurii „Çağdaş Romen Yazarlar Çeviri Atölyesi/ Autori români contemporani în cadrul atelierului de traduceri literare de la Istanbul", în limba turcă, în cadrul unui eveniment care va avea loc în data de 28 februarie 2018, începând cu ora 19.00, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Banca Transilvania vrea să preia în totalitate Victoriabank de la Chișinău

Email Imprimare PDF

24_banca_transilvania_victoriabankBanca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România după active, lansează o ofertă de preluare a 8.308.673 de acţiuni emise de Victoriabank, a treia bancă în topul instituţilor de credit din R. Moldova, reprezentând 33,23% din numarul total de acțiuni ordinare nominative cu drept de vot, ca urmare a procesului de achiziţie pe care instituţia financiară l-a demarat în luna ianuarie a acestui an scriu cei de la zf.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cum arată un manual cu predare în „limba moldovenească” în școlile din Ucraina sau cum își bat joc autoritățile de la Kiev de românii din Ucraina! Autoritățile române interpelate în Parlament!

Email Imprimare PDF

25_matematicaAnatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia" a românilor din regiunea Odesa, a postat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii cu manualul de matematică din clasa a II-a pentru școlile cu predare în limba moldovenească, scrie Buc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabără internaţională dedicată tinerilor români din diaspora. Ediţia a II-a

Email Imprimare PDF

25_manastirea_oasaArhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Mănăstirea Oașa organizează în anul 2018, în perioada 19-29 iulie, o tabără internatională la care sunt așteptați tineri români care trăiesc în diaspora, cu vârsta cuprinsă între 16-30 ani. Tabăra se află la a doua ediţie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români nu vă uitați martirii! 77 de ani de la masacrul făcut de Moscova la Lunca Prutului

Email Imprimare PDF

26_lunca_prutuluiMasacrul din Lunca Prutului (Ținutul Herța), din noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, este una din paginile negre ale istoriei neamului românesc. În contextul împlinirii a 77 de ani de la acest tragic eveniment, când peste 600 de români, printre care 300 de copii, au fost ucise de grănicerii sovietici, la inițiativa locuitorilor din comuna Mahala și a primarului Elena Nandriș a fost oficiată duminică o slujbă de pomenire a victimelor, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Studenţii basarabeni marchează Centenarul Unirii prin sport

Email Imprimare PDF

27_cupa_uniriiLa inițiativa basarabeanului Mihail Zaiaţ și a colegului său Cristian Alexandru Chitucea, studenți ai programului Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „Eftimie Murgu" din Reşiţa, de a marca Centenarul Unirii într-un mod inedit, a luat naștere Cupa Unirii, scrie http://www.banatfm.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comisia Senatului pentru românii de pretutindeni a decis în unanimitate să acorde burse pentru TOȚI elevii din școlile românești din Ucraina. Ovidiu Iane schimbat din funcția de secretar de stat!

Email Imprimare PDF

24_senat_ro_scRecepționând apelul comunităților românești din Ucraina, comisia senatorială pentru românii de pretutindeni a decis, în ședința de marți, 13 februarie a.c., modificarea ordonanței de urgență a guvernului nr. 85/2017, în sensul acordării de burse de studii anuale tuturor elevilor cu domiciliul stabil în Ucraina înscriși în școli sau în clase cu predare în limba română. Cuantumul acestor burse a fost stabilit la 500 de lei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Timişoara în Europa: Lumina felinarelor, lumina libertăţii. Întâlnire literară la Biblioteca Centrală din Viena

Email Imprimare PDF

24_biblioteca_centrala_viena_timisoaraÎn data de 19 februarie, de la ora 19.00, la Biblioteca Centrală din Viena are loc evenimentul Timişoara în Europa: Lumina felinarelor, lumina libertăţii. Întâlnirea literară va fi deschisă de prelegerea Simonei Neumann – directorul executiv al Asociaţiei „Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2021" şi va continua cu o discuţie la care participă Ernest Wichner, Josef Trattner şi Norbert Mayer (Feuilleton, Die Presse), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Balul acordării panglicii”, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula

Email Imprimare PDF

25_liceul_nicolae_balcescu_julaSâmbătă, 9 februarie 2018, sub genericul „Balul acordării panglicii", la Liceul „Nicolae Bălcescu" (LNB) din Jula, a avut loc o manifestare dedicată elevilor din clasa a XII-a. Manifestarea care are o vechime de peste 50 de ani, s-a bucurat de prezența a peste 600 de persoane, elevi, părinți și oficialități.

Citeşte mai mult...
 

Participare românească la cea de-a doua ediție a Săptămânii Tinerei Cinematografii Europene

Email Imprimare PDF

25_breaking_newsPentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Madrid se alătură Centrului Cultural Conde Duque și rețelei EUNIC într-un proiect de film care promovează operele cinematografice prezentate de tineri creatori de filme europene, acordând un rol deosebit femeilor regizor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Unirea de jos, mai mult decât un gest simbolic

Email Imprimare PDF

26_tricolor_unire_cerDe când a început să prindă viață unirea de jos, realizată de oamenii de la țară, relatarea evenimentelor cu pricina este însoțită de niște clișee repetate cu obstinație. Majoritatea converg spre aceeași idee: valoarea acțiunii este simbolică și nu atrage după sine efecte juridice, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Liturghie arhierească și lansare de carte la Catedrala românească din Madrid

Email Imprimare PDF

26_liturghie_arhiereasca_madridPe 11 februarie 2018, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Ortodoxă Română din Madrid, cu hramul Intrarea Maicii Domnului în templu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoare a dansului şi cântecului popular românesc la românii din Micherechi, Ungaria

Email Imprimare PDF

01_srabatoare_a_dansului_popularAsociaţia pentru Tradiţiile şi Cultura din Micherechi organizează în seara zilei de 24 februarie, de la ora 18.00, o sărbătoare a dansului şi cântecului popular românesc cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea primei echipe folclorice din Micherechi, scrie Eva Șimon în Foaia Românească, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dezastru în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia. Natura și istoria antică, dărâmate cu drujbe și buldozere

Email Imprimare PDF

01_cetatea_dacia_sarmizegetusaAgent Green și Fundația Dacica atrag atenția că tăierile făgetelor de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, monument UNESCO. Situl a fost închis publicului la 22 ianuarie în vederea defrișării, însă imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriașe care au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății capitalei dacice, iar tăierile realizate cu pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cooperare extinsă între cele două capitale românești. Chișinăul tot mai aproape de Țara mamă!

Email Imprimare PDF

24_firea_silvia_raduPrimarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, şi primarul general al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, au semnat un Program de cooperare între cele două municipii românești în domeniile cultură, educație și sănătate. De asemenea, autoritățile din București vor contribui cu surse financiare pentru renovarea maternității Nr. 1 din Chișinău, precum și a Liceului „Mihai Eminescu" din Chișinău., transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce sărbătoresc românii din județele Harghita, Covasna și Mureș de Valentines Day?

Email Imprimare PDF

25_ro_covasna_harghita_mures_14_febCe sărbătoresc românii de Valentines Day? Ei bine în 14 februarie 1968, Romania a desfiintat Regiunea Autonoma Maghiara impusa de Stalin , transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Săhărneanu: Întrebări pentru seri de duminică: De ce coreenii de sud și de nord au putut, iar românii de vest și de est nu pot?

Email Imprimare PDF

26_coreeni_de_sud_nord_jocurile_olimpice_de_iarnaÎntrebarea mi-a apărut la privirea ceremoniei de deschidere a celei de-a XXIII-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud, scrie Valeriu Săhărneanu pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din județul Harghita și din Basarabia vor avea activități comune dedicate Centenarului marii Uniri

Email Imprimare PDF

26_ro_harghita_basarabiaMai multe şcoli din judeţul Harghita şi din Republica Moldova vor derula, în acest an, activităţi educative şi culturale comune, în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni şi dedicat Centenarului Marii Uniri, scrie Gina Ștefan pentru www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Veste bună pentru basarabenii care și-au redobândit cetățenia română: Copiii născuți după 1 ianuarie 2018 vor primi câte 10.000 de euro

Email Imprimare PDF

27_cet_redobandireVeste bună la început de an vine pentru copii cetățeni români, care s-au născut sau se vor naşte după data de 1 ianuarie 2018. Statul român vrea să le ofere câte 10.000 de euro pentru a putea să îşi continue studiile, să-şi deschidă o afacere sau să îşi cumpere o casă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lucrările la Centrul bisericesc românesc din München au fost reluate

Email Imprimare PDF

01_lucrari_la_centrul_ro_bisericescLucrările la Centrul Bisericesc românesc „Înălțarea Sfintei Cruci" din München-Aubing, Germania, au fost reluate recent. Momentan se lucrează la fundația clădirilor, termenul de execuție stabilit cu firma bucureșteană contractată fiind 24 luni, scrie www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța familiilor din România: "DE ACUM SUNTEM CRESTINI:" MARTURIA UNEI FOSTE MUSULMANE

Email Imprimare PDF

01_alianta_fam_roPresa occidentala acorda atentie occidentalilor care se convertesc la islam dar tinde sa ignore convertirea musulmanilor la crestinism. Cu ani in urma presa britanica a publicat pe larg despre convertirea la islam a fostului ambasador britanic in Arabia Saudita, iar spre sfartisul anului trecut si inceputul acestui an presa germana a facut la fel privind convertirea la islam al unui lider din Alternativa pentru Germania care a demisionat din partid, se arată într-o analiză a Alianței Familiilor din România, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Culturii la întâlnirea cu primarul interimar al Chișinăului: în anul Centenarului să putem sărbători cum se cuvine, toţi românii, bucuria Marii Unirii

Email Imprimare PDF

24_silvia_radu_firea_ministerul_culturiiMinistrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a avut miercuri, 14 februarie 2018, o întâlnire cu Primarul General, Gabriela Firea şi primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, la sediul ministerului, unde au discutat despre dezvoltarea de programe şi proiecte culturale comune Bucureşti-Chişinău, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

83 de ani de la nașterea marelui poet, Grigore Vieru

Email Imprimare PDF

25_marele_poet_grigore_vieruMiercuri 14 februarie 2018, se împlinesc 83 de ani de la nașterea marelui poet, Grigore Vieru.

Citeşte mai mult...
 

Icoana Maicii Domnului „Umilenia”, în pelerinaj la românii din Montecatini Terme

Email Imprimare PDF

26_umileniaÎn Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniţă Pelaghia" din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei va avea loc în perioada 16-18 februarie 2018 un pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Umilenia" de la Diveevo (Rusia). Copia acestui odor de mare preţ va fi adusă la Montecatini Terme, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, de părintele Nicolae Tverdostup din Parohia Ortodoxă Română Romanovca-Basarabia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Campania 100 000 DE CĂRȚI PENTRU CENTENAR inițiată de către deputatul Constantin Codreanu a ajuns la copiii satelor din Sângerei și Cahul

Email Imprimare PDF

27_c_codreanu_carti_pentru_centenarÎn zilele de joi, 8 februarie și vineri, 9 februarie 2018, deputatul Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a întreprins vizite de lucru la Gimnaziile Ciuciueni și "Sergiu Rădăuțanu" din Iezărenii Vechi, raionul Sângerei, "Constantin Stere" din Chircani, comuna Cucoara, și "Alexandru cel Bun" din Larga Nouă, raionul Cahul, Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vavila Popovici: DESPRE CINSTE, NECINSTE ȘI TICĂLOȘIE

Email Imprimare PDF

01_feodor_dostoevski„Niciodată un om cinstit nu se poate apăra cu atâta înverșunare, ca mincinosul care a fost prins." – Nicolae Iorga

Valorile morale care au îmbogățit cu adevărat viața omului, valori care s-au dovedit a fi de încredere, sunt utile și importante pentru societate. În zilele noastre ele cunosc un declin semnificativ.

Citeşte mai mult...
 

Victorie unionistă! Parlamentul României va ține ședință solemnă de Ziua Unirii Basarabiei cu România

Email Imprimare PDF

01_ro_maAlianța pentru Centenar a reușit în demersul său de a impune pe ordinea de zi a actualei legislaturi a Parlamentului României să marcheze oficial Ziua Unirii Basarabiei cu Țara. Aleșii au votat marți organizarea unei ședințe solemne a camerelor reunite ale Parlamentului în ziua de 27 martie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Singura instituție românească din Timoc condusă de Părintele Boian lovită de ICR

Email Imprimare PDF

01_parintele_boian_icrPe lângă loviturile primite de la autoritățile sârbe, românii/vlahii din Timoc sunt loviți inclusiv de instituții ale statului român care ar trebui să-i ajute, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu: Aromânii și meglenoromânii din România reprezintă grupuri dialectale istorice românești, nu minorități naționale. Dialectele istorice ale limbii române trebuie luate sub protecția juridică a statului român

Email Imprimare PDF

24_constantin_codreanu_aromanii_meglenoromaniiMiercuri, 14 februarie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a vizitat sediul central din București al Societății de Cultură Macedo-Română (SCMR), unde s-a întâlnit, într-o atmosferă călduroasă și constructivă, cu președintele SCMR, Ion Caramitru. La întâlnire au participat, de asemenea, Nicolae Saramandu, vicepreședinte, Emil Țîrcomnicu, Secretar general, Manuela Nevaci, membru în Comitetul de conducere al SCMR, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţia Românii şi Marele Război, în premieră, în Olanda

Email Imprimare PDF

25_romanii_si_marele_razboiInstitutul Cultural Roman Bruxelles și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos continuă seria de manifestări din 2018 consacrate marcării Anului CENTENAR cu prezentarea, în premieră, în Olanda, a expoziției foto-documentare "Românii și Marele Război" la Muzeul Huis Doorn, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cu ocazia împlinirii a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, municipiile Suceava și Soroca se vor înfrăți

Email Imprimare PDF

01_suceva_sorocaSâmbătă, 10 februarie, se va semna protocolul de înfrăţire între Suceava şi Soroca, o delegație formată din reprezentanți ai administrației publice locale, printre care și primarul de Soroca, Victor Său, urmează să se deplaseze sâmbătă la Suceava în acest scop, transmite romanian global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru VAKULOVSKI: Președinția atacă poporul cu securitatea

Email Imprimare PDF

01_ALEXANDRU_VAKULOVSKINu am mai avut un președinte care atât de des folosește cuvântul „popor". Aproape în fiecare frază Dodon vorbeşte despre „voinţa poporului", „furia poporului", „judecata poporului" etc. Mai mult, el s-a autodeclarat „un preşedinte al tuturor", inspirându-se desigur din campania Preşedintelui României, Klaus Iohannis, scrie Alexandru Vakulovski în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Șahiști români la Concursului Internaţional de şah „Foaia Românească" la Jula, în Ungaria

Email Imprimare PDF

01_sahisti_romaniSâmbătă, 03 februarie 2018, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, la Jula, s-a desfăşurat a noua ediţie a Concursului Internaţional de şah „Foaia Românească". Consulatul general al României la Julaa a sprijinit organizarea acestei competiţii, care a devenit o manifestare tradiţională în calendarul comunităţii româneşti din Ungaria, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopul Macarie în vizită misionară la românii din Danemarca: „Singura noastră șansă, a românilor din diaspora, este să fim solidari, să fim uniți”

Email Imprimare PDF

01_episcopul_macarie_nPreasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a efectuat, între 1 și 3 februarie, mai multe vizite pastorale în comunitățile de români din Regatul Danemarcei, transmite Romanian Global News citând Episcopia.

Citeşte mai mult...
 

Maia Sandu s-a întâlnit în SUA cu Bridget Brink, Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA

Email Imprimare PDF

24_maia_sandu_bridget_brinkÎn cea de-a doua zi a vizitei sale în SUA, Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, s-a întâlnit cu Bridget Brink, Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA. În timpul întrevederii a fost pus în discuție un spectru larg de subiecte legate de situația social-politică din Republica Moldova, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primul Cannes românesc pentru regie, Pădurea spânzuraților, prezentat în cea mai amplă manifestare multidisciplinară aprogramului european “1918 European Dreams of Modernity. 100 years on. ”

Email Imprimare PDF

01_padurea_spanzuratilorInstitutul Cultural Roman Bruxelles, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR) și Université Libre de Bruxelles (ULB) organizează în 9 februarie a.c., la BOZAR, proiecția filmului Pădurea spânzuraților r.: Liviu Ciulei (1964), pelicula care a primit prima distincție la Cannes pentru regie, pentru România (1965). Istoricul de artă Adrian Silvan-Ionescu, istoricul și criticul de film Bujor T. Rîpeanu, istoricul de film Marian Țuțui și istoricul de film Dominique Nasta vor dezbate în cadrul mesei rotunde cu titlul „Filmul Pădurea spânzuraților r.: Liviu Ciulei, reper pentru filmografia română în contextul modernității europene"care precedă proiecția, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Declarația de Reunire cu România aduce 12.000€ pentru satul Parcova, în Basarabia

Email Imprimare PDF

01_bani_ro_mConsiliul local din comuna Lunca, județul Botoșani a votat în unanimitate alocarea a 12 mii de euro pentru un proiect care va fi implementat la Parcova, Edineț, localitate înfrățită cu Lunca, transmite Romanian Global News citând 10TV.

Citeşte mai mult...
 

Jens Stoltenberg, cere Ungariei şi Ucrainei să-şi rezolve disputa privind legea ucraineană a educaţiei. România desi are jumătate de milion de români în Ucraina nici nu este pomenită!

Email Imprimare PDF

24_jens_stoltenbergSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a solicitat marţi Ungariei, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, şi Ucrainei să-şi rezolve diferendul cu privire la legea ucraineană a educaţiei, în contextul blocării de către Budapesta a unei reuniuni ministeriale a Comitetului NATO-Ucraina, relatează dpa, citată de www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția „Veranda cu flori de zăpadă“ a artistului Constantin Flondor la Galeria ICR Viena

Email Imprimare PDF


Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Galeria : B A R I L din Cluj-Napoca, prezintă în perioada 14 februarie – 16 martie, la Galeria ICR Viena, expoziţia „Veranda cu flori de zăpadă" a artistului Constantin Flondor. Vernisajul va avea loc la sediul Institutului în data de 14 februarie, de la ora 18.30, în prezenţa lui Constantin Flondor şi a curatorului expoziţiei, Sorin Neamţu. În cadrul evenimentului va fi lansat albumul bilingv Veranda cu flori de zăpadă / The Snow Flower Veranda (concept grafic: Sorin Neamţu, traducere din limba română în limba engleză: Rareş Moldovan) publicat la Editura Institutului Cultural Român (2017), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deși încalcă grav drepturile celor 300.000 de români/vlahi din Timoc, Serbia vrea să devină memru al UE. Ce va face România?

Email Imprimare PDF

24_timoc_alexandar_vucikDeși încalcă grav drepturile celor 300.000 de români/vlahi din Timoc, Serbia doreşte şi să devină membră a Uniunii Europene până în 2025, termenul prevăzut în momentul de faţă pentru aderarea sa la blocul comunitar, chiar dacă această dată nu este bătută în cuie, a declarat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din capitala Portugaliei așteptați la teatru! Spectacolul Unbounded la Teatrul Taborda din Lisabona

Email Imprimare PDF

26_unbounded_lisabonaInstitutul Cultural Român de la Lisabona susține organizarea a două reprezentații ale spectacolului Unbounded, la Teatrul Taborda din Lisabona. Spectacolul face parte din stagiunea 2017 a teatrului Viriato din Viseu, iar concepția și coregrafia îi aparțin artistului român Romulus Neagu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De ce Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este, în continuare, principala piedică în protejarea identităţii românilor din afara graniţelor? Când vor fi retrași “sergenții majori” acoperiți din MRP?

Email Imprimare PDF

25_gov_mprpÎn 22 noiembrie 2017 Guvernul României, la solicitarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, emite Ordonanţa de urgenţă nr. 85 prin care, fără nicio explicaţie, se atentează grav la drepturile existente ale românilor din afara graniţelor ţării, reducând drastic drepturile educaţionale ale acestora, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ioan Holender prezintă frumuseţile oraşului Sibiu la Servus TV

Email Imprimare PDF

01_ioan_holenderIoan Holender prezintă telespectatorilor austrieci pe 15 februarie, într-un amplu reportaj despre Sibiu difuzat la postul de televiziune Servus TV, cele mai importante instituţii de cultură şi artă ale oraşului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Acad. Ioana Aurel Pop: Marea Unire și vecinii României – semnificația internațională a actului de la 1918

Email Imprimare PDF

25_academicianul_ioan_aurel_popConferința excepțională suținută de Academicianul Ioan Aurel Pop sâmbătă, 10 februarie 2018, la Năsăud, cu prilejul Adunării Anuale a Despărțământului ASTRA Năsăud, și preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PARTICIPARE RECORD A ROMÂNIEI LA CEA DE-A 68-A EDIȚIE A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM DE LA BERLIN

Email Imprimare PDF

01_berlinale_palastÎn ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, Institutul Cultural Roman din Berlin susținând în mod constant prezența numeroaselor echipe de film la Berlinală. În cadrul celei de-a 68-a ediţii a Berlinalei au fost selectate producţii româneşti în aproape toate secţiunile importante ale festivalului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputat Constantin Codreanu: ,,ReUnirea celor două state românești este inevitabilă și niciun dodon nu o poate opri”

Email Imprimare PDF

25_c_codreanu_camera_deputatilorMarți, 13 februarie 2018, Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat la tribuna Camerei Deputaților o Declarație politică intitulată "ReUnirea celor două state românești este inevitabilă", preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România revine pe scena Festivalului European de Jazz de la Izmir

Email Imprimare PDF

01_ozana_barabancea_bandOzana Barabancea Band va urca anul acesta pe scena unuia dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume, membru al Europe Jazz Network, Festivalul European de Jazz de la Izmir, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Kiev: Invitații dezbaterilor publice au respins la unison ideea lichidării redacțiilor minorităților naționale din Ucraina

Email Imprimare PDF

25_conceptia_audiovizualului_kievLa Kiev s-a desfășurat o dezbatere publică privind Concepția Audiovizualului pentru Minoritățile Naționale din Ucraina, la care au participat și reprezentanții comunității românești. În timpul dezbaterii a fost respinsă cu vehemență propunerea autorilor Concepției de a lichida redacțiile pentru minoritățile naționale – informează Agenția BucPress, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

10 ani de cultură românescă la Lisabona

Email Imprimare PDF

01_icr_lisabona_em_cartazesLa împlinirea a 10 ani de funcționare a ICR Lisabona, instituția își face, dintr-o perspectivă inedită, un bilanț al activității desfășurate pe tărâm lusitan. Astfel, în galeria ICR din Rua do Barão se vor regăsi, în cadrul expoziţiei ICR Lisabona în afişe, câteva dintre cele mai reușite machete concepute pentru promovarea evenimentelor organizate la sediu sau în parteneriat cu instituții de prestigiu din Lisabona și din alte orașe portugheze, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria îşi apără cu fermitate conaționalii din afara frontierelor! Budapesta menţine poziţia cu privire la legea educaţiei din Ucraina. Ce face România?

Email Imprimare PDF

25_peter_szijartoUngaria îşi menţine poziţia cu privire la legea educaţiei din Ucraina şi se va opune demersurilor acestei ţări de aderare la organizaţii internaţionale câtă vreme nu va furniza "garanţii legale", a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite MTI, citat de www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În regiunea Cernăuți s-a desfășurat conferința „Masacrele de la Lunca și Fântâna Albă – 77 ani”. Mii de români masacrați de trupele ruse!

Email Imprimare PDF

01_masacrele_de_la_lunca_fantana_albaÎn Ținutul Herța, la 4 februarie 2018, a avut loc conferința „Masacrele de la Lunca și Fântâna Albă – 77 ani", organizată de Societatea „Golgota" a românilor din Ucraina – notează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Cubreacov: CARE E NUMĂRUL OPTIM DE CIRCUMSCRIPȚII ELECTORALE ROMÂNEȘTI PESTE HOTARE? DE CE SUNT DISCRIMINAȚI GRAV CETĂȚENII ROMÂNI DIN AFARA ROMÂNIEI?

Email Imprimare PDF

26_discriminare_vRomânia are cea mai mare rată a expatrierii printre cele 28 de state membre ale UE.

Republica Moldova, cu 1/3 dintre locuitori deținători ai cetățeniei române redobândite, are cea mai mare rată a expatrierii printre cele 48 de state de pe continent. Dintre toate statele lumii, Republica Moldova este statul cu cea mai mare pondere procentuală de cetățeni români în corpul său social. Această pondere, ținând cont de numărul tot mai mare de cereri de redobândire a cetățeniei române, are șanse reale să se dubleze în următorii ani și să depășească 50% din populația totală, scrie Vlad Cubreacov pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Artista Alexandra Pirici la NEW MUSEUM's din New York

Email Imprimare PDF

01_artista_alexandra_piriciInstitutul Cultural Român de la New York susține expoziția personală – performance CO-NATURAL - a artistei ALEXANDRA PIRICI deschisă între 6 februarie - 15 aprilie 2018 la NEW MUSEUM's South Galleries, Ground Floor 235 Bowery, New York, NY 10002, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Kiev se va decide soarta redacțiilor de limba română din Ucraina. Va face Ucraina încă un pas către asimilarea comunității românești?

Email Imprimare PDF

26_cenzuraÎn data de 13 februarie 2018, la Kiev va avea loc o dezbatere publică privind Concepția Audiovizualului pentru Minoritățile Naționale din Ucraina, la care vor participa și reprezentanții comunității românești din Ucraina – informează BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Recital de Mărțișor - mezzosoprana Roxana Constantinescu și pianista Fügen Yiğitgil

Email Imprimare PDF

01_roxana_constantinescuPrima zi de primăvară vine cu o nouă colaborare muzicală de excepție la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" din Istanbul. În luna dedicată femeilor, ICR Istanbul adresează o invitație tuturor iubitorilor muzicii, la un recital vocal-instrumental ce va avea loc la Centrul Cultural Yeldegirmeni din Istanbul, în ziua de 1 martie, de la ora 20.00, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Legea împotriva propagandei ruse în R. Moldova a intrat în vigoare. Cine o va încălca riscă amendă de până la 70 de mii de lei

Email Imprimare PDF

26_putinProgramele informativ-analitice, știrile și emisiunile cu caracter militar ale posturilor din statele care nu fac parte din Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, adică inclusiv din Federația Rusă, nu mai pot fi retransmise, începând de astăzi, în R. Moldova, unde a intrat în vigoare Legea care prevede securizarea spațiului informațional, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lansarea volumului Trei etaje de Eshkol Nevo – seară literară cu participarea autorului, sediul ICR Tel Aviv, 15 februarie 2018, ora 17:00

Email Imprimare PDF

01_eshkol_nevoInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Fundația Tarbut Sighet și Editura Humanitas Fiction, vă invită la evenimentul de lansare în Israel a traducerii în limba română a volumului Trei etaje, semnat de cunoscutul scriitor israelian Eshkol Nevo și publicat la Editura Humanitas Fiction în 2017, cu traducere și note de Ioana Petridean, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Brexit-ul nu-i va afecta pe românii care studiază in Scoția. Studiile rămân gratuite

Email Imprimare PDF

26_shirley_anne_somervilleChiar si dupa iesirea oficiala a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, in martie 2019, Scotia va pastra invatamantul universitar gratuit pentru cetatenii UE, conform lui Shirley-Anne Somerville, ministrul educatiei universitare, scrie The Independent, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria își apără cu fermitate conaționalii din Ucraina. A blocat desfăşurarea următoarei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina! Ce face România pentru cei jumătate de milion de români?

Email Imprimare PDF

27_ucraina_natoŞefa Delegației Permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord-Atlantice, Irina Friz, a comentat, pe Facebook, decizia Budapestei de a bloca desfăşurarea următoarei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina, acuzând că „Ungaria ajută Rusia să distrugă NATO din interior", scrie Buc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Numărul localităților care au semnat Declarații de UNIRE cu România a ajuns la 20

Email Imprimare PDF

27_decl_unireA 20-a localitate din R. Moldova a semnat Declarația de Unire cu România. După ce tot comuna Răzeni din raionul Ialoveni a devenit a nouăsprezecea localitate din Republica Moldova care a semnalat intenția de a se reuni cu Țara-Mamă, a venit rândul comunei Cucoara din raionul Cahul să se alăture semnatarilor Declarațiilor de Unire, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reportaj Radio France International: ”Vrea sau nu Igor Dodon, Unirea cu România va fi”

Email Imprimare PDF

27_unireLista localităţilor din Republica Moldova care au semnat declaraţii simbolice de unire cu România a ajuns la 20. Consilierii mai multor sate s-au arătat dispuşi să facă acelaşi lucru, în timpul apropiat. Vădit indignat, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că semnatarii riscă pedepse sau chiar dosare penale.

Citeşte mai mult...
 

Marius Lulea: Dodon, respins de Moscova şi izolat de propriii cetăţeni. Minte mai rău decât sovieticii

Email Imprimare PDF

27_dodon_respins_cu_moscovaRespins de Moscova şi izolat de propriii cetăţeni, Igor Dodon începe să facă gesturi disperate: minte de îngheaţă apele, rupându-se total de realitatea din jurul său. A falsificat o listă cu pretinse primării ce ar fi votat AntiUnire, scrie Marius Lulea pe blogul său din www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Este Andrei Năstase unchiul Maiei Sandu?

Email Imprimare PDF

27_andrei_nastase_maia_sanduO săgeată cu vârf nesterilizat la adresa Maiei Sandu a fost lansată de Dumitru Spătărel, de la Tribuna. Din punctul lui de vedere, ezitările Maiei Sandu în chestiunea împărțirii „pe principiul egalității și parității" a locurilor pe viitoarea listă comună PAS-PPDA ar semnala, nici mai mult, nici mai puțin, că ea pregătește o viitoare alianță a PAS-ului cu PD, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dodon, un președinte degeaba! Militarii basarabeni participă la un exercițiu militar în Țara mamă

Email Imprimare PDF

27_militari_basarabeniÎn pofida gălăgiei lui Igor Dodon, așa zisul președinte de la Chișinău, un contingent de militari ai Armatei Naţionale va participa, în perioada 11-17 februarie, la exerciţiul multinaţional „Platinum Eagle 18.1", la Centrul de Instruire Babadag din România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Declarație împotriva amestecului Federației Ruse în politica din R. Moldova, adoptată de Parlamentul de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_banner_putinȘaizeci și trei de deputați au votat în Parlamentul de la Chișinău Declarația politică privind condamnarea atacurilor Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din R. Moldova, propusă de un grup de deputați democrați, popular-europeni și neafiliați, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Declarația socialiștilor de a condamna acțiunile unioniste din R. Moldova a fost respinsă de Parlamentul de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_parlamentul_de_la_chisinauDeclarația socialiștilor din R. Moldova privind „condamnarea acțiunilor cu caracter unionist și lichidare a statalității", propusă pentru a fi votată în Parlamentul de la Chișinău și sprijinită de comuniști, a fost respinsă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: ”Salutăm inițiativa clerului și credincioșilor privind alegerea unui titular al Episcopiei de Bălți, fostă a Hotinului

Email Imprimare PDF

01_c_codreanu_balti_hotinJoi, 8 februarie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, originar din fostul județ Bălți, a vizitat sediul Episcopiei de Bălți, fostă de Hotin, din cadrul Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion: Igor fără de Ţară

Email Imprimare PDF

01_igorChiar în aceste zile şi în săptămânile şi lunile care vor urma, Republica Moldova se uneşte cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. Pas cu pas, pe măsură ce tot mai multe unităţi administrative semnează Declaraţia de Unire cu Ţara, cărei ţări îi va mai fi preşedinte Igor Dodon, se întreabă George Simion pe blogul său din www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria continuă presiunea asupra autorităților de la Kiev în problema legii educației din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_ungaria_ucraina_presiuniUn pas semnificativ a fost făcut către restabilirea cooperării prieteneşti între Ungaria şi Ucraina, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, Levente Magyar, după întrevederea avută cu omologul său ucrainean Vasil Bodnar în oraşul Ujgorod din vestul Ucrainei, referindu-se la evoluţiile legate de noua lege ucraineană a educaţiei, informează agenţia MTI, citată de Agerpres și preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, trece Prutul în luna februarie

Email Imprimare PDF

01_viorica_dancila_pavel_filipTeodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a vorbit pentru portalul DC News despre prioritățile României în ceea ce privește R. Moldova. Șeful diplomației de la București a menționat cele 4 proiecte care sunt vizate în relația cu autoritățile de la Chișinău. Capul de afiș îl reprezintă vizita în R. Moldova a prim-ministrului român, Viorica Dăncilă, dar și o acțiune comună pe linie parlamentară, prin care să fie marcat Anul Centenarului, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MAE: "promovarea dreptului la învăţământ pentru toţi vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne pe mai departe o prioritate pentru MAE, care va fi promovată adecvat în dialogul cu partea ucraineană"

Email Imprimare PDF

01_maeMinisterul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă speranţa că "intenţia de prelungire a termenului de tranziţie reflectă angajamentul asumat al autorităţilor ucrainene de a soluţiona pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educaţiei asupra persoanelor aparţinând minorităţii române", transmite Romanian Global News, citând Agerpres.

Citeşte mai mult...
 

A 14-a localitate din Basarabia a semnat Declarația de Unire cu România

Email Imprimare PDF

01_boghiceni_hancesti_unireConsilierii din satul Boghiceni, raionul Hâncești, au semnat unanim Declarația de Unire cu România. Este a 14-a localitate care, cu prilejul Anului Centenarului, își exprimă dorința de apartenență la Țara-Mamă, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Munteanu: Unirea Republicii Moldova cu România este unica soluție pentru toți și pentru fiecare

Email Imprimare PDF

01_valeriu_munteanuPe 7 februarie 2008, fiind primar (independent) la Floreni, Anenii Noi, am venit singur și ne rugat de nimeni la sediul Partidului Liberal din strada București 88, unde am scris cerere de intrare în partid, fiind conștient de faptul că dezideratul meu politic suprem – Unirea Basarabiei cu România, este o operă complexă și complicată, iar pentru realizarea acestui ideal este necesară o echipă puternică, scrie Valeriu Munteanu pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Igor Munteanu: Dodon este după cum s-a văzut mascota unor grupuri de populație nostalgice după modelul colectivist și dominat de limba rusă și istoria țaristă

Email Imprimare PDF

01_igor_munteanuInterviu cu directorul IDIS „Viitorul", fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu realizat de www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Camera Deputaților de la București a adoptat proiectul de lege privind acordarea de finanțări între autoritățile publice înfrățite din România și Ucraina

Email Imprimare PDF

01_frLa 6 februarie 2018, proiectul de lege privind acordarea de finanțări între autoritățile publice înfrățite din România și Ucraina a fost adoptat de Camera Deputaților cu 265 de voturi pentru, scrie Buc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cine trădează în România?! PSD-ALDE a reînfiinţat liceul maghiar, desfiinţat de tribunal chiar la o zi după ce şeful social-democraţilor, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó

Email Imprimare PDF

01_dragnea_peter_szijartoLegea se mută la CCR

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, la doar o zi după ce Curtea de Apel Târgu-Mureş a anulat definitiv decizia de înfiinţare a instituţiei de către Inspectoratul Judeţean Mureş, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Convorbiri între miniștrii români de externe de la Chișinău și București. Relații speciale între cele două maluri ale Prutului!

Email Imprimare PDF

01_melescanu_ulianovschiMinistrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut marți, 6 februarie 2018, convorbiri cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, care efectuează o vizită la București, la invitația șefului diplomației române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 15.000 de români abandonați în zonele de conflict dintre Rusia și Ucraina. Ce fac autoritățile române?

Email Imprimare PDF

01_zonele_de_conflict_rusia_ucraina_roDeputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a interpelat Guvernul României, dar și pe Ministrul Afacerilor Externe și cel pentru Românii de Pretutindeni, asupra posibilităților de evacuare sau repatriere a etnicilor români din Crimeea și Donbas (regiunile Donețk și Lugansk) din Ucraina aflate sub ocupația efectivă a Federației Rusă, tranmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ucraina plătește în plus profesorii care promovează asimilarea românilor. Când vor plăti autoritățile române TOȚI profesorii care predau în română, în Ucraina?

Email Imprimare PDF


Departamentul regional de învățământ Cernăuți va acorda adaosuri salariale profesorilor români implicați în proiectul învățământului bilingv din Ucraina, care este atât de mult lăudat de „inițiatorii Legii Educației" și la fel de mult criticat de părinți. Potrivit unei hotărâri a șefei Departamentului regional de învățământ Cernăuți, Oksana Paliiciuk, profesorii care predau materiile în două limbi concomitent (română și ucraineană) vor primi un adaos salarial lunar de până la 30% - notează BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_lamberto_zannier_cernautiReprezentanții comunității românești din regiunile Cernăuți și Transcarpatia au avut o întrevedere cu Lamberto Zannier, Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale. Subiectul central al discuțiilor a fost articolul lingvistic (nr.7) al Legii Educației din Ucraina și efectele distructive pe care le are asupra etnicilor români – informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O altă declarație de Reunire cu România a unei localități din R. Moldova

Email Imprimare PDF

01_gratiesti_chisinau_declaratia_de_unireAmenințărille slugoil Moscovei de la Chișinău, Igor Dodon la adresa basarabenilor unioniști nu au niciun efect. Astfel, și comuna Grătiești din municipiul Chișinău a semnat Declarația de Unire, devenind a 13-a localitate care își exprimă dorința de revenire la Patria-Mamă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu în Parlamentul României: anularea obligativității domicilierii timp de 8 ani în România la solicitarea cetățeniei române de către românii de pretutindeni și persoanele aparținând filonului cultural românesc

Email Imprimare PDF

01_constantin_codreanu„Milioanele de români din Basarabia, din comunitățile istorice și Balcani, ca și milioanele de români din diaspora, trebuie să știe că statul român este pregătit să le ofere un sprijin cultural și național exemplar", se arată în declarația politică a președintelui al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Bianca Felseghi în Press One: Budapesta plăteşte o sumă-record pentru radicalizarea UDMR

Email Imprimare PDF

01_budapesta_finanteaza_udmrCare este natura legăturilor din UDMR şi FIDESZ − partidul aflat la putere în Ungaria? Câţi bani primeşte de la Budapesta formaţiunea maghiarilor din România? Şi cum au evoluat aceste relaţii de când Kelemen Hunor este preşedinte al UDMR, se întreabă Bianca Felseghi în https://pressone.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner

Cele mai citite ştiri


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.