Stiri RGN

Ucraina vrea să discrimineze în continuare pe etnicii români din Ucraina. Noi măsuri împotriva minorităților!

Email Imprimare PDF

19_copii_romani_ucrainaSute de familii de români din regiunea Cernăuți ar putea fi lipsiți de subvenţii de stat din motivul că copii lor au posibilitatea de a beneficia de burse acordate de Guvernul României, potrivit portalului „Buknews" și ziarului ucrainean „Ceas", scrie Buc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

OSCE, îngrijorat de exercițiile militare ale armatei ruse din regiunea transnistreană, cu forțarea râului Nistru

Email Imprimare PDF

19_osce_nistruMisiunea OSCE în Moldova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare, cu forțarea râului Nistru, desfășurate în Zona de Securitate de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse în zilele de 14 și 15 august curent, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Patriarhul Daniel: Întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diasporă prioritate pastorală a Bisericii Ortodoxe Române

Email Imprimare PDF

19_patriarhul_danielÎntărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora prin cultivarea unităţii şi identităţii românilor reprezintă o prioritate pastorală a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), se arată în mesajul Patriarhul Daniel, adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români (19 august 2018), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Zoia Kosmedemianskaia a războiului hibrid rus și partizanii ei din Chișinău

Email Imprimare PDF

21_petru_bDeconspirarea legăturilor Ludmilei Kozlovska, președinta fundației poloneze Open Dialog, cu serviciile de informații ale Rusiei și expulzarea ei din Uniunea Europeană lovește prin ricoșeu în unii lideri ai opoziției extraparlamentare de la Chișinău. Deliciul presei fac astăzi fotografiile ei în care aceasta este surprinsă împreună cu Andrei Năstase, Maia Sandu, Ana Ursachi, Natalia Morari etc, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lecturi academice în anul Centenarului Unirii

Email Imprimare PDF

19_eugen_simionVineri, 31 august 2018, ora 10:00, la Chișinău, în Sala Azurie a AŞM (bd Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 1), în contextul Centenarului Unirii, va avea loc sesiunea de Lecturi academice, dedicată Sărbătorii Naţionale Ziua Limbii Române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Olivia Steer stă la soare pe săturate, fără creme cu protecţie UV: „Ce invenţie inutilă!”. Care e secretul ei?

Email Imprimare PDF

20_olivia_steerOlivia Steer a mai făcut o dezvăluire care, cu siguranţă, nu este pe placul medicilor dermatologi. Această a dezvăluit că stă la soare fără probleme şi nu foloseşte deloc creme cu protecţie UV, scrie www.one.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul României a asigurat odihna GRATUITĂ în această vară pentru circa 1 150 de copii din R. Moldova la tabere în Țara

Email Imprimare PDF

21_guvern_tabere_copii_mdAproape 1 150 de copii din R. Moldova au avut ocazia să se odihnească gratuit în acest sezon estival la tabere de vară din România. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului şi Sportului de la București au organizat în acest an cea de-a IX-a ediţie consecutivă a Programului „ARC" – program de tabere pentru etnicii români din afara graniţelor.

Citeşte mai mult...
 

Încă 10.000 de volume transferate de Biblioteca Metropolitană București către Biblioteca Bogdan Petriceicu Hașdeu din Chișinău

Email Imprimare PDF

21_biblioteca_hasdeuBiblioteca Metropolitană București a transferat cu titlu gratuit către Biblioteca Bogdan Petriceicu Hașdeu din Chișinău, Republica Moldova, la sfârşitul săptămânii trecute, 10.000 de cărţi, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Natalia Intotero de ziua migranților români: Să fim uniți și să ne amintim că, indiferent de locul unde ne aflăm, purtăm cu noi România

Email Imprimare PDF

19_natalia_intotero"Sărbătorim în prima duminică de după Adormirea Maicii Domnului, Ziua Migranților Români, prin hotârârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ședința din 25-26 februarie 2009. În această zi a tuturor românilor care s-au stabilit, muncesc sau studiază peste hotare, ne gândim la greutățile și la provocările vieții printre străini, dar și la bucuria întoarcerii acasă și a regăsirii, fie și de scurtă durată, cu țara și cu cei dragi", se arată în mesajul transmis de ministrul românilor de pretutindeni, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Iacob Cazacu-Istrati: De ce 27 august nu e sărbătoarea mea?

Email Imprimare PDF

19_iacob_cazacu_istratiDeclarația de Independență a Republicii Moldova a fost un document adoptat de către Parlamentul Republicii Moldova. Documentul face referiri la istoria milenară și continuitatea neamului românesc de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora, la denumirile oficiale: limba română, popor român.

Citeşte mai mult...
 

Congresul Tinerilor Nepsis va avea loc la finalul lunii septembrie în Madrid

Email Imprimare PDF

19_congresul_tinerilor_nepsisCongresul Tinerilor Nepsis din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei va avea loc în perioada 28-30 septembrie 2018 la Madrid, Brunete, scrie www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unirea tot mai aproape! Creştere spectaculoasă a investiţiilor din România în economia Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

20_ro_hNumărul total al întreprinderilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova la data de 1 august 2018 a constituit 11.302, în creştere cu doar 132, adică 1,1%, arată datele statistice ale Departamentului înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP).

Citeşte mai mult...
 

Stindardul Marii Uniri în Parohia Ortodoxă Română Termoli/Vasto

Email Imprimare PDF

21_stindardele_marii_unirProiectul "Stindardele Marii Uniri" continuă în Protopopiatul românesc Misionar Abruzzo. Duminică 15 august 2018, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel" din Vasto s-a adus de o delegație a Parohiei românești "Sfinții Serghie si Vah" din Lanciano stindardul Unirii, simbol al unității dintre toţi romanii din toate timpurile şi din toate locurile, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa: Dorim să ştim cine a fost în spatele campaniilor de instigare la violenţele din 10 august

Email Imprimare PDF

22_tecu„FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa) solicită imperativ instituţiilor abilitate din România, urgentarea procedurilor de depistare a persoanelor care au provocat violenţele din 10 August", se arată într-un comunicat preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Istanbul încep cursurile de limbă, cultură și civilizație românească, semestrul al II-lea 2018

Email Imprimare PDF

24_istambul_cursuriConform tradiției, ICR Istanbul organizează cursuri de limba română pentru adulți și copii. Începând de luni, 3 septembrie și până în data de 17 noiembrie 2018, la sediul Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, cursanții vor pătrunde în tainele limbii române sub atenta îndrumare a profesoarei Jenni - Marilena Vișa, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Orchestra românească „Izvorașul” din Costiceni, regiunea Cernăuți, riscă să fie lichidată

Email Imprimare PDF

29_orchestra_romaneascaDirecția de cultură din cadrul Administrației Raionale de Stat Noua Suliță a luat decizia să reducă postul de conducător artistic al orchestrei românești „Izvorașul" din satul Costiceni, regiunea Cernăuți, ceea ce înseamnă lichidarea faptică în viitor a orchestrei, care recent a împlinit 70 de ani de la fondare – informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment special la Sotheby's : Kahlil Gibran: un ghid pentru vremurile noastre

Email Imprimare PDF

19_kahlil_gibranPe data de 8 august a.c. la casa de licitaţii Sotheby's din Londra s-a ţinut o seară culturală CARAVAN în jurul expoziţiei lor de artă ce promovează pacea, şi a inclus lucrările a 38 de artişti din Orientul Mijlociu inspiraţi de mesajul universal al păcii şi al armoniei care se regăsesc în poezia, scrierile şi arta poetului-artist născut în Liban Kahlil Gibran, autorul celei mai bine vândute cărţi "Profetul", transmite Tatomir Ion-Marius, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexei Busuioc: Parlamentul de la Chișinău are nevoie de unioniști

Email Imprimare PDF

20_10_tvViitorul Legislativ de la Chișinău trebuie să conțină o fracțiune politică românească. Republica Moldova are nevoie de un unic partid pro-român, la care să adere adevărații români, nu doar prin cetățenie, ci și prin valori a declarat primarul satului Capaclia, raionul Taraclia, Alexei Busuioc, în cadrul emisiunii Moldova Live, transmite Romanian Global News, citând 10 Tv.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tănasă: ÎN ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI. Ofensivă ungurească în Biserica romano-catolică din România

Email Imprimare PDF

20_jozef_csaba_palPentru prima dată în istoria Diecezei Romano-Catolice de Timișoara scaunul episcopal este ocupat de un episcop de etnie maghiară. Momentul este unul istoric dacă luăm în considerare și faptul că numirea episcolului de etnie maghiară József Csaba Pál are loc după secole în care scaunul episcopal a fost ocupat de episcopi șvabi, scrie Dan Tănasă pe www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ciprian Nedelcu: "Sindromul" Italia. Boala “importată” de românii plecaţi la muncă în străinătate: ”Ieşeam pe după casă şi îmi venea să urlu ca lupul!”

Email Imprimare PDF

20_batrani_italiaMunca peste hotare nu înseamnă numai venituri mari şi o viaţă mai bună, înseamnă şi drame despre care nimeni nu vorbeşte pentru că doare. Mii de cazuri Sindromul Italia" au fost înregistrate la Clinica Socola din Iaşi, potrivit unui material din campania #roMânia a cotidianului www.gandul.ro, scrie Ciprian Nedelcu pe www.mediafax.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii de pretutindeni se reunesc la Iași la primul Congres al Reîntregirii Neamului

Email Imprimare PDF

22_ro_mareDelegați din toate teritoriile istorice românești se vor întruni la Iași pe 25-26 august curent, pentru a participa la primul Congres al Reîntregirii Neamului. Evenimentul are menirea să coaguleze mesajele de reîntregire a neamului românesc, în ajunul sărbătoririi Zilei Limbii Române, ale delegaților din Bucovina, Basarabia și din alte teritorii românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopul Mihail a sfințit Biserica românească „Sf. Brâncoveni” din Sydney

Email Imprimare PDF

22_episcopul_mihail_sydneyEpiscopul Mihail al Australiei și Noii Zeelande a sfințit duminică, 12 august 2018, Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni" din Sydeny, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 36 de elevi de etnie română din Ucraina participă la o tabără de creație în județul Suceava

Email Imprimare PDF

26_elevi_romani_din_ucraina_sucevaJudețul Suceava găzduiește, în perioada 6 – 12 august a.c., o tabără de creație organizată pentru elevi de etnie română din regiunea Cernăuți-Ucraina. Evenimentul este organizat, în cadrul Lunii Diasporei, de Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Cernăuți, având ca parteneri Universitatea „Ștefan cel Mare", Muzeul Bucovinei, Centrul Cultural Bucovina, Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera" și Inspectoratul Școlar Județean, transmite Monitorul de Suceava, transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Academia Română îşi reafirmă punctul de vedere cu privire la identitatea istorică şi lingvistică a românilor din nordul şi din sudul Dunării

Email Imprimare PDF

12_academia_romana_logoÎn anul Centenarului Marii Uniri a românilor, Academia Română îşi reafirmă punctul de vedere cu privire la identitatea istorică şi lingvistică a românilor din nordul şi din sudul Dunării, transmite Romanian Global News, citând cu comunicat de presă al Academiei Române.

Citeşte mai mult...
 

Rusia face ce vrea în Marea Neagră. Ieri accesul spre Odesa a fost stopat de Marina rusă

Email Imprimare PDF

20_marina_rusa_marea_negraForţele navale ale Rusiei au blocat accesul spre Odesa. La 15 august, între orele şapte dimineaţa şi opt seara, navigarea între Dunăre și capul Tarhankut a fost interzisă de marinarii ruşi, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Satul Mateuţi din raionul Rezina s-a înfrăţit cu comuna Valea Seacă din judeţul Bacău

Email Imprimare PDF

În an centenar, tot mai multe localităţi din Republica Moldova şi România realizează proiecte împreună. Primarul satului Mateuţi şi edilul comunei Valea Seacă au semnat un Acord de Înfrăţire. Sătenii sunt bucuroşi de decizie şi au speranţa că documentul va aduce mai multe proiecte europene în localitate, scrie http://m.tvrmoldova.md/, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: PPDA și Igor Dodon au un dușman comun: jandarmul român

Email Imprimare PDF

21_petru_bAcum doi ani, Igor Dodon își găsise un slogan de campanie prezidențială: „Jandarmul românnu va fi la noi stăpân!". Iată că astăzi PPDA a ajuns să-i țină isonul. Adepții săi au strigat duminică din toți bojocii: "Jandarmeria apără hoția", scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Orchestra de Tineret România-Moldova va evolua în trei concerte extraordinare la Sinaia, Bucureşti şi Berlin

Email Imprimare PDF

21_orchestra_de_tineret_ro_mdProgramul concertului cuprinde George Enescu – Suita pentru orchestră nr. 1, Ceaikovski – Aria lui Lenski (solist Marin Cazacu – violoncel) şi Variaţiunile rococo pentru violoncel şi orchestră (solist Ştefan Cazacu – violoncel), Prokofiev – Suita de balet Romeo şi Julieta op. 64, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

EVZ.ro: MĂRTURIA unui român venit în țară, la protest: „Oricât de bine am duce-o acolo, suntem doar niște străini. Când am văzut că încep provocările, am plecat”

Email Imprimare PDF

23_gabriel_protestatarÎn a doua zi a protestului am stat de vorbă cu mulți români, chiar veniți din Diaspora. Niciunul dintre cei cu care am vorbit nu a participat la violențele care au avut loc, vineri seara, după ora 23, scrie Cora Muntean în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş va stimula solidaritatea românilor din întreg spațiul românesc față de românii din județele Covasna, Harghita şi Mureş

Email Imprimare PDF

23_forumul_civic_al_r_covasnaSâmbătă, 11 august 2018, la sediul din Sfântu Gheorghe, a avut loc Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), cu următoarea ordine de zi: raportul de activitate al Consiliului Director al FCRCHM, pentru perioada 1 iulie 2017 şi până în prezent; alegerea Consiliului Director și a Comisiei de cenzori; analiza programului de acţiuni în desfăşurare ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi organizaţiilor componente, dedicate sărbătoririi şi întâmpinării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, aderarea de noi membri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Artiști plastici din Republica Moldova și România vor participa la Tabăra de pictură din Parcova, Edineț

Email Imprimare PDF

26_artisti_plastici_mdȘase artiști plastici din Republica Moldova și România vor participa la cea de-a XVI-a ediție a Taberei de pictură din Parcova, Edineț, care se va desfășura în perioada 10 - 19 august, informează MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În Ținutul Herța au fost discutate problemele învățământului în limba română din Ucraina

Email Imprimare PDF

17_tinutul_herta_problemeÎn data de 17 iulie, în incinta Casei raionale de Cultură din Ținutul Herța, a fost organizată de Asociația ucraineană de cercetători ai învățământului o masă rotundă, intitulată „Reforma învățământului și problemele lingvistice: punctul de vedere al subiecților educației", (www.uera.org.ua), în cadrul proiectului „Promovarea dialogului intercultural privind studierea limbii ucrainene de către reprezentanții minorităților naționale din regiunea Cernăuți" – informează Agenția de știri BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Moscova încearcă prin socialiștii de la Chișinău să împiedice evenimentului unionist de pe 1 septembrie din Piața Marii Adunări Naționale

Email Imprimare PDF

20_eveniment_unionistSocialiștii de la Chișinău, aflați la ordinele Moscovei, încearcă cu orice preț să zădărnicească manifestațiile unioniste. Conluzia este trasă în urma celei de-a doua ședințe privind desfășurarea evenimentului unionist de pe 1 septembrie din Piața Marii Adunări Naționale, transmite 10 TV, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Circulaţia călătorilor între cele două state românești - mai mulţi vameşi şi piste separate pentru fluidizarea traficului

Email Imprimare PDF

22_vamesiNumărul inspectorilor vamali din birourile de frontieră este suplimentat în această perioadă, pentru a gestiona fluxul mare de călători. În plus, sunt alocate piste separate pentru redirecţionarea şi accelerarea traficului de călători, potrivit unui plan comun acţiuni pentru perioada estivală, semnat de autorităţile vamale din cele doua state românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Putin are nevoie de un mic război victorios. Unde va lovi?

Email Imprimare PDF

25_p_bogatuS-a împlinit exact un deceniu de la invadarea rusească a Georgiei în 2008. Așa se face că subsemnatul am denunțat intervenția Moscovei de acum zece ani cu patru luni înainte ca aceasta să se producă, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marșul Centenarului, pe drumul eroilor de la Mărășești

Email Imprimare PDF

23_marasestiMarșul Centenarului traversează Carpații în Vrancea. Unioniștii care merg pe jos pe traseul Alba Iulia-Chișinău, cale de 1300 de km, au pornit sâmbătă în etapa a opta a marșului, din Ojdula, și obiectivul lor final pentru această etapă este să ajungă la Mărășești, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia - ADRI, Silvia Dumitrache reacționează la declarațiile ministrului italian de interne

Email Imprimare PDF

24_asociatia_femeilor_romancePreşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia - ADRI, Silvia Dumitrache, a cerut miercuri ministrului italian de interne, Matteo Salvini, să se implice în respectarea legislaţiei italiene pentru a preveni şi reduce traficul de forţă de muncă ieftină, sclavia modernă şi traficul de persoane, în reacţie la mesajul acestuia adresat României şi Bulgariei de a limita migraţia ''sclavilor'' în Italia, scrie www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Protest de amploare organizat de români din diasporă la București

Email Imprimare PDF

25_protest_de_amploareRomânii din diasporă plănuiesc vineri 10 august, când mulți dintre cei care lucrează în străinatate vin în concediu în țară, să ia parte la un miting de protest în Piața Victoriei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marșul Centenarului, la înălțime

Email Imprimare PDF

28_marsul_centenarului_la_inaltimeZeci de unioniști din România și Republica Moldova au pornit duminică în cea de-a șaptea etapă a Marșului Centenar. După ce au parcurs pe jos peste 700 de km din cei 1300 pe traseul Alba Iulia-Chișnău, aceștia au plecat din localitatea istorică Cerașu și urcă spre Tabla Buții, unde luni vor participa la manifestația amplă de comemorare a ostașilor români din Primul Război Mondial, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferinţă omagială Nicolae Dabija, poet și savant, la 70 de ani

Email Imprimare PDF

21_nicolae_dabijaAcademia de Științe a Moldovei organizează conferința omagială a marelui poet, prozator, publicist, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române, Nicolae Dabija, care va marca vârsta de 70 de ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Încercând să justifice asimilarea, adjunctul ministrului învățământului din Ucraina nu mai poate de grija românilor și ungurilor din Ucraina!

Email Imprimare PDF

20_pavlo_hobzeiElevii ce aparțin minorităților naționale nu sunt motivați să învețe limba ucraineană. La o astfel de concluzie a ajuns adjunctul ministrului Învățământului și Științei, Pavlo Hobzei, încercând să justifice măsurile antiminoritare ale Ucrainei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Oligarho-unioniștii, oligarho-europeniștii, oligarho-stataliștii etcetera

Email Imprimare PDF

14_nicolae_negruDa, există unioniști profitori, conjuncturiști, „profesioniști", și chiar oligarho-unioniști, după cum și europeniștii sunt de toate felurile, unii chiar oploșiți în „rezistență", după ce au așteptat în van ca actuala guvernare să-i ia în seamă, să le ofere vreun post... Nu îi cunoașteți? Am putea presupune, cu o foarte mică probabilitate să greșim, că nici stataliștii, nici putiniștii nu sunt mai breji, chiar dacă ex-ministrul și istoricul Octavian Țâcu îi preferă pe ultimii, în comparație cu „unioniștii oligarhici". Ceea ce e o chestie de gust, putinist-antioligarhic fiind un oximoron, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sfântul Mucenic și Arhidiacon Laurențiu – Ocrotitorul comunității românești din Pavona (Roma)

Email Imprimare PDF

23_pavona_romaVineri, 10 august 2018, la prăznuirea Sfântului Mucenic și Arhidiacon Laurențiu, comunitatea ortodoxă românească din localitatea Pavona (Roma) și-a serbat hramul pentru a patra oară de la înființarea parohiei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

IEH a premiat contribuția domanei director adjunct al Liceului “Lucian Blaga” pentru menținerea și promovarea identității naționale românești în regiunea transnistreană

Email Imprimare PDF

24_ieh_liceul_lucian_blagaÎn data de 9 august 2018, la sediul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a avut loc vizita doamnei Raisa Padurean, director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga" din Tiraspol, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Exporturile din Republica Moldova pe piața UE, aproape de 70%: România rămâne principalul partener comercial!

Email Imprimare PDF

25_export_rmExporturile R. Moldova pe piața Uniunii Europene sunt în creștere, iar în România vindem mai mult de o treime dintre mărfurile care ajung în spațiul comunitar, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert vocal-simfonic extraordinar, dedicat Centenarului, la Oradea și sprijinirii prin achiziției de instrumente muzicale a artiștilor din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

25_oradea_artisti_roJoi, 30 august 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc în Piața Unirii a municipiului Oradea Simfonia Marii Uniri, un concert vocal-simfonic extraordinar dedicat Centenarului, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Încă 98 de copii din R. Moldova au plecat să se odihnească în tabăra de la Sulina, în cadrul Programului ARC 2018

Email Imprimare PDF

29_tabara_arc_sulinaÎncă 98 de copii din Republica Moldova, beneficiari ai Programului de tabere de vară ARC 2018, au plecat pe 30 iulie curent, spre Centrul de agrement Sulina, județul Tulcea.Taberele de vară ARC sunt organizate anual de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din România, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea de Vară Izvoru Mureşului: „Biserica Ortodoxă Română şi românii de peste hotare, în anul Centenarului”

Email Imprimare PDF

23_manastirea_izvoru_muresuluiMănăstirea de la Izvoru Mureşului cu hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul, supranumită Biserica Românilor de Pretutindeni, şi-a deschis larg porţile, săptămâna trecută, pentru a-i primi pe românii din comunităţile istorice şi Balcani, precum şi pe cei din diaspora, care se reunesc an de an la Universitatea de Vară, transmite corespondentul Daniela Mezey de la Informația Harghitei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Discuții româno-române la Constanța, privind cooperarea militară între cele două armate românești

Email Imprimare PDF

21_cele_doua_armate_romanestiMinistrul Apărării de la Chișinău, Eugen Sturza, s-a întâlnit pe 15 august, la Constanţa, cu omologul său de la București, Mihai Fifor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Participanții la Congresul cadrelor didactice de la Alba Iulia au semnat o Declarație de Unire cu Republica Moldova

Email Imprimare PDF

24_ro_mdParticipanţii la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, desfăşurat la Alba Iulia, au adoptat o Declaraţie simbolică de Unire a României cu Republica Moldova şi au lansat un apel în vederea permiterii studierii limbii române de către copiii români din Serbia şi Ucraina, informează Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Putin are nevoie de un mic război victorios. Unde va lovi?

Email Imprimare PDF

25_p_bogatuS-a împlinit exact un deceniu de la invadarea rusească a Georgiei în 2008. Așa se face că subsemnatul am denunțat intervenția Moscovei de acum zece ani cu patru luni înainte ca aceasta să se producă, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Grădinița din Mateuți (raionul Rezina) din Republica Moldova a fost renovată din banii Guvernului României

Email Imprimare PDF

25_gradinita_din_mateutConstruită în 1967, este la prima reparație capitală. Grădinița "Steluța" din localitatea Mateuți, raionul Rezina, a fost renovată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Covasna susține Marșul Centenar. Aici se încheie cea de-a șaptea etapă

Email Imprimare PDF

25_covasna_marsul_centenarMarșul centenar a ajuns în orașul Covasna. Participanții au fost întâlniți cu căldură de către autorități și locuitori, iar unii covăsneni au rămas alături de unioniști să parcurgă tot traseul până la Chișinău, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unioniștii anunță mobilizarea la Chișinău: „Acum e momentul: Revenim și facem UNIREA!”

Email Imprimare PDF

26_mobilizare_unionistiUnioniștii de pe ambele maluri ale Prutului pregătesc cel mai important eveniment la Chișinău după Marea Adunare Centenară din 25 martie anul acesta, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Festivalul Castraveților” la românii din Micherechi

Email Imprimare PDF

30_festivalul_castravetilorÎn zilele de 28 şi 29 iulie 2018, localitatea Micherechi cu veche tradiţie românească, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu ocazia celei de-a XVI-a ediţii a sărbătorii comunei, intitulată „Festivalul Castraveților", eveniment care îşi ia denumirea de la îndeletnicirea majorităţii localnicilor, şi anume cultivarea castraveţilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP: Ziua Limbii Române, celebrată printr-un concurs de interpretare de poezie care se adresează românilor de pretutindeni

Email Imprimare PDF

24_nichita_stanescuMRP lansează un concurs de interpretare de poezie adresat copiilor și tinerilor români de pretutindeni cu prilejul Zilei Limbii Române, sărbătorită pe data de 31 august 2018, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Rusia destabilizează zona cu noi manevre militare agresive la Nistru

Email Imprimare PDF

21_rusia_nistruMinistrul Apărării de la Chișinău, Eugen Sturza califică exercițiile militare ale trupelor ruse din regiunea transnistreană, drept „acțiuni provocatoare", care nu fac față unei misiuni de pacificare, după ce zilele acestea trupele de ocupație ruse au concentrat tehnica militară la Nistru pentru a desfășura noi exerciții militare cu forțarea râului Nistru, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elevii de etnie română din Ucraina vor primi burse din partea Guvernului Român

Email Imprimare PDF

25_elevii_etnie_ro_ucrainaElevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universităţi din România - Hotărârea Guvernului României a fost dată, potrivit Executivului, în scopul promovării şi protejării dreptului cetăţenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă – informează Agenția de știri BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români ai Școlilor de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Tomelloso, Spania

Email Imprimare PDF

25_basmul_romanescCea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit și la elevii Școlilor de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Tomelloso, Spania, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Regizorul Petru Hadârcă a prezentat în România o dezbatere despre istoria teatrului național basarabean

Email Imprimare PDF

26_petru_hadarcaActorul și regizorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național "Mihai Eminescu", Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, a participat recent la o întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută", care a avut loc la Piatra-Neamț, România, unde a prezentat o dezbatere cu genericul „O sută de ani de istorie a teatrului basarabean", relatează MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Dungaciu: Chișinăul detonează o bombă la frontiera NATO și UE

Email Imprimare PDF

27_dungaciuPrin legile amnistiei fiscale și a cetățeniei prin investiții Chișinăul este pe cale să detoneze o adevărată bombă la frontiera NATO și UE, susține analistul politic român Dan Dungaciu în cadrul unui interviu pentru www.cotidianul.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Acord de parteneriat între Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Timoc

Email Imprimare PDF

27_protopoiatul_dacia_ripensis_timoc_iehÎn perioada 1–3 august 2018, o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de Eugen Tiberiu Popescu, director general IEH a efectuat o vizită de lucru la Bor, Serbia ca urmare a invitației Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

500 de elevi cu rezultate notabile din Chișinău beneficiaza de tabere gratuite in Stațiunea Tineretului din Costinești

Email Imprimare PDF

30_costinesti_tabaraPrimăria Municipiului București, prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS, desfășoară, in perioada iunie – septembrie 2018, un amplu program de recompensare a performanțelor școlare și extrașcolare excepționale ale elevilor de gimnaziu și liceu din Chișinău, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae (CDS) din Paris organizează sesiune de evaluare

Email Imprimare PDF


Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae (CDS) din Paris organizează sesiune de evaluare în perioada 9-11 octombrie 2018, transmite www.basilica.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noi provocări ale Rusiei și la Marea Neagră

Email Imprimare PDF

21_provocari_rusiaŞase bombardiere ruseşti au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfăşurate în România şi care securizează spaţiul aerian al NATO, potrivit unei comunicat difuzat de Royal Air Force (RAF), transmite AFP, citat de Agerpres și preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii care muncesc în străinătate şi se întorc în vacanţă în ţară vor să închirieze, în general, maşini mai scumpe comparativ cu cele pe care le preferă străinii

Email Imprimare PDF

25_masini_scumpe_inchiriateRomânii care muncesc în străinătate şi se întorc vara în vacanţă în ţară vor să închirieze, în general, maşini mai scumpe comparativ cu cele pe care le preferă străinii care vin în concediu în România, precum BMW, Audi sau Mercedes, reiese dintr-un studiu al unei companii de închirieri auto, scrie www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marşul Centenarului a ajuns la Tabla Buţii

Email Imprimare PDF

27_tabla_butii_mars_centenarZeci de unionişti din România şi Republica Moldova, care participă la Marşul Centenarului, desfăşurat între Alba Iulia şi Chişinău, au luat parte luni, 6 august, la Tabla Buţii, la manifestaţia de comemorare a ostaşilor români din Primul Război Mondial, transmite ziarul Făclia de Cluj, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Moise Guran: “Cei care au plecat, cei care nu se mai întorc”

Email Imprimare PDF

27_guran_mTragedia națiunii noastre este că cel mai des ea nu-și înțelege istoria. Importanța unui moment, sau a unei perioade este mult prea rar înțeleasă de contemporani. Trăim și nu știm ce trăim. Condescendența sau suficiența cu care unii îi privesc pe românii ce au plecat din țară reprezintă acest tip de tragedie. Să-ți pută românii de pe cursa low-cost, fără să realizezi că în timpul vieții tale țara ta a pierdut 20% din populație, asta nu arată numai aroganță prostească, nici numai răutate fățarnică, ci o combinație catastrofală a celor două. Căci ei poate și-au pierdut o țară regăsindu-se mai bine în alta, dar, categoric, țara nu s-a mai regăsit nicicum fără ei, scrie Moise Guran pe www.moise.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

20 de copii în tabăra românească de la Madrid

Email Imprimare PDF

27_tabara_romaneasca_madridCopii și tineri din comunitățile românești din Cenicientos, Brunete, Palencia și San Martin de la Vega, Spania s-au aflat, în perioada 29 iulie-4 august, la Madrid în tabăra de cultură, educaţie şi spiritualitate românească. Cei 20 de copii au beneficiat de cursuri de limba şi literatura română şi de formare duhovnicească și au participat și la ateliere dedicate istoriei României și personalităților care au marcat evenimentul Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolas Simion Quintet pe scena Festivalului Culturii din Stockholm

Email Imprimare PDF

27_nicolas_simionInstitutul Cultural Român de la Stockholm sprijină concertul de jazz al grupului muzical Nicolas Simion Quintet, din data de 15 august, începând cu ora 19:30, în cadrul ediției din 2018 a Festivalului Culturii din Stockholm (Stockholms Kulturfestival). Anul acesta, festivalul se va desfăşura în perioada 14-18 august, ţara invitată de onoare fiind Canada.

Citeşte mai mult...
 

Veste bună din 1 august! 10TV revine în grila Moldtelecom, poziția 22

Email Imprimare PDF

31_10_tvDupă sute de mesaje și întrebări de ce postul de televiziune nu mai poate fi urmărit pe rețeaua Moldtelecom, astăzi venim cu o veste bună! Din 1 august, pe poziția 22 a rețelei Moldtelecom veți putea urmări unicul post de televiziune unionist din Basarabia, anunță 10 Tv preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii a avut ca temă unitatea de credință și de neam

Email Imprimare PDF

29_congresul_arhiepiscopiei_ortodoxe_romane_chicagoCongresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii s-a desfăşurat anul acesta la Chicago, în perioada 29 iunie – 1 iulie, şi a avut ca temă unitatea de credință și de neam a românilor.

Citeşte mai mult...
 

Unirea tot mai aproape! Semnarea acordului de colaborare dintre Consiliul Județean Tulcea și Consiliul Raional Soroca

Email Imprimare PDF

21_consiliul_judetean_tulceaPe 14 august secretarul de stat Veaceslav Șaramet a participat la semnarea acordului de colaborare dintre Consiliul Județean Tulcea și Consiliul Raional Soroca. Evenimentul este parte a Campaniei „Centenar prin Înfrățiri", o inițiativă prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și-a propus înfrățirea județelor din România și a sectoarelor Municipiului București cu unități administrativ-teritoriale similare din statele unde există comunități de români, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sute de cadre didactice din România, Republica Moldova, Ucraina și Serbia, reunite într-un congres la Alba Iulia

Email Imprimare PDF

26_sute_de_cadre_didactice_roCâteva sute educatoare, învățători, profesori de gimnaziu sau liceu din România, Moldova, Ucraina şi Serbia participă, în perioada 6-9 august, la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de Alba Iulia, a informat Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo).

Citeşte mai mult...
 

Om de afaceri român din Italia: “Preocuparea pentru mediul de afaceri, cât și pentru românii din Italia, a însemnat foarte mult pentru mine, din momentul în care am plecat din România”

Email Imprimare PDF

27_valentin_fagarasianUn român a apărut, alături de nume mari din economia italiană, într-una dintre cele mai importante reviste de business. Valentin Făgărășian a fost protagonistul unui interviu din cel mai nou număr al publicației economice "Banca&Finanța", unde a vorbit despre societățile străine, scrie Cornelia Crîșmaru pentru Agenda diasporei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Hotarul de la Prut ca problemă existențială

Email Imprimare PDF

29_petru_bogatuPresei i-a scăpat o cercetare științifică inedită și extrem de lămuritoare. Evenimentul a fost relatat cu lux de amănunt de mai multe instituții media, nimeni însă nu a stăruit asupra lui. Nu e de mirare că acesta a fost pus în umbră și până la urmă dat uitării de rutina vieții cotidiene, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: „Cheia spre Țară pentru Republica Moldova și Valea Timocului”

Email Imprimare PDF

30_situarea_vaii_timoculuiInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum" organizează în perioada 5 – 10 august 2018, la București și în Timocul sârbesc proiectul „Cheia spre Țară pentru Republica Moldova și Valea Timocului", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția „Manifest“ a artistului Mihai Țopescu la Lisabona

Email Imprimare PDF

09_manifesto_topescuGaleria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua de Barão 10, Alfama) va găzdui în perioada 7 august – 4 septembrie 2018 expoziţia „Manifest" a artistului Mihai Țopescu. Vernisajul va avea loc în data de 7 august, ora 19.00, în prezența criticului de artă Adrian Buga și a autorului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noul Cod al serviciilor media audiovizuale din Basarabia, aprobat în lectură finală. 50% din volumul de servicii distribuite vor fi în limba română

Email Imprimare PDF

11_servicile_media_audiovizualeNoul Cod al Audiovizualului, redenumit în Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, a fost aprobat de către Parlamentul de la Chișinău în lectură finală joi, 26 iulie. Potrivit legislatorului, documentul vine să asigure dreptul de a primi informaţii corecte şi obiective, să contribuie la formarea liberă a opiniilor, să garanteze şi să asigure dreptul la independenţă editorială şi la libertatea de exprimare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stindardul Marii Uniri a ajuns la românii din Parohia Pinerol

Email Imprimare PDF

Stindardul Marii Uniri a ajuns la românii din  Parohia PinerolÎn cadrul proiectului "Stindardele Marii Uniri" desfășurat in Episcopia Ortodoxă  Română  a  Italiei in Anul Centenar al Marii Uniri, sâmbăta aceasta, 30 iunie, delegația  parohiei Asti, în frunte  cu PC pr. Marius Trifina, a adus în parohia "Sfântul  Voievod Ștefan cel Mare" din PINEROLO, protopopiatul Piemonte  II  Sud, drapelul tricolor, transmite Pr. Ciprian  Ghizilă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

CCR condamnă diaspora - Românii plecați la muncă peste hotare nu pot fi reprezentați de mai mulți parlamentari

Email Imprimare PDF

22_diasporaCCR a respins sesizarea cu privire la mandatele de parlamentar alocate Diasporei, anunță, pe pagina sa de Facebook, președintele PMP, Eugen Tomac, citat de www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima localitate din Republica Moldova care a votat unirea cu România, înfrățire cu o comună din Cernăuți și alta din Suceava

Email Imprimare PDF

26_fratii_in_veci_vor_fi_fratiComuna Parcova din raionul Edineț va semna pe 18 august acorduri de înfrățire cu comuna Mahala din regiunea Cernăuți și cu comuna Berchișești din județul Suceava. Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri va avea loc la încheierea Taberei de Creație „Parcova 2018", sub genericul „Unire prin înfrățire", transmite www.infoprut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Obiectiv atins! Singura școală românească din raionul Taraclia – RENOVATĂ

Email Imprimare PDF

28_gimnaziul_gradinitaObiectivul pe care și l-au propus unioniștii a fost atins! Singura școală românească din raionul Taraclia – gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu a fost reparat, în urma unei ample campanii de colectare a fondurilor inițiată de Asociația Obștească „UNIREA – ODIP", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Aproape un milion de germani au origini românești

Email Imprimare PDF

29_germaniCirca 19,3 milioane de persoane din totalul populației Germaniei au origini străine, potrivit datelor publicate de Biroul german de statistică. Acest număr a crescut cu 4,4% în 2017 față de anul 2016. Cei 19,3 milioane de cetățeni s-au născut fie în alt stat, fie au un părinte cu o altă naționalitate. Dintre aceștia, aproape un milion de nemți au origini românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anul Cententenarului:Teatre din România și R.Moldova vor participa la Reuniunea Teatrelor românești

Email Imprimare PDF

31_reuniunea_teatrelor_nationaleDouăsprezece teatre din R. Moldova și România vor participa la cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești, care se va desfășura la Chișinău, în perioada 19-30 septembrie, în cadrul celei de-a 97-a stagiuni a Teatrului Național "Mihai Eminescu", informează MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Discriminați acasă, românii din județele Covasna , Harghita și Mureș au protestat la București împotriva adoptării Codului administrativ. "Apărăm limba română"

Email Imprimare PDF

10_discriminati_acasaCirca 1.000 de persoane au participat duminică, în Capitală, la un marş organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) şi Asociaţia "Calea Neamului" împotriva adoptării legii privind Codul administrativ, prin care, potrivit iniţiatorilor acestui eveniment, limba maghiară devine în mod neconstituţional a doua limbă oficială în stat pe o arie ce depăşeşte cu mult judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, relatează www.agerpres.ro, citat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cadre didactice de etnie română din regiunea Odesa au participat la „Școala de vară dunăreană”

Email Imprimare PDF

13_cadre_didactice_ro_odesaDedicată Centenarului, Ediţia a III-a a „Şcolii de vară dunărene", finanţată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, s-a îmbrăcat în Sărbătoare pentru cei 50 de dascăli, scriitori, cântăreţi români, care şi-au deschis baierele inimii şi nu o dată doar au plâns, au râs şi au aplaudat. Galațiul este oraşul care, după ce României i-au fost răpite, de aliatul imperial ţarist, judeţele din sudul Basarabiei, a oferit adăpost refugiaţilor români – însuşi Costache Negri îşi oferea propria casă pentru găzduirea Seminarului Teologic refugiat de la Ismail – scrie „Viața Liberă" din Galați, citat de BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ȘCOALA DE VARĂ ÎN PAROHIA SAN DONA’ DI PIAVE

Email Imprimare PDF

ȘCOALA DE VARĂ ÎN PAROHIA SAN DONA’ DI PIAVEÎn perioada 10/06 - 29/06 în parohia Sf. Ioan cel Milostiv din San Dona” Di Piave s-a desfășurat școala de vară a parohiei românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Demersurile MRP în cadrul pregătirii Președinției CUE și Brexit

Email Imprimare PDF

22_maeMinisterul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) acordă o importanță deosebită problematicilor care țin de mandatul României în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene în semestrul I din anul 2019, un moment istoric din multiple perspective, care coincide și cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste jumătate dintre români ar vrea să lucreze în străinătate; Germania, Marea Britanie şi Franţa, în topul preferinţelor (studiu)

Email Imprimare PDF

26_romanii_vor_in_strainatatePeste jumătate dintre români (55%) şi-au exprimat dorinţa de a lucra în străinătate, în top 10 ţări unde şi-ar dori să lucreze fiind alese state precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Statele Unite, Canada, Austria, Spania, Belgia şi Italia, conform celui mai recent studiu realizat la nivel internaţional de una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România şi de cel mai mare consultant de business din lume, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

VIORILE de Reghin trec Prutul: Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa deschide o FABRICĂ în R. Moldova

Email Imprimare PDF

28_viorile_de_reghin„Hora Reghin", cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, va deschide o fabrică în Fetești, raionul Edineț, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tănasă: INACCEPTABIL. Instituțiile publice controlate de UDMR refuză să utilizeze sigla Centenarului Marii Uniri pe documentele oficiale

Email Imprimare PDF

31_udmrLiderii și membrii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) nu ratează nicio oportunitate de a transmite public disprețul profund pe care îl poartă românilor, României și simbolurilor naționale, scrie Dan Tănasă pe www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Campanie de informare a cetățenilor români din regiunea Puglia, în sudul Italiei

Email Imprimare PDF

31_puglia_roRomânii din regiunea Puglia, din sudul Italiei, au la dispoziție un nou punct de informare cu privire la drepturile și obligațiile privind munca pe teritoriul italian și serviciile consulare.

Citeşte mai mult...
 

Unirea pas cu pas! La Leușeni a fost deschis un post de SALVATORI, care va deservi 35 de mii de cetățeni, inclusiv din România

Email Imprimare PDF

11_leuseni_pompieriUn nou post de salvatori și pompieri, inaugurat astăzi la Leușeni, raionul Hâncești, va deservi 19 sate din raion, dar și localități din România aflate la frontieră, pe o distanță de până la 30 km, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Schimb de experienţă între poştaşii din Suceava şi cei din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

14_postasii_din_suceva_rep_md„Este un schimb bune practici, de moduri de lucru, din care avem de învăţat cu toţii" a declarat Nicolae Costrîş, directorul executiv al OJP Suceava „Schimbul dintre salariaţii poştali din România şi Republica Moldova ne va ajuta să ne perfecţionăm" a reliefat Ioan Pîrgaru, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii din Republica Moldova „Ne bucurăm că există o colaborare între Suceava şi Republica Moldova şi sperăm că aceasta va dăinui mulţi ani" a punctat Iordănel Secrieru, preşedintele BSN Suceava, transmite www.crainou.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP lansează Gala „100 pentru Centenar” la Paris

Email Imprimare PDF

MRP lansează Gala „100 pentru Centenar” la ParisMinisterul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) continuă seria demersurilor dedicate promovării comunităților românești din afara granițelor prin Gala „100 pentru Centenar” din Franța, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministerul Educației finanțează mai multe olimpiade și concursuri în limba maghiară decât în limba română

Email Imprimare PDF

22_ministerul_educatiei_finanteaza_unguriiMinisterul Educației finanțează mai multe olimpiade și concursuri în limba maghiară decât în limba română. Mai mult, singurele concursuri de matematică finanțate cu bani de la statul român sunt în limba maghiară, transmite România Liberă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Perioada concediilor vine cu recomandări la trecerea frontierei

Email Imprimare PDF

26_vama_concediiCa urmare a faptului ca în luna august mulţi cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor ţării se întorc în România pentru a petrece concediul alături de familie, precum şi numărul mare de cetăţeni români care aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării, în perioada următoare se preconizează o creştere a traficului prin punctele de frontiera, mai ales cele din vestul şi sudul ţării, transmite un comunicat de presă al Poliției de Frontieră, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stindardul Unirii în parohia Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah din Lanciano

Email Imprimare PDF

28_stindardul_uniriiStindardul Centenarului Marii Uniri a ajuns și în parohia românească Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah din Lanciano, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Rezoluţia de Unire de la Alba Iulia (din 1 Decembrie 1918) şi autonomia. Ioan Aurel Pop:Nicăieri în textul Rezoluţiei nu se face vreo referire la autonomia vreunei părţi din Transilvania după criterii etnice

Email Imprimare PDF

09_ioan_aurel_popPe 27 iulie 2018, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a afirmat, la Băile Tuşnad, că Ungaria nu va onora oricum Ziua Naţională a României de la 1 decembrie şi a solicitat intempestiv „autonomia" pentru maghiarii din Transilvania prin apel la Rezoluţia de Unire de la Alba Iulia, scrie www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Programul București-Chișinău: O sută de copii din R. Moldova se odihnesc GRATUIT la mare peste Prut. Urmează încă 400

Email Imprimare PDF

09_programul_bucuresti_chisinauO sută de elevi din Republica Moldova au ajuns pe litoralul Mării Negre prin Programul de cooperare Bucureşti-Chişinău, alţi 400 urmând să beneficieze, de asemenea, de tabere gratuite în staţiunea Tineretului din Costineşti, potrivit unui comunicat al Municipiului București.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
Pagina 1 din 3

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.