Banner

Prof. univ Vlad Pâslaru: Națiunea română nu poate să existe fără de Basarabia

Email Imprimare PDF

18_vlad_paslaru_despre_basarabia_ro„Statul Republica Moldova a fost creat ca o structură care să ne ajute să scăpăm de dominația sovietică și cu ajutorul lui să realizăm reintegrarea populației din teritoriul intrariveran Prut-Nistru în națiunea română, întocmai cum s-a întâmplat în 1918, când Sfatul Țării a proclamat la 24 ianuarie independența Republicii Democratice Moldovenești, iar la 27 martie – Unirea Basarabiei cu România", a declarat prof.univ.dr. Vlad Pâslaru, la emisiunea Rostul Zilei de la postul 10TV, preluat de Romanian Global News.

 

Savantul, care se bucură de recunoaștere la nivel național și mondial, a opinat pe marginea situației actuale din Republica Moldova: „Lucrurile s-au complicat odată apariția statalității Republicii Moldova. Deși a fost conceput să aibă aceeași menire ca în anul 1918, în prezent acest stat se opune ideii Unirii cu națiunea română."

Omul de știință, Vlad Pâslaru, a mai adăugat cu referință la acest subiect: „Necesitatea reintegrării populației dintre Nistru și Prut în națiunea română trebuie înțeleasă de toți ca un lucru firesc. Aici nu e vorba de niște ambiții politice sau de niște greșeli elementare. Nu. E vorba de mersul istoriei, care ne spune foarte clar: oamenii se dezvoltă doar în cadrul unor comunități, iar la ora actuală cea mai dezvoltată comunitate umană din câte au fost vreodată este națiunea. Și atunci e de la sine înțeles: națiunea română nu poate să existe altfel decât împreună cu populația din Basarabia. Lucrul acesta trebuie înțeles. Asta e esența."