Banner

Duminica Ortodoxiei la biserica românească Biserica Ortodoxă Română Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Montréal

Email Imprimare PDF

17_sfintii_arhangheli_mihail_si_gavril_montrealDuminică, 24 februarie 2018, a fost prima duminică din Postul Mare al Paștelui. Această duminică de-nceput de post mai este cunoscută ca fiind și Duminica Ortodoxiei. La Montréal, în cadrul comunităților ortodoxe de aici, există o tradiție veche de vreo câteva zeci de ani. Cu această ocazie, în Duminca Ortodoxiei, se întâlnesc și se roagă împreună (măcar pentru o singură dată pe an), toți creștinii ortodocși din acest oraș : grecii, ucrainienii, rușii, sârbii, românii, bulgarii, libanezii, etc. Clericii noștri discută și ei organizează unde să aibă loc această întâlnire anuală, transmite Marian Costache pentru Romnaian Global News.

 

În 24 de ani de când sunt la Montréal, doar de 3 sau 4 ori această seară de rugăciune a avut loc în interiorul unei biserici ortodoxe românești de aici. Ani și ani la rândul era organizată fie la greci, fie la ucrainieni, fie la ruși sau la alți ortodocși. Doar rar se mai organiza și la români... Veșnicul război româno-român și-a făcut foarte mult simțită prezența și în sânul ortodoxiei de aici.

Dar, anul acesta, spre bucuria și satisfacția noastră a românilor de aici, proaspăta sfințită și noua apariție în peisajul româno-montrealez, Biserica Ortodoxă Română Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, a fost locașul care a găzduit întâlnirea multi-ortodoxă din oraș. În această seară, aici, s-au întâlnit pentru o seară de rugăciune mai multe nații de creștini ortodocși : greci, sârbi, ucrinieni, ruși, etc. Dar, măcar pentru o dată, de data aceasta, marea majoritate a participanților erau de limbă română. În plus, prezența Î.P. Sfinției Sale Episcopul Ioan Casian, a făcut ca seara duhovnicească trăită cu această ocazie să fie cât mai înălțătoare spre cer. Împreună cu preoții de alte nații s-a cântat și s-a liturghisit în greacă, rusă, franceză, engleză, dar mai ales în românește.

Nu știu dacă în alte metropole nord-americane există acest obicei ca ortodocșii de mai multe nații să se întâlnească între ei și să roage împreună. Dar, cel puțin mie, mi-a fost dat să-mi întâlnesc cu această ocazie mai mulți colegi de la teologie. Pe timpul când am studiat teologia la Universitatea Sherbrooke Campus de Longueuil, am avut colegi din diferite țări : Grecia, Siria, Libia, etc, și mare mi-a fost bucuria să-mi revăd colegii și preofesorii la biserica ortodoxă românească.

Duminica Ortodoxiei se trăiește diferit aici la Montréal. Iar anul acesta am avut parte de un eveniment deosebit care a avut loc în una din bisericile noastre.