Banner


Warning: getimagesize(images/stories/2018/02/17_biserica_ortodoxa_din_moldova.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_18/plugins/content/imageresize.php on line 37

Vlad Cubreacov: JENANTA COMPLICITATE A MITROPOLIEI MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI CU STRUCTURA DE OCUPAȚIE CANONICĂ RUSĂ

Email Imprimare PDF

17_colonelul_vladimir_cantareanColonelul Vladimir Cantarean, omul care conduce biserica ocupantului rus la Chișinău!

Tot am amânat să scriu despre asta. Am sperat că fenomenul va dispărea de la sine. Nu a fost însă să fie. Primim vestea că în câteva zile un trimis al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, chiar purtătorul ei de cuvânt, vine la Chișinău, fără binecuvântarea Mitropoliei Basarabiei, pentru a consolida relația Iașului cu structura de ocupație canonică rusă. Trebuie să ne ridicăm vocea și să spunem răspicat: Ajunge! E prea mult și prea de tot, scrie Vlad Cubreacov pe blogul său, preluat de Romnaian Global News.

 

Foarte mulți preoți canonici și credincioși binecuvântați din Mitropolia martiră a Basarabiei, reactivată la 14 septembrie 1992 și admisă în legalitate la 30 iulie 2002, întreabă adesea, cu durere și nedumerire, iar uneori și cu nedisimulată revoltă legitimă: de ce în ultimii ani preoți, stareți de mănăstiri, consilieri mitropolitani și chiar purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu sediul la Iași dezvoltă, peste capul Mitropoliei Basarabiei, fără binecuvântarea ei și împotriva intereselor acesteia, o strânsă relație la vedere cu structura de ocupație canonică rusă de la noi, structură condusă de mitropolit colonel doctor Vladimir (Cantarean), membru în Sinodul Permanent de la Moscova sau, altfel spus, omul de nădejde al rușilor la Chișinău?

Cunoscând și observând îndeaproape fenomenul diverselor complicități din interiorul României cu structura de ocupație canonică rusă de la noi, nu am avut întotdeauna, recunosc, explicații logice și valabile pentru acest fenomen căruia poporul român de pe ambele maluri ale Prutului îi spune simplu: cârdășie.


Nu a fost niciodată de mirare pentru noi că, bunăoară, așa-zisa mitropolie stilistă și necanonică de la Slătioara, pentru care un comunist ca Victor Stepaniuc flutura proteste contra României la Strasbourg, este partenera ideologică și economică a așa-zisei mitropolii a Chișinăului și "a întregii Moldove".

De mirare însă a fost întotdeauna lejeritatea pueril sau frivol explicată cu care, în ultimul deceniu, clerici importanți din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei trec Prutul în cuprinsul Mitropoliei Basarabiei și, ocolind-o, merg direct la căpetenia structurii de ocupație canonică rusă, făcându-i servicii, creditând-o moral, avantajând-o imagologic și astfel consolidând-o în detrimentul Mitropoliei Basarabiei și al Bisericii Ortodoxe Române.

Fenomenul despre care vorbim este de dată relativ recentă, acesta neînregistrându-se între 1992 (anul reactivării Mitropoliei Basarabiei) și 2008, ci abia după acest ultim an.

Nu are rost, pentru că e jenant, să prezentăm aici toate cazurile de complicitate fățișă cu structura de ocupație canonică rusă pe care le-am contabilizat cu grijă de-a lungul ultimului deceniu.

Tot românul basarabean își amintește de momentul inaugurării de către structura de ocupație canonică rusă a bustului mitropolitului Visarion Puiu la Bălți, când, alături de Renato Usatâi, băiatul de casă al FSB, și Marchel Mihăiescu, prietenul și colaboratorul separatiștilor ruși din Transnistria, au venit să legitimeze ocupația bisericească nimeni alții decât Preacuviosul părinte arhimandrit doctor Benedict (Sauciuc), starețul mănăstirii Neamț din Arhiepiscopia Iașilor, și părintele Florin Ţuscanu, atunci protopop al Protopopiatului Roman din Episcopia Romanului și Bacăului a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Evident, niciunul dintre acești clerici din Țară, prezentați drept "reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române", sau ierarhii lor nu au catadicsit să obțină binecuvântarea Mitropoliei Basarabiei pentru activitățile lor în cuprinsul acesteia, neglijând-o complet, la unison cu oamenii rușilor de la noi. Acum, echipa aceasta a complicităților transfrontaliere româno-ruse se zbate din răsputeri să obțină deshumarea în Franța și aducerea în ograda lui Marchel, la Bălți, a osemintelor mitropolitului Visarion Puiu, ca verigă din lanțul confiscărilor identitare la care recurge partida moscovită sau rusofilă de la noi, împinsă de la spate din interiorul României. Bun lucru este ăsta?

Despre frecventele vizite în cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, fără binecuvântarea acesteia și exclusiv la structura de ocupație canonică rusă, ale starețului mănăstirii Putna (Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei), preacuviosul părinte arhimandrit Melchisedec (Velnic), însoțit de cete de călugări din Țară, nu mai spunem, pentru că sunt de notorietate.

Să ilustrăm însă fenomenul prin câteva exemple relativ recente, pentru a se vedea că nu vorbim despre cazuri izolate sau accidentale, ci despre o activitate periodică și metodică:

a) miercuri, 30 martie 2016, părintele profesor doctor Petre Semen din Iași, binecuvântat de ierarhul său (ÎPS Teofan al Moldovei și Bucovinei), vine la Chișinău, la cererea structurii de ocupație canonică rusă, și conferențiază în fața celor pregătiți de Biserica Rusă pentru a combate Mitropolia Basarabiei și a împiedica refacerea jurisdicției Bisericii Ortodoxe Române la răsărit de Prut. Părintele Petre Semen a conferențiat la "Academia Teologică din Moldova", al cărei rector este însuși mitropolitul colonel Vladimir Cantarean "al întregii Moldove" și care este înființată prin Ucazul Patriarhului Moscovei. Întreg aparatul propagandistic moscovit de la Chișinău reflectă pe larg vizita profesorului ieșean;

b) joi, 30 martie 2017, părintele Calistrat (Chifan), preot slujitor și duhovnic la mănăstirea Vlădiceni din Iași, având dubla binecuvântare a ierarhului său din Iași și a capului structurii de ocupație canonică rusă, aleargă la Chișinău, fără a se întreba măcar pe unde o fi fiind Mitropolia Basarabiei, și conferențiază la aceeași "Academie";

c) marți, 4 aprilie 2017, părintele arhimandrit Nicodim (Petre), consilier al Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, tot cu dubla binecuvântare a ierarhului său și a capului structurii de ocupație canonică rusă de la Chișinău, pătrunde în cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, dar o neglijează complet, și se ocupă de activități de formare a tineretului din structura rusească concepută drept alternativă a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR);

d) luni, 26 februarie 2018, este data pentru care părintele doctor Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și-a anunțat o vizită în cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, fără binecuvântarea acesteia, pentru a participa la continuarea activității confraților săi ieșeni de formare a clerului din cadrul structurii de ocupație canonică rusă.

Toți acești preoți, călugări, stareți, protopopi, consilieri mitropolitani și purtători de cuvânt sunt adevărați stâlpi de imagine ai structurii moscovite si împreună lucrători cu oamenii ocupației rusești.

Toate aceste complicități sunt cu o structură care a prigonit Mitropolia Basarabiei, care contestă dreptul BOR de jurisdicție în Basarabia, care promovează activ moldovenismul antiromânesc, care este implicată politic până peste urechi și chiftește de corupție.

Părerea noastră este că purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ca și alți clerici din Țară, nu au ce căuta în ograda Mitropoliei Basarabiei pentru a-i ajuta pe contestatarii si uzurpatorii ei.

Toți consilierii Mitropoliei Basarabiei au rugat cu blândețe, dar repetat, la Iași și Chișinău, însă fără succes, ca fețele bisericești din dreapta Prutului să pună capăt complicității lor cu structura de ocupație canonică rusă.

În această situație considerăm că este potrivit ca Mitropolia Basarabiei să analizeze fenomenul în toată amploarea sa și să-i prezinte Sfântului Sinod al Patriarhiei Române, precum și plinătății Bisericii Ortodoxe Române, concluziile de rigoare și un șir de cereri legitime privind curmarea fenomenului păgubos de complicitate cu structura de ocupație canonică rusă în detrimentul jurisdicției canonice a Bisericii Ortodoxe Române la răsărit de Prut.

Ar fi utilitate practică dacă, în afară de Biserică, și organismele competente ale statului român ar radiografia acest fenomen de complicitate cu Moscova prin prisma interesului național legitim de securitate și stabilitate națională și regională.

În funcție de reacții vom reveni.