Banner

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli românești din Cernăuţi. Oare? Sau Ucraina desfășoară o operațiune de dezbinare a minorităților naționale…

Email Imprimare PDF

17_victor_kononenkoServiciile secrete ruse au încercat să destabilizeze situaţia în nordul Bucovinei prin tentativa de incendiere a două şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi, a declarat în cadrul unui briefing la Kiev şeful-adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Victor Kononenko, același cadru SBU care a interzis accesul pe teritoriul Ucrainei a 10 jurnaliști din România și a fostului prim ministru al R. Moldova, Mircea Druc, transmite Romanian Global News.

 

"Am primit informaţii că Rusia a ordonat lansarea unei campanii subversive pentru dezinformare, sub paravanul organizării unor dezbateri publice pe tema «Respectarea drepturilor culturale şi etnice ale maghiarilor din regiunea ucraineană Zakarpattia în contextul Articolului 7 al Legii ucrainene a educaţiei». În cursul evenimentului, urmau să fie lansate apeluri pentru acordarea autonomiei maghiarilor din regiunea Zakarpattia din cazua presupuselor acte de persecutare comise de autorităţile ucrainene. Organizatorii campaniei plănuiau să difuzeze materiale de propagandă pe această temă în presa rusă şi să le distribuie activ pe reţele de socializare online. Agenţi ai SBU au aflat că persoana care coordona campania era un reprezentant al unei organizaţii cunoscute, în timp ce executantul direct era şeful unui fond filantropic din Kiev", a declarat Viktor Kononenko, directorul adjunct al Serviciului ucrainean de securitate, potrivit agenţiei de presă Unian.

„Reprezentantul serviciilor secrete ruse, David Ponomariov, a planificat o provocare brutală în Bucovina. Am identificat transferul unei sume băneşti în avans din Rusia pentru incendierea a două şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. Am reuşit să preîntâmpinăm această provocare", a comunicat Victor Kononenko.

SBU a aflat că un cetăţean rus, David Ponomarev, care ar fi plănuit comiterea unor "atacuri teroriste" în Mikolaiv în 2015, intenţiona acum să organizeze acte de sabotaj în Mikolaiv şi Uzhgorod. "Agenţi ai SBU au împiedicat comiterea unor acţiuni îndrăzneţe de provocare în regiunea Cernăuţi. Autorii, identificaţi de SBU, primiseră din Rusia plăţi în avans pentru incendierea a două şcoli româneşti din Bucovina", precizează Serviciul ucrainean de securitate, referindu-se la nordul Bucovinei, parte a Ucrainei.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) nu a spus ce dovezi deţine pentru susţinerea acuzaţiilor, care intervin în contextul criticilor privind modul în care drepturile minorităţilor naționale din Ucraina nu sunt respectate prin noua Lege ucraineană a educaţiei, iar minoritățile fac front comun împotriva genocidului identitar pe care Ucraina îl pregătește împotriva acestora.

„Am luat notă cu preocupare de informaţiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incediere a unor şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. În prezent, întreprindem demersurile necesare privind obţinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanţele producerii acestor tentative, precum şi a modului în care au acţionat autorităţile ucrainene în drept în această situaţie", a precizat Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX.

MAE condamnă ferm orice acţiune îndreptată împotriva unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din Ucraina, potrivit sursei citate.

 

Cele mai citite ştiri

Publicitate