Banner

Anton Soare, un român care a făcut cinste diasporei române din Canada a plecat la veșnicie!

Email Imprimare PDF

15_anton_soareAnton Soare s-a născut pe data de 2 aprilie 1946, la Bucureşti, dintr-o familie de „origine nesănătoasă" – Alexandru şi Graţiela Soare. Bunicul lui drag dinspre mamă, generalul Petre Caramitru, nu i-a alintat copilăria. A fost scos la pensie (fără pensie !) în anul 1948 şi ţinut prin cruntele puşcării comuniste - Piteşti, Malmaison, Jilava – apoi în lagărele de exterminare Poarta Albă şi Valea Neagră până în anul 1957, ca apoi să i se fixeze domiciliul forţat undeva, prin Moldova.

 

Acest bunic drag micuţului Anton, cu toate că a luptat în două războaie, a scris un regulament militar important numit „Regulamentul Tacticii Infanteriei" (valabil şi în zilele noastre) nu a primit o pensie cât de mică, decât în anul 1960, în urma vizitei în R.P.R. a generalului De Gaulle, care îl cunoştea.

Dar să urmăm drumurile vieţii aceluia care avea să devină un bun canadian și profesor universitar renumit:

Aşa cum ne-a relatat într-un interviu recent, copilul Anton s-a călit în acele conjuncturi nefericite din România comunistă şi a fost bine pregătit pentru greutăţile vieţii care îl aşteptau. A reuşit să urmeze liceul Caragiale (fost şi revenit Titu Maiorescu) iar în anul 1964 a fost admis la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Litere. În anul 1968, în luna septembrie (bunicul Petre a murit la 14 septembrie), profitând de evenimentele din fosta R.P. Cehoslovacia, a reuşit să „se strecoare" în Austria, de unde a ajuns la Montreal în luna februarie, 1969.

În anul 1970, a absolvit cursurile de Literatură franceză – sec. XX la Univ. McGill, iar în anul 1977 a luat doctoratul în Literatura franceză – sec. XVII, la aceeaşi prodigioasă universitate montrealeză.

Înainte de a fi angajat la Université de Montréal, doctorul în literatura franceză Antoine Soare a fost nevoit să „colinde" puţin prin Canada. La început, în anul 1978, pentru scurt timp, a predat la Univ. McGill. Apoi, până în 1980, a funcţionat ca profesor adjunct la Queen's University din Kingston, Ontario. În anii universitari 1981-1982 a funcţionat la Manitoba University, dar şi la universitatea McGill. Din anul 1983 până în anul 1993 a funcţionat ca profesor adjunct şi apoi agrégé la Alberta University în Edmonton. În anul 1993 a fost angajat la Universitea de Montréal ca profesor agrégé până în anul 2001, când a devenit profesor titular. A ieşit la pensie în anul 2017, bucuros că va avea în sfârşit timp de automobilele lui de epocă (pasiune veche), să scrie poezie (revenind la limba română) şi să publice studiile de cultură franceză, acumulate în aproape 40 de ani de activitate. Dar, miercuri, 21 februarie, măreţele proiectele ale prof. Soare au fost întrerupte pe neaşteptate de Moartea nemiloasă.

În prodigioasa lui carieră universitară, profesorul Soare a ținut cursuri fascinante, de mare diversitate, fiind caracterizat de studenţi astfel:

-Prof extraordinaire. C'est grâce à lui si je suis resté en littérature. Merci, Monsieur Soare! votre mission sur terre aura été accomplie!

-M. Soare est le professeur par excellence en littérature. Il nous apprend à apprécier les oeuvres en nous transmettant sa propre passion. Nous avons bu ses paroles tout au long de la session et nous avons été triste de la terminer. Il nous a envouté. Je vous souhaite donc de le rencontrer au moins une fois dans votre vie

-Monsieur "Soirée", Tit-Toine pour les intimes, est le meilleur prof. Il connaît sa matière comme pas un et la transmet avec une passion perceptible. Un grand homme. Un cours passionnant.

-M.Soare s'exprime de facon tres eloquente et passionnee. Cours tres stimulant.

-Vous devriez l'entendre reciter Racine! Genial. Très bon prof, drôle, qui a le sens du devoir et qui demande souvent l'avis de ses etudiants.

-Best teacher ever!

-He is a teaching GOD!...

Profesorul Anton Soare a condus multe teze de doctorat, a făcut parte din diferite jurii, a condus multe proiecte de cercetare şi a publicat enorm în reviste de specialitate din diferite ţări – ar fi imposibil să le menţionez pe toate în acest necrolog. A fost preşedinte, vice-preşedinte şi membru în diferite organizaţii internaţionale precum Mouvement Corneille, Société Jean Racine, Société canadienne d'études de la Renaissance, British Society for French Seventeenth-Century Studies şi multe altele. Ne-a onorat prin prezenţa sa ca membru al Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români şi s-a propus să fie numit Preşedinte Onorific Postmortem al asociaţiei.

Din dragoste pentru bunicul său, generalul patriot şi poet Petre Caramitru, dar şi pentru a nu se uita odioasele, inimaginabilele crime comuniste, profesorul Soare a publicat în anul 2003 la editura LIBRA din Bucureşti, cartea Oaspeţii celulei mele - 86 de pagini cu poezii şi gânduri din sinistrele închisori prin care a fost perindat distinsul General.

În anul 2014, a publicat la editura Junimea din Iaşi, un minunat volum de versuri intitulat Pretexte pentru Paradis, dedicat lui Vali, distinsa soţie a domniei-sale. Un nou volum de versuri şi palindromuri (o altă pasiune a Profesorului) numit Peniţe cu fiţe a fost anunţat recent şi îl aşteptam cu nerăbdare; studiile pe diferite teme în decursul a 40 de ani de activitate pe "tărâmul" culturii franceze, în engleză şi franceză, urmau să apară în anii următori, în mai multe volume, dar...doamna cu coasa a interzis aparițiile acestora. Să sperăm că totuşi, vor vedea lumina tiparului, spre binele culturii universale.

Stimată doamnă Grațiela - mamă bună a prietenului nostru, dragă Vali, soţie minunată şi răbdătoare, dragi membri ai familiei - nu există cuvinte să ne exprimăm durerea, pentru pierderea acestui mare fiu, soţ, frate și unchi pentru dumneavoastră şi prieten pentru noi, cei care am avut bucuria de a-l întâlni în viaţa aceasta scurtă pe acest Om deosebit, de care acum ne despărţim cu multă, multă tristeţe. Îl vom purta cu admiraţie în gândurile noastre, cât vom mai exista şi noi pe acest Pământ. Condoleanţe din suflet şi vă rugăm să fiţi tari ! Vă suntem alături ! Dumnezeu să-l aibe în pază pe scumpul nostru Dinu Soare !

Necrolog, întocmit de Alexandru Cetățeanu