Banner

Ungaria transmite un nou avertisment dur Ucrainei legat de respectarea drepturilor minoritățilo: Vreți UE și NATO? Respectați drepturile minorităților!

Email Imprimare PDF

15_ucraina_ungariaMinisterul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta în legătură cu incendierea sediului Uniunii culturale maghiare din Ucraina ( KMKSZ), situat la Ujgorod (Transcarpatia), relatează agenţia MTI, citată de Agerpres și preluată de Romanian Global News.

 

La primele ore ale zilei de marţi, atacatori neidentificaţi au spart una dintre ferestrele clădirii şi au aruncat un cocktail Molotov sau un alt tip de exploziv, care a declanşat foc în clădire, unde a ars cea mai mare parte a parterului. În încăperile aflate la etaj nu s-au produs daune. Pompierii au fost alertaţi de paznicul clădirii de birouri din vecinătate. Acesta a auzit o explozie puternică, iar când a ieşit pe stradă, a observat flăcările puternice.

Vorbind la postul public de ştiri M1, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a menţionat că acesta este al doilea atac împotriva sediului KMKSZ din această lună, adăugând că au loc "evoluţii şocante" în Ucraina. "Opiniile politice extreme" câştigă teren, a spus el.

Aceasta se poate vedea în legile care au fost adoptate de parlamentul din Ucraina, "care restricţionează sever drepturile minorităţilor", a spus Szijjarto, invocând "intimidarea constantă" a maghiarilor în Transcarpatia.

"Toate acestea sunt inacceptabile" şi dacă vrea să aprofundeze în mod serios legăturile sale cu NATO şi UE, Ucraina trebuie să fie capabilă să "ţină extremiştii în frâu", a afirmat ministrul ungar.

În afară de aceasta, ambasadorul Ungariei la Kiev şi consulul ungar la Ujgorod se vor întoarce cât de curând la post, după ce au participat la o întrunire a ambasadorilor unguri la Budapesta.

Szijjarto a anunţat că urmează să aibă de asemenea o întâlnire cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale şi va cere ca Organizaţia să aibă o reprezentanţă în Transcarpatia.

Potrivit agenţiei de presă UNIAN, citată de Agerpres, pagubele se întind pe o suprafaţă de 25 de metri pătraţi. Incendiul a fost precedat de o explozie, provocată aparent de o sticlă incendiară, aruncată pe fereastră în interiorul imobilului.

Ministerul de Externe al Ucrainei a calificat incendierea sediului Uniunii culturale a maghiarilor din Transcarpatia drept o provocare, care a avut ca scop incitarea la ură interetnică. MAE ucrainean susţine că „autorităţile competente ucrainene depun eforturi pentru a-i găsi şi pedepsi pe cei responsabili".

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook