Banner

Parlamentul de la Chișinău refuză să participe la o ședință comună cu Parlamentul de la București, dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire

Email Imprimare PDF

15_parlamentul_mdParlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, la Iași sau la Chișinău scrie pe Facebook Iulia Scântei, care a scris că, „în ciuda eforturilor politice și diplomatice ale părții române, inițiate încă de anul trecut, conducerea Parlamentului moldovean nu a arătat aceeași deschidere pentru o ședință solemnă cu caracter de simbol și de punte politică a celor două foruri legislative", transmite Romanian Global News.

 

„Mai presus, se pare, de dorința românilor din stânga și din dreapta Prutului, rămâne decizia politicienilor vremelnici. Agențiile de presă au comunicat , anunțul primului ministru, Pavel Filip, la finalul unei întrevederi cu omologul său de la București, Viorica Dăncilă, și anume: „Am hotărât că foarte curând vom avea o şedinţă comună a guvernelor şi de data aceasta am propus cu mult drag ca această şedinţă să aibă loc la Chişinău". Din păcate, nu același lucru se va petrece și cu ședința comună a parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău. În ciuda eforturilor politice și diplomatice ale părții române, inițiate încă de anul trecut, conducerea Parlamentului moldovean nu a arătat aceeași deschidere pentru o ședință solemnă cu caracter de simbol și de punte politică a celor două foruri legislative. Parlamentul României va marca singular momentul, cum altfel, cu o sesiune comuna a Camerei Deputaților și a Senatului care va avea loc in 27 martie, dar la București", notează senatoarea.

În mesajul senatoarei se mai arată că la ședință solemnă a Parlamentului României, deputații de la Chișinău vor avea statut de „invitați" și asta dacă vor da curs și invitației.

„Să faci o ședință solemnă doar a Parlamentului României, unde parlamentarii din R. Moldova vor avea statut de „invitați" (și asta dacă vor da curs și invitației!) și nu o ședință comună a celor două parlamente pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, mi se pare inacceptabil politic. Va fi ca și cum doi frați gemeni separați de părinții divorțați își vor petrece ziua de naștere tot separați, fiecare la casa și cu părintele lui, pentru că părinții nu înțeleg că bucuria celor doi frați este dată de sentimentul firesc de a fi ÎMPREUNĂ cel puțin la ceas aniversar, viața urmând a le continua oricum, după aceea, separat, pentru că așa au vrut alții, nu ei. Aș aminti conducerilor celor două parlamente de la Chișinău și de la București, vorbele lui Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării din Basarabia, care scria la 11 martie 1918 o telegramă adresată Regelui Ferdinand I, aflat la Iași, capitala Regatului României spunând astfel:

„În numele Sfatului Țării, care reprezintă poporul românesc din Basarabia desrobit de jugul secular, aduc Majestății Voastre expresiunea credinței neclintite a întregului popor românesc din România Răsăriteană, care în unire cu țara-mumă vede chezășia desvoltărei sale libere, calea neîmpiedicată spre cultura națională și dreptatea socială", a citat Iulia Scântei.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook


Cele mai citite ştiri

Publicitate