Banner

De Ziua Constituției Republicii Moldova, unioniștii de la Chișinău au cerut „Limba Română” în Legea Supremă

Email Imprimare PDF

10_ziua_constitutiei_rmDeputați liberali, dar și membrii organizației unioniste Asociația „UNIREA - ODIP" au cerut ieri, 29 iulie, de ziua Constituției Republicii Moldova, în fața Parlamentului de la Chișinău, în cadrul a două flash-moburi modificarea art.13 din Legea Fundamentală, prin modificarea schimbarea denumirii limbii de stat din „moldovenească" în română, transmite Romanian Global News.

Cinci deputați liberali au venit în fața Parlamentului cu drapele tricolore, dar și cu citate ale clasicilor literaturii despre limba română. Aceștia au mai intonate și imnul „Deșteaptă-te române", care împlinește astăzi 150 de ani.

„PL a depus anterior o sesizare la Curtea Constituțională, iar limba română a fost declarată limbă oficială în Republica Moldova. În Constituție trebuie să fie scris negru pe alb că limba oficială este limba română. Demersul nostru este către toți deputații să susțină proiectul de lege de modificare a Constituției", a declarat deputatul liberal, Roman Boțan.

Deputații liberali si-au încheiat acțiunea prin intonarea imnului „Deșteaptă-te române", care a împlinit duminică, 29 iulie, 150 de ani.

De asemenea, câteva zeci de tineri au înconjurat scuarul din fața Parlamentului cu un tricolor imens și de asemenea, au cerut îndeplinirea hotărârii Curții Constituționale din 2013 și modificarea art. 13 din Constituție.

„Bătălia pentru Limba română încă nu s-a terminat, bătălia pentru Limba română încă continuă", au declarat ei.

„Declarația de Independență, actul care stă la baza constituirii Republicii Moldova, stipulează clar că limba de stat este LIMBA ROMÂNĂ. Mai mult, avem hotărârea Curții Constituționale, care spune că vorbim limba română. De ce atunci în Legea Supremă a republicii avem, până în ziua de astăzi, un articol neconstituțional? Limba moldovenească este o utopie, inventată pentru a ne diviza. Cerem dreptate pentru limba română", a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP".

Amintim că în decembrie 2013 Curtea Constituțională a decis că Declarația de Independență, în care este statuată limba română, prevalează asupra textului Constituției. Dar și în prezent denumirea limbii este subiect de dezbateri. Deputați din mai multe fracțiuni au semnat un proiect de modificare a art. 13 din Constituție, dar inițiativa nu a fost supusă votului în Legislativ.

La 29 iulie în Republica Moldova este marcată Ziua Constituției. Legea Supremă a fost adoptată pe 29 iulie 1994, fiind publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 1 din 12.08.1994 şi a intrat în vigoare la data de 27 august 1994.