Banner

Prigoană împotriva cetâțenilor români în Ucraina! Urmăriți de securitate și dați afară din servici. Ce face România?

Email Imprimare PDF

09_pasaportÎn cadrul unei operațiuni comune a organelor Serviciului de Securitate și puterii executive regionale Cernăuți a fost eliberat din post un funcționar de stat din raionul Herța, regiunea Cernăuți, pentru obținerea cetățeniei române, alături de cea ucraineană – se spune într-un comunicat de presă al Administrației Regionale de Stat Cernăuți, preluat de Buc Press și citat de Romanian Global News.

În comunicat se menționează faptul că Legea Ucrainei „Privind Administrarea Publică" prevede eliberarea funcționarilor publici din post în cazul obținerii de către cetățeanul Ucrainei a unei alte cetățenii. Se amintește că eliberarea din post a funcționarului din cadrul Administrației Raionale de Stat Herța a avut loc la solicitarea Direcției Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Potrivit informației oficiale, persoana cu dublă cetățenie a încercat să treacă frontiera de stat a Ucrainei cu pașaport românesc, faptul fiind înregistrat de organele serviciului de frontieră. În comunicat nu este amintit numele persoanei eliberate din post, fiind precizat că cetățeanul a fost șef al Secției de Prestare a Serviciilor Administrative din Herța. Potrivit surselor Agenției BucPress, este vorba de un etnic român din regiunea Cernăuți.

De menționat că dubla cetățenie nu are un anumit cadru legal în Ucraina, legislația nerecunoscând un astfel de raport juridic, în pofida unor recomandări din partea partenerilor occidentali de a lua în calcul experiența statelor UE.