Banner

Natalia Intotero a prezentat bilanțul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

09_mrp_intoteroMinistrul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), Natalia-Elena Intotero, a făcut bilanțul activității pe care o conduce în primul semestru al anului 2018. Oficialul Guvernului României a prezentat proiectele proprii derulate în primele 6 luni ale acestui an, precum și stadiul proiectelor destinate românilor din afara frontierelor, transmite Romanian Global News.

Raportul de activitate include detalii despre finanțările acordate organizațiilor și asociațiilor românilor de pretutindeni, ale căror proiecte au fost aprobate în sesiunile de evaluare din cursul acestui an, precum și despre parteneriatele încheiate de MRP.

Astfel, MRP a acordat finanțări în valoare de circa 6 000 000 de RON sau peste 25 de milioane de lei moldovenești. Printre beneficiari sunt și multe instituții media din R. Moldova, cărora MRP acordă o mare atenție.

În bilanțul prezentat, ministrul Natalia-Elena Intotero a făcut referire și la modificările legislative inițiate de MRP și la propunerile de măsuri în vederea stimulării reinserției socio-profesionale a românilor de peste hotare care decid să se întoarcă în România.

Natalia Intotero s-a referit și la cea de-a doua etapă a campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!", care va continua în august - septembrie, pentru românii care doresc să călătorească, să muncească sau să trăiască în afara ţării.

„Dată fiind importanţa numărului cetăţenilor care trăiesc în afara graniţelor, dar şi a complexităţii problemelor cu care aceştia se confruntă, (...) am decis să demarăm această campanie naţională 'Informare acasă! Siguranţă în lume!', care s-a desfăşurat într-o primă etapă în toate judeţele ţării. Prima etapă a fost dedicată tinerilor, iar a doua etapă o vom iniţia undeva după jumătatea lunii august până la sfârşitul lunii septembrie, când vom reveni în fiecare judeţ al ţării", a declarat Natalia Intotero, într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul pe primul semestru al ministerului pe care îl conduce.

Ea a precizat că a doua parte a campaniei se va axa pe implicarea consiliilor judeţene. „Vom discuta cu toţi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul fiecărui judeţ şi vom încerca să informăm cât mai bine cetăţenii care îşi doresc să călătorească, să muncească sau să trăiască în afara ţării, bineînţeles în colaborare cu mediul asociativ din afara graniţelor ţării, cu parohiile româneşti, cu reprezentanţii mass-media de pretutindeni", a afirmat Intotero.

De asemenea, ea a vorbit despre demersurile făcute pentru procesul de reîntoarcere şi reinserţie socială a românilor din afara graniţelor ţării. "Până în momentul de faţă am avut reuniuni de lucru în vederea iniţierii unui proiect de lege privind procesul de reîntoarcere şi reinserţie socială", a spus Intotero.

Ministrul a menţionat că au avut loc discuţii şi pentru identificarea de soluţii, astfel încât elevii care s-au născut în afara graniţelor ţării şi care pot întâmpina dificultăţi de adaptare în momentul în care familiile acestora se întorc acasă să beneficieze de sprijin din partea dascălilor din instituţiile de învăţământ.

Totodată, Natalia Intotero a făcut referire la situaţiile delicate ale unor români din străinătate. "Ori de câte ori românii din afara graniţelor s-au aflat în situaţii delicate, am încercat să răspundem prezent", a susţinut ea.

În acest sens, ministrul a precizat că a fost în zona Bari, Italia, pentru a discuta cu reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi ai centrelor de asistenţă socială. "În aceste centre avem mai mulţi minori instituţionalizaţi, dar o avem şi pe doamna Cristina Condrea, (...) românca ce a fost sechestrată zece ani. Ne-am asigurat că (...) beneficiază de toate condiţiile decente de cazare, de viaţă, atât ea, cât şi copiii acesteia", a declarat Intotero.

Intotero a spus că a fost şi în zona Sevilla, Spania, pentru a analiza situaţia a doi minori a căror mamă, Cristina, a decedat. "Ne-am asigurat că cele două fetiţe beneficiază de toată dragostea şi toată atenţia din partea autorităţilor", a spus ministrul pentru Românii de Pretutindeni. Ea a adăugat că a discutat şi cu reprezentanţii MAE şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, fiind demarate procedurile pentru aducerea în ţară a celor doi minori.

RAPORT ACTIVITATE MRP, ANEXE

 

Cele mai citite ştiri

Publicitate