Banner

Alexandru Vakulovski: “Frontiera de la Prut – o rușine”

Email Imprimare PDF

10_frontiera_de_la_prut_o_rusineFrontiera de la Prut continuă să rămână o rușine pentru R. Moldova, deși multe lucruri s-au mai schimbat de la Declarația de Independență. Polițiștii de frontieră au o relație specială cu cetățenii români. Firesc ar fi ca ei să poată trece mai ușor, dar nu e așa, e chiar invers. Asta i se "datorează" în mare parte lui Voronin, care și-a dresat poliția să fie miliție, mai concret, să fie o miliție antiromânească, scrie Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

După cum pare, deși Voronin nu mai stă în fotoliul prezidențial, ca o cloșcă harnică el și-a împrăștiat discipolii prin toate partidele, astfel că antiromânismul în Moldova înflorește, deși la nivel declarativ "România e o țară prietenă" și „vrem să ne integrăm în Uniunea Europeană".

La fel cum în timpul furtunilor din Marea Neagră periodic apar tot felul de deșeuri, cu ocazia traversării frontierei de la Prut a participanților la Marșul Centenar (Marșul Unirii în comunicatele de presă ale Poliției de Frontieră), am văzut cu toții cum izvorăște antiromânismul cu care politicienii moldoveni au infectat și funcționarii.

Astfel că după ce Marșul Centenar a fost oprit la Ungheni și participanților cu cetățenie română li s-a aplicat o interdicție de 24 de ore, aceștia au încercat să traverseze granița pe la Leușeni-Albița. Pentru că gluma se îngroșa, unioniștii au hotărât să rămână împreună, ca să nu fie interziși separat, ceea ce i-a înfuriat pe milițienii de frontieră.

Pentru că rușinea moldovenească a intrat în vizorul presei internaționale și a autorităților române (care, apropo, n-a depistat nici o încălcare la traversarea graniței României), Poliția de Frontieră a permis intrarea în Moldova a Marșului, dar i-a aplicat o interdicție (nu mai știu a câta) liderului Acțiunii 2012, George Simion.

Aflăm din Precizarea Poliției moldovenești de Frontieră: „Domnul Fredolin Lecari le-a cerut reprezentanților grupului să manifeste respect față de lege și să se conformeze procedurilor de trecere a frontierei. Toți reprezentanții grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai puțin domnul Simion George, care urmează să primească interdicție în conformitate cu legea, după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat".

Așadar, e vorba de domni în comunicat! Dar nu prea părea în materialul video pe care l-am văzut în reportaje. L-am văzut pe șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Fredolin Lecari, cum se răstea din picioare la George Simion, care îi răspundea civilizat.

Lecari îl tutuia pe Simion, deși nu era cazul, că nu au fost la grădiniță împreună. Am văzut același comportament agresiv al polițiștilor de frontieră moldoveni de mai multe ori, nu a fost o surpriză pentru mine. Dar pentru cetățenii români care văd știrile cu siguranță că a fost uluitor, cum probabil că i-a oripilat și pe cetățenii europeni.

Ce înseamnă civilizat pentru un cetățean european nu înseamnă același lucru și pentru un milițian moldovean. Nu e normal, desigur. Dar e explicabil: e clar că milițienii ascultă de politicienii noștri incapabili, ploho-dodoniști, suntem încă la coada vacii, avem permisul de-a ieși din țară, dar asta nu ne place și ne autoizolăm, vrem ca în continuare să rămânem un ghetou.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook