Banner

Românii din Ucraina îi comemorează pe 1 aprilie pe românii căzuți în masacrul de la la Fântana Albă

Email Imprimare PDF

01_romanii_ucraina_comemorare_1_apriliePe 1 Aprilie a.c. in Nordul Bucovinei (regiunea Cernauti) are loc o comemorare a genocidului din ziua de Sf.Pasti de la Fântana Albă, comis de armata rosie de ocupatie, transmite Romanian Global News.

 

Prezentăm mai jos textul invitației adresat tuturor românilor ce doresc și pot ajunge la Fântâna Albă.

"In Numele Uniunii Societatilor Românești di n regiunea Cernăuți "Pentru Integrare Europeana" și al Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" invitam pe toți Oamenii de Bună credință pe 1 Aprilie la Fântâna Albă sa comemorăm impreună jertfele căzute în 1941 la Varnița, și în lunea Paștilor la Stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului să comemorăm pe Arcașii săi căzuți Pentru Neam, Credință și Patrie!

Sunt manifestarile noastre tradiționale si Vă asteptăm cu drag pentru a demonstra încă o dată că a fi Român la Tine acasă este o Mandrie și o Oblgatiune comemorând inaintașii și îmbărbătând generațiile ce vin în urma noastră!", se arată în anunțul făcut de doamna Aurica Bojescu, secretar executiv al Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" pe contul său de facebook.

De altfel, organizatorii au trimis si o invitatie catre Patriarhie, in speranta ca participarea unui ierarh/ un membru al Sf Sinod, ocazie cu care se pot discuta cateva din problemele care ii framanta pe românii din Ucraina in prezent inclusiv pe taram bisericesc.

De la caderea imperiului sovietic, in fiecare an, in a doua zi de Pasti (luni) românii din Ucraina se aduna la stejarul lui Stefan cel Mare de la Codrii Cosminului, pentru a-si aminti de toti eroii lor si a-L cinsti si pe Dreptcredinciosul Voievod.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, în Bucovina de Nord unde între 2000 şi 4000 de români au fost uciși de către trupele sovietice când încercau să treacă granița din URSS în România.