Banner

Biserica Ortodoxă Română – rol important în relațiile frățești italo-române

Email Imprimare PDF

01_biserica_ortodoxa_romana_rLa Cluj-Napoca a avut loc conferința Fraternitatea italo-română / La fratellanza italo-romena, organizată de Clubul Italian de Afaceri, care a avut ca temă generală "Italia şi România - relaţii şi consecinţe după intrarea ultimei în Uniunea Europeană - analiză din punct de vedere economic, istoric, cultural, religios", scrie Pr. Octavian Schintee, preluat de Romanian Global News.

Relatorii conferinței au fost ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, consulul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, reprezentantul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. Bogdan Ivanov, inițiatorul proiectului RePatriot al Romanian Business Leaders, Marius Bostan, preşedintele Institutului Naţional de Asistenţă Socială din Italia (INAS), Gianluigi Petteni, preşedintele Clubului Italian de Afaceri (IBC), Antonio Patanè.

De asemenea, a fost lansat volumul de interviuri cu personalități române și italiene din Italia "Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall'adesione all'Unione Europea / Ca fraţii. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană", în prezenţa autorilor, Marian Mocanu şi Irina Niculescu. În această carte, o importantă mărturie în ceea ce privește istoria Bisericii noastre din acești ani este dată de PS Părinte Episcop Siluan.

Ca reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pr. Octavian Schintee, la începutul cuvântului susținut, a transmis salutul Preasfinției Sale către participanții la conferință, mulțumind organizatorilor pentru invitație și făcând apoi un istoric al emigrației românilor în Italia din punct de vedere religios ortodox.

Biserica Ortodoxă a fost permanent în anii de după căderea cortinei de fier un loc de regăsire pentru români. La începutul anilor 2000, existau în Italia circa 30 de parohii ortodoxe. Odată cu înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și cu alegerea Părintelui Episcop Siluan, numărul parohiilor a crescut în funcție de necesitățile aflate în continuă creștere ale comunităților noastre, ajungând astăzi la un număr de peste 400 de locuri de slujire. Bunele relații cu Biserica Catolică au permis parohiilor noastre să obțină ca spații de slujire diferite biserici catolice; cum multe dintre ele se aflau în stare de degradare, prin eforturile credincioșilor au fost renovate. La ora actuală există parohii care au cumpărat imobile sau au construit locașuri de cult. A fost subliniată importanța recunoașterii Episcopiei noastre de către Statul italian și faptul că se așteaptă în continuare Intesa, prin care EORI va fi recunoscută, din punct de vedere al cultului religios, cu drepturi depline în Italia. Tinerii din parohiile noastre sunt resursa cea mai importantă pentru viitor; ei au crescut și cresc în Italia și provin atât din familii românești cât și din familii mixte româno-italiene. Unii dintre ei au ales să se întoarcă în România, reprezentând o punte importantă de legătură între cele două popoare.

S-a amintit, de asemenea, de numeroasele proiecte sociale pe care Episcopia noastră le desfășoară atât în beneficiul cetățenilor români, dar și al celor italieni: Proiectul Social de adopție la distanță „Brațele Părintești", „Ragazzi în gamba" (Tineri pe picioare), în colaborare cu Spitalul Gemelli din Roma, programul PAM (Program de Asistență Medicală) - prin care se acordă asistență medicală gratuită persoanelor fără posibilități materiale, dar cu probleme grave de sănătate, „Cărucioarele Speranței" – prin care Episcopia noastră vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități motorii, achiziționându-le un cărucior performant, Proiectul „Desaga Milosteniei", în întreaga Eparhie, prin care credincioșii din parohii sunt încurajați să strângă alimente neperisabile pentru a le distribui celor lipsiți și celor de pe stradă precum și familiilor cu mulți copii și cu o situație materială precară, Cursul de Formare a Voluntarilor în spitale, care a avut loc la Spitalul Tor Vergata din Roma (La acest curs au participat 9 voluntari. Alți 60 de voluntari au continuat cursurile de specializare organizate de Asociația ARVAS și sunt prezenți săptămânal în următoarele spitale din Roma: Bambin Gesu, Sandro Pertini, Policlinico, Umberto I, San Giovanni, Gemelli, Policlinico Tor Vergata și Casilino.

La finalul întâlnirii, a avut loc semnarea unuiacord de o importanță istorică, între Institutul Național de Asistență Socială din Italia și Asociația Italo-Română „Futura". Prin acest acord, va fi posibilă acordarea de asistență, în mod direct la Cluj, atât cetățenilor români care au lucrat în Italia, cât și cetățenilor italieni care locuiesc în România.

Peste 270 de persoane au participat la această conferință, evenimentul bucurând-se și de o largă prezentare în mass-media din România.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook


Cele mai citite ştiri

Publicitate