Banner

Sprijin suplimentar pentru grădinițele şi şcolile naționalităților din Ungaria

Email Imprimare PDF

01_gradinita_ungInstituţiile de învăţământ ale naţionalităţilor din Ungaria vor beneficia anul acesta de un sprijin suplimentar de 1,083 de miliarde de forinţi, a anunţat joia trecută, 21 martie, secretarul de stat ungar pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă din cadrul Cancelariei prim-ministrului, la un eveniment care a avut loc în clădirea Parlamentului Ungariei, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

 

Anul trecut acest sprijin suplimentar a fost de 330 de milioane de forinţi. Aceste finanţări suplimentare le pot accesa doar acele autoguvernări locale de naţionalitate, care administrează instituţii de învăţământ. În cadrul festivităţii din Parlament, Soltész Miklós a declarat că din aceste fonduri vor putea fi reabilitate 50 de instituţii de învăţământ ale minorităţii germane, câte 2 ale croaţilor şi slovacilor şi 1 a românilor. Secretarul de stat a mai precizat că datorită unui alt sprijin, de 51 de milioane de forinţi, vor fi renovate 6 case tradiţionale muzeale slovace, 5 germane şi 1 slovenă. Soltész Miklós a amintit că, din 2010, cuantumul sprijinului alocat minorităţilor a crescut de patru ori, iar aceste minorităţi pot folosi fondurile alocate de statul ungar pentru a-şi organiza propriile activităţi, propriile instituţii de învăţământ, respectiv comunităţile bisericeşti, informează Agenţia MTI.

Răspunzând întrebării redacţiei noastre, primăriţa Margareta Tat ne-a informat că Autoguvernarea Românească pe Localitate din Micherechi a câştigat în total suma de 3 milioane de forinţi din acest fond suplimentar (2 milioane pentru organizarea unei tabere de dansuri populare şi 1 milion pentru programele grădiniţei româneşti din sat).

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook


Cele mai citite ştiri

Publicitate