Banner

Sprijin suplimentar pentru grădinițele şi şcolile naționalităților din Ungaria

Email Imprimare PDF

01_gradinita_ungInstituţiile de învăţământ ale naţionalităţilor din Ungaria vor beneficia anul acesta de un sprijin suplimentar de 1,083 de miliarde de forinţi, a anunţat joia trecută, 21 martie, secretarul de stat ungar pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă din cadrul Cancelariei prim-ministrului, la un eveniment care a avut loc în clădirea Parlamentului Ungariei, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

 

Anul trecut acest sprijin suplimentar a fost de 330 de milioane de forinţi. Aceste finanţări suplimentare le pot accesa doar acele autoguvernări locale de naţionalitate, care administrează instituţii de învăţământ. În cadrul festivităţii din Parlament, Soltész Miklós a declarat că din aceste fonduri vor putea fi reabilitate 50 de instituţii de învăţământ ale minorităţii germane, câte 2 ale croaţilor şi slovacilor şi 1 a românilor. Secretarul de stat a mai precizat că datorită unui alt sprijin, de 51 de milioane de forinţi, vor fi renovate 6 case tradiţionale muzeale slovace, 5 germane şi 1 slovenă. Soltész Miklós a amintit că, din 2010, cuantumul sprijinului alocat minorităţilor a crescut de patru ori, iar aceste minorităţi pot folosi fondurile alocate de statul ungar pentru a-şi organiza propriile activităţi, propriile instituţii de învăţământ, respectiv comunităţile bisericeşti, informează Agenţia MTI.

Răspunzând întrebării redacţiei noastre, primăriţa Margareta Tat ne-a informat că Autoguvernarea Românească pe Localitate din Micherechi a câştigat în total suma de 3 milioane de forinţi din acest fond suplimentar (2 milioane pentru organizarea unei tabere de dansuri populare şi 1 milion pentru programele grădiniţei româneşti din sat).