Banner

Alexandru VAKULOVSKI: “Propaganda nu e jurnalism”

Email Imprimare PDF

10_aalexandru_vakulovkiPropaganda sovietică n-a murit. Iar în spațiul post-sovietic nici măcar n-a amorțit, ea își vede în continuare de treabă, doar schimbând unii termeni cu alții, scrie Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

 

Mai mult, am putea spune că propaganda sovietică s-a îngrășat și a evoluat, ea e prosperă și ocupă spații noi, mână-n mână cu instrumentul fake news, care a pătruns cu succes în Europa Occidentală, ba a mai trecut și oceanul.

Scandalurile legate de influențarea alegerilor prin fake news și propagandă sovietică transformată în propagandă imperialistă prorusă sunt peste tot, inclusiv la "casele mai mari". Un bonus pentru propagandiștii de astăzi sunt și hackerii.

Să fie clar: când vorbesc despre propaganda prorusă, urmașă a propagandei sovietice, nu înseamnă că am ceva cu rușii, că aș fi anti-rus sau prostii asemănătoare.

Dacă ești anti-propagandă rusească nu înseamnă că n-ai prieteni ruși, că nu-i citești cu plăcere pe Nabokov, Dostoievski sau Lorcenkov, că nu-ți plac rușii, că-i discriminezi. Sunt lucruri foarte diferite, pe care însă la noi le confundă intenționat, de parcă tot rusul ar fi stalinist, leninist sau putinist. Nu, nu e așa, cum nici toți moldovenii nu sunt dodoniști.

Avem și în Moldova presă propagandistă, care de obicei e și statalist-moldovenistă – din aceeași tradiție sovietică. Această presă s-a inflamat acum după apariția unui text pe Deschide.md, în care se anunța că Elena Pahomova a pierdut în judecată după ce a intentat un dosar împotriva portalului nostru.

În textele lor ei folosesc cuvinte și sintagme mari, aproape că le-ai da dreptate, dacă ești adormit. „Discurs despre ură", „discriminare", „intoleranță" blabla, cuvinte care le-au prins din mers, inexistente în perioada clasică a propagandei. Mai mult, ei vor solidaritate între jurnaliști, punând în aceeași oală propagandiștii cu jurnaliștii. Pornind de la asta, ne povestesc despre drepturile jurnaliștilor din Uniunea Europeană.

Băi băieți, nu încurcați borcanele! Propaganda nu e jurnalism. Să fie clar și să încheiem discuțiile aberante. Cum nici propagandiștii nu-s jurnaliști, chiar dacă se folosesc de comunicare. E altceva și în general e rușinos. Dacă din start tinerii propagandiști ar conștientiza că ceea ce fac ei e rușinos, poate s-ar opri la timp, nu ar mai cere "solidaritate între jurnaliști", când din doi unul e jurnalist, iar altul - propagandist.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook