Banner

Petru BOGATU: “Amatorism și jocuri politice după ureche”

Email Imprimare PDF

01_p_bCunoscutul românofob și extremist Pavel Grigorciuk l-a bătut pe deputatul Sergiu Sârbu, dându-i palme în plină stradă, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

 

Șeful statului a convocat formațiunile politice parlamentare la consultări, făcând o excepție pentru partidul ȘOR. Andrei Năstase a răspuns invitației lui Igor Dodon, s-a prezentat la președinție pentru un dialog, dar a refuzat să-i strângă mâna amfitrionului său.

Suficiență și nesimțire

Întâmplările enumerate mai sus fac deliciul presei în ultimele zile și aparent nu au vreo tangență notabilă între ele. Ele au totuși ceva în comun. Le leagă incultura, suficiența și nesimțirea actorilor implicați.

Să începem cu șeful statului. Pornind de la uzanțele democrațiilor liberale și în baza articolului 82 din Constituția Republicii Moldova, președintele a inițiat consultarea partidelor în vederea identificării unei majorități parlamentare și desemnării ulterioare a unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Până aici, toate bune și frumoase. Numai că Igor Dodon a invitat doar trei dintre cele patru formațiuni parlamentare, refuzând să poarte discuții cu partidul ȘOR. Șeful statului și-a justificat gestul discriminatoriu prin faptul că fracțiunea condusă de primarul Orheiului numără doar șapte deputați și de aceea nu ar conta în eforturile ce urmează să fie depuse pentru formarea viitorului guvern. Fals.

Or experiența politică internațională și cea moldovenească demonstrează că adesea partidele mici sunt indispensabile în atare situații. Fără PL, bunăoară, după 2009 nu ar fi fost posibilă crearea Alianței pentru Integrare Europeană (AIE). În Germania de-a lungul mai multor ani micuțul Partid al Verzilor a jucat în rol cheie în guvernele conduse de democrații creștini.

Se știe că Dodon are pică pe Șor care le-a furat multe voturi socialiștilor în alegeri. De altfel, el nu o singură dată și-a exprimat public repulsia față de acesta.

Însă un președinte responsabil pur și simplu nu are dreptul să-și menajeze, pe seama interesului general, propriile frustrări și resentimente. Cu toate că șeful statului nu a încălcat vădit legea, poziția sa este neprofesionistă și lipsită de principialitate, riscând să împingă în obscuritate procesul de formare a coalițiilor parlamentare.

Imaturitate și mojicie

Din păcate, Dodon nu este singurul care joacă după ureche pe scena politică de la noi. Nu este de mirare că el însuși a devenit deunăzi victima imaturității și insolenței unor persoane invitate la președinție.

Maia Sandu și Andrei Năstase s-au întâlnit cu președintele republicii, la rugămintea acestuia, dar au refuzat să-i strângă mâna. Pare un derapaj dincolo de bine și de rău. Până și John Kennedy, în iunie 1961, la summitul de la Viena, i-a strâns mâna lui Nikita Hrușciov în toiul războiului rece, când lumea se afla în pragul dezastrului nuclear.

Mai este însă ceva la mijloc în afară indecenței și mojiciei arătate de cei doi politicieni. Ei au transmis societății, din inconștiență, două semnale extrem de nocive și deopotrivă provocatoare.

Mai întâi, orice democrație liberală se bazează pe respectul față de instituții. Poți să disprețuiești un ministru concret, un șef de stat, un judecător, dar ești dator să dovedești loialitate față de guvern, față de instituția prezidențială, față de instanța de judecată. Și în SUA multora nu le place Trump, nici unui politician însă nu-i va trăsni prin cap să deteste Casa Albă.

Andrei Năstase și Maia Sandu, prin conduita lor nepoliticoasă, au lovit nu atât în actualul șef al statului, cât în instituția prezidențială. Ei au trimis astfel un semnal către cetățeni că și aceștia pot trata cu același dispreț autoritățile publice.

Mai apoi, gestul lor grosolan e o ordinară manifestare sociopată. Un îndemn la ostilitate față de micii și înalții funcționari, oriunde s-ar afla ei. O încurajare a agresivității și brutalității marca Pavel Grigorciuk. Iar asta e anarhism sau bolșevism nedisimulat, nu comportament de politician european.

Neputința diletantismului

Amatorism și lipsă de logică dovedește și anunțul blocului ACUM că ar putea să-și asume o guvernare minoritară, sprijinită de posibilii disidenți din PSRM și PD. Andrei Năstase chiar le face cu ochiul socialiștilor și democraților, afirmând că și printre ei ar fi destui oameni de treabă.

Și ce-i asta, vă întreb, dacă nu un apel la destrămarea altor partide? Cum se potrivește această atitudine cu retorica acidă a partidelor PAS și PPDA contra transfugilor care în 2015 au îngroșat rândurile PDM, ajutându-l astfel să-și creeze o confortabilă majoritate parlamentară? Astăzi acumiștii creează impresia că ar fi niște invidioși pe democrați. Că nu ar avea nimic împotrivă ca ei înșiși să fie susținuți de trădătorii din alte partide.

Ambiția de fi altfel a celor din PAS și PPDA este salutară, desigur. E bine să îndrăznești, să ai puterea de a sparge barierele anoste, de a ieși din tiparele încremenite în timp.

Numai că imaturitatea, inconsecvența și diletantismul sforăitor nu pot doborî oligarhia și nu-s în stare să elibereze justiția din captivitate. Nu e posibil să schimbi lucrurile în bine, să pui capăt unor nelegiuiri prin alte jocuri neregulamentare și încă făcute alandala.

Inflație de politicieni fără vocație

În timpuri de criză și confuzie o clasă politică rudimentară se dezgolește urât. Cade spoiala și ies la iveală toate viciile personajelor publice care, reunite în partide, în fel de fel de mișcări sau organizații, pretind să reprezinte poporul.

Este o vorbă veche românească, reluată de Mihai Eminescu, care spune ca la noi la nimenea. Amatorism și infantilism găsești în politica de pe toate meridianele globului. Aceste vicii reprezintă însă acolo niște derapaje periferice sau accidentale. Nu și la Chișinău. În politica de pe Bâc ele stau cocoțate în capul mesei.

Inadecvarea, ignoranța și suficiența marchează întreaga scenă politică moldovenească. De la stânga la dreapta și viceversa.

Realitatea tragică a vieții noastre de stat e inflația de politicieni fără vocație. Ne omoară ușurătatea nechemaților care, fără a avea vreo pregătire mai de Doamne ajută, dau buzna în politică pentru a-și menaja orgoliile.

De cei care urmăresc exclusiv căpătuiala nu vorbim aici. Aceștia merită o discuție aparte cu altă ocazie.

Republica Moldova trebuie ajutată să se descotorosească nu doar de corupție și plutocrație, ci și de incompetența elitelor contrafăcute. Politicienii moldoveni au nevoie de o selecție și școlarizare temeinică.

În viața de partid și într-o demnitate de stat nu-i destul să fii licențiatul unei universități. Nu-i de ajuns să fii volubil și să creezi impresia că ești deștept. Un om politic trebuie să fie profund, să aibă simțul nativ al măsurii și o predispoziție naturală pentru a guverna.

Întreaga noastră istorie recentă strigă contra amatorismului. Prejudecățile sovietice l-au de gol pe Petru Lucinschi. Lipsa de viziune a comunistului Vladimir Voronin a aruncat Republica Moldova cu două decenii înapoi. Deficitul de cultură i-a jucat festa lui Vlad Filat. Neștiința și iraționalitatea lui Mihai Ghimpu i-au distrus propriul partid și au compromis cariera lui Dorin Chirtoacă. Superficialitatea l-a dat de sminteală pe Marian Lupu. Și exemplele pot continua.

Atâta timp cât viața politică va rămâne la cheremul corigenților și neprofesioniștilor de tot felul, electoratului, și celui de dreapta, și celui de stânga, îi va fi scris să se dezamăgească încontinuu. Ori de câte ori va paria în alegeri pe un armăsar sânge rece, alegătorul va trebui ulterior să constate deziluzionat că a dat toți banii pe o mârțoagă deșelată.