Banner

Deputatul român Matei Adrian Dobrovie: „Românii din Ucraina mai primesc o lovitură dură de la autoritățile de la Kiev”

Email Imprimare PDF

01_dobrovieȘi deputatul Matei Adrian Dobrovie, vice-președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării a comentat pe pagina se de Facebook adoptarea de către autoritățile de la Kiev a legii educației, transmite Romanian Global News.

Rada Supremă a adoptat legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat. Anul trecut am cerut ca MAE să ia din timp o atitudine fermă față de această lege care pune în pericol menținerea identității etnicilor români, pentru ca să nu ajungem aici".

„Am cerut și sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu aceasta. Din păcate nici aceste demersuri, nici întâlnirile cu Ambasada Ucrainei din București și vizita făcută la Kiev pentru a le explica parlamentarilor ucraineni cum sunt afectate drepturile românilor din Ucraina nu au împiedicat continuarea acestui proces agresiv de asimilare. În contextul în care comunitatea românească, care este una autohtonă, deși nerecunoscută ca atare, reprezintă a treia etnie ca pondere în Ucraina (409.600 români), mi-am propus în mandatul meu să dezvolt o relație politică bazată pe bună-credință cu partea ucraineană de pe urma căreia să beneficieze atât comunitatea românească de pe teritoriul Ucrainei, cât și comunitatea ucraineană stabilită în România. Menținerea identității lingvistice, culturale, religioase a etnicilor români este o prioritate pentru mine și ar trebui să fie și pentru statul român, având în vedere că minoritatea românească din Ucraina întâmpină o serie de probleme:

accesul restricționat la învăţământul în limba maternă;

utilizarea limitată a limbii române în administraţie publică şi în justiţie;

reprezentarea limitată a minorității române la nivelul administraţiei publice;

lipsa reprezentării în Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă);

 încercarea de a descuraja mass-media în limba română.

Ucraina nu poate continua parcursul european, nesocotind drepturile minorităților, unul dintre criteriile de la Copenhaga. Aceste legi adoptate de Rada Supremă nu fac decât să submineze îmbunătățirea relațiilor cu România, care a susținut constant statul vecin în dorința sa de apropiere de UE și în fața amenințării rusești la adresa suveranității și integrității sale teritoriale", a mai scris deputatul Matei Adrian Dobrovie.