Banner

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demiterea miniştrilor Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu pentru modul în care au fost organizate alegerile. Ce au raspuns miniștrii

Email Imprimare PDF

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demiterea de urgenţă a miniştrilor de Externe - Teodor Meleşcanu şi de Interne - Carmen Dan pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile în ţară şi străinătate, transmite Romanian Global News.

"După atâtea probleme, este evident că trebuie să existe şi urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau au organizat intenţionat prost trebuie să plătească cu funcţia. Atenţie, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Aşadar, fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de externe şi cel de Interne. Imediat însemnând imediat", a declarat Klaus Iohannis.

"Nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării.

Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, am avut referendum şi europarlamentare. Am avut probleme şi în ţară. Foarte mulţi români s-au arătat revoltaţi. Unii au reclamat că au fost puţine ştampile, alţii că au fost puţine cabine. Se vede că întreaga organizare a fost gâdită penru inhibarea votului, nu pentru încurajarea votului. E ce am spus că PSD se pregăteşte să boicoteze refrendumul. Dar probleme au fost la secţii de votare din străinătate. Am văzut cu toţii imaginile cu mii de români stând la cozile interminabile. Oameni care au mers dimineaţa la vot şi au ajuns să voteze seara, alţii care nu au apucat să voteze. Problemele trebuie rezolvate urgent pentru că vine următorul tur de scrutin", a mai declarat Klaus Iohannis.

La randul sau, Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri, 29 mai, că "pur şi simplu vinovat de votul în străinătate este practic preşedintele Iohannis", pentru că a convocat referendumul după ce au fost stabilite secţiile de votare în străinătate.

"Domnul preşedinte are dreptul să îşi exprime orice opinii. Chestiunea când vorbim de o demitere trebuie să avem şi o bază pentru a cere demisia cuiva, nu doar pe bază de gânduri, întrebări presiuni şi aşa mai departe. (...) Nu e vorba de date mincinoase, pur şi simplu vinovat de votul în străinătate este practic preşedintele Iohannis care la 2 săptămâni după ce am stabilit care sunt secţiile de votare la propunerea ambasadelor şi la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetăţeni români şi am ajuns la numărul de 441, după două săptămâni dânsul a anunţat că face referendum în aceeaşi zi.

În consecinţă din 2 secunde care durează votul în general în cabină, având referendum băgat peste votul parlamentarilor europeni, s-a ajuns în jur de 6-7 minute votul şi practic nu au putut să voteze toţi oamenii mai ales în secţiile aglomerate", a declarat la Antena 3 Teodor Meleşcanu.

El a mai spus că principala preocupare a anchetei este în ce măsură evaluările au fost reale

"Principala preocupare a anchetei pe care o avem este în ce măsură evaluările au fost reale, în ce măsură s-au luat măsuri administrative, în condiţiile în care peste alegerile parlamentare europene s-a făcut şi referendumul, toate aceste probleme vor face obiectul anchetelor noastre, de fapt 400 de secţii de votare nu au fost probleme decât în aproximativ 40 şi la astea ne vom ocupa", a adăugat ministrul de Externe.

Și Carmen Dan a declarat, miercuri seară, că este nevoită să îl dezamăgească pe Klaus Iohannis, deoarece nu îşi va da demisia din funcţia de ministru „nici imediat, nici imediat", subliniind că nu îl intimidează cererea preşedintelui. Ministrul a spus că renunţă la funcţie doar dacă îi cere partidul.

„Nu este o surpriză pentru nimeni că domnul preşedinte îmi cere demisia. Nu este prima dată şi deja este de notorietate această idee fixă. Politic, îi răspund că nu mă intimidează cererile urgente, nici chiar în situaţia în care acestea sunt dublate de riscul unor dosare penale. O demisie o voi depune numai când partidul din care fac parte mi-o va cere. Am vorbit cu pemierul după declaraţia preşedintelui Iohannis şi mă văd nevoită să îl dezamăgesc. Nu imi voi da demisia nici imediat, nici imediat", a declarat Carmen Dan.

„O să vorbesc mai rar ca să fie pe înţelesul celor care încă mai fac campanie electorală. Declaraţia de astăzi a preşedintelui mă determină să prezint câteva motive pentru care cererea demisiei este cel puţin nejustificată. (...) MAI a avut, ca principală atribuţie, asigurarea, în condiţii de sigurnaţă a legerilor desfăşurată în plan naţiona, adică îm ţară,. De aceea este Minister de Interne. O altă atribuţie a fost asigurarea desfăşurării termenelor stabilite în calendarul procesului electoral prin grija prefecţilor. Tot în ţară. Are oare, cineva, probe sau indicii, că votul din ţară a fost fraudat?

Dacă da, să înşelegem că PNL a câştigat nişte alegeri fraudate?", a spus Carmen Dan, la sediul Ministerului.

Totodată, ministrul a mai spus că MAI a sesizat sincope situaţii precum funcţionarea tabletelor şi modul cum acestea semnalau în mod eronat aspecte care ar fi reprezentat un posibil vot multiplu. Însă Carmen Dan a dat asigurări că, din verificările poliţiei, nu au fost confirmate cazuri.

„În ce priveşte numărul de secţii de votare, Guvernul nu a organizat mai puţine secţii în ţară decât la alte alegeri şi nici nu a înfiinţat secţii separat ascunse prin cătune sau locuri greu accesibile aşa cum specula propaganda dreptei înainte încât să se adopte un act normativ privind desfăşurarea alegerilor", a mai spus ministrul.

„Eu cred că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de timpul necesar exercitării votului în secţiile de votare, aşa cum nimeni nu s-a arătat deranjat de referendumul pe care preşedintele l-a solicitat a fi suprapus cu alegerile europarlamentare. Am convingerea că altfel ar fi sta lucrurile dacă am fi avut un singur buletin de vot de ştampilat, iar astăzi nu ar mai fi existat vreun motiv pentru solicitarea imperativă şi nejustificată a demisiei", a mai punctat Carmen Dan.

Precizările vin după ce peşedintele Klaus Iohannis a cerut demiterea de urgenţă a miniştrilor de Externe - Teodor Meleşcanu şi de Interne - Carmen Dan, pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile în ţară şi străinătate.

Carmen Dan anunţă că îi va prezenta premierului raport privind activitatea MAI în organizarea alegerilor

Carmen Dan a anunţat, miercuri, că toate informaţiile privind activitatea Ministerului de Interne în desfăşurarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului fac obiectul unei analize care urmează să fie prezentată joi premierului Viorica Dăncilă.

„Toate informaţiile care ţin de modul de desfăşurare ale activităţilor MAI atât premergător cât şi în timpul procesului de votare fac obiectul unei analize care va fi prezentată mâine (joi, n.r.) prim-ministrului. Ministerul de Interne organizează astfel de analize de fiecare dată după evenimente de o asemenea anvergură", a declarat Carmen Dan, la sediul MAI.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demiterea de urgenţă a miniştrilor de Externe - Teodor Meleşcanu şi de Interne - Carmen Dan, pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile în ţară şi străinătate.

În replică, ministrul Carmen Dan a răspuns că nu demisionează, cererea lui Iohannis fiind nejustificată.