Banner

Parlamentarii ucraineni au votat proiectul de lege privind învățământul general obligatoriu

Email Imprimare PDF

parlament-ucrainaCu 229 de voturi, Rada Supremă a susținut proiectul de lege privind învățământul mediu general nr. 10204.

Proiectul de lege prevede inovații pentru elevi, profesori, părinți și corpul didactic, a declarat ministrul ucrainean al educației,  Lilia Grinevici, informează censor.net.ua. Conform proiectului, limba de predare a disciplinilor în școlile medii de cultură generală este ucraineana. Cu toate acestea, proiectul de lege în a doua lectură include și unele opțiuni pentru popoarele băștinașe și minoritățile naționale din Ucraina, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Paralel cu studierea aprofundată a limbii ucrainene, reprezentanții popoarelor băștinașe din Ucraina, care nu trăiesc în mediul lingvistic al limbii materne și nu au un stat care să le protejeze limba maternă (în special, tătarii din Crimeea), vor studia în limba poporului băștinaș toate materiile, clasele 1-11 (12).
Un alt model este prevăzut pentru școlile cu predare în limbile minorităţilor naţionale, a căror limbă de instruire aparține limbilor de circulație în spațiul Uniunii Europene.

În funcție de grupul și mediul lingvistic, utilizarea acestui model poate fi diferită, dar elementele de bază sunt următoarele:
- în școla primară, paralel cu studierea limbii ucrainene, predarea obiectelor se va face în limba minorității naționale;
- în clasa 5-a, nu mai puțin de 20% din materii vor fi predate în limba de stat ucraineană, iar începând cu clasa a 9-a, nu mai puțin de 40% din disciplini vor fi predate în limba de stat;
- în clasele a 10-a – 11-a, cel puțin 60% din volumul anual de studiu în aceste instituții (școli cu predare în limba minorităților naționale) se va face în limba ucraineană.

În acest context, Aurica Bojescu, președinte al Centrului Bucovinean pentru Cercetări Actuale scrie pe contul său de facebook: “ATENȚIE!!!!! În timp ce noi abordăm problemele educației la diferite nivele “parlamentul pe ducă” a votat legea “invatamantului general obligatoriu”, asigurând studierea aprofundată a limbii de stat, și ... garantând dreptul de a studia integral in limba maternă ....doar pentru “popoarelor băștinașe”. Pentru celalate minorități se introduc “cote” crescânde in favoarea predării a mai multor obiecte in limba ucraineană. Ce FACEM NOI: “Cerem sa fim recunoscuți ca fiind “băștinași”? Sau “tăcem”, acceptând “asimilarea treptată”? Ori ne dăm atrași in discuții minore de către acei, care “critică”, direcționând conștient atenția in altă parte, “huiduind” cu orice ocazie pe Oamenii care CER Insistent respectarea drepturilor noastre Constituționale??? Doamne, când o sa scăpăm și noi de ispite și încercări? Doamne Ajută!!!”