Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

mai 29, 2020

Celebrităţi din România – Reginei Elisabeta a României alias Carmen Sylva

Carmen Sylva era pseudonimul literar (care se traduce din limba latină prin „Cântecul pădurii”) al Reginei Elisabeta a României – numele complet fiind: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied –, născută în urmă cu 172 de ani, la data de 29 decembrie 1843 în Neuwied și decedată, în ziua de 2 martie 1916, la Curtea de Argeș.

Carmen Sylva a fost poetă, eseistă şi scriitoare, fondatoare de instituţii caritabile, patroană a artelor, Principesă și apoi prima Regină a României, timp de 45 de ani, prin căsătoria, în anul 1869, cu Regele Carol I de Hohenzollern-Sinmaringen (1839-1914), care fusese proclamat Domnitor, în ziua de 13 mai 1866, la București, după exilarea primului Domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza. Pe 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca primul Rege al României.

Principesa Elisabeta de Wied s-a născut în castelul Monrepos din localitatea Neuwied pe Rin, în Renania-Palatinat (astăzi unul din cele 16 Landuri federale ale Germaniei) și era fiica lui Hermann, Principe de Wied și a Prințesei Marie de Nasau.

Carmen Sylva şi-a dedicat întreaga viaţă carierei scriitoricești, vorbind mai multe limbi: germană, franceză, engleză şi română. Regina cunoştea la perfecţie limba latină şi limba greacă și a colaborat la scrierea mai multor cărţi, împreună cu doamna ei de curte, Mite Kremnitz, care era cumnata lui Titu Maiorescu și una din iubitele poetului Mihai Eminescu.

Regina Elisabeta i-a sprijinit pe artiştii în devenire cum era George Enescu sau Elena Văcărescu, i-a încurajat pe tinerii talentaţi să studieze, prin intermediul unui program de burse şi i-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu şi pe poetul Vasile Alecsandri.

În timpul Războiului de Independență din 1877, Regina Elisabeta a înfiinţat spitale, servicii de ambulanţă şi îngrijire, a procurat medicamente pentru răniţi, fapte pentru care a fost supranumită de oamenii din popor „mama răniţilor”. În absenţa unui sistem de caritate, ea a fondat, în anul 1893, Sociatetea Regina Elisabeta, care a tratat anual, benevol, peste 17.000 de pacienţi, a distribuit medicamente gratuite şi a ajutat familiile nevoiaşe.

Născută cu un talent lingvistic desăvârşit, Carmen Sylva a scris enorm; peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele strânse în patru volume antologice, treizeci de opere dramatice şi patru romane, opere literare, în limbile franceză, germană şi engleză, făcând cunoscută România peste hotare, prin lucrările sale. Amintim doar câteva titluri ale operelor sale: Poezii româneşti, Pelerinajul Dunării, Cugetările unei regine, O rugăciune, Printre veacuri, Poveştile Peleşului, Răzbunarea şi alte novele, Vârful cu dor – dramă lirică scrisă în colaborare cu poetul Mihai Eminescu, Rinul meu, Cântece din valea Dâmboviţei, Cugetările unei regine, Cântecele mării. Mark Twain a spus despre ea: „Acea prinţesă şi poetă germană încântătoare, adorabilă, îşi aduce aminte că florile codrului şi câmpiile «i-au vorbit»”.

Maiestatea Sa, Regina Elisabeta a României se fotografia deseori în faţa maşinii de scris şi este cunoscut faptul că, în prima reclamă publicitară din lume, de tip testimonial, pentru o companie producătoare de maşini de scris, apărea chiar Regina României.

Carmen Sylva – supranumită Regina scriitoare, care era prietenă și cu Împărăteasa Austriei Sissi (Elisabeth), cu 6 ani mai mare decât Regina României – a scris poeme, basme, povestiri, romane, lucrări cu caracter memorialistic și a tradus din opera lui Pierre Loti.

„La reine Elisabeth de Roumanie (ou Carmen Sylva), grande amie de Sissi, avait elle aussi ses Etoiles en Diamants” (Regina Elisabeta a României (sau Carmen Sylva), bună prietenă cu Sissi, avea aceleași stele de diamante) – scria presa franceză a vremii.

La Castelul Peleş Regina deţinea o bibliotecă bogată, dar își petrecea vacanţele de vară la Constanţa, unde chiar în port Regele Carol I construise pentru ea un pavilion special de unde Regina urmărea cu privirea vapoarele care părăseau rada portului.

După moartea Reginei, sindicatele navigatorilor au decis să-i ridice, în faţa Cazinoului din Mamaia, o statuie în mărime naturală, orientată cu faţa spre mare. Statuia de bronz a fost repusă pe soclu în anul 2013, pe faleza Cazinoului, B-dul Elisabeta, odată cu refacerea zonei vechi peninsulare și a falezei.

Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied (Germania) este o iniţiativă creată în memoria Elisabetei de Wied, a primei Regine a României, scriitoarea Carmen Sylva (1843-1916), având ca scop cercetarea interdisciplinară despre viaţa, opera şi activitatea ei, în contextul intercultural al timpului.

Regina Elisabeta – Carmen Sylva – este considerată drept una dintre cele mai importante mediatoare ale literaturii şi culturii româneşti în spatiul de limbă germană.

Agnes Maria ORBAN

paul

Read Previous

The Minister Of Elegance IV – Christmas edition 2015 la București

Read Next

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Ateneul Român. Eveniment organizat de ICR, Filarmonica „George Enescu“ și TVR

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *