„La început de an, orașul Andria s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare cu ocazia hirotoniei întru arhiereu, pe seama Episcopiei din Cerignola – Ascoli – Satriano, a preotului catolic Luigi Renna, profesor renumit al Facultații de Teologie din Bari și al Seminarului Teologic din Molfeta.
Locul ales pentru slujire a subliniat importanța evenimentului: Palatul de sport din Andria a fost amenajat cu tot ce era necesar pentru săvârșirea solemnei ceremonii a hirotoniei episcopale. Astfel, sâmbătă, la orele 17:00, spațiul era deja ocupat de mii de persoane. Altarul înfrumusețat cu flori și stele de Crăciun s-a umplut cu episcopii Pugliei, dar și din alte regiuni, cărora s-au alăturat doi cardinali cu origini pugliese.
În Broșura cu ritualul slujbei, Mons. Renna a explicat programul operei sale episcopale, exprimat prin imaginea stemei episcopale ce are ca motto: „Edificare nella carita”. Pe fondul scutului argintat, semnul lucrarii transparente a episcopului, se observă în partea de jos coroana de spini a Mântuitorului. Din coroană se ridică un ram verde cu o rodie, fruct care amintește de caritatea creștina și de comuniunea eclezială. În partea centrală a scutului, pe o bandă transversală, se văd trei stele care amintesc de fecioria Maicii Domnului. Fiecare simbol regăsit în emblema episcopului este încărcat cu un sens spiritual legat de activitatea precedentă a noului ierarh, dar și de un program pastoral, liturgic și social pentru misiunea ce îi stă înainte.
De ce coroană de spini? Raspunsul este acela că atât la Bari, în Basilica San Nicola, cât și în Catedrala din Andria, se păstrează câte un spin din Coroana Mântuitorului. Atunci când Buna Vestire coincide cu Vinerea Mare, Spinul se umezește ca și când ar fi proaspăt scos din carne.
Minunea s-a întâmplat și în anul 2005 când Mons. Luigi Renna a fost prezent. În Biserica Romano Catolică, în această zi (2 ianuarie), sunt cinstiți Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nazianz, motiv pentru care Mons. Renna a invitat la această sărbătoare pe Părintele protopop de Puglia și Basilicata, Mihai Drigă, ca recunoștință a frumoasei colaborări dintre cele două Biserici surori. Menționarea acestui lucru în fața audienței unui stadion întreg a stârnit ropote de aplauze pentru secunde bune.
Această hirotonie are o mare importanță pastorală pentru Biserica noastră deoarece pe teritoriul acestei Episcopii funcționează Parohia românească al carei protector este Sfântului Potițiu, martir creștin din ținuturile dunărene.
Printre oaspeții de seamă prezenți la această slujbă s-a numărat și Mons. Nunzio Galantino, originar din Cerignola, astăzi secretarul Conferinței episcopale catolice. Excelența Sa este bun prieten al Comunității românești din Cerignola și, prin ajutorul său, biserica Sfântului Iosif, unde slujea înainte de episcopat, a fost încredințată Comunității românești.
Sărbătoarea a fost deosebită. Adaugăm mai jos câteva fotografii care subliniază acest eveniment pastoral, dar și social, căci, pe lângă primarii provinciei Barletta – Andria – Trani, au fost reprezentate și autoritățile civile și militare regionale.
O corespondență de la Preot Mihai Drigă, Bari