Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

mai 29, 2020

Bucureștiul întinde mâna către Platforma DA

Bucureștiul întinde o mână de ajutor protestatarilor din Chișinău, dar numai celor care doresc sincer să elibereze Republica Moldova din captivitatea lui Plahotniuc. Nu și celora care sub steagul luptei cu oligarhia își ascund intențiile de a declanșa „primul maidan antiamerican din spațiul CSI” (un titlu de știre în presa rusă), scrie Nicolae negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Bani cu condiții

Da, vă vom împrumuta banii de care aveți nevoie pentru a supraviețui, dar numai după ce veți efectua reformele cerute de protestatari, i-a spus premierul Dacian Cioloș premierului Pavel Filip, sosit la București în speranța că împrumutul promis Guvernului Streleț, de 150 milioane de euro, va fi transferat în mod automat la dispoziția noului Guvern conceput de Plahotniuc. Lui Filip i s-a sugerat „să dialogheze cu societatea civilă, cu cei care protestează și vor un viitor european pentru Republica Moldova. Dacă încep reformele, atunci va veni și sprijinul României”, l-a asigurat Cioloș pe Filip.

Lista reformelor va fi transmisă la Chișinău până la sfârșitul săptămânii, dar cu siguranță în ea se vor regăsi acțiunile necesare pentru însănătoșirea sistemului financiar-bancar, asigurarea independenței justiției, inclusiv adoptarea unei legi noi privind Procuratura Generală, lupta cu corupția etc. Noua atitudine a Bucureștiului a fost ca un duș rece pentru Filip, până acum ajutorul României se obținea repede, fără a promite ceva în schimb.

Asanare sau „revoluție”?

Cum v-a răspunde Platforma DA? Va respinge mâna întinsă pentru un efort comun de asanare a statului Republica Moldova sau va insista orbește asupra alegerilor anticipate, care, în acest moment, pot fi provocate doar prin „revoluție” cu urmări catastrofale pentru finanțele publice, cu o posibilă reinstaurare a unui guvern-marionetă a Kremlinului. „Nu poți dărâma o țară pentru că trebuie să plece Plahotniuc, îi va veni și lui timpul”, acesta este sfatul lui Traian Băsescu pentru liderii DA. Mai pot ei auzi glasul rațiunii în vacarmul răzbunător?

La calm, dialog și rațiune îndeamnă și americanii, și europenii, de stabilitatea Republicii Moldova și a cursului său extern este interesată și Ucraina, doar Rusia mizează pe un „maidan antiamerican”, instructându-i pe Dodon și Usatîi, asmuțându-și simpatizanții împotriva „huntei eurounioniste”. Dacă ar citi publicațiile socialiștilor, liderii DA s-ar putea convinge că nu oligarhia este ținta PSRM și a „Partidului Nostru”, ci miniștrii Apărării, Educației etc., ocupate de liberali. Dodon, spre deosebire de naivul Andrei Năstase, nu ascunde că nu are de gând „să pună batista pe țambal”, adică să-și tempereze retorica antieuropeană, proestică. Fiind un reprezentant al oligarhiei, el nu are cum să lupte cu sistemul oligarhic, scopul său e să-l controleze în interesul Rusiei. Nu, nu te uiți ce culoare are găleata celui care vine să stingă casa arzândă, nu contează culoarea, dar contează, totuși, ce are în găleată, ce toarnă el peste foc, apă sau gaz? Oricât s-ar autoamăgi dl Andrei Năstase, Dodon și Usatîi toarnă gaz.

O lozincă înșelătoare

Scoasă din cutia cu amintiri lozinca „Unire, moldoveni”, care îi înduioșează pe unii naivi, este falsă, înșelătoare. În anii perestroikăi aceasta chema la coeziune și solidaritate etnică, la acțiuni comune de scuturare a jugului sovietic rusesc. Astăzi, profitând de ura legitimă față de oligarhie, neoimperialiștii ruși vor să o folosească în scop contrariu, revanșard, împotriva celora care au strigat-o atunci, prezentând-o drept emanație a solidarității interetnice, a „națiunii civice moldovenești” în constituire. Dar ce va fi mâine, după o eventuală „revoluție”, dacă Dodon și Usatîi se vor instala în locul lui Plahotniuc? Nu se va sparge din nou „națiunea civică moldovenească”? Sau poate liderii DA consideră că, de dragul „națiunii civice moldovenești”, Putin va renunța la planurile sale expansioniste? Dacă sunt sinceri proeuropeni, dacă nu servesc pe ascuns interesele Rusiei, nu îi vor chema „dadaiștii” pe unioniști în ajutor, nu vor striga din nou „Unire, moldoveni”, dar cu alt sens: „Unire, români”!? (De aceea, i-am sfătui pe talentatul interpret Cătălin Josan și pe tatăl său, Nicolae Josan, primul dintre cântăreți care a urcat pe baricadele luptei de eliberare națională, să nu se amăgească și să nu se lase manipulați. Nu intri de două ori în apa aceluiași râu.)

Stânga dând mâna cu dreapta

Și fiindcă veni vorba, „națiunea civică moldovenească”, în versiunea Dodon, Usatîi, Năstase, s-a născut nu duminica trecută, ci cu patru zile mai înainte, la 20 ianuarie, când a fost învestit Guvernul Filip, când și-au dat mâna Ghimpu cu Reșetnicov. Dar de ce am uita de celelalte cazuri când stânga și-a dat mâna cu dreapta, începând cu Voronin și Roșca? Ce fel de „națiune civică moldovenească” vor să construiască liderii DA, dacă îi includ doar pe simpatizanții lui Putin și îi exclud pe cei ai lui Băsescu? E una „castrată” de românismul fără de care independența Republicii Moldova nu ar fi fost posibilă?

Da, Republica Moldova este prinsă azi între două rele. Sau, cum s-a exprimat Andrei Luca Popescu, în publicația online Gândul.info, este între dracu’ și frate-său. „Dracul” e Plahotniuc, pentru care Bucureștiul caută „ac de cojoc”. Ceilalți doi, Dodon și Usatîi, sunt „frații” oligarhului.

Cine e Andrei Năstase, liderul DA? Un „idiot util” sau cel de-al treilea „frate”? Va accepta mâna României sau va merge la „revoluție” cu Rusia? Vom vedea foarte curând. Poate chiar înainte de publicarea acestui comentariu.

paul

Read Previous

Ion Mischevca: „Alianţa NUD” şi Moldova goală-puşcă

Read Next

Batista Cubei şi Andrei Năstase contra UE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *