Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iunie 2, 2020

Eva Șimon: Compromisuri fără compromiteri

Toată viaţa noastră suntem constrânşi cu toţii, de la mic la mare, să facem compromisuri, atât în viaţa profesională cât şi în cea personală. De multe ori lăsăm de la noi pentru buna înţelegere din familie sau pentru simpla noastră pace sufletească. Oamenii politici declară sus şi tare, uneori şi pentru a se spăla pe mâini pentru deciziile luate: în politică nu poţi lucra altfel decât prin compromisuri. Se poate face însă compromisuri şi fără compromiteri?

Limba română face o diferenţiere clară între substantivul „compromis” şi adjectivul „compromis”. Substantivul înseamnă, conform DEX, „înţelegere, acord bazat pe cedări reciproce; concesie”, iar adjectivul descrie omul compromis ca fiind unul „cu reputaţia pătată; discreditat”. La fel ca verbul „a compromite”, toate aceste formule provin în română din limba latină. Putem deci să ajungem la concesii şi înţelegere comună fără a avea reputaţia pătată? Până unde este un compromis bun şi unde începe să devină rău?

Ca să traducem toată această „filozofeală” şi analiză semantică pe înţelesul românilor din Ungaria (şi nu numai), vom da câteva exemple din trecutul şi prezentul comunităţii noastre: înaintaşii noştri au fost deschişi şi receptivi la schimbările din ţară de la începutul anilor 1990, când şi-au reorganizat viaţa comunitară românească şi când cluburile, cercurile de până atunci s-au organizat în asociaţii, iar mai apoi, după adoptarea Legii Minorităţilor din 1993, în urma alegerilor minoritare, s-au înfiinţat primele aşa-numite autoguvernări minoritare române. În multe locuri, acestea erau compuse din aceleaşi persoane ca asociaţiile româneşti, dar în acest fel au crezut că vor putea obţine mai uşor finanţări centrale pentru activităţile lor, care sunt în principal activităţi culturale, de păstrare a tradiţiilor, și nicidecum nu politice. S-au făcut compromisuri locale pentru o viaţă comunitară mai liniştită. Luptele s-au înteţit numai la nivel naţional, la alegerea Autoguvernării pe Ţară, când au ieşit la suprafaţă şi interesele personale, nu doar cele comunitare.

Cu toate luptele lor interne, conducătorii de atunci nu şi-au compromis neamul, nu s-au aliat cu elemente străine (se înţelege: de alt neam) contra celor pe care au jurat că-i reprezintă. S-a greşit mult şi la început, când nu s-au căutat compromisurile bune, când nicio parte nu a cedat din propria voinţă şi nu au ajuns la un numitor comun. Şi iată aşa au ajuns la „putere” (de fapt, la ceva putere şi mulţi bani) cei care de multe ori au discreditat întreaga noastră comunitate. Ne-au trădat prin fapte şi vorbe. Au compromis instituţii care lucrează cinstit, în interesul comunităţii, de mai multe decenii.

Aceşti „aleşi” trăiesc şi muncesc după dictonul „cine nu este cu noi, este împotriva noastră” şi nu se liniştesc până nu astupă şi ultima gură care are curajul să rostească o vorbă nu neapărat contra lor, ci care lor să nu le placă. Toţi trebuie să tăcem în grup şi să nu scoatem o vorbă despre compromisurile lor rele, care ne-au făcut de ruşine ca naţionalitate în Ungaria. Politica lor preferată este: despre ce nu vorbim sau scriem, nu există. Un comportament şi gândire copilărească.

Şi iată, cu aşa „lideri” am ajuns azi să trăim momente, când un fost profesor îşi compromite şcoala la care a lucrat decenii de-a rândul, când ne jucăm de-a „presa liberă” dar numai până când aceasta scrie, spune ce convine conducătorilor, când niciun compromis nu este prea compromiţător ca să servim interese personale şi nu comunitare.

Din păcate, la noi, puterea de eliminare a acestor elemente dăunătoare este prea mică, astfel că trăim cu toţii o ruşine colectivă care poate să ne coste scump. Să reţinem sfatul politicianului englez Colin Turner: „Trebuie să învăţăm să trăim într-o societate a compromisurilor, fără a ne compromite”.

Editorial Eva Şimon, Foaia Românească, ianuarie 2016

P.S.: Această scriere nu este un joc cu cuvintele. Este trista noastră realitate.

paul

Read Previous

Casa Albă: Vladimir Putin este corupt! Parcă nu știam!

Read Next

Nou secretar de stat la DPRRP – Petre Guran, fostul director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Va continua haosul?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *