Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

16_nasterea_domnului_stil_vechi

Un agent al serviciilor secrete portugheze a fost arestat la Roma după ce a fost prins în flagrant în timp ce îi înmâna secrete NATO unui ofițer rus, scrie The Telegraph.

Presupusul agent dublu, identificat de presa italiana ca fiind Frederico Carvalhao, este membru al serviciului intern de informatii al Portugaliei SIS, responsabil pentru securitatea interna si contraterorism. Carvalhao este acuzat ca a vandut informatii sensibile legate de NATO si de Uniunea Europeana.

Incepand cu 2014, Carvalhao ar fi parasit Portugalia si ar fi calatorit prin mai multe capitale europene pentru a se intalni cu spionul rus. Acesta era insa supravegheat de unitatea anti-spionaj a SIS. Vinerea trecuta, Carvalhao a zburat la Roma pentru a se intalni cu spionul rus sambata si a fost prins in timp ce ii inmana informatii secrete rusului. In mod mai putin obisnuit, ofiterul rus nu era diplomat si deci nu avea imunitate, astfel incat a fost arestat si el. Carvalhao, care ajunsese sef de departament in SIS, este acuzat ca primea 10.000 de euro pentru fiecare document primit.

Cotidianul britanic noteaza ca Rusia si-a intensificat activitatile de spionaj impotriva NATO si a tarilor europene. Anchetatorii au confiscat o cantitate nespecificata de bani de la locuinta lui Carvalhao din Lisabona. Acesta ar fi facut obiectul unei anchete disciplinare in cadrul SIS. De asemenea, se banuieste ca ar fi avut relatii cu mai multe femei din Europa de Est, inclusiv Rusia. Informațiile cotidianului britanic legat de activitate de spionaj a Rusiei în țările NATO este confirmată de prinderea sau expulzarea unor spioni ruși în țări est-europene ca Polonia sau Cehia.

Este cel puțin ciudat că în România, țintă majoră a spionajului rusesc nu sunt prinși spioni ai Rusiei. Or fi oare acoperiți pe funcții atât de înalte prin Guvern, Parlament sau servicii și poate controlează complet serviciile de contraspionaj ale Românie?

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/24/portuguese-spy-caught-passing-nato-secrets-to-russian-handler-in/

paul

Read Previous

A treia ediție a seminarului ”O mână de ajutor”, la Londra

Read Next

Continuă parteneriatul româno-român către reunire! O nouă înfrăţire între localităţile din Rep. Moldova şi România: Nişcani şi Jegălia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *