MAE reacţionează după declaraţia jignitoare la adresa României a ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto

MAE a reacţionat, marţi, la declaraţiile ministrului de Externe al Ungariei, Petr Szijjarto, care a criticat dur declaraţiile lui Jean Claude Juncker referitoare la Centenar. MAE arată că dezavuează încercările de a critica acţiunile legitime şi curajoase care au condus la formarea a României Unite, transmite www.mediafax.ro, preluat de Romanian Global News.

„Ministerul Afacerilor Externe salută declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri şi la semnificaţiile zilei de 1 Decembrie pentru poporul român, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, cu ocazia dezbaterii asupra viitorului Europei. Ministerul Afacerilor Externe apreciază că acest mesaj reconfirmă încrederea şi aprecierea, la nivel european, faţă de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanţiale în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale”, arată MAE într-un răspuns acordat solicitării MEDIAFAX.

MAE îşi exprimă solidaritatea cu declaraţia lui Jean Claude Juncker.

„Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmaţiile înaltului oficial european care subliniază importanţa respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanţie a stabilităţii şi securităţii în plan regional şi ne manifestăm îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace şi înţelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acţiunile legitime şi curajoase ale reprezentanţilor naţiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de preşedintele Woodrow Wilson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului şi Camerei Reprezentaţilor SUA, din 8 ianuarie 1918. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România înţelege să celebreze anul 2018 – anul Centenarului Marii Uniri – în spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi indiferent de etnia acestora şi condamnă orice mesaje sau declaraţii de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice”, se mai arată în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a criticat dur declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a afirmat că centenarul Marii Uniri de la 1918 reprezintă un eveniment important nu doar pentru România, cât şi pentru întreaga Europă.

„Europa va fi puternică şi unită dacă acceptăm că anumite date ale istoriei aduc bucurie unora, dar amintiri dureroase altora”, a declarat Szijjarto pentru agenţia MTI. „Nu ne putem aştepta ca cei care regretă astfel de evoluţii să se bucure, astfel de aşteptări sunt imorale şi necinstite”, a adăugat oficialul ungar.

paul

Read Previous

Guvernatoarea statului american Iowa felicită România cu ocazia Centenarului Unirii

Read Next

România este părăsită: Tinerii pleacă din ţară, iar numărul de bătrâni creşte. Raportul este de 112 vârstnici la 100 de tineri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *