Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 22, 2021

Anual, peste 5.000 de titluri de carte în limba română intră în colecţiile Bibliotecii Naţionale din Chișinău. Mare parte vin din România

01_biblioteca_nationala_chisinau

Biblioteca Naţională din Chişinău poate fi considerată, pe bună dreptate, cetatea limbii române. Mulţi dintre iluştrii scriitorii contemporani, dar şi cei care au trecut în eternitate, au lăsat creaţiile lor drept mărturie a zbuciumului pentru adevărul istoric şi grafia latină – haina firească a limbii române. Graţie donaţiilor de carte ale României, instituţia este în prezent cea mai bogată în colecţii de literatură română şi universal, se arată într-un reportaj TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Biblioteca Naţională este un adevărat templu al limbii române. De-a lungul anilor, aici a fost adunată cu grijă zestrea sprituală a acestu neam şi o parte impunătoare a tezaurului românesc scris. De la 89 şi până în prezent, instituţia şi-a completat colecţiile cu scrierile autorilor contemporani precum Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu, Emilian Galaicu-Păun, Vitalie Ciobanu şi mulţi alţii, care, prin creaţia lor, au dat valoare şi au promovat limba şi literatura română.

În anii 90, fondul de carte al bibliotecii s-a îmbogăţit considerabil datorită donaţiilor din România. Doar în anul 1992, din partea Guvernului de la Bucuresti, Biblioteca Naţională a Moldovei, dar şi alte biblioteci publice, au primit peste 900 de mii de volume de carte în limba română.

Este extrem de important rolul scriitorilor la îmbogăţirea colecţiiei bibliotecii. Ei reprezintă surse continue de completare a tezaurului scris.

Pe parcursul a 30 de ani, biblioteca a beneficiat de donaţii din partea mai multor personalităţi din domeniul politic, economic sau cultural.

Operele scriitorilor basarabeni, care au pus umărul la restabilirea adevărului istoric, la revenirea alfabetului latin, sunt păstrate în Secţia „Lectura publică”, Sectorul „Carte contemporană” a Bibliotecii.

Opera inegalabilului Grigore Vieru, numit şi poetul limbii române, al lacrimii şi al durerii, al curajului şi al bărbăţiei neîngenuncheate, opera căruia ne reuneşte permanent sub semnul mamei, al libertăţii şi al eternităţii, are un loc aparte pe rafturile bibliotecii.

În opinia prozatorului Vladimir Beşleagă, un rol esenţial în completarea colecţiilor Bibliotecii Naţionale îl au şi editurile.

Este deja o tradiţie ca la Biblioteca Naţională să se desfăşoare anual Salonul Intrernaţional de Carte. Acolo sunt prezentate mii de titluri de carte ale editurilor din ţară şi străinătate. În acest an, va fi organizată cea de-a 28-a ediţie.

Peste 5000 de titluri de carte în limba română intră anual în colecţiile Bibliotecii Naţionale. Acest testament scris al înaintaşilor, este păstrat cu sfinţenie pe rafturile Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, pentru a fi lăsat drept moştenire generaţiilor viitoare.

paul

Read Previous

Tabără de cultură şi civilizaţie pentru copii români din Ucraina şi Republica Moldovaîn Satu Mare

Read Next

„August 89”. Nicolae Dabija, unul dintre pilonii Mişcării de Renaştere Naţională, a povestit ce a influenţat evenimentele de acum 30 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Chișinău

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *