Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 22, 2021

25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei

01_episcopia_ortodoxa_romana_a_harghitei_si_covasneiCu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2019, la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna și Izvoru Mureșului, va fi organizată o suită de manifestări de cultură și spiritualitate românească grupate sub genericul Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita, transmite Romanian Global News.

În zilele de 26-27 septembrie 2019, la Hotel Bradul din Covasna va avea loc Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie, ediţia a XXV-a. Lucrările sesiunii se vor desfășura, în organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna-Harghita, din subordinea Academiei Române și a Asociației Ștefadina din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Liga Cultural Creştină „Andrei Şaguna”, Asociația GRIT Covasna și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.

La sesiune vor participa peste 80 de cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți, studenți, din peste 30 de localități, din întreaga țară. Cu această ocazie va fi prezentată Expoziţia foto-documentară Contribuția învățământului confesional românesc din Treiscaune la Marea Unire, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și va fi prezentat filmul documentar Tabla Buții – 1916, din cadrul proiectului Marile Bătălii ale Primului Război Mondial în Carpații de Curbură – teledetecție și arheologie aeriană, filmrealizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Sesiunea se va desfășura în plen și pe secțiuni. După prezentarea comunicărilor în plen, vor fi lansate și prezentate peste 15 volume de istorie, etnografie, muzeologie, eseuri, poezii, memorialistică etc.

Sâmbătă, 28 septembrie 2019, laCentrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și la Muzeul Spiritualității Românești, de la Catedrala Ortodoxă, Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfășura simpozionul și va fi vernisată expoziția cu tema Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei, manifestări organizate în parteneriat cuLiga Cultural Creştină „Andrei Şaguna” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cofinanțate de Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Marți, 1 octombrie 2019, laCatedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Miercurea Ciuc, va fi oficiată, de către Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un sobor de ierarhi și preoți, Sfânta Liturghie ocazionată de hramul catedralei.

Miercuri, 2 octombrie 2019, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului va avea loc Simpozionul cu tema „Episcopia Covasnei și Harghitei – 25 de ani de la înființare”. În cadrul simpozionului vor fi prezentate mesajele ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române și ale personalităților vieții publice naționale și locale, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea Eparhiei Covasnei și Harghitei și peste 30 de comunicări științifice, care vor aborda probleme precum: Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, factor catalizator pentru întărirea credinței în Dumnezeu a românilor din sud-estul Transilvaniei, pentru păstrarea și dezvoltarea tradițiilor și a patrimoniului cultural strămoșesc; Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, instituție divino-umană, cu rol hotărâtor în asigurarea dăinuirii şi afirmării spiritualităţii ortodoxe şi identităţii româneşti în mediul multietnic şi pluriconfesional din Arcul Intracarpatic; Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei – un sfert de veac de misiune şi slujire pastorală ș.a. Vor fi prezentate comunicări referitoare la păstorirea rodnică a celor doi ierarhi: Înaltpreasfințitul Ioan, azi Mitropolit al Banatului și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, relația Eparhiei cu autoritățile publice centrale și locale, cu instituțiile și asociațiile culturale, cu unitățile de învățământ și cu societatea civilă, cu parteneri statornici din întreaga țară, dorind, astfel, să oferim o imagine de ansamblu asupra parcursului istoric al Eparhiei – în primul sfert de veac al existenței sale. În cadrul simpozionului va fi vernisată Expoziția documentară Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba comunității românești din sud-estul Transilvaniei și prezentatfilmul documentar File din istoria Eparhiei Covasnei și Harghitei, realizat cu sprijinul arhivei Televiziunii Române.

În final, va avea loc lansarea volumului Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita, ediția a II-a, revăzută și adăugită, de Ioan Lăcătușu și Erich Mihail Broanăr, volum apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019, cu sprijinul Guvernului României, prin Secretariatul General al Guvernului.

Dorind ca bucuria noastră să fie împărtășită de cât mai mulți iubitori ai credinței strămoșești și grai românesc, adresăm invitația, celor care au posibilitatea, de a ne onora cu prezența la aceste manifestări de cultură și spiritualitate românească și ortodoxă.

paul

Read Previous

Piatra de temelie la o nouă biserică românească în Italia

Read Next

Consulul de la Milano dă în judecată Guvernul României, cerând să nu fie schimbat înainte de terminarea mandatului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *