Breaking News :

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 4, 2020

Președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur: Candidatii la functia de președinte dau impresia că fac o concesie alegătorilor din diaspora dacă stau de vorbă cu ei

01_cristian_bucur_ajrpAsociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (A.J.R.P.) a propus o dezbatere publică, la care să participe candidații la Președenția României. Despre acest subiect, ca și despre urmările acestui demers, i-am solicitat un interviu în exclusivitate președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur, transmite Romanian Global News.

Viorel Maier: Vă felicit pentru iniţiativă, mai ales că în diaspora sunt un mare număr de votanţi. Cum v-a venit acesta idee?

Cristian Bucur: A.J.R.P. este o organizaţie a jurnaliştilor din diaspora, iar după cum a anunţat chiar şi guvernul, numărul românilor care trăiesc în afară este de 5,6 milioane. Politicienii îşi aduc aminte de noi înainte de alegeri, iar după ce obţin un număr de voturi, ne uita complet până la următorul scrutin. Se observa de fiecare dată că subiectul „românilor de pretutindeni” este doar superficial atins şi se transmit mesaje „subliminale” de tipul cei plecaţi sunt nişte căpşunari sau îngrijitori care se roagă de autorităţi să fie băgaţi în seamă. Să nu uităm că există un mare număr de români foarte bine integraţi acolo unde sunt, care duc o viaţă decentă indiferent de tipul de muncă pe care-l fac, în plus există şi o largă categorie de oameni care au evoluat foarte bine pe scara valorilor din alte ţări, în timp ce în România au fost complet ignoraţi, ca să folosesc un termen blând. În realitate, milioanele de români care au plecat, pleacă şi vor pleca în continuare sunt practic „împinşi” să o facă în primul rând din lipsa speranţei că mâine va fi mai bine. Cu toate acestea, politicienii şi responsabilii administraţiilor româneşti sunt absolut indiferenţi la această hemoragie de valori umane, continuând să manipuleze realităţile şi aruncând o imagine negativă asupra diasporei. Un exemplu ar putea fi şi recenta tentativă de înscriere pe listele de votare a românilor din afară României care s-a soldat cu un număr foarte mic de răspunsuri, iar concluzia a fost că nu suntem interesaţi de alegeri, când de fapt procedura pentru votul prin corespondenţă, de exemplu, a fost destul de complicată, implicând completarea de formulare, trimiterea prin poştă, operaţiuni care necesită destul de mult timp. Să nu uităm că posibilitatea de a vota direct în secţiile de votare este valabilă şi probabil că multe persoane o vor face.

Ca şi concluzie, cred că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să aibă tot interesul să menţină o legătură strânsă cu românii din afara ţării, nu numai pentru a încuraja investiţiile în economie, dar şi pentru a menţine acest spirit românesc în comunităţile din care cei plecaţi fac parte. Însă se pare că suntem încă departe de acest lucru. Această dezbatere a candidaţilor la funcţia de preşedinte avea ca idee o prezentare a viziunii viitorului preşedinte faţă de toate aceste aspecte. Şi pentru a arăta o adevărată preocupare, ne-am gândit să-i invităm într-un loc cu mulţi români, astfel am ales Roma, unde am închiriat o sală chiar în centrul oraşului, restul cheltuielilor fiind suportate de fiecare participant în parte. Subliniez că nu există niciun fel de subvenţie sau sponsorizare.

Viorel Maier: Care au fost paşii organizaţii/concretizării ei?

Cristian Bucur: Am cerut opinia partenerilor şi prietenilor AJRP despre proiect, iar ecourile au fost extrem de pozitive. De asemenea, am luat legătura cu candidaţii şi echipele lor de campanie, toată lumea a zis că ar fi un proiect foarte interesant, de fapt o premieră. Am fost sprijiniţi de câteva persoane entuziaste şi astfel am reuşit să punem totul la punct.

Viorel Maier: Cine dintre candidaţi au răspuns propunerii dumneavoastră şi în ce mod?

Cristian Bucur: În urma discuţiilor, am avut răspunsuri pozitive din partea echipelor lui Theodor Paleologu, Mircea Diaconu şi Dan Bârna. Trebuie să vă mărturisesc faptul că lucrurile au mers în anumite cazuri mai greu decât ne aşteptam. Deşi toată lumea zicea că este un proiect foarte interesant, nu mi s-a părut că diaspora este luată 100% în serios. Va mai mărturisesc şi decepţia pe care am avut-o vizavi de actualul preşedinte care a refuzat categoric orice dialog, deşi, dacă ne aducem aminte bine, a avut un mare sprijin din partea diasporei la primul său mandat. În cazul echipei lui Viorica Dăncilă, lucrurile îşi păstrează aceeaşi ambiguitate, practic nici da, nici nu, cred că au vrut doar să tragă de timp. Ca şi concluzie generală, am avut impresia că s-ar considera această discuţie mai mult o concesie care s-ar face diasporei în loc să se aprecieze platforma pe care, în realitate, noi le-am oferit-o.

Viorel Maier: Care este situaţia astăzi cu acest proiect?

Cristian Bucur: În afara unui singur candidat care nu a ezitat niciun moment să intre într-o dezbatere, ceilalţi au prezentat reticenţe, astfel că prezenţă fizică la Roma a fost eliminată. Le-am propus ca şi alternativă o dezbatere online pe o platformă pe care le-o punem la dispoziţie, dar nici acest lucru nu a fost acceptat. Până la urmă, am hotărât să facem dialoguri individuale cu fiecare dintre cei 3 candidaţi şi acest pas pare că a fost acceptat. În principiu, în câteva zile vom anunţa datele acestor dialoguri care vor fi transmise live pe reţelele de socializare unde se vor accepta şi întrebări concrete ale romanilor de pretutindeni.

Viorel Maier: Ce întrebări li se vor pune, şi cine a contribuit la formularea lor?

Cristian Bucur: Întrebările vin din partea jurnaliştilor români de pretutindeni, membri AJRP, dar şi din afară asociaţiei. De altfel, invităm toate persoanele interesate să ne propună întrebări de interes pentru diaspora prin email: contact@ajrp.org. Dorim ca aceste discuţii să fie cât mai concrete şi aplicate.

Avem şi un site dedicat evenimentului: https://dezbatere.candidaţi.ro/

paul

Read Previous

Ziua portului popular românesc, la biserica Sf. Cruce, Torino 2

Read Next

Primii români din străinătate au votat deja la alegerile prezidențiale

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *