Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 17, 2021

80 de ani de la înființarea postului de radio, Radio Basarabia

01_radio_basarabiaMarți, 8 otombrie 2019 s-au împlinit 80 de ani de la inaugurarea postului de radio românesc Radio Basarabia, dincolo de Prut, transmite România Actualități, preluat de Romanian Global News.

Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile, până în iunie 1940, când Uniunea Sovietică a invadat partea de est a Regatului României și a ocupat Chișinăul, distrugând studioul regional al Radiodifuziunii Române.

Misiunea postului Radio Basarabia de a promova valorile și cultura românească a fost reluată de Radio Chișinău, relansat de Societatea Română de Radiodifuziune pe 1 Decembrie 2011.

Radio Chișinău a găzduit marți festivități pentru împlinirea a 80 de ani de la prima emisiune. La evenimente au participat președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, președintele TVR, Doina Gradea, istorici, oameni de cultură, jurnaliști și localnici, transmite Radio Chișinău.

Vorbitorii au subliniat importanța existenței unui post de radio românesc la Chișinău, în condițiile în care manipulările și propaganda rusească iau amploare tot mai mult. Participanții au arătat că Radio Basarabia a jucat un rol important în păstrarea și cultivarea spiritului românesc și a limbii române în stânga Prutului, obiective duse mai departe de către Radio Chișinău după reactivarea acestuia în 2011.

„Ați demonstrat că tot cei românesc nu piere și pentru a nu pieri tot cei românesc în Basarabia e nevoie de o voce corectă, este nevoie de o voce puternică, este nevoie de profesionalism și este nevoie de susținere. Noi contăm pe dumneavoastră ca și televiziunea română prin filiala sa TVR Moldova și Radio România prin filiala sa Radio România Chișinău să contribuie la ceea ce ne dorim crearea acelui spațiu comunicațional comun”, a declarat, la rândul său, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.

„Rezervele Societății de Radiodifuziune din România, plus aceste noi instalații comandate, au făcut ca postul de Radio Basarabia să aibă o putere de emisie excelentă care să depășească de două ori pe cea a postului Radio București și pe cea a postului de Radio Tiraspol și aici atenție – acesta era punctul strategic și cel mai vulnerabil”, a afirmat Silvia Grosu, doctor în istorie. Aceasta a făcut o retrospectivă a evenimentelor ce au precedat lansarea Radio Basarabia care, în epocă, a fost făcut din considerente strategice, pentru a contracara propaganda comunistă a postului Maxim Gorki de Tiraspol (URSS).

Lansat de Societatea Română de Radiodifuziune la 8 octombrie 1939 și cunoscut și ca „Radio Chișinău”, postul „Radio Basarabia” a funcționat doar 300 de zile. În iunie 1940, acesta a fost preluat de administrația sovietică, fiind aruncat în aer un an mai târziu de Armata Roșie aflată în retragere. Recucerirea Basarabiei de către Armata Română aliată cu cea Germană în perioada 1941-1944 a dus la reașezarea pe baze românești a Basarabiei. Activitatea radioului din Chișinău a fost continuată de Radio Moldova la Iași, care a emis pentru prima dată la 2 noiembrie 1941. După 23 august 1944, România s-a aliat cu U.R.S.S., continuând războiul alături de Armata Roșie și cedând sovieticilor teritoriul dintre Prut și Nistru. După destrămarea U.R.S.S. în 1991, Societatea Română de Radiodifuziune a lansat postul regional Radio Chișinău în 2011.

paul

Read Previous

“Satul nostru românesc” la Mânăstirea Malainița din Timoc

Read Next

PMP și Traian Băsescu îl vor susține pe Octavian Țâcu la alegerile pentru primăria Chișinăului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *