Un sfânt martir român/aromân din Balcani canonizat de Patriarhia de Constantinopol

01_un_sfant_martir_aromanUn sfântul martir român/aromân canonizat de Patriarhia de Constantinopol – Marcu al Petru Marculi din Clisura (Μάρκου Πέτρου Μαρκούλη ἐκ Κλεισούρας), născut în Clisura (Vlahoclosura) și martirizat prin spânzurare în anul 1598 în Hrupiște (astăzi numit Argos Orestiko în prefectura Kastoria), transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

La propunerea Mitropolitului Serafim de Kastoria, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a hotărât săptămâna trecută canonizarea a şapte neo-martiri din nordul Greciei.

Marcu Petru Markoulis din Kleisoura, Arhim. Platon Aivazidis, Ioan (Nuldzu) împreună cu fratele şi cumnata sa, Gheorghe de Agarine şi preotul Vasile Kalapalikis din Kastoria sunt mucenicii trecuţi în rândul sfinţilor prin hotărâre sinodală, anunţă Patriarhia Ecumenică.

Ioan şi cei dimpreună cu el au primit moarte martirică în 1969, iar preotul Vasile Kalapalikis a trecut în veşnicie în anul 1902.

Patriahia Ecumenică a canonizat anul trecut doi martiri contemporani din Finlanda: Ioan de Valmo şi Ioan de Sonkajanranta.

paul

Read Previous

A început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Românii din diaspora vor vota timp de trei zile. Care sunt candidații și secțiile de votare

Read Next

La un pas de România – emisiune TVR Internațional despre româniidin Ucraina

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *