Breaking News :

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 4, 2020

Petru Bogatu; Blatul Ceban/Năstase ca expresie a parvenirii și instalării unei dictaturi a cleptocraților

01_petru_bogatu_bBlatul ACUM/PSRM în proximele alegeri de la 20 octombrie nu-i o supoziție a presei sau o metaforă politică. Este un fapt dovedit cu acte în regulă.

O înșelăciune ordinară

Blatul e un termen relativ nou, provine din jargonul microbiștilor și înseamnă un meci de fotbal trucat. Asta se întâmplă când echipele doar mimează lupta din teren. În realitate, suporterii sunt trași pe sfoară, întrucât scorul partidei este decis din timp în urma unei înțelegeri infame.

Prin extensie, tot așa poate fi numit și un joc politic măsluit. Sau o cursă electorală contrafăcută.

Privite din acest unghi, alegerile de la 20 octombrie nu sunt altceva decât o înșelăciune ordinară. Mai pe șleau vorbind, un blat nerușinat.

De altfel, liderii coaliției de guvernământ nici nu ascund asta. Ei găsesc la tot pasul suficiente prilejuri pentru a face caz pe seama unei înțelegeri electorale amiabile între socialiști și acumiști.

Șeful fracțiunii parlamentare a PSRM, Vlad Bătrâncea, bunăoară, îi amintește lui Andrei Năstase că formațiunile lor au semnat un „acord politic cu principii de corectitudine și neagresiune”. Același lucru nu obosește să-l repete și Ion Ceban, candidatul socialiștilor în cursa pentru primăria capitalei.

Cartelul mizerabil

Este vorba de cel mai neobrăzat blat cu putință între două echipe politice distincte. Deși, formal vorbind, concurează între ele, acestea au format un cartel abuziv și mizerabil care împarte sferele de interese în capitală și în provincie pentru a monopoliza puterea de sus până jos.

În zonele cu electorat preponderent de stânga, ACUM se dă la o parte în favoarea socialiștilor și viceversa. PSRM nu se bagă peste PAS și PPDA în sectoarele electorale unde partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase au mai multe șanse de reușită.

Mai mult decât atât. Unii candidați, se plâng sub protecția anonimatului că sunt supuși presiunilor și șantajului din partea instituției prezidențiale. Dodon își asumă rolul de noul „capo di tutti capi”.

„Avem înțelegere că la nivelul administrațiilor publice locale vom uni eforturile”, mărturisește cu o sinceritate dezarmantă același Bătrâncea. Cu alte cuvinte, blocul ACUM și PSRM, chit că cel dintâi susține că-i de dreapta, iar cel de-al doilea afirmă că-i de stânga, sunt o apă și un pământ.

De la oligarhie la cleptocrație

Rivalitatea dintre partidul pro-Kremlin, pe de o parte, și formațiunile pretins pro-europene de la putere, pe de alta, este o ficțiune menită să tragă clapa alegătorilor, să ascundă că între Dodon, Sandu și Năstase nu-i nicio deosebire. Toți fac același lucru: instalează pe osatura actualei guvernări hibrid o verticală a puterii de tip putinist, un regim autoritar fără o opoziție reală.

Sub paravanul luptei cu moștenirea lui Plahotniuc, statul cade în captivitatea noilor parveniți. Are loc politizarea cinică a justiției, capturarea instituțiilor publice autonome, cum ar fi, de exemplu, Comisia Electorală Centrală, acapararea structurilor de forță, subordonarea instituțiilor media și mafiotizarea economiei naționale.

Altfel spus, actualele alegeri au un scop mai mare decât victoria cutărui sau cutărui candidat. Scrutinul este folosit de guvernarea hibrid pentru a legitima ciocofleandura ajunsă în fruntea bucatelor. La orizont se conturează un regim autoritar al clanurilor de profitori politici care s-au trezit din hibernare.

Din lac-n puț

Statul degenerează dintr-o guvernare oligarhică într-o dictatură a cleptocrației. Altminteri zicând, cade din lac-n puț.

Noua situație este mai periculoasă și mai nocivă totuși decât cea pe care am depășit-o după schimbarea puterii din luna iunie. Dacă anterior statul era la cheremul unui oligarh și al partenerilor săi, astăzi Republica Moldova a încăput pe mâna unor impostori care, cu toate că în acte sunt săraci și nu au afaceri, își permit să cumpere, prin interpuși, trusturi media, să monopolizeze sectoare întregi ale economiei naționale etc.

Dodon este întruchiparea cleptocratului hrăpăreț care ajuns să dețină pâinea și cuțitul țării. Șeful statului profită cu impertinență de autoritatea sa politică pentru căpătuire personală, pentru a-și face averi nedeclarate, pentru a-și sponsoriza „partidul prezidențial” și a-și achita facturile politice.

Deși, spre deosebire de Plahotniuc, înainte de a intra în politică, nu a fost businessman, familia i s-a îmbogățit ca prin minune, de parcă a prins peștișorul de aur din povestea lui Pușkin. Fratele președintelui face afaceri enigmatice cu odrasla procurorului general al Rusiei.

Paznic la ciocoi

Nu afirm că Dodon ar fi mai bogat astăzi decât Mark Zuckerberg. El nici nu are nevoie de așa ceva, pentru că-i o simplă slugă la ruși. Funcția lui este să deschidă poarta Republicii Moldova pentru oligarhii lui Putin. Prin structurile acaparate de noii stăpâni ai clipei, statul este privatizat tacit de capitalul fostei metropole.

De cealaltă parte, ACUM joacă rolul ingrat de gardian al gangsterilor și vânzătorilor de țară. De paznic al ciocoimii lacome.

Fără coaliția cu PAS și PPDA, Dodon era deja în pușcărie pentru finanțări ilicite din Rusia și înaltă trădare. Maia Sandu l-a adăpostit de fapt pe președinte, l-a salvat de urmărire penală, profanându-și astfel propria reformă a justiției.

Să nu-și facă iluzii însă. Cel care oferă protecție mafioților și cozilor de topor, scăpându-i de pedeapsa meritată, comite o infracțiune gravă și va trebui să plătească scump pentru complicitate cu tâlharii.

Revenind la alegerile de duminica viitoare, trebuie să înțelegem că votându-l pe Andrei Năstase îl votăm de fapt pe Ceban. Și viceversa. Astăzi acumiștii și socialiștii fac parte din același cerc vicios.

paul

Read Previous

Marș împotriva antenelor de telefonie 5G, considerate nocive pentru sănătate oamenilor și mediului

Read Next

Deputatul Octavian Țîcu: Un Chișinău condus de socialistul Ceban se va afla în aceiași postură ca și Dodon: izolat internațional și cu vizite repetate la Moscova

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *