Breaking News :

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 4, 2020

Consiliul Național al Românilor din Ucraina îi solicită președintelui Zelenski să anuleze articolul 7 al Legii Educației

01_ro_ucraina_zelenskyLa Cernăuți a avut loc ședința ordinară a Consiliului Național al Românilor din Ucraina. Membrii Consiliului – societăți pentru cultura românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa – au aprobat o adresare către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, solicitându-i să inițieze procedura de anulare a articolului 7 al Legii Educației, care reduce semnificativ dreptul la studii în limba maternă, informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

 

Potrivit adresării semnate de membrii Consiliului, în calitate de subiect al inițiativei legislative președintelui Volodimir Zelenski i se solicită să introducă de urgență unele amendamente la art. 7 al Legii Educației, utilizând normele Constituției Ucrainei: „Cetățenilor care aparțin la minoritățile naționale, în baza legii, le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă”, ceea ce corespunde art. 8, 10, 22, 24, 25 și 53 ale Legii Fundamentale a Ucrainei.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina argumentează că românii, care sunt o comunitate autohtonă și locuiește pe pământul său de mii de ani, are tot dreptul să vorbească, să-și învețe copiii în școli în limba maternă, să-și păstreze patrimoniul cultural și să se bucure de toate drepturile consfințite de Constituția Ucrainei.

„Ne pronunțăm în mod categoric împotriva politicii de asimilare, prevăzută, de fapt, de Legea Educației (art. 7), care va fi implementată de noul ministru al Învățământului”, potrivit adresării.

În cadrul ședinței, Consiliul Național al Românilor din Ucraina a analizat solicitările unor membri ai mediului asociativ românesc de a susține eforturile de păstrare și apărare a valorilor naționale românești, aprobând noi membri colectivi și conturând tema următoarei întruniri.

Reamintim că în data de 30 iulie 2019, la Cernăuți, a luat ființă Consiliul Național al Românilor din Ucraina – un organ colectiv al societăților pentru cultura română, care are ca scop coordonarea eforturilor pentru păstrarea identității etnice și lingvistice, realizarea de activități comune pentru sprijinul întregii comunități românești din Ucraina. În data de 7 octombrie a fost aprobat un Regulament al funcționării Consiliului, fiind modificată componența acestuia în urma autoexcluderii unor membri colectivi și dorinței altor reprezentanți ai mediului asociativ românesc de a susține eforturile de păstrare și apărare a valorilor naționale românești în Ucraina.

Agenția BucPress publică în continuare textul Adresării semnate de majoritatea membrilor Consiliului Național al Românilor din Ucraina și trimisă Președintelui Ucrainei.

Președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski

ADRESARE

Mult stimate Volodimir Zelenski, noi, reprezentanții forumului comunității românești – Consiliul Național al Românilor din Ucraina – ne adresăm către dumneavoastră în legătură cu necesitatea urgentă de a rezolva problemele care au o importanță vitală pentru noi – păstrarea limbii materne în procesul de învățământ și în sfera publică, în zonele locuite compact de populația românească din Ucraina.

Reprezentanții comunității românești și-au dat fără ezitări votul la alegerile prezidențiale și parlamentare pentru schimbări europene în Ucraina, pe care le-ați promovat nemijlocit. Am susținut dorința Dumneavoastră de a schimba legile inechitabile ale fostei puteri, legi care au afectat drepturile minorităților naționale. De aceea, contăm pe sprijinul Dumneavoastră în privința anulării controversatului articol 7 (privind limba de studii) al Legii Educației din 5 septembrie 2017. Menținerea acestui articol reprezintă, de fapt, renunțarea Ucrainei la obligațiile sale față de cetățeni, față de comunitatea internațională, nemaivorbind despre caracterul anticonstituțional și antiistoric al Legii Educației.

Mult stimate Președinte! Sperăm că așteptările alegătorilor Dumneavoastră nu vor fi ignorate, precum au procedat în trecut reprezentanții fostei puteri. Fiecare cetățean ucrainean, fiecare contribuabil care finanțează sistemul de învățământ are dreptul la educație în limba maternă. Vă rugăm să propuneți, în calitate de subiect al inițiativei legislative, introducerea urgentă a unor amendamente la art. 7 al Legii Educației, utilizând normele Constituției Ucrainei: „Cetățenilor care aparțin la minoritățile naționale, în baza legii, le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă”, ceea ce corespunde art. 8, 10, 22, 24, 25 și 53 ale Legii Fundamentale a Ucrainei.

Revenirea la normele Constituției Ucrainei, care sunt norme de acțiune directă și care garantează învățământul în limba maternă, va permite detensionarea relațiilor sociale în ceea ce privește problema lingvistică în sistemul de învățământ al Ucrainei, fiind un pas înainte pe calea consolidării relațiilor de prietenie cu statele vecine, membre ale UE și NATO (România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și statele lidere ale comunității europene).

Ucraina și-a asumat o serie de angajamente față de România în baza „Tratatului privind relațiile de cooperare și bună vecinătate dintre România și Ucraina” (Tratat ratificat prin Legea nr. 474/97, adoptată de Rada Supremă la 17.07.1997). Art. 13, p. 5 al acestui Tratat menționează faptul că membrii comunității românești din Ucraina „au dreptul sa fie instruiți în limba lor maternă, într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare, situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţilor respective”.

Comunitatea românească din Ucraina, care este una autohtonă și locuiește pe pământul său de mii de ani, are tot dreptul să vorbească, să-și învețe copiii în școli în limba maternă, să-și păstreze patrimoniul cultural și să se bucure de toate drepturile consfințite de Constituția Ucrainei. Or, după cum se spune în articolul 24 al Legii Fundamentale a Ucrainei: „Nu pot exista privilegii sau restricții în urma apartenenței la o anumită rasă, după culoarea pielii, convingeri politice și religioase, sex, proveniența etnică și socială, starea materială, locul de trai, după criterii lingvistice și altele”.

În momentul de față, pentru populația românească din Ucraina problema utilizării limbii materne în sistemul de învățământ este una prioritară și ne pronunțăm în mod categoric împotriva politicii de asimilare, prevăzută, de fapt, de Legea Educației (art. 7), care va fi implementată de noul ministru al Învățământului. Vă informăm că românii din Ucraina au manifestat întotdeauna un respect aparte față de limba ucraineană și conștientizează necesitatea studierii limbii ucrainene ca limbă de stat, însă nu pe contul reducerii dreptului de a utiliza limba maternă în instituțiile de învățământ.

Cu respect,

Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți

Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina

Mircea Pilat, președintele Asociației științifico-pedagogice „Aron Pumnul” din Cernăuți

Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina

Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți

Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți

Vasile Țiple, președintele Asociației Tinerilor Români din Transcarpatia

Ana-Cristina Mihaesi, președintele Fundației de Binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuți

Elvira Chilaru, secretar-responsabil al filialei Transcarpatia a Centrului Media BucPress, jurnalist emerit al Ucrainei

Ilie Popescu, președintele Societății Regionale „Golgota” din Cernăuți

Vasile Palamariuc, președintele Societății „Tradiții Naționale Bucovinene”

Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina „Mihai Eminescu”

Nicolae Gostiuc, președintele Societății pentru Cultură Română „Grigore Nandriș”

Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni

Elena Calancea, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Cernăuți

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa

Ștefan Mitric, secretar-coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina, președintele Asociației „Malanca din Crasna”

paul

Read Previous

FESTIVALUL ”România-Tradiţii şi Valori Europene” -a XV a EDIŢIE la MILANO

Read Next

Românii din Marea Britanie care nu au aplicat pentru permis de ședere vor fi expulzați

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *