Breaking News :

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 4, 2020

Documentar de excepţie marca Ziarul de Iasi despre drama basarabenilor: “ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI”

01_drama_unor_basarabeniPrimul film documentar care-i pune faţă în faţă pe români şi ruşi, văzuţi prin ochii „fraţilor noştri de peste Prut”, va fi lansat vineri, 18 octombrie, la Iaşi, în sala B.P. Haşdeu de la BCU, transmite www.ziaruldeiasi.ro, preluat de Romanian Global News.

Filmul are la bază discuţiile aprofundate cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obişnuiţi, având ca subiect percepţia acestora despre românii din România şi, prin comparaţie, despre ruşi, despre Romania ca ţară, dar şi despre Rusia şi despre unire. Interlocutorii vorbesc din experienţele lor personale cu românii şi cu ruşii, sau despre poveştile pe care le-au auzit în legătură cu aceştia. Filmul reflectă o gamă largă de percepţii despre noi, românii, dar şi despre ruşi, mult mai subtile şi surprinzătoare decât ne-am fi aşteptat.

Cei 10 „moldoveni obişnuiţi” provin din mai toate categoriile legate de vârsta, sex, etnie, statut social sau mediu de rezidenţă. Sunt şi dintre cei care se declară români şi vor unirea cu România, şi dintre cei care se declară „moldoveni”, dar şi de etnie rusă, ucraineană şi găgăuză. Sunt din Chişinău şi din trei raioane din centrul, nordul şi sudul Republicii Moldova.

Indirect, filmul se constituie şi într-un auto-portret al „moldoveanului obişnuit”, care ne ajută să îl înţelegem mai bine, dincolo de prejudecăţi şi stereotipii.

Filmul va fi lansat vineri la Biblioteca Central Universitară din Iaşi, sala B.P Haşdeu, de la ora 15. Intrarea este liberă.

După vizionare, va avea loc o dezbatere cu realizatorul filmului, Pavel Lucescu, şi cu echipa de producţie Blue Lemon. La eveniment va participa şi directorul RFI România, Ovidiu Nahoi, precum şi o serie de personalităţi locale şi naţionale, inclusiv din Republica Moldova.

Lansarea este un eveniment marca „Ziarul de Iaşi”, având ca sponsor Compania Iasisting SA. Realizatorul filmului, jurnalistul Pavel Lucescu, este editorialist al „Ziarului de Iaşi”.

Trailerul filmului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/PuTZlhPrccM

paul

Read Previous

Amplu program cultural dedicat promovării Timișoarei – Capitală culturală europeană 2021, la Istanbul

Read Next

FESTIVALUL ”România-Tradiţii şi Valori Europene” -a XV a EDIŢIE la MILANO

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *