De ce Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este, în continuare, principala piedică în protejarea identităţii românilor din afara graniţelor? Când vor fi retrași “sergenții majori” acoperiți din MRP?

25_gov_mprpÎn 22 noiembrie 2017 Guvernul României, la solicitarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, emite Ordonanţa de urgenţă nr. 85 prin care, fără nicio explicaţie, se atentează grav la drepturile existente ale românilor din afara graniţelor ţării, reducând drastic drepturile educaţionale ale acestora, transmite Romanian Global News.

 

Prin modificarea adusă articolului 5, aliniatul 1, litera b) al Legii nr. 299/2007, dreptul românilor de pretutindeni de a studia la toate nivelurile şi formele de învătământ dispare pur şi simplu, fiind înlocuit cu unul infinit mai restrâns, anume acela de a studia (doar!) limba română. În acest fel s-a eliminat practic unul dintre drepturile identitare fundamentale ale tuturor românilor din afara graniţelor, acela la educaţie în limba română, fiind înlocuit cu dreptul la a studia numai materia limba română.

Iniţial s-a crezut că nu poate fi vorba decât despre o omisiune, lipsind prepoziţia „în” din sintagma „de a studia limba română”. S-a semnalat imediat conducerii ministerului ceea ce se credea că este o eroare de redactare şi s-au primit asigurări că aşa şi este, urmând ca acesta să fie remediată.

A surprins la acel moment detaşarea cu care au fost tratate consecinţele acestei „omisiuni”, respectiv amputarea drepturilor educaţionale ale românilor de pretutindeni şi desfiinţarea cadrului legal pentru finanţarea tuturor programelor de studii, din ţară şi din afară, altele decât cele privitoare la materia limba română, care se aflau şi se află în derulare şi care acum se desfăşoară în condiţii de ilegalitate flagrantă. Mai mult, oamenii avizați pe temă s-au întrebat de ce oare, fiind vorba de o eroare cu consecinţe atât de grave, nu se intervine imediat pentru remedierea situaţiei.

Din păcate, cele mai negre gânduri au fost confirmate marți 13 februarie, în şedinţa comisiei senatoriale pentru românii de pretutindeni care, având pe odinea de zi legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă în cauză, a propus un amendament pentru îndreptarea acestei amputări grosolane, prin care se prevede dreptul românilor de pretutindeni de a studia în limba română.

La fel ca şi cei care au intrerpelat MRP pe problemă, toţi membrii comisiei, inclusiv PSD și ALDE, au crezut şi ei că îndreaptă o scăpare care s-a produs cu ocazia redactării O.U.G. nr. 85/2017. Însă au fost extrem de surprinşi în momentul în care, reprezentantul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Ovidiu Iane, secondat agresiv de un consilier, Costin Ciobanu (cu misiuni anterioare în Uzbekistan), care îl îndemna vehement să zică „NU”, s-a opus adoptării acestui amendament susţinând această poziţie în mod repetat şi fără niciun argument.

Din păcate, reprezentanții MRP nu sunt la prima exprimare manifestă înpotriva intereselor esenţiale ale românilor de pretutindeni. Aceștia s-au opus, cu aceeaşi vehemenţă, în luna decembrie a anului trecut, majorării bugetului ministerului destinat activităţilor şi programelor, buget care practic le-a fost suplimentat forţat de parlamentari, în special de parlamentarii PSD.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/component/content/article/26565-2017-12-18-08-27-23.html

Şi fiindcă toate acestea nu erau suficiente, tot ieri, aceeaşi comisie parlamentară a modificat cadrul legal existent privind bursele acordate elevilor români din comunităţile autohtone din Ucraina, în sensul acordării de burse pentru toţi elevii care frecventează şcoli sau clase cu predare în limba română. Trebuie precizat că ministerul intenţionează să acorde numai 1.000 de burse, discriminându-i fără nicio justificare pe ceilalţi copii români, ceea ce a dus la un protest ferm din partea organizaţiilor românilor din Ucraina.

http://www.rgnpress.ro/rgn_18/component/content/article/26817-2018-01-26-09-55-02.html

Şi la această propunere reprezentanții Ministerului pentru Românii de pretutindeni s-au opus cu aceeaşi vehemenţă. Vehemență remarcată în special la „consilierul” care îl însoțea pe secretarul de stat. Pentru că domnul secretar de stat Iane nu putea să-şi susţină această opoziţie prin lipsa resurselor bugetare, având în vedere antecedentul de la momentul adoptării bugetului pe anul în curs, acesta, împins de la spate de respectivul consilier, a susţinut că nu este de acord cu acordarea acestor burse „fiindcă ne încurcă foarte tare”.

Toate acestea, puse cap la cap, ne arată o intenţie clară de subminare a principalelor interese referitoare la păstrarea identităţii naţionale a românilor din afara frontierelor. Tot ceea ce se ascunde sub masca neputinţei este, în realitate, o intenţie clară şi consecventă de abandonare a comunităţilor româneşti de pretutindeni, care se perpetuează indiferent de schimbările politice şi de conducere.

Şi dacă tot se vorbeşte despre statul paralel şi infuenţa sa nefastă, credem este timpul ca actuala coaliţie de guvernare să se aplece cu mai mare atenţie asupra acestei structuri a MRP şi a oamenilor care o populează. Foștii miniștrii au lăsat în urma lor tot felul de „sergenți majori”, mai precis trei, implantați în eșalonul doi și trei al ministerului, care execută ordinele altor instituții sau structuri de putere obscure, uneori complice cu statele vecine în care sunt comunități românești. Acest lucru a fost extrem de clar în ședința comisiei de la Senat, dar nu numai. Inclusiv parlamentarii puterii au observat acest lucru.

Sperăm că în Partidul Social Democrat şi în conducerea acestuia sunt suficienţi patrioţi autentici care vor analiza cu atenţie modul în care interese perene ale naţiunii române sunt sabotate continuu, iar decidenții politici, care nu cunosc în profunzime tema românilor de pretutindeni, sunt dezinformați și obligați chiar, să ia decizii care nu servesc interesele românilor de pretutindeni…

Sperăm ca MRP să iși găsească vocația dată de Lege și anume de a servi românii de pretutindeni și nu instituții sau grupuri obscure de putere care au căpușat instituția și joacă interesele românilor de pretutindeni la masa complicităților transfrontaliere…

În final amendamentele la care s-au opus reprezentanții MRP au trecut și au fost adoptate cu unanimitate de mebrii comisiei pentru românii de pretutindeni.

Alexandra Bădoi

Redactor șef

paul

Read Previous

Situația etnicilor români din Ucraina – prioritate pentru Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni

Read Next

Sorin Ghica în Adevărul: România îşi reafirmă sprijinul pentru integrarea Serbiei în UE, chiar dacă românii timoceni rămân lipsiţi de drepturi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *