Eroii români, comemoraţi de ”Ziua morţilor” în Ungaria

În data de 29 octombrie 2019, au avut loc ceremonii organizate în cinstea eroilor români în localităţile Micherechi (Mehkerek), Şercad (Sarkad) şi Jula (Jula), (jud. Bekes), cu prilejul sărbătorii “Ziua morţilor “ (sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), în preajma Zilei Armatei Române, se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.
La Micherechi, în prezenţa multor localnici, reprezentanţi ai primăriei locale, profesori, pedagogi, elevi şi preşcolari de la şcoala şi grădiniţa din localitate, au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare, la “Monumentul strămoşilor”, (inaugurat în anul 2016 în centrul localităţii, donaţie a pr. Nicolae Bordaşiu din Bucureşti) şi la monumentul ostaşilor ungari, etnici români din Micherechi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii, lângă primărie. Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în lb. română. Au depus coroane Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; conducerea şcolii şi grădiniţei din localitate, reprezentanţi ai altor instituţii locale. Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Romane din Micherechi a oficiat slujbe de pomenire a eroilor.
Consulul general Florin Vasiloni, a fost primit la sediul Primăriei Sarkad, de către conducerea acesteia. Apoi, oficialii au participat la o ceremonie religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944, în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor ungari căzuţi în zonă şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi, mutat după 1990 din centrul oraşului Sarkad.
Au depus coroane consulul general Florin Vasiloni; Istvan Mokan, primarul oraşului Sarkad; Ioan Tat, preşedintele Autoguvernării Minoritare Române ş.a. Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Române de la Micherechi, pr. Visarion Tuderici, secretarul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi preotul romano-catolic din localitate (născut în România), au oficiat slujbe de pomenire a eroilor. La manifestare au participat şi alţi reprezentanţi ai primăriei locale, dar si alți locuitori din Şercad, mulţi dintre ei membri ai Autoguvernării Româneşti din localitate.
În aceiaşi zi, în organizarea Consulatului General al României la Jula, în cimitirul din cartierul “Oraşul Mic Românesc din Jula”, a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, organizat în memoria Excelenţei Sale Simion Pop, fostul ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992. Slujba a fost celebrată de către pr. Petru Puşcaş, parohul Bisericii “Sf. Parascheva” din Gyula şi pr. Visarion Tuderici, secretarul EORU. S-a evocat astfel memoria ilustrului diplomat, decedat şi înmormântat în cimitirul din Jula în luna mai 2008. Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost printre altele, redactor la Radiodifuziunea Română, redactor-şef al revistei “România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Din opera sa, care cuprinde proză şi versuri, amintim volumele “Paralela 45”, “Amfora sabină”, “Fotograful de îngeri” şi “ Sinele-Câinele”. Au depus coroane de flori Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Gheorghe Cozma, directorul Oficiului Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Beata Kondoros, vicepreședintele Autoguvernării Românești din Jula, Eva Iova, directorul “Foii Româneşti”, Corina Olaru, redactor la publicația ”Cronica”.

Romanian Global News

Read Previous

Eugen Tomac: PMP va vota pentru învestirea Guvernului Orban, în anumite condiţii | Partidul e nemulţumit de desfiinţarea Ministerului pentru românii de pretutindeni

Read Next

Theodor Paleologu: „Am votat „DA” la Referendumul pentru Familie”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *