Breaking News :

Camera Deputaţilor a votat inițiativa AUR de înfiinţare a unei comisii care să ancheteze achiziţiile publice făcute în pandemie de Ministerul Sănătăţii. PNL-Câțu și UDMR au votat împotrivă! Prietenii știu de ce!!!

Ticăloșia conducerii Comisiei Europene față de contribuabilii europeni, adică față de noi! Europarlamentarul Chris Terheș expune contractele dintre producătorii de vaccinuri și Comisia Europeană: Pagini NEGRE, pentru a nu se vedea clauzele

Senatorul Claudiu Târziu: Cine e vinovat pentru morții din spitale? De ce antiviralul oferit de George Becali, care salva vieți, a fost refuzat?

Cum a pus Big Farma mâna pe PSD! Cel mai mare partid din România nu mai este al românilor! Lista doctorilor sponsorizați de Pfizer: Rafila și Cercel abonați la banii Big Pharma

Incredibil! Lucian Bode a adus numai la acest sfârșit de săptămână pe puțin 20.000 de votanți pentru AUR!

Trompetele propagandei dictaturii Covid mituite de Iohannis, Orban și Câțu! Cine și cât a luat pentru manipularea populației!

Senatul francez a RESPINS proiectul legislativ antinațional al marxiștilor privind vaccinarea Covid obligatorie. Va avea Big Farma majoritate în Parlamentul României?

Manifestul contra vaccinării obligatorii a plecat spre toți parlamentarii din România. Continuăm strângerea de semnături! Comentarii ale românilor: „Vaccinarea este facultativă, libertatea este obligatorie!”

Avertisment: Nu participați la o lovitură de stat parlamentară, respingeți certificatul verde. În caz contrar, contrareacția majorității va fi imprevizibilă

România: Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari de la PSD, AUR și USR au votat moțiunea de cenzură inițiată de PSD

MANIFESTUL INTELECTUALILOR din România împotriva vaccinării obligatorii: Virgiliu Gheorghe, dr. Anca Nițulescu, dr. Mihaela Secară, dr. Geanina Hagima, dr. Mihai Tîrnoveanu, dr. Adrian Cacovean, Iulian Capsali și sute de alți semnatari. SEMNAȚI AICI

Serviciul de Sănătate Publică din Anglia recunoaște că vaccinul anti-Covid este ineficient: Persoanele vaccinate au murit din cauza variantei Delta la o rată mult mai mare decât persoanele nevaccinate

Peste 5.000 de medici din întreaga lume au semnat o declarație prin care acuză guvernele, corporațiile și asociațiile medicale de CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII: Mii de oameni puteau fi salvați în timpul pandemiei dacă primeau tratamentul corect

Pe 2 octombrie ieșiți în stradă dacă vreți să mai fiți liberi! Dictatura medicală instaurată prin ticăloșia și complicitatea unora ca Iohannis, Câțu, Arafat, Rafila sau Cercel trebuie combătută ! Și dictatura lui Ceaușescu a căzut tot ieșind în stradă!

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

decembrie 7, 2021

Constantin Codreanu, către noul premier: “Cum pot fi consideraţi românii de pretutindeni o simplă chestiune de politică externă?”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a transmis, marți, 5 noiembrie, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, o interpelare cu privire la funcționarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și a Comitetului Interinstituțional pentru Românii de Pretutindeni, transmite Romanian Global News.

În programul de guvernare al PNL, la capitolul „Afaceri externe”, este prevăzută „unificarea instituțională a politicilor referitoare la românii de pretutindeni, prin înglobarea în cadrul Departamentului pentru românii de pretutindeni (DRP) a tuturor organismelor care au impact asupra comunităților românilor de pretutindeni (Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Limbii Române etc.), precum și crearea unui Comitet Interinstituțional pentru Românii de Pretutindeni”.

Parlamentarul a reiterat dezacordul faţă de decizia de desființare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, contestată inclusiv de organizaţiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunităţile istorice şi Republica Moldova.

„Este greu să înţelegem cum românii de pretutindeni ar putea fi considerați o simplă chestiune de politică externă, când, de fapt, aceasta tinde să devină mai degrabă o problematică de nivel intern. Diaspora românească a ajuns a cincea cea mai mare din lume, conform unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În ultimii opt ani, 630.000 de copii români s-au născut în afara graniţelor ţării. Numărul total de români de peste hotare a trecut deja de pragul de 10 milioane în comunităţile istorice, Republica Moldova şi Diaspora. În prezent, numărul românilor de peste hotare este aproape egal cu cel al concetăţenilor rămaşi în ţară, rata de emigrare din România fiind una alarmantă.

Decizia de desființare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, față de care mi-am exprimat dezacordul, în nenumărate rânduri, a fost contestată şi de organizaţiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunităţile istorice şi Republica Moldova, inclusiv prin intermediul unui apel, primit de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Printre semnatarii acestuia se numără Consiliul Mondial Român (WRC/CMR) şi Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei (FOR). Totodată, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei, cuprinzând organizaţii reprezentative ale românilor din Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Serbia (Voievodina şi Timoc), Ucraina (Cernăuţi, Odesa, Transcarpatia) a transmis la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării o amplă declaraţie prin care îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu posibila desfiinţare a Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni”, se arată în interpelarea deputatului.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a transmis prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, următoarele întrebări:

„1. În ce măsură va putea prelua noua structură (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni) toate programele educaţionale, culturale, ştiinţifice sau spirituale, agregate într-un concept şi mod de acţiune unitar şi coerent, menite să asigure sprijinul pentru românii aflaţi în pragul deznaţionalizării, care făceau până acum obiectul de activitate al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al celorlalte organisme dedicate românilor din afara granițelor țării (Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Limbii Române etc.)?

2.Care sunt beneficiile prevăzute prin înglobarea tuturor organismelor care au impact asupra comunităților românilor de pretutindeni într-un singur departament ministerial?

3.Care este organigrama și bugetul care va fi alocat noii structuri înființate?

4.Care este numărul exact de angajați care va asigura buna funcționare a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și îndeplinirea tuturor activităților necesare pentru păstrarea şi afirmarea identităţii româneşti pentru românii din comunităţile istorice supuşi unor procese de asimilare forţată sau de dezagregare identitară?

5.Cât din bugetul prevăzut pentru activitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni va fi alocat nemijlocit pentru proiecte și cât pentru cheltuieli tehnice (de întreţinere şi de personal)?

6.Ce va presupune activitatea Comitetului Interinstituțional pentru Românii de Pretutindeni, menționat în programul de guvernare și care va fi rolul acestuia în problematica românilor din afara granițelor țării?

7.Care va fi relația Comitetului interinstituțional cu parlamentarii de Diaspora, membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și Senat și organizațiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova?”.
Constantin Codreanu a transmis că deși votul pe care l-a acordat la audierea în comisia de specialitate a ministrului Bogdan Aurescu, a fost unul pozitiv, este în continuare îngrijorat faţă de modul în care Guvernul va asigura rezolvarea problematicii complexe a celor peste 10 milioane de români transfrontalieri, a încheiat deputatul interpelarea.

Romanian Global News

Read Previous

Unioniștii sărbătoresc 101 ani de la Marea Unire în orașul Unirii, Alba-Iulia

Read Next

Klaus Iohannis, la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: “Este cazul să refacem încrederea partenerilor noștri în România, în politica externă a României”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *