Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 17, 2021

Petru Bogatu: Năstase a intrat în istorie pe ușa din dos sau cine de fapt a pierdut în Chișinău

Alegerile în capitală le-a pierdut, desigur, candidatul Andrei Năstase. Mai treacă-meargă însă dacă ar fi vorba doar de eșecul lui personal sau al partidului său, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

În starea larvară

Îndărătul înfrângerii suferite de candidatul dreptei europene în alegerile pentru primăria Chișinăului se tupilează un dezastru politic pentru PAS și PPDA. Acesta încă nu s-a revărsat peste capetele lor în valuri de lavă fierbinte, deoarece se află deocamdată în stare larvară. Însă răbufnirea lui nu-i decât o chestiune de timp.

Nereușita de duminică îi aparține, firește, întru totul lui Andrei Năstase, tot așa cum succesul din alegerile invalidate anul trecut face parte din palmaresul său electoral. Întrebarea care se pune este de ce a câștigat lejer în 2018 și a capotat lamentabil în 2019?

Nu-i exclus ca blocul ACUM, dacă adopta o altă strategie electorală, să fi avut duminică sorți de izbândă. Poate învingea în cazul în care ar fi avut un alt candidat în Chișinău. Pe Lilian Carp, de exemplu.

Întruchiparea falimentului iminent

Atâta doar că Andrei Năstase întruchipează perfect cursul și imaginea pe care le au astăzi în societate partidele PAS și PPDA. Și nu pentru că el ar fi liderul uneia dintre aceste două formațiuni politice.

Pur și simplu, numele său a devenit un simbol al coaliției contra naturii cu socialiștii. Anume el a indus cu insistență ideea în societate că Plahotniuc ar fi un ucigă-l-toaca mai periculos decât Putin. Tot liderul PPDA a lăsat să se întrevadă că Rusia de azi e mai bună decât cea de ieri, cerând ca radarul geopoliticii să fie închis.

Năstase a colaborat cu justiția și presa de la Moscova încă înainte de încropirea coaliției ACUM/PSRM. Ulterior, a votat în Adunarea Parlamentară a APCE pentru restabilirea drepturilor Rusiei în Consiliul Europei. El este omul care se identifică 100% cu Alianța Kozak.

Din acest punct de vedere, președintele PPDA a fost un candidat reprezentativ pentru Maia Sandu și compania. Când zici Andrei Năstase ai în minte coaliția contra-naturii cu Dodon/PSRM și invers.

Nu e de mirare că retorica sa apocaliptică (dacă învinge I. Ceban va fi o catastrofă) a sunat fals și ipocrit în gura lui. Cel care a adus întregul stat sub stăpânirea rușilor speria lumea că municipiul Chișinău va încăpea pe mâna partizanilor Kremlinului.

Așa fiind, înfrângerea lui Andrei Năstase este un semn clar că alegătorii blocului ACUM încep să-și dea seama că favoriții lor politici le-au tras clapa. I-au amăgit ca pe niște copii pentru a putea guverna împreună cu socialiștii și acum trebuie să plătească. În depărtări se întrezărește falimentul politic.

De ce a eșuat exit-poll-ul

Privit din acest ungi, este grăitor eșecul exit-poll-ului. Peste un sfert din cei intervievați au refuzat să răspundă la întrebarea cu cine au votat. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat în sondajele anterioare efectuate în ziua scrutinului, fapt ce este, neîndoios, simptomatic.

Se pare că alegătorilor care au refuzat să coopereze cu sociologii le era silă de ambii candidați. Le-a fost jenă însă și de propriul vot.

Unii au optat nu atât pentru Andrei Năstase, cât împotriva lui Ceban. Alții l-au sprijinit pe candidatul socialist ca să se răzbune pe trădarea dreptei.

Cel mai mult la înfrângerea lui Năstase au contribuit însă absenteiștii. Prezența la vot a fost mai slabă decât anul trecut, când de asemenea se înregistrase un minim istoric de participare la alegeri în Chișinău.

A început numărătoarea inversă

De unde și impresia că majoritatea unioniștilor nu au vrut să se mobilizeze în turul de balotaj, ca altădată, pentru a-l salva pe Andrei Năstase. Li s-a părut inutil acest vot. N-avea rost să arunce mărgăritare la porci, din punctul lor de vedere.

Indiferent de faptul cine câștiga, candidatul ACUM sau reprezentantul socialiștilor, Alianța Kozak cobora inevitabil din administrația centrală în cea municipală din capitală. Unde mai pui că formarea a 25 de coaliții ACUM/PSRM în consiliile raionale anunța și o viitoare solidarizare a acumiștilor cu socialiștii în capitală.

Iar Dodon și Moscova vor trage concluziile cuvenite din rezultatele scrutinului din Chișinău. Înfrângerea lui Andrei Năstase arată că a început numărătoarea inversă pentru blocul ACUM. Alegătorii le întorc spatele partidelor PAS și PPDA, ale căror poziții se vor șubrezi continuu.

Dodon nici nu are nevoie să uneltească tainice intrigi împotriva partenerilor de pe dreapta. El va aștepta ca aceștia, în lipsa sprijinului popular, să se sufoce. În curând aerul puterii va deveni irespirabil pentru Maia Sandu și oamenii săi.

În ceea ce-l privește pe Andrei Năstase, cariera lui politică ajunge într-o fază terminabilă. El a intrat în istorie pe ușa din dos ca fiind primul candidat al dreptei proeuropene care a pierdut în fața unui concurent rusofil. Astfel de eșecuri nu pot fi corectate în timp.

Electoratul de dreapta va pune înfrângerea, bineînțeles, pe seama complicității blocului ACUM cu PSRM. Iată de ce PAS și PPDA, urmându-l pe Andrei Năstase, la o anumită distanță în timp,vor aluneca și ele în jos pe toboganul politic.

Romanian Global News

Read Previous

O companie vinicolă din R.Moldova devine membru al Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România

Read Next

Unioniștii sărbătoresc 101 ani de la Marea Unire în orașul Unirii, Alba-Iulia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *