Breaking News :

Regizorul Cristi Puiu, fără mască la TIFF: Dacă azi, aici, vă uitați la un film, e pentru că au existat niște oameni indisciplinați, în decembrie ’89, care au zis NU dictaturii. Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 11, 2020

Articolul lingvistic al Legii Educației din Ucraina, discutat la Ministerul Învățământului și Științei de la Kiev. Reacții în comunitatea românească!

În data de 6 noiembrie a.c. la Ministerul Învățământului și Științei de la Kiev a avut loc un briefing dedicat percepției și atitudinii minorităților naționale din Ucraina față de legislația privind educația națională, informează Agenția BucPress, preluată de Romanian Global News.

În cadrul unui studiu amplu, realizat la comanda Programului Finlandez pentru reformarea învățământului din Ucraina, a fost realizată analiza presei de limba română, maghiară și ucraineană din regiunile Cernăuți și Transcarpatia, au fost organizate mese rotunde în nordul Bucovinei și Transcarpatia, cercetări sociologice (interviu, sondaje etc.) pe parcursul anului curent.
Potrivit coordonatorului acestui proiect, dr. Oxana Zabolotna, vice-președintele Asociației Cercetătorilor Educației din Ucraina, membrii minorităților naționale din regiunile Cernăuți și Transcarpatia nu sunt mulțumiți de Legea Educației adoptată de Rada Supremă în 2017, fiind făcute publice în timpul briefing-ului o serie de momente problematice ale legislației, dar și unele recomandări.
Sociologul dr. Tatiana Medina de la Universitatea Națională din Cernăuți a menționat că în primăvara anului curent a avut loc în nordul Bucovinei o masă rotundă, la care au participat reprezentanții direcțiilor regionale și raionale de învățământ, membri ai mediului asociativ românesc, alături de directori de școli cu predare în limba română.
La Kiev, ca și la Cernăuți în iunie 2019, sociologii ucraineni au prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în școlile din regiunile Cernăuți și Transcarpatia, potrivit căruia, majoritatea elevilor care aparțin minorităților naționale își doresc să păstreze educația în limba maternă. Părinții elevilor români au declarat în majoritatea cazurilor că își doresc o mai bună cunoaștere a limbii ucrainene de către copiii lor, însă cu păstrarea și dezvoltarea limbii materne în sistemul de educație. A fost atrasă atenția asupra faptului că tot mai mulți elevi învață limba ucraineană pentru a susține cu succes testarea finală, și nu pentru a utiliza această limbă în viața de zi cu zi.
O analiză sociologică a presei de limba română și a presei de limba ucraineană din regiunea Cernăuți a fost realizată în cadrul proiectului de cercetare de către politologul cernăuțean dr. Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress. Potrivit rezultatelor finale ale acestei analize, care va fi publicată în cadrul unei monografii științifice, presa de limba română a avut o atitudine critică față de Legea Educației, a respins-o din start și nu a acceptat-o, fiind precizat faptul că presa de limba română a considerat Legea Educației în articolele apărute drept o încercare de a asimila și a deznaționaliza minoritatea românească. Au fost subliniate diferențele evidente de abordare și viziune în privința presei de limba ucraineană și celei de limba română, fapt neobservat în Maramureșul din dreaptă Tisei, unde și multe organe de presă ucraineană nu au susținut Legea Educației.
Potrivit politologului Ruslan Fatula din orașul Ujgorod, din 5 ziare regionale care apar în Transcarpatia 3 publicații s-au opus Legii Educației și, spre deosebire de regiunea Cernăuți, la Ujgorod „nu este înregistrată o barieră atât de evidentă în comunicarea între presa de limba ucraineană și cea a minorității naționale (maghiare)”. Mai mult decât atât, însăși Consiliul Regional Transcarpatia i-a solicitat Parlamentului să revadă articolul 7 al Legii Educației.

La briefing au participat oficiali și experți ai Ministerului Învățământului al Ucrainei, printre care Iuri Kononenko, directorul Departamentului Învățământului Secundar și Preșcolar. Reprezentanții Ministerului, în prezența coordonatorilor Programului Finlandez pentru reformarea învățământului din Ucraina, au menționat că studiul cu adevărat arată o serie de carențe ale Legii Educației, inclusiv cele determinate de art. 7 (lingvistic), multe dintre ele nereprezentând o noutate. În același timp, oficialii de la Ministerul Învățământului al Ucrainei nu cunosc nimic despre promisiunile făcute de președintele Volodimir Zelenski liderului român Klaus Iohannis privind modificarea legislației în domeniul învățământului, un subiect abordat de presa românească, dar nu și de cea de la Kiev.
Atât experții de la Ujgorod, cât și cei de la Cernăuți, au menționat o serie de efecte contradictorii ale Legii Educației, precizând că majoritatea participanților la procesul de învățământ s-au plâns pe lipsa de consultații cu minoritățile naționale până la adoptarea unor astfel de acte legislative. Rezultatele studiului vor fi prezentate comitetelor specializate ale Radei Supreme, audiovizualului public și Ministerului Culturii din Ucraina.

Reacții în comunitatea românească din Ucraina

Comentând acțiunea de la Kiev, Anatol Popescu, lider al romanilor din Sudul Basarabiei a declarat in acest context: “Ca de obicei: ori Bucureștiul conspectează prea bine, ori Kievul uită de la mână pân’ la gură… ;)”

„(…) oficialii de la Ministerul Învățământului al Ucrainei nu cunosc nimic despre promisiunile făcute de președintele Volodimir Zelenski liderului român Klaus Iohannis privind modificarea legislației în domeniul învățământului, un subiect abordat de presa românească, dar nu și de cea de la Kiev.”

Iar Vitalie Zagrea, redactor la Radio Cernauti a mentionat, de asemenea, pe o retea de socializare: “Noi suntem indignați de faptul că se închid școlile românești în Ucraina, ne arătăm peste tot nemulțumiți de această asimilare, dar cei de la Kiev se fac într-o ureche, de parcă nici n-ar exista o asemenea problemă în Ucraina, ”picioarele” căreia cresc chiar din interiorul Ministerului Învățământului și Științei de la Kiev, unde a și avut loc acel brifing…”

Romanian Global News

Read Previous

StiriDiaspora.ro. Președintele comisiei pentru românii din afara granițelor, soluții legislative pentru Diaspora

Read Next

Peter Szijjarto: Ungaria „nu este pregătită să sacrifice interesele a 150 de mii de etnici maghiari” care trăiesc în vestul Ucrainei”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *