Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 26, 2021

Nicolae Negru: Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turului doi

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România arată altfel decât erau proiectate pe ecranul așteptărilor de către casele de sondaje. Altfel, dar nu cu mult. Klaus Ioahannis, candidatul PNL, e pe primul loc cu 36,65%, Viorica Dăncilă, PSD – pe al doilea, cu 23,8%, iar Dan Barna, USR-PLUS, pe al treilea, cu 13,99%. Sondajele la ieșirea din secțiile de votare l-au dezorientat un pic pe candidatul USR-PLUS, părea că există șanse de egalare cu Dăncilă, dar diferența față de realitate e în limita marjei de eroare.

Cea mai mare dezamăgire o trăiesc simpatizanții lui Barna, minunea nu s-a produs, scorul său e semnificativ mai mic decât a obținut USR-PLUS la alegerile europarlamentare din mai (22,4%). S-ar putea ca o parte din alegătorii USR-PLUS să fi migrat către Iohannis, al cărui rezultat e peste cel al PNL la europarlamentare (27%).

Zvonurile despre moartea PSD nu s-au adeverit, Viorica Dăncilă a reușit să „colecteze” un pic mai multe voturi decât partidul său în luna mai (22,5%), dar șansele ei în turul doi sunt minime, ea putând miza doar pe o parte din alegătorii PRO România, care au votat cu Mircea Diaconu. Fiindcă veni vorba, Diaconu a părut cel mai dezamăgit de rezultat, el o fi crezut sincer că românii vor profita de oferta unui candidat independent și „nepartizan”. Cel mai optimist a fost Theodor Paleologu, care a candidat din partea PMP, promițând să construiască ceva pornind de la rezultatul de aproape 6 la sută din voturi, obținut de el.

În afara României, participarea la alegeri a bătut recordurile, aceasta fiind legat, probabil, și de faptul că diaspora a avut trei zile la dispoziție ca să poată vota. Iohannis a învins din primul tur (în Republica Moldova scorul său e peste 70%). Pe locul doi e Barna, pe al treilea – Theodor Paleologu.
Și în Republica Moldova numărul de alegători a crescut și nu s-au format cozi imense ca în anii precedenți. Totuși, spre deosebire de anii precedenți, concurenții electorali nu au părut la fel de interesați de voturile basarabenilor, candidații la postul de președinte al României nu ne-au vizitat și nu au făcut campanie dincoace de Prut. E adevărat că și dincolo de Prut comunicarea lor cu alegătorii a lăsat de dorit.

Turul doi se arată ca unul formal, Viorica Dăncilă nu are în aparență multe șanse de câștig, oricât și-ar mobiliza electoratul. Riscul e ca electoratul de dreapta să se demobilizeze, să stea acasă, crezând că victoria lui Iohannis este inevitabilă. Așa că în turul doi va conta capacitatea candidaților de a-și chema susținătorii la urne, bătălia se va da pe terenul mobilizării la vot.

Romanian Global News

Read Previous

Nivelul xenofobiei în Ucraina. Romii, africanii și românii, văzuți cel mai rău de ucraineni

Read Next

Manevre ale Rusiei pentru a pune mâna pe aeroportuturile de importanță strategică din Chișinău și Mărculești

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *