Nicolae Negru: Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turului doi

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România arată altfel decât erau proiectate pe ecranul așteptărilor de către casele de sondaje. Altfel, dar nu cu mult. Klaus Ioahannis, candidatul PNL, e pe primul loc cu 36,65%, Viorica Dăncilă, PSD – pe al doilea, cu 23,8%, iar Dan Barna, USR-PLUS, pe al treilea, cu 13,99%. Sondajele la ieșirea din secțiile de votare l-au dezorientat un pic pe candidatul USR-PLUS, părea că există șanse de egalare cu Dăncilă, dar diferența față de realitate e în limita marjei de eroare.

Cea mai mare dezamăgire o trăiesc simpatizanții lui Barna, minunea nu s-a produs, scorul său e semnificativ mai mic decât a obținut USR-PLUS la alegerile europarlamentare din mai (22,4%). S-ar putea ca o parte din alegătorii USR-PLUS să fi migrat către Iohannis, al cărui rezultat e peste cel al PNL la europarlamentare (27%).

Zvonurile despre moartea PSD nu s-au adeverit, Viorica Dăncilă a reușit să „colecteze” un pic mai multe voturi decât partidul său în luna mai (22,5%), dar șansele ei în turul doi sunt minime, ea putând miza doar pe o parte din alegătorii PRO România, care au votat cu Mircea Diaconu. Fiindcă veni vorba, Diaconu a părut cel mai dezamăgit de rezultat, el o fi crezut sincer că românii vor profita de oferta unui candidat independent și „nepartizan”. Cel mai optimist a fost Theodor Paleologu, care a candidat din partea PMP, promițând să construiască ceva pornind de la rezultatul de aproape 6 la sută din voturi, obținut de el.

În afara României, participarea la alegeri a bătut recordurile, aceasta fiind legat, probabil, și de faptul că diaspora a avut trei zile la dispoziție ca să poată vota. Iohannis a învins din primul tur (în Republica Moldova scorul său e peste 70%). Pe locul doi e Barna, pe al treilea – Theodor Paleologu.
Și în Republica Moldova numărul de alegători a crescut și nu s-au format cozi imense ca în anii precedenți. Totuși, spre deosebire de anii precedenți, concurenții electorali nu au părut la fel de interesați de voturile basarabenilor, candidații la postul de președinte al României nu ne-au vizitat și nu au făcut campanie dincoace de Prut. E adevărat că și dincolo de Prut comunicarea lor cu alegătorii a lăsat de dorit.

Turul doi se arată ca unul formal, Viorica Dăncilă nu are în aparență multe șanse de câștig, oricât și-ar mobiliza electoratul. Riscul e ca electoratul de dreapta să se demobilizeze, să stea acasă, crezând că victoria lui Iohannis este inevitabilă. Așa că în turul doi va conta capacitatea candidaților de a-și chema susținătorii la urne, bătălia se va da pe terenul mobilizării la vot.

Romanian Global News

Read Previous

Nivelul xenofobiei în Ucraina. Romii, africanii și românii, văzuți cel mai rău de ucraineni

Read Next

Manevre ale Rusiei pentru a pune mâna pe aeroportuturile de importanță strategică din Chișinău și Mărculești

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *