Constantin Codreanu / 30 de interpelări pentru Guvernul Orban

“Am fost primul parlamentar care a adresat o interpelare noului Guvern – cea în care am solicitat informații privind modul de organizare și finanțare a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Un subiect extrem de important”, a declarat deputatul Constantin Codreanu pe contul său de facebook.
Acesta continuă cu alte 30 dintre cele aproape 300 de interpelări și întrebări adresate fostelor guverne #PSD. “Pentru unele demersuri am avut sprijinul #PNL pe vremea când eram în opoziție împreună, altele se regăsesc în programul de guvernare și în angajamentele asumate public de noii miniștri. Vă prezint lista completă”, a mai completat deputatul, preluat de Romanian Global News.

 1. Aplicarea de către România a unor standarde și recomandări europene în materie de relații ale statului de origine cu cetățenii săi cu domiciliul sau reședința în străinătate.
 2. Deblocarea procesului de redobândire a cetățeniei române prin suplimentarea numărului de membri ai Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie.
 3. Activitatea Grupului interministerial de lucru pentru Brexit și urmărirea intereselor legitime și specifice ale României.
 4. Accelerarea procesului de recunoaștere a diplomelor medicilor cu cetățenie română din Republica Moldova.
 5. Dezvoltarea unui cadru eficient cu reprezentanții IMM-urilor din România pentru o colaborare cu întreprinzătorii români din Diaspora emergentă.
 6. Stadiul actual al lucrărilor de interconectare tranfrontalieră a sistemelor de transport electric ale României și Republicii Moldova.
 7. Cazul Camelia Smicala – evoluțiile în cazul cetățenilor români minori Maria și a lui Mihai Jalaskoski, instituționalizați forțat în Finlanda, și modalitățile de implicare a României pentru soluționarea acestui caz și prevenirea altor cazuri similare.
 8. Anularea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova.
 9. Trimiterea unui magistrat în Italia pentru relansarea schimbului de informaţii şi accelerarea procedurilor bilaterale în domeniul transferului deţinuţilor.
 10. Punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr.492/2004 în partea privind Institutele Culturale Române de la #KIev, #Cernăuţi, #Belgrad, #Moscova şi #Atena şi înfiinţarea unor institute culturale româneşti noi.
 11. Necesitatea instituirii Organizaţiei interguvernamentale a Românofoniei.
 12. Oportunitatea înființării „Fondului Moldova”, ca fond românesc de investiţii în Republica Moldova.
 13. Introducerea votului electronic la toate tipurile de alegeri.
 14. Restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei – prioritate a condiţionărilor rezonabile pentru acordarea de ajutor nerambursabil Republicii Moldova.
 15. Semnarea unui Acord interguvernamental România – Republica #Moldova privind diaspora comună a celor două state.
 16. Reconstrucţia celor 14 poduri peste #Prut dintre cele 22 care au existat înaintea ocupaţiei sovietice.
 17. Sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova în vederea vânzării produselor pe piața din România.
 18. Inițierea unei OUG de modificare și completare a Legii nr. 299/2007 în vederea acordării burselor de studii copiilor instruiți în limba română în școlile publice din #Ucraina, Republica #Serbia, #Ungaria, #Albania, #Bulgaria și alte state.
 19. Ridicarea în #Bucureşti şi în Alba Iulia (şi în alte localităţi) a unor monumente de for public ale lui Vasile Stroiescu, mare patriot şi filantrop român, artizan al Unirii de la 1918, primul preşedinte al Parlamentului României Mari.
 20. Stadiul negocierilor româno-ruse privind restituirea de către Federația Rusă a Tezaurului Băncii Naționale a României la Moscova.
 21. Amenajarea mormintelor celor patru eroi români căzuţi în timpul celui de al Doilea Război Mondial în localitatea Baimaclia, jud. #Tighina.
 22. Renunţarea la practica de substituire a toponimiei româneşti consacrate din Ucraina cu forme transliterate din limba rusă.
 23. Poziția oficială a Guvernului Românei și a Ministerului Afacerilor Externe față de multiplele cazuri ale cetățenilor români cărora li s-au aplicat nemotivat interdicții de intrare în Ucraina.
 24. Creșterea numărului de parlamentari de Diaspora pentru asigurarea reprezentării corecte a românilor din afara țării în Parlamentul României.
 25. Extinderea gamei de servicii consulare oferite de Biroul consular de la #Ungheni.
 26. Consultări organizate de către Ministerul Afacerilor Externe cu organizațiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova privind crearea unor noi reprezentanțe diplomatice/relocarea actualelor reprezentanțe diplomatice în zone cu mare concentrație de cetățeni/etnici români.
 27. Oportunitatea creşterii cuantumului burselor acordate studenţilor bursieri etnici români.
 28. Crearea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă destinată cetățenilor români din Diaspora care vor să revină în România.
 29. Continuarea proiectului „Spațiul Informațional Comun România – Republica Moldova”.
 30. Completarea patrimoniului Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti! cu monumente reprezentative de arhitectură țărănească specifice zonelor etnografice românești din Basarabia, ținutul #Herța și Nordul Bucovinei, precum și alte zone etnografice românești extrafrontaliere.

Romanian Global News

Read Previous

Stadiul amenajării Casei Memoriale „Aron Pumnul” – subiect de interpelare adresată Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Read Next

Cristian Hrițuc: Daul și Merkel, la fel de vinovați ca Maia Sandu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *