Manifestări dedicate Zilei Naționale a României în municipiul Sfântu Gheorghe

În data de 27 noiembrie 2019, vor avea loc manifestările dedicate Zilei Naționale a României, desfășurate în municipiul Sfântu Gheorghe sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Covasna și a Epicopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, anunță Centrul European de Studii Covasna-Harghita într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News, după următorul program.
Miercuri,27 noiembrie 2019, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, în organizarea Centrului European de Studii Covasna-Harghita, a Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” și a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Consiliului Local Sfântu Gheorghe , vor avea loc o serie de manifestări cultural-științifice, după următorul program:

  • Inaugurarea Bibliotecii publice Nicolae Colan(Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, ora 12,00-12,30), cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și al Consiliului Județean Covasna; participă: PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Sebastian Cucu, prefectul județului Covasna; dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii „Petre Dulfu” Baia Mare; Aurel Ștefanachi, directorul Editurii TipoMoldova Iași; Maria Dohotaru, director general al Editurii și Tipografiei Magic Print Onești; dr. Mihai Nicolae, director general al Societății Ștefadina Comserv București;
  • Colocviul cu tema Performanțe românești în Arcul Intracarpatic(Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, orele 12,30-14,00). Conferențiari: prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop și dr. Liviu Boar, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș; prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, Universitatea Hyperion din București; pr. dr. Laurențiu-Gabriel Panciu, Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei din Miercurea Ciuc; prof. Vilică Munteanu,Asociația Arhiviștilor Bacău, dr. Ioan Lăcătușu, prof. Vasile Stancu și prof. drd. Florentina Teacă, de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe;
  • Prezentarea albumului Personalități româneștidin Covasna și Harghita, de Ioan Lăcătușu, Florentina Teacă și Erich-Mihail Broanăr, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019, volum apărut cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României (Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, ora 14,00-14,30);
  • Vernisarea expoziției documentare Performanțe românești în Arcul Intracarpatic (Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, ora 14,30-15,00).

Biblioteca publică Nicolae Colan, cu cele peste 10.000 de volume deținute, este un nou loc potrivit pentru toți cei interesați de studiul istoriei și culturii românești, în general, și a celei din sud-estul Transilvaniei, în mod special (elevi, studenți, cercetători și iubitori de lectură).
Expoziția Performanțe românești în Arcul Intracarpatic și albumul Personalități românești din Covasna și Harghita vorbesc elocvent despre contribuţia oamenilor acestei părţi de ţară la patrimoniul cultural-spiritual naţional, punând în evidență faptul că un mare număr de intelectuali născuţi pe aceste locuri s-au format şi realizat profesional în alte zone ale ţării, în timp ce o importantă contribuţie la istoria românească locală au adus-o oameni originari din întreg spaţiul românesc care, odată stabiliţi aici, s-au ataşat de aceste frumoase plaiuri româneşti şi au încercat să contribuie după puterile fiecăruia la prosperitatea materială şi spirituală a localităților din Arcul Intracarpatic, precum şi la afirmarea culturii româneşti în acest binecuvântat spațiu multietnic și pluriconfesional, din inima României.
Expoziția Performanțe românești în Arcul Intracarpatic prezintă cele mai valoroase performanțe științifice, culturale și sportive, recunoscute pe plan național și internațional, performanțe obținute de oamenii de știință din județele Covasna și Harghita, în domenii de vârf ale fizicii, chimiei, matematicii, informaticii, medicinii și sportului.
Albumul Personalități româneștidin Covasna și Harghita cuprinde peste 700 de personalități, grupate pe categorii socio-profesionale și demnități deținute în viața publică, după cum urmează: academicieni, ierarhi, cadre didactice universitare, cercetători științifici, scriitori, poeţi, artişti plastici (sculptori, pictori, graficieni), actori, interpreți de muzică clasică și tradițională, arhitecți, muzeografi, arhivişti, bibliotecari, publiciști, diplomați, oficiali de stat şi politici (parlamentari, miniștri, prefecți, subprefecți), primari și viceprimari, lideri civici şi de opinie locali și naționali, protopopi și preoți ortodocși și greco-catolici, monahi, profesori, învățători, educatori, medici, medici veterinari, ingineri, informaticieni, juriști, economiști, ofițeri superiori, sportivi de performanță, alţi specialişti și fruntași români, din cele două județe.
Autorii albumului adresează sincere mulțumiri tuturor colaboratorilor, pentru contribuția adusă la editarea acestuia: Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Preasfințitului Părinte Andrei, cu a cărui binecuvântare apare albumul de față, Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului, care a asigurat suportul financiar necesar editării albumului și Editurii și Tipografiei Magic Print din Onești.
Expoziția documentară și colocviul cu tema Performanțe românești în Arcul Intracarpatic sunt cofinanțate de către Consiliul Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Romanian Global News

Read Previous

Un renumit doctor american: ”Renunțați la acest aliment considerat sănătos! Conține cele mai multe chimicale și metale grele”

Read Next

A început cea de-a 14-a ediție a Festivalului de film românesc din New York MAKING WAVES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *