Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 22, 2021

Nicolae Negru: Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile sale

Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul ACUM. După ce i-a folosit, el nu mai are nevoie de acumiști, prezența lor la guvernare i-ar limita libertatea de acțiune în interesele Rusiei, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Sigur, acumiștii se pot consola și chiar mândri cu realizarea lor „istorică”, cu isprava de a-l fi eliminat pe Plahotniuc de pe scena politică. Dar faptul că i-au lăsat lui Dodon toate pârghiile puterii nu ar trebui să-i îngrijoreze, e de laudă? Este Plahotniuc un rău mai mare decât răul pe care îl poate cauza marioneta lui Putin, decât federalizarea Republicii Moldova, de exemplu?

Unde se află „coordonatorul”?

Pe de altă parte, există vreo garanție că Plahotniuc a fost eliminat? Nu e cumva o iluzie? Faptul că odiosul oligarh nu se mai află la Chișinău înseamnă că el nu se mai implică în politica de pe Bâc, că nu el trage sforile în culise? Nu afirma, Andrian Candu, acum o săptămână și ceva, că PD va reveni la guvernare mai devreme decât se crede și nu s-au adeverit cuvintele sale lăudăroase mai devreme chiar decât poate credea el?
Armonia din interiorul PD și armonia în relațiile sale cu PSRM, sincronizarea perfectă a eforturilor deputaților democrați și socialiști în aceste câteva zile de după depunerea moțiunii de cenzură nu sugerează existența pe undeva a unui coordonator iscusit? Cum să nu voteze Pavel Filip Guvernul selectat de Dodon, dacă jumătate din miniștri sunt foștii săi colegi și subalterni? Politica externă „echilibrată” a noului Guvern nu amintește de tezele unui articol semnat de Vladimir Plahotniuc, cu vreo doi ani în urmă, în paginile unui ziar american?

Trezirea la realitate

Maia Sandu ar fi putut torpila această alcătuire guvernamentală din paji, din oamenii de curte ai lui Dodon. Dar nu a dorit acest lucru. De ce? Crede că va acționa mai eficient în opoziție, va reforma cum se cuvine justiția, va consolida mai bine instituțiile statului aflându-se pe baricade, nu la timona corabiei?
E ciudat că mulți dintre cei care se revoltă sau își exprimă regretul în legătură cu demiterea Guvernului ACUM, care se arată îngrijorați de concentrarea întregii puteri executive în mâinile lui Dodon trec sub tăcere faptul că nici comportamentul Maiei Sandu nu a fost ireproșabil. Ea nu s-a consultat nici cu deputații ACUM, nici cu „partenerii de dezvoltare”, înainte de a întreprinde un pas riscant, discutabil, care submina inevitabil alianța cu socialiștii.
Dar, în loc să o trezească la realitate, să-i ceară să coboare cu picioarele pe pământ, toți acumiștii s-au aliniat imediat în spatele ei, deși pe fețele unora, mai cu seamă a reprezentanților PPDA, se vedea o totală lipsă de entuziasm. Deși se pretind a reprezenta o nouă clasă politică, acumiștii se comportă în raport cu liderii lor ca și socialiștii.

De ce nu suntem pregătiți de concursuri

Maia Sandu ar fi putut să se transforme în politician și să formeze o alianță cu PD. Însă ea nu agreează rolul de politician, care e prea prozaic, solicitant, ea se vede tăind noduri gordiene, rezolvând dintr-o lovitură, ca voinicul din poveste, toate problemele statale și societale. Aplauzele o stimulează în acest rol. Talibanii „dezoligarhizării” au împins-o să meargă pe scurtătură, călcând peste lege, să anuleze rezultatele concursurilor din Parlament, Guvern, Ministerul Justiției, pentru a-i propulsa în funcții înalte pe camarazii lor de pe baricade, care nu au strălucit în fața comisiilor.
Pentru a-i justifica decizia arbitrară, heirupistă, neconstituțională, unii simpatizanți ai blocului ACUM au lansat ideea că „Republica Moldova nu e pregătită pentru concursuri”. Ce găselniță! Dar pentru reguli de circulație e pregătită sau pentru competiții sportive? Sau pentru democrație, supremația legii și statul de drept? Dacă Guvernul ACUM nu e capabil să organizeze un concurs, cum poate el să asigure funcționarea statului?

Asemănarea dintre Maia Sandu și Dodon

Displăcându-le pretențiile de tătuc ale lui Dodon, acumiștii și simpatizanții (unii lasă impresia că sunt ghidați de „cancelaria cerească”) o încurajează pe Maia Sandu să ne fie „mămucă” salvatoare. Și ea nu poate rezista dorinței „poporului”. Tot ridicând-o în slăvi pe Maia Sandu (și pe Andrei Năstase), ne-am pomenit că ei se alintă ca și Dodon, că seamănă cu el mai mult decât se deosebesc.

Romanian Global News

Read Previous

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova – retrasă cetățenia română

Read Next

Bunica preoților români din Timoc a plecat în veșnicia Neamului și a lui Dumnezeu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *