Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 22, 2021

Petru Bogatu: Banii rușilor pentru o infrastructură anti-NATO în Republica Moldova

Vestea, adusă recent de la Moscova de premierul Ion Chicu și confirmată într-un fel de Dmitri Kozak, că fosta metropolă ar fi dispusă să ofere Republicii Moldova un împrumut de circa 500 de milioane de dolari, a căzut ca un trăsnet. Informația părea atât de neverosimilă încât a lăsat cu gura căscată opinia publică, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Cusut cu ață albă

De fapt, înaintea lui Chicu, despre un credit imens rusesc a vorbit Dodon. Dar nu a fost luat în seamă de mai nimeni. Aducea a bravură de doi bani.

Nu e de mirare că, într-o primă fază, și declarațiile lui Chicu au creat o stare de ușoară perplexitate. Mass-media și clasa politică la Chișinău au rămas fără vreo replică mai de Doamne ajută. Până și cozilor de topor de la fața locului nu le venea să creadă.

Stupefacția generală, stârnită de posibilul credit rusesc, era explicabilă. Putin nu are bani nici pentru Crimeea, darămite pentru Republica Moldova. Speculațiile pe tema halucinantului împrumut de jumătate de miliard păreau o momeală pentru alegători ca să-l voteze pe Dodon în alegerile prezidențiale.

Cu toate acestea premierul Chicu se comportă de parcă a ajuns să guverneze peste stradă de Cornul Abundenței. A lăsat să întrevadă chiar că la anul Chișinăul ar putea să renunțe la creditele FMI:

Ceva nu se leagă totuși. Se vedea de la o poștă că povestea împrumutului rusesc de jumătate de miliard de dolari este cusută cu ață albă.

Rușii, după dispariția URSS, nu fac daruri fostelor republicii sovietici. Ei doar profită de problemele lor pentru a le jupui sau a le subordona.

Împrumutul ca mită politică

Acum șase ani, Putin a promis un împrumut fabulos de 15 miliarde de dolari Ucrainei și i s-a dat 3 miliarde. Banii erau o mită ordinară oferită Kievului pentru a nu semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Această tocmeală, precum se știe, s-a soldat cu urmări extrem de grave. Ingerințele Kremlinului au provocat vărsări de sânge printre protestatarii din capitala Ucrainei, președintele Ianukovici a dar bir cu fugiții, ca până la urmă totul să degenereze într-o agresiune militară rusă care nu încetează nici astăzi.

Odată cu impunerea sancțiunilor occidentale pentru anexarea Crimeii și declanșarea conflictului armat din Donbass, zgârcenia rușilor s-a accentuat. Confruntată cu o acută criză financiară, Moscova n-a mai dat niciun sfanț la nimeni.

Există finanțări netransparente ale Rusiei pentru unele partide filoruse din spațiul ex-sovietic, cazul PSRM fiind sugestiv în acest sens, nu însă și credite oficiale semnificative acordate altor țări. Privite din acest unghi, discuțiile actuale privind un posibil împrumut rusesc trezesc mari suspiciuni.

Teme-te de ruși și când îți promit daruri

De altfel, lui Dodon ar trebui să-i fie frică mai mult decât altora de prezumtivul și, deopotrivă, incredibilul cadou financiar al Moscovei. Parafrazând cunoscuta maximă, teme-te de ruși și când îți aduc daruri.

Chiar dacă creditul lor ar avea o destinație electorală, președintele, în mod normal, ar urma să fie precaut. Istoria demonstrează că cei care se lăcomesc la banii lui Putin nu scapă teferi. Sunt destule exemple de acest gen în Ucraina, Belarus, Kârgâzstan, Armenia, Georgia și chiar în Letonia.

Mai cu seamă că, la o privire mai atentă, suma promisă de Moscova are și alte rosturi decât cele legate de viitorul scrutin prezidențial. Alegerea lui Dodon nu poate să coste așa de scump. Rușii urmăresc altceva.

Ion Chicu a spus că banii vor fi investiți în proiecte de infrastructură. Potrivit lui, de la anul Republica Moldova ar urma să se transforme într-un șantier. Nici mai mult, nici mai puțin. Zice-se că vor fi reparate și modernizate 1400 de km de drumuri naționale, costul total al lucrărilor publice fiind de 1 miliard 200 milioane de euro.

Unele proiecte vor fi finanțate de BERD și Banca Mondială. De unde vor fi luați ceilalți bani? Pe ce se bazează ambiția lui Chicu?

Puse cap la cap cu o mărturisire anterioară a președintelui Dodon care sugera că niște oameni de afaceri din Federația Rusă ar fi dispuși să cumpere Aeroportul Chișinău și Terminalul Giurgiulești, afirmațiile premierului capătă sens. Până la urmă, șarada celor 500 milioane de dolari se dezleagă.

Vor să confiște căile de comunicații

Împrumutul anunțat nu-i decât o pierdea de fum pentru a camufla obiectivele strategice ale Rusiei în Republica Moldova. Putin de fapt vrea să aloce resurse financiare pentru preluarea principalelor căi de comunicare care fac legătura dintre Ucraina și frontiera vestică a Alianței Nord-Atlantice.

500 de milioane de dolari pentru Aeroportul Chișinău, Portul Giurgiulești și o parte considerabilă din drumurile naționale nu-i mult deloc. Cu această sumă, investită, pesemne, de oligarhii de curte ai Kremlinului (Malofeev, Timcenko, Kovalciuk, Rotenberg și alții), Putin se va pricopsi cu o redutabilă infrastructură anti-NATO.

Colac peste pupăză, Rusia dispune deja, prin terțe persoane din afacerile private, și de o rețea de telecomunicații în Republica Moldova care, în caz de forță majoră, poate fi utilizată în scopuri militare. Chișinăul sub Dodon și Chicu riscă să fie transformat astfel într-un nou cap de pod al Moscovei împotriva Occidentului.

Unde mai pui că Republica Moldova nu este în prezent singura și principala preocupare de acest gen a Kremlinului. Potrivit ultimului raport al Serviciului ceh de Securitate Națională, cele mai mari amenințări la ora actuala le prezintă Rusia și China.

Aceste două puteri au declanșat în țările din centrul și sud-estul Europei operațiuni hibrid împotriva NATO. Printre uneltirile rușilor se numără, de exemplu, și tentativa de a construi o linie proprie de telecomunicații în Cehia.

La Praga există servicii de contrainformații care își fac datoria. La București, Varșovia și în Țările Baltice la fel.

La Chișinău, SIS-ul este acaparat de Dodon. N-are deci cine să ne avertizeze astăzi asupra pericolului iminent care ne paște dinspre Maica Rusia.

Nu are cum un regim de tâlhari și hoți, incriminat recent la nivel internațional pentru implicarea directă în dopajul clandestin și organizat al sportivilor, să facă daruri cuiva. Amenințarea rusă este ceva mai mult decât se vede cu ochiul liber.

Romanian Global News

Read Previous

Dorin Popescu: Se strange cleștele geopolitic

Read Next

Militari ai Rep. Moldova vor defila la București de Ziua Națională a României

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *