Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iunie 3, 2020

Viorica del Prado, românca din Săpânţa care a ajuns designer de pantofi la Madrid

Viorica Săpînţan: „Temelia mea este una „made in Romania”. Sunt o luptătoare, o femeie ambiţioasă care nu renunţă uşor, care are aspiraţii spre mai bine şi acestea sunt trăsături tipic româneşti”

Este aproape imposibil ca Mariana Viorica Săpînţan să treacă neobservată. Înaltă, blondă cu ochi albaştri verzui, delicată în aparenţă dar cu o privire pătrunzătoare, Viorica lasă impresia la prima vedere de a fi nordică sau de rasă ariană. Însă dacă eşti român, nu-ţi trebuie multe cunoştinţe etnologice ca să-ţi dai seama că Viorica e din Maramureş. De altfel şi numele o tradează, bunicii şi părinţii ei fiind originari din renumita localitate Săpânţa (Maramureş). Iar dacă o auzi vorbind, ai putea spune că cei 16 ani de Spania nu au reuşit să-i altereze nici vocabularul tipic zonei, nici accentul deşi s-a născut şi a locuit mai mult în Arad.
Plecată pentru trei luni în vacanţă la Valencia pentru a se ocupa de copiii unei familii de români, Viorica hotărăşte să rămână în Spania. Încurajată de nişte prietene spaniole şi ajutată într-o mare măsură de sistemul legislativ spaniol, care permite elevilor străini minori să studieze în Spania, decide să-şi continue liceul în Salamanca, unde primeşte o bursă de studii. Aşa se face că Viorica termină atât liceul cât si Facultatea de Filologie la Salamanca.
În anul I de facultate însoţeşte pe una din prietenele ei la un casting organizat de firma L’Oréal, însă este captată ad-hoc în locul prietenei pe care o însoţea. Aşa îşi începe activitatea ca şi model devenind imaginea unor firme precum L’Oréal, Optica, Zara, El Corte Inglés, Clairins sau ca şi covergirl a unor reviste spaniole precum Mia sau a unor cataloage de modă pentru diferite branduri de haine.
După un an şi jumătate la Milano, unde face un curs de design şi high-fashion, perioadă în care devine şi imaginea firmei de lenjerie Calzedonia, se întoarce la Madrid pentru un master de doi ani în domeniul designului şi a modei.

Au urmat trei ani de cursuri de teatru, scurte colaborări cu o televiziune din Mexic şi câteva programe de modă precum şi mai multe pasarele de fashion.
Decisivă în alegerea sa profesională a fost o vizită la Muzeul Prado din Madrid, prin cel de-al II lea an de facultate, când inspirată de pictuirle marilor artişti Goya şi Velazquez, hotărăşte să devină designer de pantofi alegânduşi instantaneu numele propriei mărci: Viorica del Prado.
Dacă ar fi să o descriu într-o singură frază, m-aş folosi de cuvintele ei: „Sunt o fire zâmbitoare, creativă, visătoare şi cu spirit întreprinzător”, însă aş vrea totodată să descoperiţi artistul care stă în spatele acestor creaţii minunate şi care ne reprezintă aşa de frumos acolo unde ajunge cu piesele ei de încălţăminte unice şi exclusive.

Vă las să o descoperiţi voi înşivă pe Viorica Săpînţan prin intermediul acestui interviu pe care aceasta l-a acordat ziarului România Expres, preluat de Romanian Global News.:

MONICA SĂCĂCEAN: Bună Viorica şi mulţumesc că ai ales să ni te dezvălui românilor prin intermediul acestui interviu!
VIORICA SĂPÎNŢAN: Bună! Eu vă mulţumesc că mi-aţi oferit această oportunitate!
MONICA SĂCĂCEAN: De ce ai ales totuşi Viorica del Prado şi nu Mariana, care e de fapt primul tău nume? Viorica e un nume care aş îndrăzni să spun că nu te favorizează, cel puţin în cadrul comunităţii de români.
VIORICA SĂPÎNŢAN: Da, mi s-a spus când am fost invitată recent la Naşul TV că e un nume care nu dă bine de moment. (Râde). Am ales numele de Viorica deoarece spaniolii nu-mi pronunţau bine numele Mariana; îmi spuneau „mañana”, ceea ce în limba română înseamnă „mâine”. Însă pe de altă parte consider că Viorica este un nume frumos, românesc şi mi-e drag de numele meu.

„AM ŞTIUT CLAR CĂ PENTRU MINE ERA O OPORTUNITATE MARE DE A-MI SCHIMBA VIAŢA ŞI CRED CĂ UNELE OPORTUNITĂŢI NU VIN DE DOUĂ ORI”

MONICA SĂCĂCEAN: Să hotărăşti la 16 ani să rămâi singură ca să studiezi într-o ţară străină a cărei limbă nu o cunoşti, departe de părinţi şi de siguranţa de acasă, e un act de curaj, nu? Ce te-a determinat să decizi lucrul acesta?
VIORICA SĂPÎNŢAN: Am ştiut clar că pentru mine era o oportunitate mare de a-mi schimba viaţa şi cred că unele oportunităţi nu vin de două ori. Am fost hotărâtă să rămân, am vorbit cu părinţii mei, m-au susţinut în decizia mea şi aici am rămas. Dintotdeauna am fost o persoană care are foarte clar ce vrea de la viaţă.
MONICA SĂCĂCEAN: Având în vedere că jumătate din viaţa ta ai petrecut-o în Spania, cu care cultură te identifici mai mult? Cu cea românească sau cu cea spaniolă?
VIORICA SĂPÎNŢAN: Hmmm! Temelia mea este una „made in Romania” (Zâmbeşte). Sunt o luptătoare, o femeie ambiţioasă care nu renunţă uşor, care are aspiraţii spre mai bine şi acestea sunt trăsături tipic româneşti. Românul încearcă de toate până reuşeste. Însă am devenit mai tolerantă, am un orizont cultural mai deschis, am căutat să investesc în mine şi-n pregătirea mea profesională, iar aceste calităţi pot spune că le-am dobândit din cultura spaniolă.

„ÎN DOMENIUL MEU ESTE O COMPETIŢIE ACERBĂ ŞI TREBUIE SĂ FII PUTERNIC PENTRU A PUTEA REZISTA”

MONICA SĂCĂCEAN: Viorica, să pătrunzi în lumea modei cu o marcă nouă trebuie să fie foarte greu. Te-ai simţit vreodată discriminată?
VIORICA SĂPÎNŢAN: Cred că fiecare dintre cei care am părăsit România şi locuim printre străini am avut cel puţin un episod în care ne-am simţit trataţi mai diferit. În domeniul meu este o competiţie acerbă şi trebuie să fii puternic pentru a putea rezista. Fiecare trage focul la oala lui (cum se spune proverbul ardelenesc) şi e oarecum firesc să susţii marca personală a compatrioţilor tăi decât pe cea a altora.

„EU SUNT MÂNDRĂ DE ORIGINILE MELE ŞI, MAI MULT, ÎN CREAŢIILE MELE MĂ INSPIR DIN FOLCLORUL ROMÂNESC„

MONICA SĂCĂCEAN: Ai simţit oarecum că faptul că eşti româncă te-ar defavoriza în ceea ce faci?
VIORICA SĂPÎNŢAN: Am fost sfătuită să spun că am de altă naţionalitate, oricare alta, mai cu seamă, să spun că aş fi rusoaică, pentru că ar da mai bine la public, că aş vinde mai mult şi mai uşor. (Râde). Eu sunt mândră de originile mele şi, mai mult, în creaţiile mele mă inspir din folclorul românesc. De altfel, Maramureşului nostru drag îi dedic un model în colecţia mea, pe care l-am intitulat „Laleaua albastră”, un nume inspirat din celebrul Cimitir Vesel.

„M-AM INSPIRAT DIN COLECŢIILE DE PICTURI DE LA MUZEUL PRADO ŞI FIECARE CREAŢIE ARE O POVESTE”

MONICA SĂCĂCEAN: Ai lansat prima ta colecţie de pantofi acum doi ani, în vara anului 2017, fiind prezentă la scurt timp în cadrul evenimentului Cibeles Fasion Week Madrid, unde ai fost comparată cu celebrul designer Valentino. Vorbeşte-ne te rog frumos despre colecţia ta de pantofi. Ce-i face deosebiţi?
VIORICA SĂPÎNŢAN: În primul rând unicitatea lor. Sunt colecţii unicat, autentice, de foarte bună calitate şi artizanale, avându-l ca meşter artezan pe Pedro Antonio Castillo Fernandez. Aşa cum am spus, m-am inspirat din colecţiile de picturi de la Muzeul Prado şi fiecare creaţie are o poveste. M-am jucat cu o paletă de culori vie, combinând materiale diferite şi creând stiluri ce se adaptează oricărei femei independente, active şi muncitoare.

MONICA SĂCĂCEAN: Ai prezentat recent la Madrid colecţia de toamnă-iarnă într-un spaţiu elegant unde ai avut mulţi invitaţi de renume. Ce ai avea de adăugat referitor la acestă colecţie?
VIORICA SĂPÎNŢAN: În afară de stilul propriu care este evident în fiecare colecţie, cea de toamnă-iarnă prezintă 8 modele noi la care am coborât tocurile la 5 cm, iar la unele modele am trecut la tocuri standard de 2-3 cm. Am introdus figuri geometrice şi şabloane asimetrice. M-am jucat cu decoraţiile non- permanente, cureluşe cu paiete demontabile sau cu şosete de neopren cu decoraţii artizanale care se mulează pe picior. Paleta de culori este una tipică toamnei, de la gri tipic ploilor de toamnă, la verdele închis al pădurilor. În ce priveste gama lux de pantofi, pantofii de gală, am mizat pe piele întoarsă, mai comodă şi mai călduroasă, păstrând în continuare tocul auriu şi pietrele preţioase.

„AM DESCOPERIT UN BUCUREŞTI PLIN DE FARMEC, LOCURI MINUNATE… L-AM GĂSIT SCHIMBAT ÎN BINE”

MONICA SĂCĂCEAN: Am văzut câţiva designeri celebri la lansarea colecţiei de toamnă zilele trecute în Goya-Madrid. Ce relaţii de colaborare ai în prezent?
Viorica
VIORICA SĂPÎNŢAN: Designeri de haute couture pentru femei, precum Emilio Salinas, celebra designer de bijuterii Encarna Sanchez, sau Los Pecos Mutantes, sunt unii din cei cu care colaborez la diferite pasarele de modă însă am pe rol şi alte colaborări. O parte din ele le veţi putea vedea la lansarea colecției pentru vara viitoare pe pasarela Cibeles Fashion Week. Însă aş vrea să facă o menţiune referitoare la invitaţii speciali prezenţi la lansarea colecţiei de tomnă-iarnă.

O prezenţă dragă şi valoroasă pentru mine a fost cea a fostei mele profesoare de desen din cadrul Masterului de Design, Isabel Ruiz Palomo, un om deosebit care m-a susţinut şi m-a încurajat mult.
MONICA SĂCĂCEAN: Creaţiile tale ştiu că se găsesc spre vânzare în Spania (Madrid), Anglia, Scoţia iar recent ai fost invitată şi în România. În planurile tale de viitor incluzi şi România?

„MI-AŞ DORI SĂ DESCHID ÎN ZONA MARAMUREŞULUI UN ATELIER DE CONFECŢII, ÎN VIITORUL APROPIAT”

VIORICA SĂPÎNŢAN: Binenţeles. Am fost recent la Bucureşti şi am fost invitată la Naşul TV, Favorit TV… Am descoperit un Bucureşti plin de farmec, locuri minunate… L-am găsit schimbat în bine. Pe lângă faptul că am în plan să particip la câteva pasarele de modă, mi-aş dori să deschid în zona Maramureşului un atelier de confecţii, în viitorul apropiat.

„PENTRU MINE NU EXISTĂ „NU SE POATE”. ÎN CEEA CE-MI PROPUN, TREBUIE SĂ REUŞESC”

MONICA SĂCĂCEAN: Aş vrea să lăsăm puţin de-o parte pe Viorica del Prado şi să-mi vorbeşti despre Mariana Viorica Săpînţan, căci bănuiesc că acasă toţi îţi spun Mariana.
VIORICA SĂPÎNŢAN: Aşa este, dar eu prefer Viorica. Sunt aşa cum mă vezi: zâmbitoare, optimistă, luptătoare, ambiţioasă. Pentru mine nu există „Nu se poate”. În ceea ce-mi propun, trebuie să reuşesc. În general sunt o fire foarte sociabilă, extrovertită şi pozitivă. Ca şi oricare român, şi eu am început de la zero şi am reuşit prin muncă multă şi perseverenţă. Eu cred că atunci când ai un vis măreţ şi o motivaţie interioară mare eşti de neoprit.

„CÂND AI UN VIS MĂREŢ ŞI O MOTIVAŢIE INTERIOARĂ MARE EŞTI DE NEOPRIT”

MONICA SĂCĂCEAN: Cum decurge o zi în viaţa ta?
VIORICA SĂPÎNŢAN: Depinde de zi. Am zile în care mă închid în atelier şi doar muncesc, creez, desenez şi fac planuri, dar am şi zile în care fac doar ce-mi pofteşte inima. De obicei, zilele cele mai haotice sunt cele dinaintea lansării unei colecţii când trebuie să faci în aşa fel încât toate să se coreleze între ele într-un mod perfect.

„DE SĂRBĂTORI, TOATE DRUMURILE DUC ACASĂ”

MONICA SĂCĂCEAN: Se aporpie sărbătorile de iarnă. Le sărbătoreşti în stil românesc sau te-ai adaptat stilului local.
VIORICA SĂPÎNŢAN: De sărbători, toate drumurile duc acasă. Merg în decembrie la Săpânţa, unde am casa mea şi unde Crăciunul se simte că e Crăciun: colindele noastre, mâncarea specifică, mirosul de lemn de foc, cozonacii şi multe altele care ne fac să ne simţim români. Maramureşul a rămas leagănul de cultură şi tradiţie românească cel mai nealterat, iar eu acolo îmi încarc bateriile de fiecare dată şi aleg să merg acasă ori de câte ori am ocazia.
MONICA SĂCĂCEAN: Mâine este ziua ta de naştere. Îţi doreşti ceva în mod deosebit de ziua ta?
VIORICA SĂPÎNŢAN: Am de toate, mulţumesc lui Dumnezeu! Îmi doresc doar linişte şi pace sufletească mereu.

Citiți tot interviul aici: https://romaniaexpres.com/viorica-del-prado-romanca-din-sapanta-care-a-ajuns-designer-de-pantofi-la-madrid/

Romanian Global News

Read Previous

„Mândru că sunt român”, concert la Palermo organizat de Asociația „Bambini Allegri”. «Noi, părinții, ne gândim adeseori că ne vom întoarce acasă. Copiii noștri vor fi bilingvi»

Read Next

Români din Londra, decorați de președintele Klaus Iohannis pentru „promovarea valorilor perene romanesti in Occident”, cu prilejul Zilei Naționale

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *