Breaking News :

Cum sunt “fabricați” morții de covid!

Iată de ce este nevoie de câți mai mulți “covizi” raportați în România! Raport al Curții de Conturi: Salariul unui angajat DSP a ajuns la 9.000 de euro brut în starea de urgență

Replica lui Cristi Puiu după atacul imund lansat la adresa sa de CTP : „E chiar grav, săracul de el! Să îl ajute Dumnezeu, să îi dea mintea cea de pe urmă”

Regizorul Cristi Puiu, fără mască la TIFF: Dacă azi, aici, vă uitați la un film, e pentru că au existat niște oameni indisciplinați, în decembrie ’89, care au zis NU dictaturii. Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 14, 2020

Turneu prin Rusia în memoria prizonierilor români morți în lagărele sovietice

Un turneu cultural-comemorativ inedit dedicat Zilei Naţionale a României se desfăşoară în Federaţia Rusă. Evenimentul organizat de Ambasada României la Moscova include spectacole de folclor, dar şi comemorarea prizonierilor români, care nu s-au mai întors din lagărele sovietice prin inaugurarea a cinci monumente.

Turneul cultural-comemorativ a început pe data de 3 decembrie 2019, la Nijnii Novgorod printr-un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ţara Vrancei” din Focşani, care a uimit cei peste o mie de spectatori ruşi prezenţi la eveniment, notează Infoprut.
Vasile Soare, ambasadorul României în Federaţia Rusă susţine că oamenii au rămas profund impresionaţi de varietatea culturii româneşti despre care nu cunoşteau nimic.

„Nijnii Novgorod, este al cincilea oraş ca marime din Rusia, situat la peste 450 km de Moscova. Imaginea cu maşina de reprezentare a ambasadorului României, însoţită de autocarul ansamblului „Ţara Vrancei” a uimit multă lume. Am deschis manifestarea printr-un discurs în care am punctat dorinţa noastră de a marca Ziua Naţională a Românie, într-un mod original, nu doar în Moscova, ci şi în alte 10 oraşe din Rusia. Am prezentat contextul istoric care a favorizat Marea Unire a românilor de la 1 decembrie 1918 şi o serie de aspecte despre România care să creeze o imagine corectă despre ţara noastră”, a punctat ambasadorul român.

Apoi turneul cultural-comemorativ dedicat Zilei Naţionale a României a ajuns la Kazani şi Arask din Republica Tatarstan, Federaţia Rusă. Astfel, pe 5 decembrie 2019, la Arsk a fost inaugurat şi sfinţit primul din cele cinci monumente realizate de statul român în 2019, în memoria prizonierilor români decedaţi în lagărele şi spitalele speciale NKVD în anii 40-50.

În cimitirul prizonierilor străini de la Arsk, sunt înhumaţi 163 de români. Ei au murit în Lagărul-Spital Special NKVD Nr. 3655 care a funcţionat la Arsk între anii 1941-1948 în cladirile unor şcoli din localitate. „Am deschis ceremonia comemorativă la monumentul prizonierilor români din cimitirul de la Arsk, prezentând fenomenul prizonieratului românesc în Rusia în timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Peste 234.000 de ostaşi români a devenit prizonieri de război, dintre care peste 66.000 au murit în 288 de lagăre din cele peste 500 câte au existat pe teritoriul Rusiei. Apoi, părintele Ştefan Stanciu de la Parohia Sf.Arhangheli din Ghencea, Bucuresti, care în ultimii şase ani ne însoţeşte la toate manifestările comemorative în Rusia, a săvârşit o slujbă de sfinţire a monumentului şi de pomenire a prizonierilor români”, a menţionat sursa.

La 5 decembrie 2019, echipa din cadrul turneului cultural-comemorativ dedicat Zilei Naţionale a României, după nouă ore de drum anevoios, prin nămeţi şi ninsoare a ajuns în localitatea Riabovo, din Republica Udmurtia, Federaţia Rusă, mult după timpul stabilit. Totuşi, chiar dacă era trecut de ora 20:00, Vasile Soare, ambasodorul României la Moscova, membrii ansamblului „Ţara Vrancei” din Focşani şi părintele Ştefan Stanciu au decis să inaugureze şi să sfinţească cel de-al doilea monument în memoria prizonierilor români, noaptea, pe frig şi ninsoare.

Ambasadorul Vasile Soare povesteşte că autorităţile din zonă şi mai mulţi locuitori au hotărât să li se alăture. „În lumina farurilor, am desfăşurat timp de o ora ceremonia noastra comemorativă. De asemenea, am vorbit în faţa celor prezenţi, despre prizonierii români care au ajuns în Lagărul 75 de la Riabovo, dintre care 141 au murit, fiind înhumaţi în cimitirul actual. În 1943, în unele documente de arhivă în acest lagăr sunt consemnaţi 557 de prizonieri români”, a specificat ambasadorul.

Turneul cultural-comemorativ dedicat Zilei Naţionale a României are ca scop promovarea culturii româneşti pe tot cuprinsul Federaţiei Ruse, în 10 regiuni şi 5.000 km pe roţi, dar şi sfinţirea a cinci monumente de prizonieri români, pentru a înveşnici astfel memoria deţinuţilor români morţi în lagărele sovietice.

Romanian Global News

Read Previous

Donație de 2.200 de cărți în limba română de la Cluj, pentru românii din Cernăuți

Read Next

Două școli din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa solicită înlocuirea învățământului în limba „moldovenească” cu învățământ în limba română

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *