Peter Szijjarto la ONU: „în Ucraina Drepturile etnicilor maghiari au fost încălcate sistematic în ultima vreme”

Ungaria sprijină ferm eforturile ONU de a proteja drepturile lingvistice ale minorităţilor naţionale, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, după ce a participat la un eveniment organizat de ONU la New York, transmite agenţia MTI, citată de Agerpres și preluată de Romanian Global News.
Într-o declaraţie acordată telefonic agenţiei ungare de presă, el a amintit că frontierele Ungariei nu sunt aceleaşi cu frontierele naţiunii ungare. ”Prin urmare, considerăm că este în mod special important ca ONU să acţioneze ca protector al drepturilor minorităţilor naţionale şi grupurilor indigene”, a apreciat Szijjarto.
”Etnicii unguri care trăiesc dincolo de frontiere sunt acolo nu pentru că au migrat, ci pentru că au trăit acolo dintotdeauna. Este una din consecinţele istoriei că ei trăiesc acum pe teritoriul unei alte ţări şi drepturile lor trebuie într-adevăr protejate”, a explicat şeful diplomaţiei ungare, adăugând că Ungaria acţionează cu hotărâre pentru a proteja drepturile etnicilor maghiari.
Limba este categoric cel mai important mijloc de prezervare a identităţii şi culturii minorităţilor naţionale, iar o atenţie specială trebuie acordată respectării drepturilor minorităţilor etnice maghiare, a continuat Szijjarto.
El a apreciat că ”la acest capitol există deopotrivă exemple pozitive şi negative în Bazinul Carpatic şi, mai general, în Europa Centrală”. ”Serbia trebuie evidenţiată ca exemplu pozitiv, unde comunitatea etnică maghiară se bucură de cele mai multe drepturi în rândul celor din ţările vecine”, consideră şeful diplomaţiei ungare, menţionând că minoritatea etnică maghiară din Vojvodina a fost implicată în luarea de decizii la nivel naţional şi este văzută ca o resursă importantă pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Ungaria şi Serbia.
Un exemplu negativ este Ucraina, ţară unde, spune Szijjarto, drepturile etnicilor maghiari au fost încălcate sistematic în ultima vreme, inclusiv dreptul la educaţie în limba maternă. ”Comunitatea internaţională nu trebuie să tolereze asemenea încălcări sistematice ale drepturilor şi noi nu putem tolera introducerea în ultimii ani de către Ucraina a unor legi care au restrâns drepturile de care beneficiau etnicii maghiari, privitoare la educaţie şi la folosirea generală a limbii materne”, a insistat ministrul de externe ungar.
„’Aşteptăm ca actualul leadership ucrainean să respecte angajamentele internaţionale ale Ucrainei, drepturile ungurilor din Transcarpatia (…) şi să preia recomandările Comisiei de la Veneţia care afirmă clar că Ucraina nu trebuie să implementeze noua lege privind limbile minorităţilor înaintea aprobării legislaţiei generale privind minorităţile”, a conchis Peter Szijjarto, citat de Agerpres.

Romanian Global News

Read Previous

Ministrul Sanatatii: 25.000 de medici au plecat din Romania. Simpla majorare a salariilor nu i-a adus inapoi

Read Next

Încă patru școli din Sudul Basarabiei au aderat la scrisoarea prin care se cere Kievului renunțarea la glotonimul ”limbă moldovenească”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *