Doar pentru un singur program adresat comunităților istorice maghiare, Ungaria dublează fondurile la peste 6 milioane de euro. Adică cu mult mai mult decât dă România celor peste 10 milioane de români din afara frontierelor…

Pachetul financiar al guvernului Ungariei destinat concursului de proiecte „Pentru cultura şi învățământul maghiar” dedicat sprijinirii maghiarilor de peste hotare pentru a rămâne în țara natală va creşte de la circa 3,3 milioane euro anul acesta la peste 6 milioane euro anul viitor, anunță agenția maghiară de presă MTI, preluată de Romanian Global News.

În cadrul concursului pot fi depuse proiecte referitoare la programe culturale şi educaţionale care servesc scopurilor comunităţii maghiare, activităţi legate de comunitate, presa scrisă şi electronică, edituri, organizaţii civile, biserici, persoane juridice din interiorul bisericilor, funcţionarea instituţiilor și în domeniul imobiliar.

Scopul concursurilor de proiecte este facilitarea menţinerii comunităţilor maghiare de peste hotare pe pământul lor natal, întreţinerea şi dezvoltarea legăturilor multilaterale între aceste comunităţi şi Ungaria, precum şi consolidarea identităţii naţionale maghiare prin sprijinirea culturii şi învăţământului, a anunțat secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Árpád János Potápi.

Concursurile regionale se vor desfăşura în patru zone (Slovacia, Transcarpatia, Transilvania şi Voivodina), fiind gestionate de filialele Administrării de fonduri „Bethlen Gábor” S.A. şi de organizaţii locale care contribuie în mod responsabil la realizarea obiectivelor politicii naţionale, potrivit MTI.

Reamintim că Ungaria are angajate sute de milioane de euro în construcția de infrastructură pentru educație în limba maghiară, în investiții privind mass-media și în programe de dezvoltare economică. Totul pentru cei mai puțin de 3 milioane de unguri aflați în țările vecine Ungariei.

Cât dă România pentru cei peste zece milioane de români din comunitățile istorice și diasporă aflați aici:

Vlad Cubreacov: Tristă și jenantă continuitate… 70 la 1 în defavoarea românilor de pretutindeni

Romanian Global News

Read Previous

Nicolae Negru: „Dosarele Siberiei”, un spectacol de ziua lui Stalin

Read Next

Site-ul Romanian Global News se înnoiește. Suntem încă în probe. Ne cerem scuze pentru eventualele erori.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *